ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τεύχος 7 - Φεβρουάριος 2008


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Αν. Καθηγητής Χαράλαμπος Δημόπουλος
 
"Η αποκαταστατική δικαιοσύνη,
ως αριστοτελική επινόηση, πρέπει να τιμηθεί"
 
 
συνέντεξη στον Διονύση Χιόνη και την Αναστασία Χαλκιά
 
 
• Ποιά είναι η πορεία των σπουδών σας και ποιά είναι η σημερινή θέση σας;
Σπούδασα στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου  Παν/μίου Θράκης (1976-1980). Ακολούθως έγινα Επιστημονικός συνεργάτης στην - τότε – έδρα Ποινικού δικαίου, Εγκληματολογίας Ανακριτικής και Σωφρονιστικής, υπό τον Καθηγητή κ. Στέργιο Αλεξιάδη και τον συνεργάτη του καθηγητή κ. Γιάννη Πανούση. Με αλλεπάλληλες εκπαιδευτικές άδειες, πραγματοποίησα επιστημονικές έρευνες στην Ο.Δ. Γερμανίας (Bielefend, Koln) και έγινα  διδάκτορας στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης (με βαθμό άριστα). Επίσης, επί 3 ½ έτη, υπήρξα ερευνητής στις Η.Π.Α. (Harvard Law School). Είμαι Διευθυντής του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών στη Νομική Θράκης και αν. καθηγητής
 

 • Τί σας οδήγησε στην απόφαση να ασχοληθείτε με την νομική επιστήμη;

Η νομική επιστήμη πυκνώνει άθροισμα επιστημών και ενυλώνει τη φιλοσοφία. Ως εκ τούτου, η γοητεία της απετέλεσε για μένα εξαιρετικά έλξη. Η επικέντρωσή μου μεταγενέστερα στις Εγκληματολογικές Επιστήμες, ήταν αποτέλεσμα επιρροής και επιλογής.


• Σε ποιούς τομείς χρειάζεται άμεσα βελτίωση το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα μας;

Το σύστημα της Ελληνικής Ποινικής Επιστήμης χρειάζεται σημαντικές ρηξικέλευθες τομές, αφού ο χρόνος που παρήλθε από την μεταρρύθμιση του 1950, δεν είναι μόνον ικανός αλλά και απαιτητός προς αλλαγή.
Οφείλουμε ως έθνος να προβούμε άμεσα, στις κάτωθι τροποποιήσεις: 

WHO IS WHO

Ονομα: Xαράλαμπος
Επώνυμο : Δημόπουλος
Επάγγελμα–ιδιότητα:
Αν. Καθηγητής Εγκληματολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
 
Αγαπημένες δραστηριότητες - ασχολίες:
ποδήλατο, κινηματογράφος, θέατρο, πολιτική
 
Αγαπημένα βιβλία : Πολλά. Αλλά κυρίως τα έργα του Ζαν Ζενέ
(Jean Genet) και προγενεστέρως,
του Ντοστογιέφσκι.
 
Αγαπημένη κινηματογραφική ταινία:
Η φθινοπωρινή σονάτα
 
Είδος μουσικής που προτιμά:
Χατζηδάκης for ever
 
Αγαπημένος εκδρομικός προορισμός: τα Καλάβρυτα
 
Αν δεν ήσασταν νομικός θα θέλατε να είστε...: και πάλι νομικός
α) Οριστική εξειδίκευση του φυσικού εγκλήματος, με πλήρη εναρμόνιση προς τα θεμελιώδη αξιώματα του  Συντάγματος. Το πραγματικό έγκλημα αυτονοήτως υπάρχει, αλλά δεν επάγεται επαλληλία προς το νομικό έγκλημα. Η χρονική και χωρική συγκεκριμενοποίηση του φυσικού εγκλήματος στη χώρα μας, αποκτά αμεσότητα, επικαιρότητα και σημασία..
β) Η επικινδυνότητα που τέμνει την προσωπικότητα του εγκληματία, πρέπει να αποκτήσει ειδικά χαρακτηριστικά, αλλά επίσης και να εναρμονιστεί πλήρως προς την  n. c. u. p. s. l.
γ) Απαιτείται η εισαγωγή στο εγχώριο δίκαιο των δοκιμασμένων και απολύτως επιτυχημένων ποινικών θεσμών της αλλοδαπής, όπως λ.χ. της επιτήρησης, της κοινωφελούς εργασίας, της συμφιλιωτικής δικαιοσύνης, της probation, της parole, του εγκληματολογικού κοινοτισμού, με παράλληλη αποκλιμάκωση της αναξιόπιστης και αντιπαραγωγικής ποινικής καταστολής.
δ) Ο εφιάλτης του δόγματος «Law and Order», πρέπει να ανατραπεί, όχι μόνον ως αναποδοτικός, αλλά και ως ανώφελος  ή προσβλητικός.
ε) Η από- εγκληματοποίηση των ψευδο-εγκλημάτων, οφείλει να συνοδευτεί με τυποποίηση των εγκλημάτων που προσβάλλουν τις ειδολογικές ανάγκες του ανθρώπου και του Έλληνα πολίτη.
στ) Η εκφοβιστική πρόληψη και η αχρήστευση δεν έχουν νόημα, όπως εξάλλου είναι περιττές οι αναμορφωτικές επεμβάσεις στην προσωπική σφαίρα, οι οποίες καταλύουν την αξιοπρέπεια.
ζ) Στη δημοκρατική νομιμοποίηση οφείλει να εξαρθεί μια αντεγκληματική πολιτική εθνικού περιεχομένου και ριζικής αποτελεσματικότητας


• Πώς βλέπετε την πορεία της διαμεσολάβησης (και την εξέλιξη γενικότερα της αποκαταστατικής δικαιοσύνης) στην Ελλάδα μετά την εισαγωγή του θεσμού στην αντιμετώπιση της οικογενειακής βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων;

Η αποκαταστατική δικαιοσύνη, ως αριστοτελική επινόηση, πρέπει να τιμηθεί, να ιδιαιτεροποιηθεί και να αποκτήσει – ει  δυνατόν – ευρύτερα χαρακτηριστικά . Η ποινική διαμεσολάβηση επαινείται, αλλά είναι χωροταξικά φειδωλή. Το μέλλον της εγκληματολογίας αξονίζεται στους θεσμούς της restoration και όχι σε εκείνους της Intensive Probation η Parole, λόγω του έντονου περιοριστικού και αντιπαραγωγικού χαρακτήρα τους. Ωστόσο, αξιώνεται η σύγχρονη αναβάθμιση της Ανακριτικής, η οποία, όχι μόνον υποκαθιστά την εγκληματολογία, αλλά και τη νομιμοποιεί στην επιστημονική σκέψη και πολιτική πραγματικότητα.

• Θεωρείτε ότι διέρχεται κρίση ο θεσμός της ελληνικής φυλακής;

Κατά τη γνώμη μου, ο θεσμός της ελληνικής φυλακής, είναι αναποδοτικός, αντιπαραγωγικός και με δυσβάστακτο κόστος, το οποίο ανατροφοδοτείται από την αριθμητική της φυλάκισης. Η αποκλιμάκωση του φυλακτικού εγκλεισμού, δεν σημειοδοτεί – κατ’ ανάγκη – την επιείκεια, αλλά εξυπηρετεί την ωφελιμότητα της ποινικής καταστολής. Εξάλλου, η rehabilitation απέτυχε και επικρίθηκε με δεινό ύφος, ήδη από το 1974. Η αντεπίθεση όμως, της ολοκληρωτικής παγκοσμιοποίησης, συντηρεί τον «big incarcerator».

• Θεωρείτε ότι η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών φυλακών στην Ελλάδα, συνιστά μία προοπτική αντιμετώπισης του σωφρονιστικού προβλήματος, δεδομένης της τάσης για μείωση των κρατικών δαπανών;

Ασφαλώς οι ιδιωτικές φυλακές, όπως έχω υποστηρίξει, διευκολύνουν το κράτος εξανθρωπίζουν τις ανθρωπο-αποθήκες , καλυτερεύουν τις συνθήκες κράτησης και απομειώνουν το κοινωνικό κόστος. Η παγίδα όμως ευρίσκεται στο ενδεχόμενο της ιδιωτικής εκμετάλλευσης, η οποία-ωστόσο-μπορεί έγκυρα να αποτραπεί μέσω των εδραίων θεσμών και του κοινωνικού ελέγχου. Αρκεί επίσης, να μην ενισχυθεί η επιτηρητική τιμωρία, με την εν λόγω ποινική παροχέτευση.

• Πώς ερμηνεύετε την υποχώρηση των καταργητικών (περί της φυλακής) προταγμάτων  που επικράτησαν σε προηγούμενες, ειδικότερα σε σχέση και με την συνεχόμενη αύξηση του σωφρονιστικού πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο που παρατηρείται τις δύο τελευταίες δεκαετίες;

Και στο ζήτημα τούτο, μετά τον αξιοσέβαστο καθηγητή Κουράκη, γράφοντας τον Abolitionismus, υποστήριξα την άποψη όχι χρειαζόμαστε τον πραγματικό και όχι τον ideal καταργητισμό. Πλην όμως, η γιγάντωση που τιμωρητισμού στις μέρες μας, λόγω της επανάκαμψης του ανταποδοτικού ιδεώδους, αιχμαλωτίζει και αφοπλίζει την καταργητική προοπτική. Οι προβληματικές καταστάσεις όμως, όταν ποινικοποιούνται – και μάλιστα με τον επώδυνο τιμωρητικό άνεμο του «broken windows» - παράγουν ανασφάλεια και υποταγή.

• Βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη ερευνητικά προγράμματα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σχετικά με το ποινικό δίκαιο ή την εγκληματολογία;

Στο Δ.Π.Θ., δια του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών –εκπονούνται προγράμματα, με τη συνεργασία της κ. Αθ. Συκιώτου και λόγω της ιστορικής παράδοσης, που θεμελίωσε ο καθηγητής, Γ. Πανούσης. Σήμερα η έμφαση επικεντρώνεται στις περιθωριακές κοινωνικές ομάδες και στους μουσουλμάνους της Θράκης. Μέσω των «Χρονικών» και συνεδρίων, έχει φανεί ανάγλυφα το εμπειρικό μας έργο.

• Ποιά είναι η πιο ευχάριστη στιγμή που θυμάστε από την ακαδημαϊκή σας σταδιοδρομία;

Ότι μπόρεσα υπό τους καθηγητές κ.κ.  Στ. Αλεξιάδη και Γ. Πανούση να αναπτύξω τους σύγχρονους εγκληματολογικούς, προβληματισμούς μου και να προωθήσω τα νέα ρεύματα της οικουμενικής σκέψης για το έγκλημα και τη λειτουργία της ποινής . Έτσι εμπλουτίσαμε – στο μέτρο του εφικτού- τις ποινικές παραδοχές, υπό την εγκληματολογική οπτική.


Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA