ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
ART & CRIME

Τεύχος 1 - Μάϊος 2006


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΣΑΣΑ
‘Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑΣ’

του Απόστολου Γιαννακούλια,
φοιτητή Νομικής Αθηνών

Η δεκαετία του 1960 είναι μια περίοδος έντονων πολιτικών και κοινωνικών ζυμώσεων για την Ιταλία. Ο αριστερός συγγραφέας Λεονάρντο Σάσα (19821-1989) είναι από τους λίγους διανοούμενους που, μέσα σε αυτό τον αναβρασμό ιδεών αλλά και της προκλητικής σιωπής και συνενοχής, θα αναδείξει το καυτό πρόβλημα της μαφίας και τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος και θα προβλέψει τη βία που θα ξεσπούσε αργότερα από τους ακροαριστερούς και τη νέο-φασιστική δεξιά. Ξεκινώντας από θέματα που αφορούν την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σικελία, αναδεικνύει τα προβλήματα με τα οποία θα κληθεί σιγά σιγά να αναμετρηθεί όλη η Ιταλία.
 

Ο Λεονάρντο Σάσα είναι ο συγγραφέας της ‘ιταλικής συνείδησης’, της sicilitudine (σικελικότητα). Γεννήθηκε το 1921 στη Σικελία και πέθανε στο Παλέρμο το 1989.
Μέλος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος – το οποίο εκπροσώπησε στο δημοτικό συμβούλιο του Παλέρμο· εκλέχτηκε δυο φορές βουλευτής, με το ΚΚΙ και με το Ριζοσπαστικό Κόμμα.
Εκφράζει ένα ξεχωριστό λογοτεχνικό είδος, αφού ήταν από τους πρώτους που κατέγραψε και ανέλυσε την πολιτική διαφθορά, τις σχέσεις των πολιτικών με τη μαφία και το παρακράτος.

Το 1961 έγραψε την πρώτη ιδιότυπη ‘αστυνομική’ του νουβέλα με τίτλο ‘Η μέρα της κουκουβάγιας’ (Il giorno della civetta). Όντας το πρώτο λογοτεχνικό κείμενο που καταπιάστηκε με το θέμα της μαφίας, όταν κυκλοφόρησε προκάλεσε μεγάλο σάλο στην Ιταλία.
 
Το βιβλίο διαδραματίζεται τη δεκαετία του 60 σε μία μικρή πόλη της Σικελίας, και έχει ως πρωταγωνιστή τον αστυνομικό επιθεωρητή λοχαγό Μπελόντι. Ο συγκεκριμένος ξεκινά μια έρευνα διαλεύκανσης ενός φόνου ο οποίος πραγματοποιείται ένα πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Γκαριμπάλντι. Το θύμα είναι ο εργολάβος Σαλβατόρε Κολασμπέρνα, ένας από τους ιδιοκτήτες του οικοδομικού συνεταιρισμού «Σάντα Φάρα». Προς έκπληξη όμως του αστυνόμου, μια και εκείνη την ώρα η πλατεία σφύζει κανονικά από ζωή, κανείς δεν είναι αυτόπτης μάρτυρας στη σκηνή αφού κανείς δεν πρόσεξε κάτι συγκεκριμένο. Προσπαθώντας λοιπόν ο αστυνόμος να βγάλει άκρη σε αυτήν την ιστορία, διαπιστώνει ότι το θύμα είχε στο παρελθόν δεχτεί απειλητικά μηνύματα, αλλά δεν είχε πειθαρχήσει στο καθεστώς της περιοχής. Συμπεραίνει σταδιακά ότι η περιοχή κυριαρχείται από μία οργάνωση για την οποία κανείς δεν είναι διατεθειμένος να μιλήσει. Μόνος του λοιπόν ο λοχαγός Μπελόντι θα έρθει αντιμέτωπος με την οργάνωση αυτή και με τα υψηλώς ιστάμενα πρόσωπα με τα οποία συνεργάζεται. Η έρευνα που διεξάγουν οι καραμπινιέροι τελικά καταρρέει με την παροχή άλλοθι στους κατηγορούμενους μαφιόζους και το θέμα κλείνει.
 
Ο λογαγός των καραμπινιέρων Μπελόντι είναι ο άνθρωπος που πιστεύει στις αξίες μιας δημοκρατικής και μοντέρνας κοινωνίας και στο νόμο της Δημοκρατίας, αλλά σύντομα βρίσκεται ενώπιον ενός τείχους σιωπής των φοβισμένων πολιτών και ακλόνητων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων.
 
Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι για τον απλό Σικελό ο νόμος και το κράτος, που ενσάρκωναν οι καραμπινιέροι, είναι κάτι ξένο προς αυτόν μη απορρέοντας από τη λογική αλλά από αυτόν που έχει απλώς τη δύναμη. Αυτό συνεπάγεται – με εξαίρεση την περίοδο του φασισμού στη Σικελία όπου η μαφία καταδιώχτηκε ανηλεώς – ο νόμος να είναι διαφορετικός για τους πλούσιους και τους φτωχούς, τους οποίους διαχωρίζουν με ένα συρματόπλεγμα, ένα τοίχο που φυλάσσουν οι άνθρωποι του νόμου. Ο φτωχός, ο αγράμματος ψάχνει πάντα για ένα ρήγμα και αφού το βρει και περάσει από την άλλη πλευρά, ο νόμος δε θα μπορεί πλέον να τον φοβίσει.
 

Η Μαφία ή Cosa Nostra (‘Το δικό μας πράγμα’) είναι μια μυστική εγκληματική οργάνωση, με ένα ιδιαίτερο κώδικα τιμής ανάμεσα στα μέλη της (mafiosi), που αναπτύχθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στη Σικελία.

Η Σικελική Μαφία γεννήθηκε στο Παλέρμο, εμπορικό και πολιτικό κέντρο της Σικελίας. Αρχικά ασχολήθηκε με την προστασία και τον εκβιασμό σε μεγάλα κτήματα λεμονιών και πορτοκαλιών και σταδιακά μέσω εκβιασμών και δωροδοκιών επεκτάθηκε στην τοπική διακυβέρνηση, αποκτώντας ερείσματα σε κύκλους γαιοκτημόνων και πολιτικών.
 
Ένα παρακλάδι της μαφίας εμφανίστηκε στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αι. εξαιτίας της Ιταλικής μετανάστευσης.

Η Μαφία ή Cosa Nostra (‘Το δικό μας πράγμα’) είναι μια μυστική εγκληματική οργάνωση, με ένα ιδιαίτερο κώδικα τιμής ανάμεσα στα μέλη της (mafiosi), που αναπτύχθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και ενδυναμώθηκε μετά τον Β’ Π.Π. στη Σικελία. Ένα παρακλάδι της εμφανίστηκε στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ από τα τέλη του 19ου αι. κ.ε. εξαιτίας της Ιταλικής μετανάστευσης.
 
Η Σικελική Μαφία γεννήθηκε στο Παλέρμο, εμπορικό και πολιτικό κέντρο της Σικελίας. Αρχικά ασχολήθηκε με την προστασία και τον εκβιασμό σε μεγάλα κτήματα λεμονιών και πορτοκαλιών, κατόπιν με λαθρεμπόριο τσιγάρων και ναρκωτικών αλλά και δημόσιων έργων, ώστε σταδιακά μέσω εκβιασμών και δωροδοκιών να επεκταθεί στην τοπική διακυβέρνηση, αποκτώντας ερείσματα σε κύκλους γαιοκτημόνων και πολιτικών. Ο νόμος της σιωπής (omertá), το άλλοθι των εγκλημάτων πάθους και η εικόνα του καλού οικογενειάρχη και πιστού χριστιανού είναι τα στοιχεία που βοηθούν τα μέλη της μαφίας κάθε φορά να ‘τη βγάζουν καθαρή’.
 
Οι δικαστές Giovanni Falcone και Paolo Borsellino ξεκίνησαν πριν μερικά χρόνια την επιχείρηση ‘Καθαρά Χέρια’ και αποκάλυψαν τους δεσμούς της Μαφίας με οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους, πριν δολοφονηθούν. Ο αντίκτυπος της προσπάθειας εκρίζωσης αυτής της μάστιγας φτάνει ακόμα ως τις μέρες μας, με κατηγορίες που άγγιξαν ως και τους Ιταλούς πρωθυπουργούς Αντρεότι και Μπερλουσκόνι.
 
Η μαφία είναι έντονα συνδεδεμένη με τον τόπο όπου εμφανίστηκε. Στη Σικελία υπήρχε έντονη δυσπιστία προς την κεντρική εξουσία και την ανάδειξη τοπικών αρχόντων. Η αναζήτηση του δικαίου γινόταν σε τοπικό επίπεδο, όχι με θεσμικούς παράγοντες αλλά χάρη σε ισχυρές οικογένειες ή ενώσεις προσώπων.
 
Οι κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές αλλαγές, οι οποίες συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια κυρίως στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλκανικής, εκτός των άλλων, ευνόησαν την ανάπτυξη δράσης των εγκληματικών οργανώσεων (αλλοδαπών και ελληνικών) και στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την υπάρχουσα διαφθορά στο ελληνικό πολιτικό και οικονομικό τοπίο μας αναδεικνύει την επικαιρότητα που έχει το έργο του Λεονάρντο Σάσα στις μέρες μας και στη χώρα μας.
 
Οι εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται κυρίως στην παράνομη μετανάστευση, τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, την εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, το λαθρεμπόριο, την παραχάραξη, τις απάτες και τις πλαστογραφίες.
 
Το οργανωμένο έγκλημα απειλεί άμεσα την εθνική και διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα, συνιστώντας κίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία. Η ανάγκη καταπολέμησης της νέας αυτής μορφής εγκληματικής δραστηριότητας τονίσθηκε ιδιαίτερα με τη Σύμβαση κατά του Υπερεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος των Ηνωμένων Εθνών («Σύμβαση του Παλέρμο»), όπου και προσδιορίστηκαν τα χαρακτηριστικά του. Σε κάθε περίπτωση, το οργανωμένο έγκλημα – χωρίς να ταυτίζεται με την τρομοκρατία – περιλαμβάνει μεγάλο εύρος εγκληματικών δραστηριοτήτων με σκοπό πάντα το κέρδος.
 
Συγκρίνοντας το Ν. 2928/2001 με τη Σύμβαση του Παλέρμο, διαπιστώνουμε ότι απουσιάζει το οικονομικό κριτήριο, δηλ. ο σκοπός προσπορισμού αθέμιτου οικονομικού οφέλους. Η παράλειψη ενσωμάτωσης αυτού του βασικού κριτηρίου απομακρύνει τον Έλληνα νομοθέτη από τη σύγχρονη θεώρηση του οργανωμένου εγκλήματος ως οικονομικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται κερδοσκοπικά στην παράνομη αγορά (enterprise theory). Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη θέσπιση ειδικών ανακριτικών μεθόδων (253Α ΚπολΔ), απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τον εκάστοτε εφαρμοστή του δικαίου, προκειμένου η δικαιολογημένη ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων μορφών εγκληματικότητας να μην οδηγήσει σε ανατροπή των κεκτημένων μιας ευνομούμενης πολιτείας.
 
 
Κατεβάστε όλη τη μελέτη (Leonardo Sciascia - The day of the owl.doc)

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA