ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  Ρωτώντας ...
(σ)την πόλη ...


Τεύχος 22 - Ιούνιος 2012


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτωνShare |Δημοσίευση φωρογραφιών οροθετικών γυναικών;
 
της Ελένης Σουλιώτη,
ασκούμενης δικηγόρου,
και της Μαριαλένας Καμήλου,
ασκούμενης δικηγόρου
 
Η είδηση σχετικά με την ύπαρξη οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών πήρε μεγάλες διαστάσεις στα ΜΜΕ κυρίως λόγω της δημοσιοποίησης των φωτογραφιών τους προς ενημέρωση των πολιτών και εντοπισμού των πελατών τους, στους οποίους είναι πιθανό να μετέδωσαν την ασθένεια. Επιπλέον, τα αποτελέσματα έρευνας για το διάστημα από το Δεκέμβριο 2011 έως το Μάρτιο 2012, απέδειξαν ότι από τα 1.176 άτομα που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για την ανίχνευση του ιού HIV, τα 84 ήταν ήδη φορείς αγνοώντας το. Οι απόψεις σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη της δημοσιοποίησης των φωτογραφιών τους διίστανται καθώς δημιουργήθηκε το δίλημμα μεταξύ προστασίας των προσωπικών δεδομένων και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από ένα «δημόσιο κίνδυνο».
Με αφορμή τον επίκαιρο χαρακτήρα του θέματος τίθεται το εξής ερώτημα:
 
 
Ποια η γνώμη σας για την πρόσφατη είδηση των οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών και την έκταση που δόθηκε στο συγκεκριμένο θέμα από τα Μ.Μ.Ε.; Συμφωνείτε με τη δημοσίευση των φωτογραφιών τους ή πιστεύετε ότι μια τέτοια δημοσιοποίηση αγγίζει, τελικά, τα όρια της διαπόμπευσης;


Παναγιώτης, 21 ετών, φοιτητής ΑΣΟΕΕ
Συμφωνώ με τη δημοσιοποίηση, γιατί έτσι προστατεύεται η δημόσια υγεία και ενημερώνονται οι πιθανοί φορείς.


Όλγα, 25 ετών, αρχιτέκτων - μηχανικός
Συμφωνώ με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων οποιουδήποτε κατηγορουμένου, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την υγεία του κοινωνικού συνόλου.Το ίδιο θα δεχόμουν να συμβεί και στην περίπτωση, για παράδειγμα, ενός παιδεραστή ή βιαστή.
 
Νικολέττα, 32 ετών, γιατρός
Όχι, δεν συμφωνώ. Δεν θεωρώ ότι αν γίνει μια τέτοιου είδους διαπόμπευση προστατεύεται έτσι η δημόσια υγεία και ούτε θεωρώ σωστό να σταθμίζουμε το δικαίωμα της προσωπικότητας με τη δημόσια υγεία. Πρέπει  να υπάρχει έλεγχος.
 
Βλάσης, 30 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος
Συμφωνώ με τη δημοσιοποίηση. Το βλέπω ως ένα μέτρο πρόληψης.
 
Άντρεα, 21 ετών, φοιτήτρια
Συμφωνώ απόλυτα με τη δημοσιοποίηση. Δεν είναι καθόλου  ασήμαντο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τον αριθμό των ατόμων που εξετάσθηκαν μετά τη δημοσίευση της εικόνας της.
 
Άννα, 58 ετών, γιατρός
Συμφωνώ με τη δημοσιοποίηση. Συντρέχει ακόμη πολύ μεγάλος κίνδυνος να αυξηθεί ο αριθμός των φορέων. Επίσης, το πλήγμα για το δημόσιο σύστημα  υγείας είναι πολύ μεγάλο, διότι το ελληνικό κράτος  καλείται να καλύψει την περίθαλψη τόσο της εκδιδόμενης  όσο και των θυμάτων της.
 
Γιώργος, 20 ετών, φοιτητής
Συμφωνώ με τη δημοσιοποίηση, διότι βοηθάει στην προστασία των ατόμων που επισκέφθηκαν τον συγκεκριμένο οίκο ανοχής, και όχι μόνο.
 
Μαρία, 26 ετών, δικηγόρος
Συμφωνώ με τη δημοσιοποίηση, διότι θεωρώ ότι είναι ένας τρόπος να προλάβεις αλλά και να καταστείλεις το φαινόμενο. Με φόβισε ιδιαίτερα το γεγονός της μη προφύλαξης των ατόμων αυτών.
 
Αναστασία, 53 ετών, οικιακά
Συμφωνώ διότι πρέπει να προφυλαχθεί το κοινωνικό σύνολο από επικίνδυνες συμπεριφορές που θέτουν τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο. Διαφωνώ, όμως, με τη δημοσίευση των ονομάτων των γυναικών αυτών.
 
Δημήτρης, 21 ετών, σπουδαστής
Πιστεύω πως έπρεπε να δοθεί έκταση στο θέμα από τα ΜΜΕ με σκοπό την ανάδειξη του προβλήματος της παράνομης πορνείας αντί αυτού όμως τα ΜΜΕ χρησιμοποίησαν τις φωτογραφίες των γυναικών για λόγους δημοσιότητας, γεγονός καταδικαστέο. Η πολιτεία θα έπρεπε να ενημερώνει τους πολίτες μόνο μέσω ειδικής ιστοσελίδας. Η δημοσίευση των φωτογραφιών, κυρίως στην τηλεόραση, αποτελεί διαπόμπευση από τη στιγμή που συνοδεύεται από υποτιμητικά σχόλια. Ας μην ξεχνάμε πως οι γυναίκες αυτές είναι θύματα παράνομης πορνείας με σκοπό να θησαυρίζουν επιτήδειοι.
 
Διονύσης, 60 ετών, συνταξιούχος ναυτικός
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων και των φωτογραφιών των εκδιδόμενων προσώπων ως πράξη δεν συμβιβάζεται με την προστασία των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του ιατρικού απορρήτου. Αποτελεί δε αλυσιτελές μέσο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Μια απλή ενημέρωση των πολιτών, για την εξάπλωση του ιού στους συγκεκριμένους οίκους ανοχής και τις γύρω περιοχές θα ήταν αρκετή.
 
Κωνσταντίνος, 54 ετών, φύλακας αρχαιοτήτων
Δεν συμφωνώ με τη δημοσίευση των φωτογραφιών. Είμαι υπέρ του ιατρικού απορρήτου. Οι «πελάτες» θα έπρεπε να πειστούν για ιατρικές εξετάσεις χωρίς να δημοσιευθούν φωτογραφίες των γυναικών.
 
Μαρία, 49 ετών, καθηγήτρια Τεχνικού Λυκείου
Μερικές φορές η αλήθεια μας ενοχλεί όταν δημοσιεύεται. Όταν υποκρινόμαστε ότι δεν συμβαίνει κάτι και αυτό βγει στην επιφάνεια τότε το βαφτίζουμε διαπόμπευση. Είναι καιρός να λέμε τα καθημερινά «δήθεν γεγονότα» με το όνομά τους.
 
Άρης, 24 ετών, στρατιωτικός
Είναι ανούσια μια τέτοια δημοσίευση με αυτό τον τρόπο. Κανείς δεν πρόκειται να παραδειγματιστεί και να σταματήσει την παράνομη σεξουαλική δραστηριότητα. Η δημοσίευση των φωτογραφιών ήταν για την πολιτεία ο εύκολος τρόπος να δείξει στους πολίτες ότι ασχολήθηκε με το θέμα. Μόλις το θέμα ξεχαστεί, οι εκδιδόμενες θα «ξαναπιάσουν δουλειά».
 
Μαίρη, 35 ετών, γραμματέας
Θα συμφωνήσω ότι σίγουρα πραγματοποιήθηκε παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων γιατί και αυτές οι γυναίκες ανήκουν στο ανθρώπινο είδος. Θα έπρεπε να προβλεφθεί καλύτερος τρόπος δημοσιοποίησης των στοιχείων από τα Μ.Μ.Ε., το Υπουργείο Υγείας ή το ΚΕΕΛΠΝΟ. Είμαι απόλυτα αντίθετη με τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, καθώς στιγματίζει τις εκδιδόμενες γυναίκες και καταπατά οποιαδήποτε έννοια ανθρώπινων δικαιωμάτων, προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εκτρέφει μια κουλτούρα διακρίσεων.
 
Ελένη, 70 ετών, συνταξιούχος
Ναι, έπρεπε να πάρει αυτή την έκταση το θέμα από τα ΜΜΕ για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα υγείας. Όσο για τη δημοσίευση των φωτογραφιών τους δεν μπορώ να απαντήσω γιατί δεν ξέρω τι αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Πάντως δεν πιστεύω ότι διαπομπεύονται. Είναι πολύ αφοριστικός όρος.
 
Ηλίας, 53 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος
Όλα ξεκινούν από την ανυπαρξία του κράτους και των κανόνων υγιεινής για το σύνολο του πληθυσμού. Αυτή είναι η γνώμη μου. Και ναι, φυσικά και πρόκειται για διαπόμπευση αφού υπάρχουν διάφοροι εναλλακτικοί τρόποι ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων.
 
Γιάννα, 46 ετών, λογίστρια
Φυσικά πρόκειται για διαπόμπευση. Κράτος πρόνοιας πουθενά. Κανένας έλεγχος και φυσικά με πολλούς υπεύθυνους.
 
Στέλλα, 28 ετών, δικηγόρος
Στην προκειμένη περίπτωση, επειδή συγκρούονται ανθρώπινα δικαιώματα και αγαθά, δεν θα ταχθώ υπέρ κάποιας απόλυτης και αφοριστικής άποψης. Ναι μεν θεωρώ ότι οι εκδιδόμενες γυναίκες υποβλήθηκαν σε μια διαδικασία που θίγει τα δικαιώματά τους, όμως η δημόσια υγεία είναι υπέρτερο αγαθό. Επομένως, καλώς δόθηκε έκταση και δημοσιοποιήθηκαν οι φωτογραφίες τους, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι εμπλεκόμενοι και να περιοριστεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα η διάδοση του ιού. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να τηρηθούν κάποια όρια, που ίσως ξεπεράστηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση, ώστε να μην καταλήξουμε στη διαπόμπευση αυτών των γυναικών. Ο σκοπός είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι ο εξευτελισμός των κατηγορούμενων.
 
Κατερίνα, 67 ετών, συνταξιούχος
Όχι δε συμφωνώ. Γιατί να την πληρώσουν φτωχές κοπέλες; Μπορεί να ήταν «έγκλημα» κατά κάποιο τρόπο αυτό που έκαναν αλλά η πείνα και η εξαθλίωση τις οδήγησε ως εκεί. Ειδικά η δημοσίευση των φωτογραφιών ήταν απαράδεκτη ενέργεια. Τα ονόματα των πολιτικών που κλέβουν από το κράτος τα δημοσιοποιούν με το ζόρι αλλά τις φωτογραφίες μερικών φτωχών κοριτσιών που έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης έσπευσαν να τις μοιράσουν στα κανάλια! Ντροπή!

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...
Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA