ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 14 - Απρίλιος 2010


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Εκδήλωση με θέμα:
«Αστυνομικό μυθιστόρημα: λαϊκή ή επιστημονική λογοτεχνία;»


της Μάρθας Λεμπέση,
κοινωνιολόγου, υπ. Δρ. Εγκληματολογίας
τμήματος ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών


"Η πλειοψηφία των ανθρώπων γνωρίζει για τον κόσμο του εγκλήματος ό,τι διαβάζει και ό,τι βλέπει"
(Πανούσης Γ., 2006).


Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσε την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010, στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος», εκδήλωσή με θέμα: «Αστυνομικό μυθιστόρημα: λαϊκή ή επιστημονική λογοτεχνία;» στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων «Ζητήματα Επικοινωνίας» που διοργανώνονται με επιτυχία για πέμπτη χρονιά. Τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής Εγκληματολογίας του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Πανούσης.

 
Ο Καθηγητής Γ. Πανούσης ανοίγοντας την εκδήλωση μίλησε για το αστυνομικό μυθιστόρημα το οποίο έχει κατηγορηθεί ως λογοτεχνία του "τίποτα" ή του "ντόρου", που έχει κυνηγηθεί πολύ αλλά την ίδια στιγμή έχει αγαπηθεί ίσως γιατί κάνει λόγο για μια σκοτεινή πλευρά της ζωής. Κατά τα λεγόμενα του, η ιστορία ως επιστήμη και η λογοτεχνία ως τέχνη συναντώνται συχνά στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Μέσα από έναν καθρέφτη μ’ αινίγματα αντανακλώνται οι φανταστικές αναπλάσεις και οι μυθοπλασίες γύρω από το έγκλημα, την τιμωρία, τον εγκληματία ή και το θύμα. Η εγκληματολογική θεωρία «παντρεύεται» με τη θεωρία και τη λογοτεχνία και οι δυο μαζί ρίχνουν φως στα κοινωνικά μυστήρια και τα άδυτα της ψυχής των αστυνομικών ιστοριών. Συνεχίζοντας τόνισε ότι, ο εγκληματίας δεν εκφράζει μια αταξία απέναντι σε μια ηθική τάξη -γι’ αυτό και ο αστυνομικός δεν ηθικολογεί αλλά χρησιμοποιεί μεθόδους εξιχνίασης- και ο φόνος ως ολοκλήρωση μιας πορείας, δεν αναζητεί μόνο δεδομένα αλλά κυρίως ερμηνείες. Το αστυνομικό μυθιστόρημα δεν είναι μόνο ένα «σταυρόλεξο» αλλά και μια κοινωνική αναπαράσταση. Στην ανα-παράσταση εμφανίζονται άλλωστε τα «αποτυπώματα» ως αδέξια υπογραφή του δράστη.

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο Πέτρος Μαριόλης (Φιλόλογος, συνεργάτης του Περιοδικού «Σύγχρονη Εκπαίδευση») με θέμα της εισήγησής του: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα: λόγος περί δικαίων και αδίκων». Μίλησε για τη σχέση δράσης-ανάδρασης που κυριαρχεί στο αστυνομικό μυθιστόρημα, μίλησε για τη σύγκρουση των αντιθέτων, το κυρίαρχο μοτίβο με τις δύο ευθείες ερωτήσεις και ένα σχόλιο τονίζοντας ότι στην αστυνομική γραφή υπάρχουν δύσκολες ερωτήσεις αλλά όχι υπεράνω πάσης εικασίας. Για τον κ. Μαριόλη στη συγγραφή του αστυνομικού μυθιστορήματος η αλήθεια της πραγματικότητας ενυπάρχει με την αλήθεια της μυθοπλασίας και αξίζει να παραθέσουμε τους κανόνες περιεχομένου συγγραφής του αστυνομικού «παιχνιδιού».    

Επόμενη ομιλήτρια ήταν η Μαριλένα Πολιτοπούλου (Συγγραφέας και δημοσιογράφος) η οποία είχε ως βασικό τίτλο της εισήγησής της: «Η επιστήμη στην υπηρεσία της λογοτεχνίας: συγγραφικές ευγενείς κλοπές στο σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα». Ξεκινώντας, έθεσε βασικά ερωτήματα, όπως τι είναι αστυνομικό μυθιστόρημα; τι είναι λαϊκή λογοτεχνία; τι είναι επιστημονική λογοτεχνία; και προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει αστυνομικό μυθιστόρημα που δεν ακουμπάει στην επιστήμη. Δανειζόμενοι τα λόγια της κάτι συμβατό πρέπει τελικά να υπάρχει ανάμεσα στην αστυνομική λογοτεχνία και την επιστήμη. Όλη η αστυνομική λογοτεχνία αρδεύεται από επιστημονικά κανάλια και έτσι γίνεται όχημα μεταφοράς γνώσης με τρόπο γοητευτικό.  

Παίρνοντας την σκυτάλη ο επόμενος ομιλητής, ο Δημήτρης Παπαχαραλάμπους (Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών), μας ταξίδεψε στον σκοτεινό νουάρ κόσμο της αμερικανικής hard-boil αστυνομικής λογοτεχνίας και πιο συγκεκριμένα στην απλή τέχνη του φόνου του Raymond Chandler. Με θέμα της εισήγησής του «Αστυνομικό μυθιστόρημα: του ύψους ή του βάθους; Η περίπτωση του Raymond Chandler», ο κ. Παπαχαραλάμπους μίλησε για έναν συμμέτοχο του μοντερνισμού, έναν συνοδοιπόρο του νεωτερικού λογοτεχνικού κινήματος, που επιθυμούσε να γίνει ο πρώτος κλασικός του είδους με ένα είδος γραφής που δε δημιουργείται υπό τη σκιά του παρελθόντος.

Τελευταίος ομιλητής ο Ανδρέας Μήτσου (Πεζογράφος, Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών) έχοντας ως θέμα της εισήγησής του «Ο ένοχος και ο αφηγητής: το παιχνίδι της απόκρυψης, έθεσε το ερώτημα γιατί παίζουμε;» Δίνοντας την ίδια στιγμή τη Φροϋδική απάντηση γιατί το αντίθετο του παιχνιδιού είναι η πραγματικότητα. Μίλησε για τη φόρμα του αστυνομικού μυθιστορήματος που απαιτεί μεστό λόγο, για την βαθύτερη γνώση που αναιρείται σε κάθε έργο της λογοτεχνίας, για το γεγονός πως κάθε αστυνομικό διήγημα ή μυθιστόρημα προσομοιάζει ή αναπαριστά ένα φόνο και πως η μέθοδος του φόνου αλλάζει κάθε φορά σύμφωνα με τα θέλω του καταχθόνιου αφηγητή.  


Έχοντας παρακολουθήσει μετά προσοχής όλους τους εισηγητές ο Καθηγητής Γ. Πανούσης έκλεισε τη βραδιά ανακεφαλαιώνοντας τα σημαντικότερα σημεία των αναφορών που έγιναν και αναφέρθηκε σε κάποια καταληκτικά συμπεράσματα. Σε μια εποχή που μόνον οι πέτρες είναι αθώες (ρήση που αποδίδεται στον Χέγκελ), αλλά κανείς δεν θέλει να τιμωρηθεί ένας αθώος, είναι εύκολο να κατηγορήσεις κάποιον όταν δεν τον καταλαβαίνεις. Ένα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι τα χαρτιά δεν μιλάνε για τους ανθρώπους• για να κατανοήσουμε το πώς έγιναν τα πράγματα πρέπει να γνωρίζουμε πως είχαν• το να τιμωρείς ένα έγκλημα είναι σημαντικό αλλά να το προλάβεις είναι ακόμη σημαντικότερο τη στιγμή μάλιστα που η  αλήθεια ξεπερνά συχνά το έγκλημα και τον ένοχο.


Βιβλιογραφικές Πηγές
Chandler, Raymond. Η απλή τέχνη του φόνου, μετάφραση Χίλντα Παπαδημητρίου. - 1η έκδ. - Αθήνα : Λυχνάρι, 2006.
Μήτσου, Ανδρέας. Ο σκύλος της Μαρί : Μυθιστόρημα - 1η έκδ. - Αθήνα : Καστανιώτη, 2004.
Μήτσου, Ανδρέας. Ο κύριος Επισκοπάκης : Η εξομολόγηση ενός δειλού: Νουβέλα - 1η έκδ. - Αθήνα : Καστανιώτη, 2007.
Πανούσης, Γιάννης. Εγκληματολογικές επιστήμες και αστυνομικό μυθιστόρημα- 1η έκδ. - Αθήνα : Σάκκουλας Αντ. Ν., 2006.  - (Μedia+Έγκλημα)
Πολιτοπούλου, Μαριλένα. Η μνήμη της πολαρόιντ - 1η έκδ. - Αθήνα : Μεταίχμιο, 2009. (Αστυνομικό Μυθιστόρημα)
Πολιτοπούλου, Μαρλένα. Δώδεκα θεοί τρεις φόνοι - 1η έκδ. - Αθήνα : Κέδρος, 2005. - (Αστυνομικό Μυθιστόρημα)

 
 
 

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA