ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 23 - Οκτώβριος 2012


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτωνShare |Το επάγγελμα του εγκληματολόγου σήμερα: Περιεχόμενο, προκλήσεις και προοπτικές
 

της Κωνσταντίνας Κουρούση,
Κοινωνιολόγου -Υπ. Δρ. Εγκληματολογίας Παντείου Παν/μίου

Σε μία άριστα διοργανωμένη εκδήλωση παρουσιάστηκε την Τρίτη, 16-10-12, στην αίθουσα ΕΥΡΩΠΗ του εκδοτικού οίκου Νομική Βιβλιοθήκη, ο Τόμος των Πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Η Σύγχρονη Εγκληματικότητα και η Αντιμετώπισή της», του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου στις 21-22 Οκτωβρίου 2011, με θέμα: «Το επάγγελμα του εγκληματολόγου σήμερα: Περιεχόμενο, προκλήσεις και προοπτικές».
 
Την τελετή χαιρέτησαν η κα. Ισμήνη Κριάρη, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία τόνισε την σημαντικότητα του ρόλου του εγκληματολόγου σε μία εποχή όπως την σημερινή που οι κοινωνίες και το έγκλημα αλλάζουν συνεχώς. Εν συνεχεία ο κ. Αντώνης Παπαρίζος, Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, επισήμανε την έννοια του «επαγγελματία», την οποία ταύτισε με την έννοια ήθος. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «στόχος των εγκληματολόγων είναι καλλιεργώντας το νέο επάγγελμα, να καλλιεργήσουν και το νέο ήθος».
 
 
Ο κ. Μαρίνος Σκανδάμης, Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού μετέφερε και τους χαιρετισμούς των κ. Α. Ρουπακιώτη και κ. Κ. Καραγκούνη, Υπουργού και Υφυπουργού αντίστοιχα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε ότι ο ρόλος του εγκληματολόγου είναι κυρίαρχος για την αντιμετώπιση του εγκλήματος ενώ κρίνει αναγκαία τη δημιουργία ενός Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής. Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, Επίτιμος Εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, ο οποίος αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του κ. Δένδια, Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, χαιρέτισε την εξαιρετική εκδήλωση λέγοντας πως στις μέρες μας κάθε άλλο παρά ποτέ είναι απαραίτητη η συνεργασία πολιτείας- εγκληματολόγων τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση των φαινομένων αλόγιστης βίας.
 
Στη συνέχεια η κ. Καλλιόπη Δ. Σπινέλλη, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες που στηρίζουν το επάγγελμα του εγκληματολόγου. Έτσι μίλησε για τη σημασία της διδασκαλίας της εγκληματολογίας μέσα από τα πανεπιστημιακά μαθήματα, την αναφορά στον Ποινική Δικαιοσύνη, την ίδρυση συλλογικών οργάνων, όπως η Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας ή ο Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου, τονίζοντας την σημασία της υπακοής στον κώδικα δεοντολογίας των εγκληματολόγων και την οριοθέτηση του επαγγέλματός τους. Οι χαιρετισμοί έκλεισαν με τον λόγο της κ. Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, Ομότιμης Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, Προέδρου ΙΜΔΑ, Επίτιμης Προέδρου Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας. Η κ. Μαραγκοπούλου- Γιωτοπούλου με τον πάντα μεστό της λόγο αφού έκανε μία αναδρομή στην ιστορία της καθιέρωσης της Εγκληματολογίας στις ακαδημαϊκές σπουδές, περιγράφοντας τον καθοριστικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα σπουδαίων Ελλήνων αλλά  και ξένων εγκληματολόγων, συνέχισε λέγοντας ότι αισθάνεται ευτυχής που έγινε το τόλμημα και πλέον μπορούμε να μιλούμε για το επάγγελμα του εγκληματολόγου. Έκλεισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το θάρρος και η τόλμη όταν πιστεύουμε σε κάτι πρέπει να μας συνοδεύει στη ζωή μας. Κάνουμε την αρχή! Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός».
 

 
Μετά τους εγκάρδιους χαιρετισμούς, τις παρουσιάσεις ξεκίνησε η καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του ΠΜΣ Εγκληματολογίας Πανετίου, κ. Χ. Ζαραφωνίτου. Αντικείμενο της εισήγησης της ήταν η συνοπτική παρουσίαση του αντικειμένου της εγκληματολογίας ως επιστήμης, των εγκληματολογικών σπουδών τόσο στον Ελληνικό όσο και στον Ευρωπαϊκό χώρο και  των πιο χαρακτηριστικών αποτελεσμάτων της έρευνας σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του ΠΜΣ Εγκληματολογίας. Η κ. Ζαραφωνίτου, με τον διπλό ρόλο της καθηγήτριας αλλά και της Διευθύντριας έκδοσης αφιέρωσε τον Τόμο στις τέσσερεις γενιές εγκληματολόγων που παρευρέθησαν στην εκδήλωση, “Στους πρωτεργάτες, στους δασκάλους, στους συναδέλφους και στους φοιτητές”.
 
Έπειτα ο λόγος δόθηκε στον κ. Γ. Πανούση, Βουλευτή, Καθηγητή Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε στο ρόλο του εγκληματολόγου τονίζοντας ότι δε πρέπει μόνο να θέτει ερωτήματα αλλά και να τα λύνει, να διατυπώνει προτάσεις και να είναι παρών στην εφαρμογή αντεγκληματικής πολιτικής.
 
Εν συνεχεία παρουσιάστηκε από τον κ. Π. Δαμιανό, Διευθυντή του Γυμνασίου και του Λυκείου του ΕΚΚΝ Αυλώνα, η συνεργασία του σχολείου με το μεταπτυχιακό τμήμα “Η σύγχρονη εγκληματικότητα και η αντιμετώπισή της”. Ο κ. Δαμιανός αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση του από κοινού μαθήματος για τρεις συνεχόμενες χρονιές και μίλησε για την εμπειρία αυτής της συνεργασίας τόσο από την πλευρά των φοιτητών όσο και των εγκλείστων. Το μάθημα αποτελεί ουσιαστική βοήθεια προσφερόμενη από την επιστημονική κοινότητα καθώς τόσο οι θεματικές όσο και η επαφή που αναπτύσσονται κατά την διαδικασία του μαθήματος ωθούν θετικά προς την επίλυση  ουσιαστικών προβλημάτων της φυλακής.
 
 
Οι εισηγήσεις έκλεισαν με την συνοπτική αλλά άρτια χωρίς παραλείψεις παρουσίαση του περιεχομένου του Τόμου Πρακτικών από τον κ. Ε.Χαϊνά, Υπ. Διδάκτορα Εγκληματολογίας και Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου. Ο Τόμος απαριθμεί 358 σελίδες και περιλαμβάνει 6 θεματικές ενότητες αποτελούμενες από ένα σύνολο 25 άρθρων και άλλων παρεμβάσεων διακεκριμένων επιστημόνων τόσο της Ελλάδας όσο και του Διεθνούς χώρου. Αναμφισβήτητα το έργο χαρακτηρίζεται ως μια πλήρης επιστημονική έκδοση, καθώς για πρώτη φορά παρουσιάζεται τόσο ολοκληρωμένα ο εγκληματολόγος ως επαγγελματίας
 
Με το κλείσιμο της εκδήλωσης ο Ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας Παντείου, κ. Ι.Φαρσεδάκης, ως συντονιστής των παρουσιάσεων, επισήμανε την αναγκαιότητα της αξιολόγησης των εγκληματολόγων σε επαγγελματικές θέσεις και ευχήθηκε οι απαρχές αυτές του ζητήματος να έχουν πρακτική συνέχεια στο μέλλον. 

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA