ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 4 - Φεβρουάριος 2007


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτωνShare |Η απεξάρτηση στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος

 

της Χριστίνας Κανελλοπούλου,
φοιτήτριας Νομικής Αθήνας


Το Εργαστηρίο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Ε.Κ.Π.Α. και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.)διοργάνωσαν από κοινού εκδήλωση - συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου «Κωστής Παλαμάς».
Θέμα αυτής: Η απεξάρτηση στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος.

Η συζήτηση χωρίστηκε σε δύο μέρη: το α’ αφορούσε τη θεραπεία στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης με έμφαση στο πρακτικό της σκέλος και προεδρεύοντα τον κ. Ν. Παρασκευόπουλο, καθηγητή Ποινικού Δικαίου ΑΠΘ. Το δεύτερο μέρος επικεντρώθηκε στα πολύ σημαντικά πορίσματα των ερευνών αξιολόγησης των θεραπευτικών προγραμμάτων «Εν Δράσει» και «Στροφή» του ΚΕΘΕΑ από το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών και αυτά στα πλαίσια του σωφρονιστικού συστήματος με προεδρεύουσα την κα Κ.Σπινέλλη, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής.

Την εναρκτήρια εισήγηση απετέλεσε η παρουσίαση του πραγματικά ενδιαφέροντος  πονήματος της κας Β. Κριτσέλη, η οποία αναφέρθηκε με νομολογιακά παραδείγματα στο πώς στην πράξη η νομοθεσία προάγει τη θεραπεία των εξαρτημένων αντιμετωπίζοντας τους για το λόγο αυτό ως ασθενείς κυρίως και λιγότερο ως παραβάτες. Συγκεκριμένα, έκανε μνεία σε αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες ανεστάλη για ορισμένο χρονικό διάστημα η εκτέλεση της ποινής για αδικήματα που είχαν διαπράξει τοξικομανείς πριν την εισαγωγή τους σε θεραπευτικό κατάστημα με τον όρο να βεβαιώνεται η συμμετοχή τους σε πρόγραμμα απεξάρτησης.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ο κ.  Γ. Ιωαννίδης, δικηγόρος και υπεύθυνος του Γραφείου Νομικής Στήριξης του ΚΕ.Θ.Ε.Α., ο οποίος μίλησε για την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου γραφείου καθώς η εμπλοκή των εξαρτημένων σε αδικήματα αναστέλλει πολλές φορές τη θεραπεία και επανένταξή τους. Τόνισε, μάλιστα, ότι η νομική στήριξη έχει ως σκοπό την ειδική πρόληψη, να μην επαναληφθεί δηλαδή από τον ίδιο το δράστη-εξαρτημένο άλλο έγκλημα . Συμπερασματικά, κατέληξε στο ότι ο δικαστής θα πρέπει όταν αναλαμβάνει υποθέσεις εξαρτημένων να εστιάζει το ενδιαφέρον στο παρόν και το μέλλον.

Ο κ. Σ. Μουζακίτης, αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, αναφέρθηκε στον ν. 3459/2006 (Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά) παρουσιάζοντας τις διατάξεις για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών που υποβάλλονται σε ειδική μεταχείριση, την ειδική μεταχείριση των χρηστών που διαπράττουν εγκλήματα σχετικά με τα ναρκωτικά και την αναστολή της ποινής στην περίπτωση εισαγωγής σε θεραπευτικό κατάστημα - όχι όμως και την αναστολή τυχόν χρηματικής ποινής. Ωστόσο, δε φάνηκε να έγινε αναφορά στις πλημμέλειες του νόμου και κυρίως στο παράδοξο φαινόμενο να τιμωρείται αυτός που προμηθεύεται  για δική του χρήση με ποινή μέχρι ένα έτος, ενώ αυτός που διαθέτει μικροποσότητα τουλάχιστον με έξι μήνες.

Ακολούθησε ο κ. Χ. Πουλόπουλος, Δρ. Εφαρμοσμένων Κοινωνικών Επιστημών και διευθυντής του ΚΕ.Θ.Ε.Α.. Σημείωσε στην εισήγησή του ότι το 43% των κρατουμένων βρίσκονται στις φυλακές για ναρκωτικά. Επιπλέον, μας απέδωσε το μοντέλο του ΚΕ.Θ.Ε.Α.: πρόκειται για συμβουλευτικό σταθμό, θεραπευτική κοινότητα με σκοπό την επανένταξη και τόνισε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες, όπως έλλειψη χώρου και εξειδικευμένου προσωπικού.

Στο β’μέρος η προεδρεύουσα κα Κ. Δ. Σπινέλλη, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών περιέγραψε τη μέθοδο που ακολουθήθηκε, ώστε να πραγματοποιηθεί η προαναφερθείσα έρευνα του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών αποτελεσματικά. Επίσης, παρατήρησε ότι η αξιολόγηση των προγραμμάτων, όπως αυτό του ΚΕ.Θ.Ε.Α., γίνεται προκειμένου να δούμε την αποδοτικότητά τους και να αποτιμήσουμε τους θεσμούς.

Η κα Φ. Ντούρα, δικηγόρος και υποψήφια διδάκτωρ Νομικής Σχολής, έδωσε λεπτομερώς την εικόνα που επικρατεί στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού και τη λειτουργία του προγράμματος «Εν Δράσει», το οποίο όπως ανέφερε στοχεύει όχι μόνο στην ψυχοκοινωνική  υγεία αλλά και στην επανένταξη των αποφυλακισμένων γυναικών.

Για το μέτρο ικανοποίησης των συμμετεχουσών στο πρόγραμμα «Εν Δράσει» από τις διαδικασίες θεραπείας και εκπαίδευσής τους, τις δυσκολίες του προγράμματος καθώς και την κριτική του από εκείνες έκανε λόγο ο κ. Δ. Χιόνης, δικηγόρος και εγκληματολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ Νομικής Σχολής.

Η κα Ρ. Καγγελλάρη, ψυχολόγος και εγκληματολόγος, μίλησε για το πρόγραμμα «Στροφή», τα σημαντικά προβλήματα και τους στόχους του. Δεν παρέλειψε να σημειώσει και εκείνη με τη σειρά της τις δυσκολίες και άθλιες συνθήκες μέσα στη φυλακή.

Στο τέλος της εκδήλωσης και αφού διατυπώθηκαν τα συμπεράσματα από τον κο Ν. Κουράκη, Καθηγητή Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής του Ε.Κ.Π.Α. και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών, βρεθήκαμε στην ευχάριστη έκπληξη να ακούσουμε δύο παιδιά που συμμετείχαν στα δύο προγράμματα, το «Εν Δράσει» και «Στροφή». Ο Αλέξανδρος και η Πέννυ, απεξαρτημένοι πλέον, συγκίνησαν με τις αφηγήσεις τους και προκάλεσαν μια παγερή σιωπή στην αίθουσα – δείγμα μάλλον σεβασμού, θαυμασμού και δέους για το δύσκολο εγχείρημα τις απεξάρτησης το οποίο έφεραν εις πέρας με επιτυχία.

Οι δυο αυτοί νέοι δε χρειάστηκε να αποδείξουν ότι διεκδικούν το - αυτονόητο - δικαίωμα στη ζωή – άλλωστε φύσει το έχουν! Όμως, ας λάβουμε υπόψιν το ότι τόνισαν και ξανατόνισαν κάτι μάλλον πολύ σημαντικό: την εμπιστοσύνη στους ειδικούς.

Τα εξαγόμενα συμπεράσματα μπορούν να κινούνται επί αυτής της οδού: την ανταπόκριση του σωφρονιστικού μας συστήματος στις ανάγκες των εξαρτημένων.Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA