ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 8 - Μάϊος 2008


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Γιόζεφ Φριτσλ:
Όταν ο πατέρας συναντά το βάναυσο εγκληματία

 

του Κώστα Λεϊμονή,
φοιτητή Νομικής Σχολής Αθηνών

Απρίλιος 2008. Η παγκόσμια κοινή γνώμη συγκλονίζεται από την αποκάλυψη ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα στην ιστορία. Το όνομα του φερόμενου ως δράστη (καθώς λειτουργεί υπέρ του μέχρι τη δικαστική απόφαση το τεκμήριο αθωότητας) Γιόζεφ Φριτσλ, ετών 73. Γεννήθηκε στο Αμστετεν της Αυστρίας∙ εκεί επίσης όπου φέρεται ότι τελούσε επί 24 χρόνια το έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού κατά της κόρης του, Ελίζαμπεθ, την οποία είχε εγκλεισμένη κρυφά στο υπόγειο του σπιτιού του, ζώντας παράλληλα με την υπόλοιπη οικογένειά του. Μαζί της είχε αποκτήσει 7 παιδιά, ένα εκ των οποίων πέθανε αμέσως μετά τη γέννα, και όπως αποδείχθηκε, το έκαψε ο ίδιος στη ξυλόσομπα. Τέλος, ο Φριτσλ είχε καταδικαστεί και στο παρελθόν και για άλλα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων ο βιασμός μιας 24χρονης γυναίκας στην πόλη Λιντς το 1967 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών.
Το λεγόμενο «Σπίτι του Τρόμου»
 
Σύμφωνα με την αυστριακή αστυνομία, ο Φριτσλ πρέπει να σχεδίαζε και να προγραμμάτιζε την αιχμαλωσία της κόρης του Ελίζαμπεθ ήδη από το 1978, όταν το κορίτσι ήταν μόλις 12 ετών. Σύμφωνα με δηλώσεις της, ο πατέρας της άρχισε να την κακοποιεί από ηλικίας 11 ετών, ενώ τη φυλάκισε το 1984. Επίσης, στο ανήλιαγο μπουντρούμι είχαν τοποθετηθεί οχτώ πόρτες που διασφάλιζαν ότι η νεαρή και τα παιδιά της δεν θα είχαν την παραμικρή πιθανότητα να δραπετεύσουν.

Η ώρα μηδέν της αποκάλυψης ήλθε, όταν η μεγαλύτερη κόρη της Ελίζαμπεθ αρρώστησε βαριά και ο Φριτσλ αναγκάστηκε να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο. Οι γιατροί δεν πείστηκαν από τα ψέματα που τους είπε, κάλεσαν την αστυνομία και εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι.

Όπως αποδείχθηκε, ο Φριτσλ απειλούσε τους αιχμαλώτους (κόρη/θύμα και παιδιά του) ότι εάν του συνέβαινε τίποτα, θα διοχέτευε στο υπόγειο διαμέρισμα  δηλητηριώδη αέρια, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες ενός ενοίκου του σπιτιού, την υπόγεια φυλακή επισκεπτόταν και ένας δεύτερος άνδρας. Τέλος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, επιστολή που είχε επάνω του ο Φριτσλ κατά τη στιγμή της σύλληψης υποδεικνύει ότι ίσως ο πατέρας σχεδίαζε να αφήσει την κόρη του και τα παιδιά της ελεύθερα.

Σύμφωνα με το BBC, αξιωματούχοι της αστυνομίας δήλωσαν ότι κοινωνικοί λειτουργοί είχαν επισκεφτεί αρκετές φορές το σπίτι, αλλά δεν είχαν ανακαλύψει τίποτα παράξενο. Είχαν μάλιστα αναφέρει ότι η κυρία Φριτσλ φρόντιζε τα παιδιά, τα οποία έπαιζαν μουσικά όργανα και ήταν κοινωνικά στο σχολείο. Οι γείτονες δεν είχαν υποψιαστεί ότι συνέβαινε κάτι παράξενο στο «σπίτι του τρόμου», αν και έβλεπαν με απορία την οικογένεια να προμηθεύεται τεράστιες ποσότητες τροφίμων, τις οποίες ο πατέρας αποθήκευε στο κελί το βράδυ. Ο Φριτσλ αντιμετωπίζει μέχρι 15 χρόνια κάθειρξη αν καταδικαστεί για βιασμό και 20 χρόνια αν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια, για το θάνατο του παιδιού που πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του.

Όπως κατέθεσε ο ίδιος στην τοπική αστυνομία «δεν είμαι ο τύπος που κακοποιώ σεξουαλικά παιδιά» και σημείωσε ότι εθίστηκε στην αιμομιξία, όπως έγραφε το τοπικό περιοδικό News, επικαλούμενο το δικηγόρο του Φριτσλ, Ρούντολφ Μάγερ.

«Η επιθυμία μου να κάνω σεξ με την Ελίζαμπεθ γινόταν όλο και πιο δυνατή», είπε. «Ήξερα ότι η Ελίζαμπεθ δεν ήθελε να κάνω αυτό που της έκανα. Το ήξερα ότι την πλήγωνα (…) Ήταν σαν εθισμός (…) Στην πραγματικότητα ήθελα παιδιά μαζί της», σημείωσε.  Τρία από τα έξι παιδιά του είχαν μείνει φυλακισμένα με τη μητέρα τους στο υπόγειο και δεν είδαν ποτέ το φως του ήλιου μέχρι την αποκάλυψη της ιστορίας. Ο Φριτσλ είπε ότι έκλεισε την κόρη του στο υπόγειο, για να την προστατεύσει από τον έξω κόσμο, όταν αυτή άρχισε να «μην τηρεί κανέναν κανόνα» την περίοδο της εφηβείας. «Η Ελίζαμπεθ πήγαινε σε μπαρ, κατανάλωνε οινοπνευματώδη ποτά και κάπνιζε», είπε ο Φριτσλ, σημειώνοντας ότι «το είχε σκάσει επίσης από το σπίτι κάποιες φορές». Τα λόγια του Φριτσλ, όσο πεζά και αν ακούγονται, δεν δημιουργούν παρά απορία για το πώς ένας άνθρωπος, αν αποδειχθεί ένοχος, θα μπορούσε να διαπράττει τέτοιες πράξεις. Ο δικηγόρος του Φριτσλ έχει επικαλεστεί ψυχική νόσο. «Ο Φριτσλ», δηλώνει, «είναι ασθενής, είναι άνθρωπος και όχι τέρας. Χρειάζεται να πάει στο ψυχιατρείο και όχι στη φυλακή. Δεν πρόκειται, άλλωστε, να τύχει δίκαιης δίκης εξαιτίας των τεράστιων διαστάσεων που έχει λάβει στον Τύπο της χώρας η υπόθεση».

        
Αστυνομικός ερευνά το σπίτι-φυλακή
 
Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε τα εξής λόγια του Φριτσλ: «Προσπάθησα να τη βγάλω [αναφέρεται στην κόρη του-γυναίκα των παιδιών του Ελίζαμπεθ] από αυτόν τον βάλτο, της διοργάνωσα μαθήματα για να γίνει σερβιτόρα. Χρειαζόμουν να πάρω μέτρα προφύλαξης, χρειαζόμουν να δημιουργήσω αν μέρος στο οποίο θα μπορούσα σε κάποιο βαθμό να την κρατήσω μακριά από τον έξω κόσμο, ακόμη και με τη βία αν ήταν αναγκαίο.» Μετά τον εγκλεισμό της κόρης του στο υπόγειο, ο Φριτσλ βρέθηκε παγιδευμένος σε έναν κύκλο χωρίς διαφυγή και ως εκ τούτου, είπε στη σύζυγό του ότι η Ελίζαμπεθ είχε γίνει μέλος μιας αίρεσης. Παράλληλα, μπορούσε να εμφανίζεται ως κηδεμόνας των παιδιών που απέκτησε με την κόρη του, αφού τα παρουσίαζε σαν τα εγγόνια που εγκατέλειψε η τελευταία. «Ήξερα όλο τον καιρό, καθ’ όλη τη διάρκεια των 24 ετών, ότι αυτό που έκανα δεν ήταν σωστό, ότι πρέπει να είμαι τρελός που κάνω κάτι τέτοιο¨, είπε αναφερόμενος στην «αυτοκρατορία» του, με την οποία εννοούσε τον κόσμο της Ελίζαμπεθ στο υπόγειο. (…) «Ωστόσο, έγινε ρουτίνα για μένα το να έχω μια δεύτερη ζωή στο υπόγειο του σπιτιού μου». Ο αιμομίκτης πατέρας περιέγραψε, εξάλλου, τον εαυτό του ως άνθρωπο που εκτιμάει την αξιοπρέπεια και τους καλούς τρόπους και ισχυρίστηκε ότι μπορεί να επηρεάστηκε στη ζωή του από την έμφαση που δινόταν στην πειθαρχία την περίοδο των Ναζί, κατά την οποία μεγάλωσε. «Παρ’ όλα αυτά, δεν είμαι το τέρας που περιγράφουν τα μέσα ενημέρωσης. Όταν πήγαινα στο υπόγειο, πήγαινα λουλούδια στην κόρη μου και βιβλία και παιγνίδια στα παιδιά και έβλεπα περιπέτειες στο βίντεο μαζί τους, την ώρα που η Ελίζαμπεθ μαγείρευε το αγαπημένο μας φαγητό. (…) Και τότε καθόμασταν όλοι μαζί στο τραπέζι και τρώγαμε», κατέληξε ο Φριτσλ. Ο Μάγερ, δικηγόρος του Φριτσλ, σημείωσε ότι ο πελάτης του πρέπει να υποβληθεί σε ψυχολογικά τεστ, για να κριθεί αν μπορεί να δικαστεί. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Φριτσλ, κατά τον αυστριακό ποινικό νόμο, είναι για βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση, στέρηση της ελευθερίας, όπως επίσης, για φόνο εξ αμελείας του προαναφερθέντος νεογνού. Σε περίπτωση που δεν κριθεί ένοχος για το τελευταίο, ο 73 ετών κατηγορούμενος θα μπορούσε να βρεθεί ξανά ελεύθερος σε 15 χρόνια. Γράφει η «Κυριακάτικη Bild”.

Επομένως, δεν προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ο καγκελάριος της Αυστρίας Άλφρεντ Γκούζενμπάουερ εξήγγειλε αλλαγές στη νομοθεσία για τα σεξουαλικά εγκλήματα. «Δεν μπορούν να γίνονται συμβιβασμοί στο ζήτημα της βίας κατά των παιδιών», τόνισε ο καγκελάριος. Με τα νέα μέτρα, όσοι έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα δεν θα μπορούν να υιοθετούν παιδιά ή να εργάζονται με ανηλίκους. Επίσης, οι υποθέσεις θα παραμείνουν αρχειοθετημένες για 30 χρόνια έναντι των 15, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Τα μέτρα θα ισχύσουν από τις αρχές του 2009.

Το πρώτο τους μήνυμα προς το κοινό δημοσιοποίησαν

τα θύματα του 73χρονου Γιόζεφ Φριτσλ, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους

 για τη δημόσια υποστήριξη. Ο 18χρονος γιος της Ελίζαμπεθ που βρισκόταν

αποκλεισμένος στο υπόγειο και δεν είχε αντικρίσει ποτέ τον ήλιο, αναφέρει στο μήνυμα

πόσο του αρέσει ο ήλιος, ο καθαρός αέρας και η φύση.

Ενώ διαρκώς έρχονται στο φως νέα στοιχεία για το ειδεχθές έγκλημα του Γιόζεφ Φριτσλ, μια νέα στατιστική του αυστριακού Κέντρου Πρόληψης Βίας συγκλονίζει την κοινή γνώμη της χώρας. Όπως ανακοίνωσε η Σάρλοτ Άικερ, διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, ένα σε κάθε έξι κορίτσια και ένα σε κάθε εννέα αγόρια της Αυστρίας πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Μάλιστα, ο αριθμός των περιστατικών σοβαρής σεξουαλικής κακοποίησης αυξήθηκε 20% κατά την περίοδο 2006-2007.

Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι ένα, μα φλέγον: Είναι η Αυστρία η μόνη χώρα, στην οποία συνέβη ένα τέτοιο ειδεχθές έγκλημα ή αποτελεί τη λιωμένη σταγόνα ενός παγκόσμιας διάστασης παγόβουνου, για το οποίο η κοινή γνώμη είναι ενήμερη μόνο της μυτερής κορυφής του;
 
 
 
 
 
 
 

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA