ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 2 - Ιούλιος 2006


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτωνShare |Εξαφάνιση Άλεξ Μεσχισβίλι: Η οπτική των ΜΜΕ
 
του Πάνου Παναγιωτόπουλου,
φοιτητή Νομικής Αθηνών
και της Έφης Κανελλοπούλου,
φοιτήτριας Νομικής Αθηνών
 
Το βράδυ της 3ης Φεβρουαρίου ο 11χρονος Άλεξ Μεσχισβίλι φεύγει από το φροντιστήριο και κατευθύνεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Στο δρόμο τα ίχνη του χάνονται και το πρόσωπό του περιλαμβάνεται έκτοτε στη «λίστα» των εξαφανισμένων παιδιών.
 
Την επομένη ο εθελοντικός σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εκδίδει δελτίο τύπου για την εξαφάνιση του Άλεξ στην περιοχή Ελιάς – Ανοίξεως Βέροιας. Τυπώνει άμεσα αφίσες με τη φωτογραφία και τα στοιχεία του, τις οποίες αναρτά σε κάθε σημείο απ’ όπου οι διερχόμενοι θα μπορούσαν να ενημερωθούν για το περιστατικό και να παράσχουν οποιαδήποτε χρήσιμη πληροφορία στην τηλεφωνική γραμμή SOS του συλλόγου.
 
Η εξαφάνιση του ανηλίκου ελάχιστα απασχολεί τους επόμενους 4 μήνες τα Μ.Μ.Ε. Η τηλεοπτική εκπομπή της δημοσιογράφου Αγγελικής Νικολούλη «Φως στο Τούνελ» συντηρεί την υπόθεση στην επικαιρότητα μέχρι την Παρασκευή 2 Ιουνίου, όπου ή είδηση της ομολογίας της ανθρωποκτονίας στους ανακριτικούς υπαλλήλους της Βέροιας από ανήλικο φθάνει στον «αέρα» της εκπομπής. Ο ανήλικος υποδεικνύει τον χώρο όπου έθαψε (κατά την ομολογία του) μαζί με 4 ακόμα ανηλίκους τον Άλεξ Μεσχισβίλι και τα τηλεοπτικά και δημοσιογραφικά συνεργεία συρρέουν στην πόλη της Βέροιας για να καλύψουν την είδηση.
 
Εκτενή ρεπορτάζ, πολύωρες απευθείας συνδέσεις στο χώρο των ερευνών και συζητήσεις σχετικές με την εξαφάνιση του 11χρονου καλύπτουν από την Παρασκευή 2 Ιουνίου μεγάλο τηλεοπτικό χρόνο και τις σελίδες των ΜΜΕ. Η πόλη της Βέροιας δέχεται την εισβολή του φακού της δημοσιότητας στην καθημερινότητά της. Το σχολείο που φοιτούσε ο Άλεξ Μεσχισβίλι «πολιορκείται» από τηλεοπτικά συνεργεία. Η εκπαιδευτική κοινότητα και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βέροιας καταδεικνύει την προβληματική παρουσία των δημοσιογραφικών και τηλεοπτικών συνεργείων. Ο διευθυντής δημοτικού σχολείου της πόλης καταγγέλλει την πιεστική «ανάκριση» μαθήτριας της ΣΤ Δημοτικού από ανθρώπους της τηλεόρασης την ώρα που κατευθυνόταν στο σχολείο με αποτέλεσμα η μαθήτρια να τρομοκρατηθεί και να ξεσπάσει σε κλάματα.
 
Τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ στην υπόθεση της εξαφάνισης του Άλεξ Μεσχισβίλι ακολουθούνται από λεπτομερειακές αναφορές στην προσωπική και οικογενειακή κατάσταση του ίδιου του, Άλεξ αλλά και των ανηλίκων που ομολόγησαν (και αργότερα ανακάλεσαν) την τέλεση της ανθρωποκτονίας. Σχόλια και κρίσεις για τη συμπεριφορά και την προσωπικότητα των ανηλίκων που παρουσιάζονται ανεπιφύλακτα ως ένοχοι, για τα κίνητρα που τους οδήγησαν στην πράξη και συγκρίσεις με ενήλικους καταδικασθέντες για ανθρωποκτονία συμπληρώνουν την ειδησεογραφική κάλυψη της υπόθεσης. Στοιχεία της προδικασίας για τη βεβαίωση του εγκλήματος, όπως και οι έρευνες για την ηθική, τη διανοητική κατάσταση, τις οικογενειακές συνθήκες, την προηγούμενη ζωή και το περιβάλλον των ανηλίκων διαρρέουν και δημοσιεύονται παρά την εξωτερική μυστικότητα της ανάκρισης που επιβάλλει η ποινική δικονομία.
 
Ολόκληρη η τοπική κοινωνία της Βέροιας «ενοχοποιείται» από τον τρόπο που μερίδα των ΜΜΕ παρουσιάζει το γεγονός για συγκάλυψη παραβατικών και αντικοινωνικών συμπεριφορών και για ρατσιστικές διαθέσεις εξαιτίας της γεωργιανής καταγωγής του Άλεξ Μεσχισβίλι. Η εικόνα της πόλης που κρύβει επιμελώς ένοχα μυστικά και στην οποία επικρατεί ο νόμος της σιωπής ωθεί τους κατοίκους της πόλης στην αγωνιώδη προσπάθεια να απομακρύνουν από πάνω τους οποιοδήποτε στίγμα (δεδομένης της στενής χρονικά αποκάλυψης της δολοφονίας της 20χρονης Κικής Κούσογλου).
 
Ανέλεγκτες κρίσεις για το έργο των ανακριτικών υπαλλήλων και της εισαγγελίας διατυπώνονται από δημοσιογράφους και συμμετέχοντες στα τηλεοπτικά πάνελ. Κατακρίνονται οι ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές που δεν εξέδωσαν ένταλμα προσωρινής κράτησης των ανηλίκων με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στο οικογενειακό περιβάλλον και (κατά την άποψη των κρινόντων δημοσιογράφων) να δεχθούν τις οδηγίες συγγενικών τους προσώπων και τις νομικές συμβουλές των δικηγόρων τους, αγνοώντας την ρητή απαγόρευση προσωρινής κράτησης ανηλίκων κάτω των 13 ετών. Τα ΜΜΕ επεμβαίνουν στο έργο των εισαγγελικών αρχών ασκώντας υπέρμετρη πίεση και δυσχεραίνοντας τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
 
Ο τρόπος κάλυψης του θέματος από τα ΜΜΕ (κυρίως από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων) και οι συνεντεύξεις ανηλίκων (κατά παράβαση του νόμου) αναγκάζουν την ΕΣΗΕΑ και τον Συνήγορο του Πολίτη να παρέμβουν χαρακτηρίζοντας, η μεν, απαράδεκτη την υποκατάσταση της Αστυνομίας από δημοσιογράφους επικαλούμενη τον κώδικα δεοντολογίας και υπογραμμίζοντας, ο δε, το ελλιπές προνοιακό πλαίσιο και την απουσία ειδικευμένων επαγγελματιών στο εκπαιδευτικό σύστημα.
 
Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) επιβάλλει στις 20/6/2006 την διοικητική κύρωση του προστίμου 100.000 Ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό “Antenna” εξαιτίας λεπτομερούς συνέντευξης που έλαβε δημοσιογράφος του σταθμού από δύο ανηλίκους, φερόμενους ως εμπλεκόμενους σε έγκλημα διαρκούσης της προκαταρκτικής εξέτασης παρεμβαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στο έργο των προανακριτικών αρχών και υποκαθιστώντας αυτές στα προανακριτικά τους καθήκοντα. Μάλιστα, παρότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εμφανίστηκε η πλάτη των ανηλίκων η επιβολή του προστίμου κρίθηκε επιβεβλημένη, αφού η αναφορά των μικρών τους ονομάτων και η φωνή τους κατέστησαν γνωστή την ταυτότητά τους. Πρόστιμο 50.000 Ευρώ επιβάλλεται και στον τηλεοπτικό σταθμό “Alter”, κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του οποίου προβλήθηκε συνέντευξη του ανηλίκου, της μητέρας του και της γιαγιάς του κατά τρόπο, με τον οποίο προέκυπτε σαφώς η ταυτότητά του και υποδηλωνόταν η απόδοση της ιδιότητας του συμμέτοχου στην εγκληματική ενέργεια κατά του Άλεξ Μεσχισβίλι. Τέλος, στον τηλεοπτικό σταθμό “Star” επιβάλλεται σύσταση με την αιτιολογία της προβολής συνέντευξης ανηλίκων με προστατευτική ψηφίδα οι οποίοι παρουσιάστηκαν ως εμπλεκόμενοι σε εγκληματική ενέργεια.
 
Η εικόνα της παραβατικότητας των ανηλίκων στη χώρα μας δεν χαρακτηρίζεται από τη διάπραξη σοβαρών εγκληματικών πράξεων, όπως είναι η ανθρωποκτονία. Η περίπτωση του Άλεξ Μεσχισβίλι δεν είναι επομένως αντιπροσωπευτική της εικόνας των ανηλίκων παραβατών και η είδηση της ομολογίας των ανηλίκων για την τέλεση της ανθρωποκτονίας και την πεντάμηνη προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος, λογικό είναι να προκαλέσει το ενδιαφέρον και την προσοχή των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης γενικότερα. Η πρόσφατη ενασχόληση των ΜΜΕ με την παραβατικότητα των ανηλίκων, έστω κι αν μεγεθύνει και αλλοιώνει την πραγματική της εικόνα στη χώρα μας, αποτέλεσε αφορμή για ανάδειξη φαινομένων (όπως το bullying), για προβληματισμό σχετικά με το εύρος της διάδοσής τους και για επαναδιαπραγμάτευση των όρων με τους οποίους η ελληνική κοινωνία συνήθισε να αποδίδει συστηματικές επιθετικές συμπεριφορές εις βάρος ανήλικων μαθητών εντός και εκτός των σχολείων. Έδωσε διέξοδο δημοσιοποίησης σε κρούσματα βίας σε σχολεία που παρέμεναν «σκοτεινά» αφυπνίζοντας, έτσι, την ελληνική κοινωνία.
 
Ίσως, τέλος, αποτελέσει σημείο εκκίνησης για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας μπροστά στην ανάγκη ενίσχυσης της αντεγκληματικής πολιτικής (δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο πεδίο των ανηλίκων) και του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA