ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 1 - Μάϊος 2006


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Επιστημονική εκδήλωση με θέμα:
«Εγκληματολογικές Οψεις της Μετανάστευσης»
 
 
του Φώτη Σπυρόπουλου.
φοιτητή Νομικής Αθηνών
 
(δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Μαρτίου της εφημερίδας του Ε.Κ.Π.Α.
«ΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ»)
 
H Ελληνική Εταιρία Εγκληματολογίας και το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσαν επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Εγκληματολογικές Οψεις της Μετανάστευσης». Η εκδήλωση αυτή έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου 2006 στο Αμφιθέατρο Ι. Δρακοπούλου (παλαιό Αμφιθέατρο Ιατρικής) του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κεντρικό κτίριο του Ε.Κ.Π.Α.
 
Το πολυπληθές κοινό είχε την ευκαιρία να προσεγγίσει, υπό το πρίσμα της Εγκληματολογίας, επιμέρους σημαντικές πτυχές της μετανάστευσης μέσα από την παρουσίαση της ερευνητικής κυρίως εργασίας των τεσσάρων ομιλητών της εκδήλωσης.
 Την εγκληματολογική θεώρηση του φαινομένου της μετανάστευσης μέσα από την οπτική των φορέων του Συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης ανέπτυξε η Δικαστική Λειτουργός και Διδάκτωρ Εγκληματολογίας κα. Ευαγγελία Βαγενά-Παλαιολόγου με το «αιχμηρό», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, θέμα: «Ρατσισμός και ξενοφοβία στην Ελλάδα σήμερα – Στάσεις των φορέων του επίσημου κοινωνικού ελέγχου (Δικαιοσύνη - Αστυνομία)». Όπως επισήμανε η ερευνήτρια, από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 1998 -2003 σε 250 Δικαστικούς Λειτουργούς και 412 Αστυνομικούς, διαπιστώνεται ότι οι δικαστές θεωρούν τους ξένους που ζουν στην Ελλάδα σήμερα μερικά υπεύθυνους για την αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα. Εκτιμούν ότι ο αριθμός τους εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένος, αλλά είναι βέβαιοι ότι οι αλλοδαποί απολαύουν όλων των δικονομικών εγγυήσεων και προστατεύονται εξίσου από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν τους θεωρούν γενικά επικίνδυνους, αν και ένα ποσοστό έχει πέσει θύμα άμεσης ή έμμεσης θυματοποίησης από ξένο. Κατά την ομιλήτρια εξάλλου οι αστυνομικοί κρίνουν τον αριθμό των ξένων υπερβολικό, τους θεωρούν υπεύθυνους για την αύξηση της εγκληματικότητας και της ανεργίας, τους χαρακτηρίζουν συχνότερα δράστες αδικημάτων παρά θύματα και εκφράζουν δυσπιστία για την αξιοπιστία τους. Δηλώνουν όμως, ότι δεν πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα όλοι ανεξαιρέτως οι ξένοι, θεωρούν ως παράγοντες της εγκληματικής τους δραστηριότητας τις συνθήκες ζωής τους και τάσσονται υπέρ μιας νόμιμης και ισότιμης με τους ημεδαπούς μεταχείρισης.
 
Τη σκυτάλη από την κα. Βαγενά-Παλαιολόγου έλαβε η Δρ. Ήρα Έμκε-Πουλοπούλου (Αντιπρόεδρος Εταιρείας Δημογραφικών Μελετών, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης), αναπτύσσοντας τις πολύ ενδιαφέρουσες «Οικονομικές και Κοινωνικές επιπτώσεις της εισροής μεταναστών στην Ελλάδα». Η κα. Έμκε-Πουλοπούλου επισήμανε ότι η εισροή των μεταναστών συνέβαλε στην αύξηση του εθνικού προϊόντος, της απασχόλησης, της παραγωγής και της επενδυτικής δραστηριότητας, στην επιβίωση οριακών επιχειρήσεων, στη βελτίωση της ελλειμματικότητας των ασφαλιστικών φορέων, στην αύξηση της αποταμίευσης, στη μείωση του πληθωρισμού, καθώς και στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Τελικά η ομιλήτρια κατέδειξε, μέσα από σειρά επιστημονικά τεκμηριωμένων δεδομένων, πως η μετανάστευση επηρεάζει θετικά τις δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ συμβάλλει επίσης στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας υποδοχής. Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η οικονομική και κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών, γεγονός που έχει ως προϋπόθεση τη νομιμοποίηση της παρουσίας τους στη χώρα.
 
Εν συνεχεία, ο Εφέτης Αθηνών κ. Φίλιππος Μανώλαρος παρουσίασε μελέτη του με το ενδιαφέρον θέμα: «Οι μετανάστες μέσα από τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων». Ο κ. Μανώλαρος προσδιόρισε καταρχάς τα εγκλήματα στα οποία οι μετανάστες εμφανίζουν μεγαλύτερη συμμετοχή, αναλύοντας παράλληλα το modus operandi των δραστών, καθώς και το σύνολο των λοιπών περιστάσεων που συνοδεύουν συνήθως τις αντίστοιχες παράνομες δραστηριότητες. Αίσθηση εξάλλου στην ομιλία του κ. Μανώλαρου προκάλεσαν στοιχεία που προκύπτουν από τη νομολογία και καταδεικνύουν το μέγεθος της οικονομικής εκμετάλλευσης που συνδέεται με τη μετανάστευση (λ.χ. αμοιβές για διακίνηση μεταναστών, εκβιασμοί) και, ιδίως, με τη γυναικεία διάσταση του φαινομένου (λ.χ. οικονομική εκμετάλλευση γενετήσιας ζωής). Σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση των αλλοδαπών κατηγορουμένων από τα Ελληνικά Δικαστήρια, ο ομιλητής υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα μεροληψίας, αλλά η ενίοτε διαφορετική μεταχείριση επιβάλλεται συχνά λόγω της παράνομης παρουσίας των μεταναστών και της έλλειψης σταθερής διαμονής (λ.χ. σε περιπτώσεις επιβολής προσωρινής κράτησης).
 
Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με παρουσίαση, από την διδάκτορα Εγκληματολογίας και Ειδική Επιστήμονα στον Συνήγορο του Πολίτη, Αλεξάνδρα Μοσχοπούλου, έρευνας που είχε αποτελέσει αντικείμενο διδακτορικής διατριβής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφορά στην παρουσίαση της εγκληματικότητας των μεταναστών από τον απογευματινό τύπο. Όπως επισήμανε η ερευνήτρια, από την ανάλυση περιεχομένου των δημοσιευμάτων δύο εφημερίδων προέκυψε ότι η εγκληματική δραστηριότητα των μεταναστών προβάλλεται δυσανάλογα (ποσοτικά και ποιοτικά) σε σύγκριση τόσο με την πραγματικότητα που πηγάζει από τις επίσημες στατιστικές, όσο και με την αντίστοιχη προβολή της παράνομης δραστηριότητας των Ελλήνων. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι, με βάση τα εγκλήματα που εξετάσθηκαν, από τις στατιστικές των γνωστών στην Αστυνομία δραστών προκύπτει συμμετοχή των αλλοδαπών σε ποσοστό 14,3%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά εμπλοκής των μεταναστών και στις δύο εφημερίδες είναι σαφώς υψηλότερα (44,9% στην εφημ.  «Απογευματινή» και 36,4% στην εφημ. «Τα Νέα»). Από την έρευνα εξάλλου επαληθεύθηκε ότι η διαφορετική φυσιογνωμία των δύο εφημερίδων που εξετάσθηκαν επηρεάζει αισθητά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται και τελικά προβάλλεται στην κοινή γνώμη η εγκληματικότητα γενικά και ο ρόλος των μεταναστών ειδικότερα.
Ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών κ. Νέστωρ Κουράκης, με την ιδιότητά του ως συντονιστή της συζήτησης,  προέβη σε ενδιαφέρουσες εγκληματολογικές παρατηρήσεις και συνόψισε τα βασικά σημεία κάθε ομιλίας.
Με το τέλος των ομιλιών ο κ. Κουράκης κάλεσε το κοινό σε τοποθετήσεις και συζήτηση επί του θέματος. Πρώτη έλαβε το λόγο η Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας κα. Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, η οποία εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την αξιοπιστία των στατιστικών και ανέδειξε τα σοβαρά  προβλήματα που δημιουργούνται υπό το πρίσμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, από το λεγόμενο εμπόριο «λευκής σαρκός».
 
Αίσθηση επίσης προκάλεσε η παρέμβαση του Καθηγητή και πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γεωργίου-Αλέξανδρου Μαγκάκη, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να αισθανθούμε ντροπή για την αντιμετώπιση των μεταναστών αποκλειστικά ως πρόξενων εγκληματικότητας και πρότεινε την εναντίωση όλων μας στις σοβαρές παρανομίες που τελούνται σε βάρος τους.
 
Η συζήτηση συνεχίστηκε με αμείωτο ενδιαφέρον και ολοκληρώθηκε, λόγω του προχωρημένου της ώρας, περί τις 22.00. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους –πλην των προαναφερθέντων- ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Α.Π. και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας κ. Πέτρος Κακκαλής, οι Ομότιμοι Καθηγητές Πανεπιστημίου κ. Διονύσιος Σπινέλλης και κα. Καλλιόπη Σπινέλλη και πλήθος άλλων εκπροσώπων του Πανεπιστημιακού και Δικαστικού χώρου. Άξια μνείας είναι η μεγάλη προσέλευση φοιτητών – εκδήλωση, ίσως, έμπρακτου ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο και ελπίδα ότι οι επιστημονικές αυτές δραστηριότητες θα βρουν άξιους συνεχιστές.
 

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA