ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  Ρωτώντας ...
(σ)την πόλη ...


Τεύχος 16 - Νοέμβριος 2010


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτωνShare |Θεωρείτε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει έξαρση κλοπών και ληστειών (λόγω της οικονομικής κρίσης) ή πρόκειται για κατασκεύασμα των ΜΜΕ;


Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν σήμερα τα ΜΜΕ και οι ηθικοί πανικοί που ενίοτε αυτά δημιουργούν είναι πάντοτε ένα ζήτημα επίκαιρο. Ιδίως, όμως, σε εποχή κατά την οποία βομβαρδιζόμαστε αφ΄ ενός από ειδήσεις σχετικές με οικονομική κρίση και αφ΄ ετέρου από ρεπορτάζ σχετικά με αύξηση της εγκληματικότητας, είναι σκόπιμο να αναζητήσουμε τις απόψεις αναφορικά με το αν υπάρχει πραγματική σύνδεση μεταξύ των ως άνω δύο κατηγοριών ειδήσεων. Ιδού οι απαντήσεις σας:

των ανταποκριτών στη Θεσσαλονίκη:
 Δέσποινας Τσακίρη,
ασκούμενης Δικηγόρου,
Δήμητρας Στεργίου,
ασκούμενη δικηγόρος,
Μαρίας Στερνιώτη,
φοιτήτριας Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης,
Δανάης Τζανεττάκη,
φοιτήτριας Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης

και στην Αθήνα
του Νικήτα Νικηταρά
φοιτητή Νομικής Αθηνών
και της Ράνιας Λύκου,
φοιτήτριας Νομικής Αθηνών
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Βιβή, 35 ετών, ιδιωτική υπάλληλος
Πράγματι, υπάρχει έξαρση. Η ανεργία, η απόγνωση και η εξαθλίωση που έφερε η οικονομική κρίση οδηγούν τους ανθρώπους σε τέτοιες πράξεις.

Κωνσταντίνος, 23 ετών, φοιτητής πολιτικός μηχανικός
Θεωρώ πως υπάρχει έξαρση που οφείλεται στην οικονομική κρίση.

Ζωή, 50 ετών, καθηγήτρια γαλλικών
Έχουν αυξηθεί οι κλοπές το τελευταίο διάστημα. Καθημερινά ακούμε στις ειδήσεις πόσα περιστατικά…

Χαρά, 30 ετών, ιδιωτική υπάλληλος
Θεωρώ πως είναι κατασκεύασμα των ΜΜΕ. Κλοπές εξακολουθούν να γίνονται όπως παλιά, απλώς τώρα τα προβάλλουν περισσότερο και «τα ρίχνουν» στην οικονομική κρίση.

Δέσποινα, 22 ετών, ασκούμενη δικηγόρος
Θεωρώ πως τα ΜΜΕ χρησιμοποιούν την αύξηση των κλοπών  και άλλων απότοκων της κρίσης προκειμένου να μας πείσουν για το μέγεθος του οικονομικού αδιεξόδου που αντιμετωπίζει η χώρα με απώτερο σκοπό να μας αναγκάσουν να αποδεχτούμε όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Προκαλούν τον φόβο προκειμένου να επιτύχουν την «υπακοή»…

Βασίλης, 22 ετών, φοιτητής γραφιστικής
Σίγουρα υπάρχει έξαρση που οφείλεται στην οικονομική κρίση. 

Στέλλα, 25 ετών, καθηγήτρια αγγλικών
Υπάρχει μεν κάποια έξαρση των εγκλημάτων αυτών αλλά πιστεύω πως μεγαλοποιείται κιόλας σε κάποιο βαθμό από τα ΜΜΕ.

Νίκος, 21 ετών, φοιτητής βιολογίας
Εγώ πιστεύω πως υπάρχει μια μικρή έξαρση λόγω της οικονομικής κρίσης όμως δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα όσο τα παρουσιάζουν…

Ελένη, 26 ετών, ψυχολόγος
Δεν υπάρχει σκοπιμότητα για διόγκωση της εγκληματικότητας αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία οι κλοπές και οι ληστείες είναι πιο καλές ειδήσεις γιατί ταιριάζουν στην ερμηνεία «η κρίση προκαλεί εγκληματικότητα», είναι σύμφωνες δηλαδή με το γνωστικό σχήμα «οικονομική κρίση».

Γιάννης, 22 ετών, φοιτητής πολιτικών επιστημών
Λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει έλλειψη εργασίας, αύξηση των μειονοτήτων και των μεταναστών, οι οποίοι κατηγορούνται για τις κλοπές, είναι συνήθως υπαίτιοι και είναι αυτοί που θα την «πληρώσουν»…

Βανέσα, 25 ετών, φοιτήτρια ηλεκτρολόγος μηχανικός
Υπάρχει έξαρση λόγω των ναρκωτικών,  πρωταρχικός λόγος είναι η οικονομική κρίση όμως εξαιτίας αυτής πλήττονται οι άνθρωποι του περιθωρίου. Επίσης, με το να μας κάνουν πιο φοβισμένους μας κάνουν πιο δύσκολο να συνεργαστούμε με τους άλλους. Πρόκειται για τη λεγόμενη «θεωρία συνομωσίας»…

Κατερίνα, 20 ετών, φοιτήτρια νηπιαγωγός
Υπάρχει έξαρση των κλοπών που οφείλεται στην οικονομική κρίση. Πιο «εύκολα» παίρνουν την απόφαση να κλέψουν κάτω από αυτές τις συνθήκες…

Παναγιώτης, 22 ετών ,φοιτητής
Σίγουρα το γεγονός ότι τα οικονομικά των Ελλήνων δεν ειναι και τόσο καλά συντελεί στην αύξηση των κλοπών.Από την άλλη,όμως πιστεύω πως τα ΜΜΕ υπερβάλλουν λίγο στην προσπάθεια τους να πουλήσουν συναίσθημα.

Χριστίνα, 47 ετών, δικηγόρος
Πιστεύω μια μικρή αύξηση των ποσοστών των κλοπών έχει συντελεστεί.Από εκεί και πέρα, σίγουρα στην εποχή που τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας διεγειρουν συναισθηματικά το προβάλλουν πιο πολύ.

Γιώτα, 42 ετών, μουσικός
Ναι, έχουν αυξηθεί και το παρατηρώ από τη γειτονιά μου που κάποτε ηταν πολύ ήσυχη ενώ τωρα γίνεται η μια διάρρηξη μετά την άλλη.

Τζένη, 31 ετών,αισθητικός
Μόνο στην πολυκατοικία μου έχουν σημειωθεί τέσσερις διαρρήξεις τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα έχουν αυξηθεί.

Πέτρος, 21 ετών, φοιτητής 
Τα ΜΜΕ πάντα θα τραγικοποιούν τα πάντα

Χριστίνα, 56 ετών, ιδιωτική υπάλληλος
Ναι, πιστεύω πως έχουν αυξηθεί.Το κακό όμως είναι ότι δεν έχει αυξηθεί και η αστυνομική προστασία.

Γιάννης, 16 ετών, μαθητής
Στο σχολείο δεν τολμάμε να πάρουμε μαζί μας ακριβά αντικείμενα,αλλά αυτό νομίζω ότι συνέβαινε πάντα
  
Βασιλική, 34 ετών, αρχαιολόγος
Πιστεύω ότι οι κλοπές υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα σ’ένα αυξημένο επίπεδο.Αυτό που αλλάζει είναι η σκληρότητά τους. Πλέον ο κλέφτης είναι ικανός να σκοτώσει και για 100 ευρώ.

Γιώργος, 38 ετών, επιχειρηματίας
Ναι, ναι έχουν αυξηθεί και τα ΜΜΕ δεν υπερβάλλουν καθόλου. Έχουμε όπλα για να προστατέψουμε τα μαγαζιά μας και τα εμπορεύματά μας.

Χαρούλα, 28 ετών, δασκάλα
Πέρυσι στο δρόμο μου έκλεψαν την τσάντα. Από τότε ακούω συνέχεια για παρόμοια περιστατικά. Μάλλον έχουν αυξηθεί.

Πετρούλα, 41 ετών, οδοντίατρος
Η οικονομική κρίση που βιώνει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα σίγου ρα έχει αυξήσει τα ποσοστά κλοπών.Τι θα κάνει ο άλλος όταν είναι άνεργος και δεν μπορεί να ταισει την οικογένειά του;

Άγγελος, 39 ετών, αστυνομικός
Στο τμήμα που δουλεύω έχουν καταγραφεί πολύ περισσότερα περιστατικά κλοπών από τα προηγούμενα έτη.Αυτό κάτι μας λέει.

Μάρκος, 38 ετών, φυσικός
Πιστεύω ότι τα ΜΜΕ παίζουν πόλυ καλά το ρόλο τους και κατφέρνουν να μας παρασύρουν στο στρατόπεδό τους.Δε νομίζω ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει τόσο πολύ. Πάντα πεινούσε ο κόσμος και πάντα θα πεινάει.

Αντώνης, 25 ετών, φοιτητής
Έχουν αυξηθεί, ναι. Ποτέ δεν φοβόμασταν τόσο και ποτέ δεν ήμασταν τόσο υποψιασμένοι.

Παναγιώτα, 23 ετών, φοιτήτρια
Ναι αυξήθηκαν πολύ,ιδαίτερα μέσα στα λεωφορεία.Εμένα πρόσφατα μου έκλεψαν το ποδήλατό μου.Φανταστείτε που φτάσαμε.


ΑΘΗΝΑ

Κωνσταντίνος, 38 ετών, οικονομολόγος
Και τα δύο ισχύουν. Υπάρχει μεν έξαρση, ωστόσο τα ΜΜΕ υπερβάλλουν. 

Βασιλική, 60 ετών, δημόσια υπάλληλος
Ναι, φυσικά κι έχουν αυξηθεί, εμένα μου άνοιξαν το σπίτι τρεις φορές. Το μόνο που έκανε η αστυνομία ήταν να πάρει αποτυπώματα, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Ευτυχώς εμείς οι ίδιοι δεν πάθαμε τίποτα. 

Sylvie, 55 ετών, υπάλληλος βιβλιοπωλείου 
Πιστεύω πως όχι. Τουλάχιστον στην περιοχή που μένω, στο Κουκάκι, δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Ίσως ,όμως, σε άλλες περιοχές να υπάρχει πράγματι έξαρση, γενικά πάντως βασίζομαι σε ό,τι βλέπω στην τηλεόραση. 

Γιώργος, 30 ετών, ιδιοκτήτης περιπτέρου
Πιστεύω πως η έξαρση της εγκληματικότητας είναι φυσικό επακόλουθο της κρίσης. Είχα πολλές εμπειρίες και στο περίπτερο μου, αλλά κι εδώ γύρω στην πλατεία (Κοραή). Σίγουρα όμως δε νομίζω ότι είναι υπερβολή των ΜΜΕ. 

Καίτη, 34 ετών, υπάλληλος super market
Δε μπορώ να ξέρω αν είναι κατασκεύασμα των ΜΜΕ, γιατί αυτά ακούω στην τηλεόραση, αυτά διαβάζω στις εφημερίδες, οπότε τα πιστεύω. Ειδικά εδώ στην περιοχή (Παγκράτι) συνέχεια ακούω ότι λήστεψαν παντοπωλεία, προπατζίδικα και πόσα άλλα μαγαζιά και νομίζω ότι είναι πιθανό να φταίει η κρίση, γιατί παλιά δεν θυμάμαι να άκουγα για τόσα πολλά και καθημερινά περιστατικά.  

Έλενα, 22 ετών, ασκούμενη δικηγόρος
Ναι, πιστεύω ότι η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Υπάρχει η πιθανότητα να υπερβάλλουν τα ΜΜΕ, πάντως σε κάθε περίπτωση διαπράττονται περισσότερα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας κυρίως, πολλές φορές συνοδευόμενα από βία. 

Δημήτρης, 29 ετών, αστυνομικός
Ναι φυσικά κι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ληστειών. Καθημερινά δεχόμαστε καταγγελίες, πολύ περισσότερες σε σχέση με το παρελθόν. Νομίζω ότι τα ΜΜΕ δεν υπερβάλλουν. 

Γεωργία, 21 ετών, φοιτήτρια
Γενικά τα ΜΜΕ υπερβάλλουν και λένε ό,τι συμφέρει το σύστημα. Έτσι κι αλλιώς υπήρχε εγκληματικότητα, απλά ίσως τώρα ο κόσμος βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση και στρέφεται εκεί.  

Μαίρη, 65 ετών, συνταξιούχος
Δεν νομίζω ότι τα ΜΜΕ τονίζουν τόσο πολύ το φαινόμενο, δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι αναδεικνύουν κάποια ορισμένα περιστατικά, όπως εξάλλου έκαναν πάντα. Προσωπικά δεν μου έχει συμβεί κάτι, μόνο στη συγκάτοικό μου πριν από τρεις μήνες έκλεψαν  την τσάντα της δύο νεαροί σε μηχανάκι πρωί-πρωί. 

Ευθύμης, 20 ετών, φοιτητής
Θεωρώ ότι ισχύει το δεύτερο. Υπάρχουν και σήμερα κρούσματα, αλλά με τη συχνότητα του παρελθόντος. Η τηλεόραση κάνει τα πράγματα να φαίνονται πιο τραγικά απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. 

Γιάννης, 23 ετών, φοιτητής ΕΜΠ
Εγώ δεν έχω βιώσει διαφορά στο στενό μου περιβάλλον, αλλά απ’ όσα ακούω νομίζω πως ναι, υπάρχει έξαρση, αλλά όχι στο βαθμό που το παρουσιάζουν. Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα, αλλά τον τελευταίο καιρό η αστυνομία έχει εντατικοποιήσει τις περιπολίες – όπου και να πάω βλέπω αστυνομία! Σίγουρα λόγω κρίσης κάποιοι στρέφονται προς τα εκεί, ενώ πριν δεν θα το σκέφτονταν, αλλά πιστεύω ότι άμα είναι να το κάνεις, θα το κάνεις, είτε πεινάς, είτε όχι. 

Ελευθερία, 22 ετών, φοιτήτρια Ιστορικού – Αρχαιολογικού
Ναι, νομίζω ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα , αλλά πιστεύω ότι οι ίδιοι με πάντα είναι, απλά έχουν βρει την οικονομική κρίση ως προκάλυμμα. 

Σωτήρης, 59 ετών, συνταξιούχος οικονομολόγος 
Ναι, πιστεύω ότι πράγματι υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας, ακριβώς λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί. 


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...
Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA