ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 9 - Νοέμβριος 2008


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Διεθνές Συνέδριο: "Η Σύγχρονη Εγκληματικότητα,
η Αντιμετώπισή της και η Εγκληματολογία"
του Ευάγγελου Χαϊνά,
Κοινωνιολόγου, Υποψήφιου Διδάκτορα,
Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο


Ο Τομέας Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εγκληματολογικών Σπουδών του Τμήματος Κοινωνιολογίας με την ευκαιρία συμπλήρωσης 75 χρόνων διδασκαλίας της Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και 25 χρόνων λειτουργίας Μεταπτυχιακών Σπουδών Εγκληματολογίας, διοργάνωσαν στην Αθήνα (αίθουσα Παλαιάς Βουλής, αίθουσα Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και αίθουσα Ευρώπη της Νομικής Βιβλιοθήκης), προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή Ιακώβου Φαρσεδάκη, Διεθνές Συνέδριο στις 5, 6 και 7 Ιουνίου 2008, με γενικό θέμα: "Η σύγχρονη εγκληματικότητα, η αντιμετώπισή της και η εγκληματολογία".

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ανάδειξη των συμβολών της επιστήμης της Εγκληματολογίας στη θεωρητική και εμπειρική προσέγγιση των σύγχρονων εκφάνσεων του εγκληματικού φαινομένου, καθώς και τις αντίστοιχες κατευθύνσεις της αντεγκληματικής πολιτικής, σε σχέση ιδίως, με το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ακολουθώντας αυτή τη γενική προβληματική, οι εργασίες του συνεδρίου διεξήχθησαν γύρω από τέσσερις βασικούς θεματικούς άξονες, επιδιώκοντας να καλύψουν τόσο τους τρεις «χρόνους» του εγκληματικού φαινομένου (θέσπιση του κανόνα, παράβαση του κανόνα, κοινωνική αντίδραση) όσο και τα επιστημολογικά, μεθοδολογικά και αξιακά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Εγκληματολογία στις μέρες μας.

Μέσα σε αυτό το ευρύ θεματικό πλαίσιο παρουσιάστηκαν εισηγήσεις που κάλυψαν όλα τα αντικείμενα ενασχόλησης των συγχρόνων μελετητών του εγκληματικού φαινομένου σε όλες τους τις διαστάσεις: μικρο/μακρο-κοινωνιολογικές, εθνικές, υπερεθνικές και διεθνικές.

Το πρωί της 5ης Ιουνίου 2008, έλαβαν χώρα στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής οι εγγραφές. Στην έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου υπό την προεδρία της κας Α. Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου παρευρέθησαν και απηύθυναν δια ζώσης χαιρετισμούς οι ακόλουθοι: ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Τσίρης, Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Ανδρέας Λύτρας, Αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας, του Παντείου Πανεπιστημίου, η κα. Α. Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια, τ. Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας και Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η κα. Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας, του Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία εκφώνησε ομιλία εκ μέρους του Διευθυντή του Τομέα Εγκληματολογίας, του Τμήματος Κοινωνιολογίας, του Παντείου Πανεπιστημίου, Καθηγητή κ. Αντώνη Μαγγανά, η κα. Φωτεινή Τσαλίκογλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας, του Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ. Χάρης Καρατζάς εκ μέρους των εκδόσεων «Νομική Βιβλιοθήκη», ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Παναγιώτης Δέγλερης, ο κ. Στέλιος Γιατρουδάκης, Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων και ο Ευάγγελος Χαϊνάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος απόνειμε τιμητική πλακέτα για την προσφορά του κ. Ιάκωβου Φαρσεδάκη στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

Συνολικά οι θεματικές συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν 21. Στο πλαίσιο της 21ης συνεδρίας ο κ. Ιάκωβος Φαρσεδάκης με την ιδιότητα του προεδρεύοντα προέβη σε σημαντικές εγκληματολογικές παρατηρήσεις και συνόψισε τα βασικά σημεία κάθε ομιλίας. Ακολούθως, επιχείρησε μια συνοπτική ανακεφαλαίωση των σημαντικότερων πορισμάτων που προέκυψαν από τις εισηγήσεις όλων των θεματικών συνεδριών.

Ως κατακλείδα του Διεθνούς Συνεδρίου οι οργανωτές του επιφύλαξαν στους συνέδρους μια ευχάριστη έκπληξη καθώς προβλήθηκε ένα video στο οποίο απεικονίζονταν φωτογραφίες του τιμωμένου προσώπου με φίλους - επιφανείς εγκληματολόγους από την Ελλάδα, Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο σε διάφορες επιστημονικές εκδηλώσεις (συνέδρια, ημερίδες, διεθνή fora).

Οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου Εγκληματολογίας έκλεισαν με τη Δεξίωση που δόθηκε για όλους τους συνέδρους στο Κεντρικό κτήριο του Παντείου Πανεπιστημίου.

Επιχειρώντας μια συνοπτική αποτίμηση του εγχειρήματος έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

• Κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου έδωσαν το παρόν 116 έλληνες και ξένοι ομιλητές από διεθνή πανεπιστήμια, εγκληματολόγοι, ερευνητές, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, αστυνομικοί, δικηγόροι, δικαστικοί λειτουργοί, ψυχίατροι, νέοι επιστήμονες (υποψήφιοι διδάκτορες και διδάκτορες εγκληματολογίας) κ.ά. καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολούν την εγκληματολογική επιστήμη, τόσο σε επίπεδο θεωρίας, όσο και έρευνας.

• Πάνω από 15 παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκοί και ερευνητές από το εξωτερικό που ασχολούνται με την επιστήμη της εγκληματολογίας τίμησαν με την παρουσία τους το Διεθνές Συνέδριο Εγκληματολογίας προς τιμήν του κ. Ιακώβου Φαρσεδάκη, γεγονός που καταδεικνύει την επιστημονική καταξίωση, αναγνώριση και εκτίμηση που χαίρει το τιμώμενο πρόσωπο από τη διεθνή εγκληματολογική και επιστημονική κοινότητα.

• Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 600 συνολικά σύνεδροι παρευρέθησαν σε αυτό το μοναδικό για τα ελληνικά χρονικά Διεθνές Συνέδριο Εγκληματολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται η αθρόα προσέλευση των νέων επιστημόνων γεγονός που αναδεικνύει το ενδιαφέρον και την ευαισθητοποίηση τους για την επιστήμη της εγκληματολογίας.

• Οι εισηγήσεις των αποφοίτων του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με τίτλο: «Η Σύγχρονη Εγκληματικότητα και η Αντιμετώπισή της» χαρακτηρίστηκαν από ποιότητα και επιστημονικότητα, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια γενιά νέων επιστημόνων που ενδιαφέρεται άμεσα για την ανάδειξη της επιστήμης της Εγκληματολογίας και την περαιτέρω εξέλιξή της.

• Στην πλειονότητα των θεματικών συνεδριών ακολούθησαν παρεμβάσεις, παρατηρήσεις, απορίες, ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων σχετικά με τα ζητήματα που ανέκυψαν μέσα από τις αναλύσεις των εισηγητών/τριών. Να τονίσουμε δε στο σημείο αυτό ότι σε όλες τις συνεδρίες οι αίθουσες δεν έπαψαν κυριολεκτικά ούτε στιγμή να είναι γεμάτες από κόσμο.

• Κοινή διαπίστωση είναι ότι η εν λόγω επιστημονική εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από εισηγήσεις υψηλού επιπέδου ως προς τη σύνθεση και την καινοτομία και σημείωσε τεράστια επιτυχία.

• Κοινή αντίληψη όλων των παρευρισκομένων ήταν ότι η διοργάνωση του εν λόγω διεθνούς συνεδρίου εγκληματολογίας ήταν ο ελάχιστος φόρος τιμής για τον κ. Ιάκωβο Φαρσεδάκη συγκριτικά με όσα εκείνος έχει προσφέρει στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα και την Εγκληματολογία. Εν κατακλείδι, ευχή και ελπίδα της ελληνικής εγκληματολογικής κοινότητας είναι το εν λόγω Διεθνές Συνέδριο Εγκληματολογίας να αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς ομοίων επιστημονικών δραστηριοτήτων.

Περισσότερα στοιχεία για το πρόγραμμα του συνεδρίου (τίτλοι θεματικών συνεδριών, ομιλητές, ιδιότητες ομιλητών και τίτλοι εισηγήσεων) παρατίθενται στο κείμενο που ακολουθεί.

Συνολικά την πρώτη ημέρα διεξήχθησαν 8 συνεδρίες. Αναλυτικότερα, περισσότερες πληροφορίες για κάθε συνεδρία αναφέρονται αμέσως παρακάτω:

1η Συνεδρία: Σύγχρονες τάσεις της Αντεγκληματικής Πολιτικής: Προβλήματα και προβληματισμοί
Αίθουσα Παλαιάς Βουλής
Προεδρία: Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο

Στην πρώτη Συνεδρία οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν ήταν οι εξής:
• «Η Πρόληψη της Εγκληματικότητας στις Σύγχρονες Δημοκρατικές Κοινωνίες: Φραγμός ή Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;», από την Κ. Σπινέλλη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας.
• «Μερικές Σκέψεις πάνω στις Ηθικές Όψεις της Πρόληψης της Εγκληματικότητας», από τον A. Lemaître, Καθηγητή, Πανεπιστήμιο της Λιέγης.
• «Τιμωρητικότητα: Ανασφάλεια ή Κοσμοθεωρία;», από την Χ. Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο.
• «Δικαιοπολιτικός Φιλελευθερισμός και “Μηδενική Ανοχή”. Από τον “Υπόλογο” στον “Εχθρό”;», από τον Χ. Παπαχαραλάμπους, Δ.Ν., Ειδικό Επιστήμονα στο Συνήγορο του Πολίτη.
• «Ηλεκτρονική Επιτήρηση και Αντεγκληματική Πολιτική: Διακυβεύματα μεταξύ Ελευθερίας και Ασφάλειας», από τον Θ. Παπαθεοδώρου, Καθηγητή, Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

2η Συνεδρία: Διεθνείς Όψεις της Αντεγκληματικής Πολιτικής
Αίθουσα Παλαιάς Βουλής
Προεδρία: Γιώργος Νικολόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο

Η δεύτερη Συνεδρία περιλάμβανε τα παρακάτω θέματα:
• «Η Διεθνοποίηση της Αντίδρασης στη Διεθνοποιούμενη Σύγχρονη Εγκληματικότητα», από την Α. Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια, τ. Πρύτανης, Πάντειον Πανεπιστήμιο, Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας και Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
• «Προβληματισμοί του Διεθνούς Ποινικού και Σωφρονιστικού Ιδρύματος αναφορικά με τη Φυλακή και την Ασφάλεια», από τον G. Kellens, Ομότιμο Καθηγητή, Πανεπιστήμιο της Λιέγης, Πρόεδρο του Διεθνούς και Ποινικού Σωφρονιστικού Ιδρύματος.
• «ICTY: Μια Γενική Εισαγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία», από την Π. Βάσου, Αναλύτρια Εγκληματολογικών Πληροφοριών, Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, Χάγη.
• «Κοινές Ομάδες Έρευνας και Ευρωπαϊκή Αντεγκληματική Πολιτική», από τον Ε. Παπαθανασόπουλο, Λέκτωρ, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
• «Ο Έλεγχος της Εγκληματικότητας και η Τάξη στην Κοινωνία: Το Δίλημμα της Μετάβασης», από την R. Stanoiu, Γερουσιαστή, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Dimitrie Cantemir Βουκουρεστίου.


3η Συνεδρία: Σύγχρονες μορφές εγκληματικότητας και η αντιμετώπισή τους. Γενική θεώρηση
Προεδρία: Ιάκωβος Φαρσεδάκης, Ομότιμος Καθηγητής, Πάντειον Πανεπιστήμιο
Αίθουσα Παλαιάς Βουλής

Οι εργασίες που ανακοινώθηκαν στην παρούσα Συνεδρία ήταν οι παρακάτω:
• «Εγκληματολογικές Προσεγγίσεις του Γυναικείου Φύλου. Δέκα Εγκληματολογικές Θεωρίες. Δέκα Εγκληματολογικές Αναπαραστάσεις της Γυναίκας ως Εγκληματία», από την Ι. Γουσέτη, Κοινωνιολόγο, κάτοχο ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο.
• «Διεθνές Δίκαιο και Εθνική Νομοθετική Πολιτική: Το Παράδειγμα της Ποινικής Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από την Ρύπανση», από τον Ν. Ισάκογλου, Κοινωνιολόγο, κάτοχο ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Υποψήφιο Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο.
• «Η Ανθρωποκτονία στην Ελλάδα την Τελευταία 20ετία: Η Αναπαράσταση του Δράστη και του Θύματος από τον Αθηναϊκό Τύπο», από την Α. Κονιδάρη, Ψυχολόγο, κάτοχο ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο.
• «Σύγχρονες Τάσεις Αντιμετώπισης της Εγκληματικότητας στην Ελλάδα και Διεθνώς», από την Ε. Μαροσούλη, Δικηγόρο, κάτοχο ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο.
• «Πρόληψη Ενδοοικογενειακής Βίας: Ανδρική Θυματοποίηση», από την Ι. Φατούρου, Κοινωνιολόγο, κάτοχο ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο.
• «Τάσεις της Σύγχρονης Αντεγκληματικής Πολιτικής, Διεθνώς και στην Ελλάδα. Κριτική Προσέγγιση», από την Α. Χαλκιά, Κοινωνιολόγο, κάτοχο ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο.

4η Συνεδρία: Οργανωμένο έγκλημα και οικονομική εγκληματικότητα. Φαινομενολογία, μορφές, παράγοντες
Αίθουσα Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Προεδρία: Γρηγόρης Λάζος, Επίκουρος Καθηγητής Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο

Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν στην 4η Συνεδρία ήταν οι ακόλουθες:
• «Τα Εγκλήματα κατά του Περιβάλλοντος και οι Προοπτικές για μια Πράσινη Εγκληματολογία», από την Ε. Ατσαλάκη, Ψυχολόγο, κάτοχο ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο.
• «Κρατικό Έγκλημα. Μύθος ή Πραγματικότητα;», από την Ά. Ατσέρπη, κάτοχο ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο.
• «Εγκλήματα κατά των Καταναλωτών», από την Σ. Βάνα, Κοινωνιολόγο, κάτοχο ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο.
• «Ο Ρόλος του Οργανωμένου Εγκλήματος στην Οικολογία: Η Περίπτωση της Διαχείρισης των Αποβλήτων», από την Β. Βαρουτάκη, Πολιτικό Επιστήμονα, κάτοχο ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο.

5η Συνεδρία: Πρόληψη της εγκληματικότητας. Στρατηγικές, προγράμματα, φορείς στην Ελλάδα και την Ε.Ε. Αρωγή θυμάτων
Αίθουσα Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Προεδρία: Γρηγόρης Λάζος, Επίκουρος Καθηγητής Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο

Οι εισηγήσεις που περιλάμβανε η παρούσα Συνεδρία ήταν οι εξής:
• «Ο Εγκληματοπροληπτικός Ρόλος της Ι. Εξομολογήσεως», από τον Γ. Καζάζη, Θεολόγο, κάτοχο ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Υποψήφιο Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο.
• «Τα Προγράμματα Κοινωνικής Ανάπτυξης ως Μέσο Πρόληψης της Νεανικής Παραβατικότητας», από την Ι. Λαμπράκη, Κοινωνιολόγο, κάτοχο ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο.
• «Σύγχρονες Μορφές Αντιμετώπισης του Εγκλήματος: Η Ανάλυση Εγκληματολογικών Πληροφοριών από τις Αρχές Επιβολής του Νόμου», από τον Απόστολο Μάσπερο, Αστυνόμο Β΄, Αναλυτή Εγκληματολογικών Πληροφοριών, κάτοχο ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο.
• «Παγκόσμια Ασφάλεια και Εγκληματογενείς Ασυμμετρίες: Μια Κριτική Προσέγγιση στις Προκλήσεις της Σύγχρονης Εγκληματολογικής Έρευνας», από την Μ. Τζιράρκα, κάτοχο ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο.


6η Συνεδρία: Η μικρή εγκληματικότητα στις πόλεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη: αίσθημα ανασφάλειας-φόβος του εγκλήματος
Προεδρία: Χρ. Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Αίθουσα Παλαιάς Βουλής


Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στην εν λόγω Συνεδρία ήταν οι ακόλουθες:
• «Σύγχρονες Μορφές Χαρτογράφησης και η Συμβολή τους στην Αντεγκληματική Πολιτική», από τον Β. Μπερτάνο, Αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, κάτοχο ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο.
• «Ο Ρόλος των Μ.Μ.Ε στη Δημιουργία ή/και Ένταση του Φόβου του Εγκλήματος», από την Ρ. Πρίντεζη, Κοινωνιολόγο, κάτοχο ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο.
• «Η Ανάπτυξη των Κέντρων Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών στις Τοπικές Κοινωνίες. Ένα Κοινωνικό, Θεσμικό και “Επιστημονικό” Πείραμα Αντιμετώπισης Κοινωνικών Προβλημάτων και Ανασφαλειών», από τον Π. Τριανταφύλλου, Κοινωνιολόγο, κάτοχο ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Υποψήφιο Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο.
• «Εγκληματολογικές Προσεγγίσεις της Ασφάλειας σε Αθλητικά Γεγονότα με Διεθνή Διάσταση. Η Περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Ελλάδας», από τον Ε. Χαϊνά, Κοινωνιολόγο, κάτοχο ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Υποψήφιο Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο.


7η Συνεδρία: Εγκληματολογία: θεωρία, έρευνα και διδασκαλία
Αίθουσα Παλαιάς Βουλής
Προεδρία: Αγλαΐα Τσήτσουρα, τ. Διευθύντρια του Εγκληματολογικού Τμήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, Επισκέπτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο

Σε αυτήν τη Συνεδρία παρουσιάστηκαν τα παρακάτω θέματα:
• «Είναι Δυνατή η Πραγματοποίηση Διεθνών Συγκρίσεων της Εγκληματικότητας;», από τον Μ. AEBI, Καθηγητή, Πανεπιστήμιο της Λωζάννης, Γενικό Γραμματέα Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας.
• «Τι είναι η Εγκληματολογία;», από τον Ι. Πανούση, Καθηγητή, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
• «Εγκληματολογία και Επιστημολογικά Διλήμματα», από τον Ν. Παναγιωτόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή, Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
• «Προοπτικές και Δυσχέρειες Ανάπτυξης μιας Ολοκληρωμένης Θεωρίας για την Εγκληματολογία», από την Μ. Κρανιδιώτη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νομικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
• «Προγράμματα Σπουδών στις Εγκληματολογικές Επιστήμες», από την Π. Ζαγούρα, Νομικό, Εγκληματολόγο, Επιμελήτρια Ανηλίκων, Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Π. & Ε.Ε.).
• «Σκέψεις γύρω από τις Δράσεις και τις Προοπτικές ενός Κέντρου Εγκληματολογίας», από τους Ε. Γκιόκα, Δικηγόρο, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Νομικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φ. Ντούρα, Δικηγόρο, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Νομικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δ. Χιόνη, Δικηγόρο, Υποψήφιο Διδάκτωρ, Τμήμα Νομικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

8η Συνεδρία: Αποκαταστατική Δικαιοσύνη και Διαμεσολάβηση
Αίθουσα Παλαιάς Βουλής
Προεδρία: Βάσω Αρτινοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο

Στην όγδοη Συνεδρία οι ανακοινώσεις που παρουσιάστηκαν ήταν οι εξής:
• «Το Κίνημα της Επανορθωτικής Δικαιοσύνης. Τάσεις, Διλήμματα και Προοπτικές», από την Β. Αρτινοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο.
• «Λαϊκή Δικαιοσύνη στην Κατοχική Ελλάδα και Αποκαταστατική Δικαιοσύνη», από τον Β. Καρύδη, Αναπληρωτή Καθηγητή, Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
• «Σκέψεις για την Αποκατάσταση των Θυμάτων στη Σημερινή Ελληνική Πραγματικότητα», από την Φ. Μηλιώνη, Ειδική Επιστήμων, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
• «Ποινική Διαμεσολάβηση: Θεωρητική και De Lege Lata Προσέγγιση», από τον Φ. Σπυρόπουλο, Δικηγόρο - Ποινικολόγο (ΜΔΕ Νομικής Αθηνών) και Υπέυθυνο Σύνταξης του www.theartofcrime.gr, Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Τη δεύτερη ημέρα, στις 6 Ιουνίου 2008, διεξήχθησαν 8 συνεδρίες. Αναλυτικότερα, περισσότερες πληροφορίες για τις εν λόγω θεματικές συνεδρίες παρουσιάζονται παρακάτω:

9η Συνεδρία: Οργανωμένο έγκλημα
Αίθουσα Παλαιάς Βουλής
Προεδρία: Δημήτρης Καλογερόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, Επίτιμος Διευθυντής Ερευνών CNRS, Παρίσι, Επισκέπτης Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο

Σ΄ αυτήν τη Συνεδρία οι εισηγητές/τριες ήταν οι εξής:
• M. Cusson, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, με θέμα: «Αποδιοργάνωση των Εγκληματικών Οργανώσεων».
• N. Passas, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Northeastern, Βοστώνη, με θέμα:
«Εμπόριο και Οικονομική Εγκληματικότητα».
• R. Sette, Ερευνήτρια, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο της Μπολώνια,
με θέμα: «Τα Θύματα των Εμπρησμών. Κοινωνικο-εγκληματολογικές Όψεις».
• Μ. Αλβανού, Δρ. Εγκληματολογίας, Μεταδιδακτορική Υπότροφος ΙΚΥ, με θέμα: «Το Φαινόμενο της Πρόκλησης για την Τέλεση Τρομοκρατίας μέσω Διαδικτύου και η Εγκληματολογική του Έρευνα».
• Αγ. Κίτσιου, Κοινωνιολόγο, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Χρ. Κουρουτζά, Κοινωνιολόγο, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα: «Αναπαραστάσεις Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από Εκπροσώπους Φορέων του Ν. Λέσβου».
• Δ. Σορβατζιώτη, Δικηγόρος, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Οργανωμένο Έγκλημα & Αλβανική Μαφία».


10η Συνεδρία: Μετανάστευση και Εγκληματικότητα
Αίθουσα Παλαιάς Βουλής
Προεδρία: Γρηγόρης Λάζος, Επίκουρος Καθηγητής Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο

Στη δέκατη συνεδρία συμμετείχαν με τις εισηγήσεις τους οι ακόλουθοι/ες:
• M. Killias, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, Ινστιτούτο Εγκληματολογίας, με θέμα: «Η Εγκληματικότητα των Νέων Μεταναστών στη Δυτική Ευρώπη: Ένα Εισαγόμενο Πρόβλημα;».
• Έ. Μπότση, Δρ. Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εγκληματολογίας, με θέμα: «Νομικές Παρεκκλίσεις και Πολιτισμικές Συγκλίσεις: Αλβανοί Εργολήπτες και Έλληνες Εργοδότες».
• Χ. Τσουραμάνης, Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων, ΤΕΙ Μεσολογγίου και Μ-Ε. Κορολή, LLM Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας, Ασκουμένη Δικηγόρος, με θέμα: «Ο Ρόλος του Διαδικτύου στην Εξάπλωση, αλλά κυρίως στην Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης των Μεταναστών και στην Καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τους».
• Α. Συκιώτου, Λέκτωρ Εγκληματολογίας, Νομική Σχολή, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με θέμα: «Οι Δυσκολίες και η Σημασία της Αναγνώρισης ενός Ατόμου ως Θύματος Εμπορίας Ανθρώπων».
• Π. Παπανδρέου, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Κέντρο Εγκληματολογίας «Hermann Mannhein»-LSE, ΚΕΘΕΑ, με θέμα: «Η Παραβατικότητα των Μεταναστών Δεύτερης Γενιάς στην Αθήνα: Μια Πρώτη Παρουσίαση Εμπειρικών Ευρημάτων».


11η Συνεδρία: Νεανική Παραβατικότητα
Αίθουσα Παλαιάς Βουλής
Προεδρία: Πέτρος Κακκαλής, Επίτιμος Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας

Στην εν λόγω Συνεδρία οι εισηγητές/τριες ήταν οι παρακάτω:
• Ε. Ζ. Φασούλα, Δ.Ν., Δικηγόρος, Δικαστική Γραφολόγος, με θέμα: «Η “Παρακαμπτική” Προσέγγιση της Ανήλικης Παραβατικότητας. Η Δικαιοπολιτική Βάση και τα Ειδικοπροληπτικά Οφέλη του Θεσμού».
• Ι. Χλιαουτάκης, Δρ. Κοινωνιολογίας, Καθηγητής ΣΕΥΠ, ΤΕΙ Κρήτης και
Γ. Τζαμαλούκα Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας, Επιστημονική Συνεργάτις ΣΕΥΠ, ΤΕΙ Κρήτης, με θέμα: «Μπορεί ο Τρόπος Ζωής να Αποτελέσει Προγνωστικό Δείκτη της Παραβατικής Συμπεριφοράς των Εφήβων;».
• Ε. Κατσιγαράκη, Δρ. Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, Υπουργείο Δικαιοσύνης, με θέμα: «Οικογένεια σε Κίνδυνο ή “Επικίνδυνη” Οικογένεια; Διερεύνηση της Σχέσης μεταξύ Νεανικής Παραβατικότητας και Οικογενειακού Περιβάλλοντος Ανατροφής».
• Κ. Μπαμπασίδης, Δρ. Εγκληματολογίας, Ειδικός Επιστήμων, Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με θέμα: «Αποτελέσματα Έρευνας για την Εγκληματικότητα εντός των Πανεπιστημίων και την Θυματοποίηση των Φοιτητών εντός και εκτός του Πανεπιστημίου».
• Θ. Μανουδάκη, Κοινωνιολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Συμμορίες Ανηλίκων: Θεωρητικές Επισημάνσεις και Ερευνητικά Πορίσματα».

12η Συνεδρία: Κοινωνικός Έλεγχος του Εγκλήματος και Κοινωνική Επανένταξη
Αίθουσα Παλαιάς Βουλής
Προεδρία: Έφη Λαμπροπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο

Σε αυτήν τη Συνεδρία παρουσίασαν τις εργασίες τους οι ακόλουθοι/ες:
• Φ. Γογούση, Κοινωνιολόγος, κάτοχος ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Εμπειρισμός, Ρεαλισμός και Αποκλεισμός. Τα Προγράμματα Κοινωνικής Επανένταξης των Αποφυλακισθέντων».
• Φ. Λαμπρινίδη, Δικηγόρος, κάτοχος ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο - Αρμοδιότητες, Λειτουργίες, Περιορισμοί».
• Ε. Μπακιρλή, Κοινωνιολόγος, κάτοχος ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Η Σύγχρονη Τεχνολογία στην Υπηρεσία του Κοινωνικού Ελέγχου του Εγκλήματος,
υπό το Πρίσμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
• Π. Σαλιχός, Ψυχολόγος, κάτοχος ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Ο Ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στον Εκσυγχρονισμό του Ποινικού Ελέγχου και στις Νέες Μορφές Διακυβέρνησης. Η Περίπτωση της ΑΡΣΙΣ».


13η Συνεδρία: Μεθοδολογία της Εγκληματολογικής Έρευνας: Μερικές Εφαρμογές
Αίθουσα Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Προεδρία: Ιωάννα Τσίγκανου, Διευθύντρια Ερευνών Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)

Στην παρούσα Συνεδρία ανακοίνωσαν τις εργασίες τους οι εξής:
• Ε. Γκουβάτσου, Κοινωνιολόγος, κάτοχος ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Κοινωνική Ένταξη/Επανένταξη και Επαγγελματική Αποκατάσταση πρώην Χρηστών Εξαρτησιογόνων Ουσιών».
• Μ. Θεοδωροπούλου, Κοινωνιολόγος, κάτοχος ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Η Γυναίκα ως Δράστης και η Αντιμετώπισή της από το Σύστημα Απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης».
• Μ. Λεμπέση, Κοινωνιολόγος, κάτοχος ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Κινηματογραφική Αφήγηση και Φαντασία για το Έγκλημα. Ένα Υπόδειγμα Αναλυτικής Ερμηνευτικής Προσέγγισης. Η Κινηματογραφική Ταινία ”Η Μαύρη Ντάλια”».
• Σ. Σκαμαντζούρας, Κοινωνιολόγος, κάτοχος ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Σύγχρονες Μορφές Εγκληματικότητας και οι Αναπαραστάσεις τους σε ένα Δήμο της Δυτικής Αττικής».


14η Συνεδρία: Η Βία στην Οικογένεια και η Αντιμετώπισή της
Αίθουσα Παλαιάς Βουλής
Προεδρία: Βάσω Αρτινοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο

Οι εισηγητές/τριες που συμμετείχαν στην 14η συνεδρία ήταν οι εξής:
• Β. Βλάχου, Ειδική Επιστήμων, Δρ. Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Ενδοοικογενειακή Βία: Μεθοδολογικά, Αξιακά και Θεσμικά Ζητήματα στο Πλαίσιο της Σύγχρονης Κοινωνικής Πραγματικότητας».
• Σ. Παπαμιχαήλ, Δρ. Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Οι Συνέπειες της Έκθεσης των Παιδιών στην Ενδοοικογενειακή Βία: Σύγχρονοι Προβληματισμοί και Τάσεις στην Εγκληματολογική Έρευνα και την Αντεγκληματική Πολιτική».
• Κ. Σκλάβου, Δρ. Ψυχολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, με θέμα: «Ανάλυση της Διαπολιτισμικής Διάστασης της Ενδοοικογενειακής Βίας: Η Ποιοτική Διερεύνηση των Χαρακτηριστικών και Επιπτώσεων του Φαινομένου».
• Σ. Γιοβάνογλου, Δ.Ν., Επιστημονική Συνεργάτις Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Ο Εισαγγελέας ως Διαμεσολαβητής στα Πλημμελήματα Ενδοοικογενειακής Βίας».
• Γιώργος Νικολαϊδης , Ψυχίατρος, Διευθυντής, Κέντρο για την Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης-Παραμέλησης των Παιδιών, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, με θέμα: «Βία, Νόμος και Υγεία: Από την Φυσιογνωμική στην Σύγχρονη Γενετική και από την Φρενολογία στην Τεκμηριωμένη Ιατρική».
• Ε. Φερέτη, Εγκληματολόγος-Κοινωνιολόγος, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, με θέμα: «Η Συμβολή της Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας στην Αντεγκληματική Πολιτική. Διεθνή και Ελληνικά Δεδομένα».


15η Συνεδρία: Αφηγήσεις για το Έγκλημα, την Ποινή και την Ελευθερία
Αίθουσα Παλαιάς Βουλής
Προεδρία: Γιώργος Νικολόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο

Οι ομιλητές/τριες που απάρτισαν την 15η Συνεδρία ήταν οι παρακάτω:
• Α. Καπαρδής, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα: «Μονοεπεισοδιακοί Μαζικοί Δολοφόνοι: Μια Πρόκληση για τη Σύγχρονη Εγκληματολογία».
• Μ. Παπαγιαννοπούλου, Κοινωνιολόγος, κάτοχος ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Υποψήφια Διδάκτωρ Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Η Ανθρωποκτονία και οι Ετερογενείς Λόγοι του Θεάτρου και της Εγκληματολογίας».
• Η. Κορομηλάς Δρ. Κοινωνιολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Οπτικός Πολιτισμός και Σύγχρονη Εγκληματικότητα».
• Έ. Φρονίμου, Εγκληματολόγος-Ερευνήτρια, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), με θέμα: «Θεσμοί και Πρόσωπα. Απονομή Ποινικής Δικαιοσύνης: Κάποιες Επισημάνσεις με Αφορμή την Συνέντευξη μιας Δικαστίνας».
• Π-Τ. Δεμελή, Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα: «Η Φαντασίωση της “Ελευθερίας” στην Κοινωνία: Μιλώντας μέσα από τη Φυλακή για “Έξω” και “Μετά”».


16η Συνεδρία: Εγκλήματα κατά της Γενετήσιας Ελευθερίας
Αίθουσα Παλαιάς Βουλής
Προεδρία: Γρηγόρης Λάζος, Επίκουρος Καθηγητής Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο

Οι ομιλητές/τριες που συμμετείχαν στην 16η Συνεδρία ήταν οι ακόλουθοι/ες:
• A-M. Favard, Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, με θέμα: «Η Επικινδυνότητα, Ένα Επαναλαμβανόμενο Ερώτημα που τίθεται στην Κλινική Εγκληματολογία».
• Α. Μαγγανάς, Καθηγητής Εγκληματολογίας, Διευθυντής Τομέα Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Η Άντληση Στοιχείων από τους Ιατρικούς Φακέλους του Θύματος Σεξουαλικής Επίθεσης: Η Καναδική Πρακτική» .
• Ν. Δημητράτος, Λέκτωρ, Τμήμα Νομικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα: «Η Ποινική Αντιμετώπιση των Ακαταλογίστων Δραστών στο Ελληνικό Ποινικό Δίκαιο».
• Ε. Φυτράκης, Δρ. Νομικής, Διδάσκων, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Οι Εξουσιαστικές Ερωτικές Σχέσεις: Ποινικοποίηση και Ηθικολογία».
• Μ. Τσιλιάκου, Δικηγόρος, Υποψήφια Διδάκτωρ Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Εναλλακτικά Μέτρα (Αποκαταστατικά & Θεραπευτικά) Αντιμετώπισης των Δραστών Σεξουαλικών Εγκλημάτων».

Η τρίτη ημέρα (7/6/2008) του Διεθνούς Συνεδρίου περιλάμβανε τις ακόλουθες πέντε συνεδρίες:

17η Συνεδρία: Υπο-τάξη, Εξαρτησιογόνες Ουσίες και Εγκληματικότητα
Αίθουσα Παλαιάς Βουλής
Προεδρία: Γρηγόρης Λάζος, Επίκουρος Καθηγητής Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο

Σε αυτήν τη θεματική ενότητα οι εισηγητές/τριες ήταν οι παρακάτω:
• Γ. Λάζος, Επίκουρος Καθηγητής Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Το Υποπρολεταριάτο: Ορισμένες Εγκληματολογικές Θεωρήσεις».
• Μ. Γαλανού, Δικηγόρος, κάτοχος ΜΔΕ Ποινικών Επιστημών, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Νομικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα: «Το Κοινωνικό Υπόστρωμα στα Όρια της Αποκλίνουσας Συμπεριφοράς».
• Σ. Βιδάλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με θέμα: «Η Κοινωνική Αντίδραση στο Έγκλημα και τα Όριά της: Ναρκωτικά και Οργανωμένο Έγκλημα στην Ελλάδα».
• Κ. Κοσμάτος Δρ. Νομικής, Δικηγόρος, Ειδικός Επιστήμων, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με θέμα: «Ναρκωτικά και Ακυρωτικός Έλεγχος. Έρευνα στις Αποφάσεις των Ποινικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου για τα Έτη 2001-2005».
• Γ. Παπαναστασάτος, Δρ. Κοινωνιολογίας, Υπεύθυνος Τομέα Έρευνας, ΚΕΘΕΑ, με θέμα: «Θεραπεία της Εξάρτησης και Επιπτώσεις στην Παραβατική Συμπεριφορά των Πρώην Εξαρτημένων».


18η Συνεδρία: Ζητήματα Ασφάλειας και Φυλακής
Αίθουσα Παλαιάς Βουλής
Προεδρία: Έφη Λαμπροπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο

Οι εισηγητές/τριες που παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους στην 18η Συνεδρία ήταν οι ακόλουθοι:
• A. Balloni, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Μπολώνια, με θέμα: «Εγκληματολογία, Θυματολογία και Ασφάλεια: Παλαιά Θέματα για μια Καινούρια Επιστημονική Επιθεώρηση».
• Σ. Γεωργούλας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα: «Έγκλημα και Τιμωρία στη Σύγχρονη Συριακή Κοινωνία».
• Γ. Μασούρη, Δ.Ν., με θέμα: «Προβληματισμοί για την υφ’ Όρον Απόλυση στον Επιστημονικό Χώρο».
• Κ. Λαμπάκη, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Άνδρες-Γυναίκες Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι: Μελέτη της Επίδρασης του Κοινωνικού Φύλου στην Εικόνα που Διαμορφώνουν για τους Κρατούμενους και το Ρόλο τους».
• Θ. Μάργαρα, Κοινωνιολόγος-Εγκληματολόγος, Τμήμα Διοίκησης Κοινωνικών - Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων, ΤΕΙ Μεσολογγίου, με θέμα: «Η Εκπαίδευση Ενηλίκων στα Σωφρονιστικά Καταστήματα: Η Περίπτωση των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας».
• Α. Αρφαράς, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Ο Ρόλος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων στην Άσκηση Σωφρονιστικής Πολιτικής».
• Θ. Καλλίτσης, Κοινωνιολόγος, κάτοχος ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «H Εικόνα του Έλληνα Αστυνομικού και ο Ρόλος της Αστυνομίας στην Αντεγκληματική Πολιτική».
• Δ. Σαραντίδης, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Εργαστήριο Κοινωνιολογίας της Νεότητας, του Ελεύθερου Χρόνου και του Αθλητισμού (Ε.Κ.Ν.Ε.Χ.Α.), με θέμα: «Η “Αστυνομική Κουλτούρα” και οι Μορφές Εμφάνισης του Φαινομένου στην Ελλάδα».


19η Συνεδρία: Νέες Μορφές Εγκληματικότητας και Διαχείρισής της
Αίθουσα Παλαιάς Βουλής
Προεδρία: Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο

Οι ομιλητές/τριες που ανακοίνωσαν τις εισηγήσεις τους στην 19η θεματική Συνεδρία ήταν οι εξής:
• Δ. Βλάσης, Προϊστάμενος, Τμήμα για τη Διαφθορά και το Οικονομικό Έγκλημα, Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, Βιέννη, με θέμα: «Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στη Διαφθορά: Γενική Επισκόπηση και Προκλήσεις κατά την Εφαρμογή της».
• Ι. Τσίγκανου, Διευθύντρια Ερευνών Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), με θέμα: «Δημόσιο-Ιδιωτικό στο Πεδίο της Ασφάλειας: Μείγμα σε Αμφισβήτηση και Κρίση».
• Ε. Καλιντζάκη, Νομικός, Δρ. Κοινωνιολογίας, Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα: «Σύγκλιση της Ζημιογόνας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας για το Περιβάλλον, με τις Πολιτικές Αποφάσεις για τη Διαχείρισή του. Περιβαλλοντική Εγκληματικότητα ή Πολιτικές Επιλογές;».
• Α. Σαλάππα, Δρ. Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Οι Εγκληματολογικές Διαστάσεις της Εφαρμογής των Νέων Μεθόδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ)».
• Ι. Καμπανάκης, Αστυνομικός, Υποδιευθυντής, Αναλυτής Εγκληματολογικών Πληροφοριών, Ελληνική Αστυνομία, με θέμα: «Σκιαγράφηση του Γεωγραφικού Προφίλ Εγκληματία».
• Σ. Σουκαρά, Δικαστικός Ψυχολόγος, Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, με θέμα: «Ομολογίες: Ο Σύντομος Δρόμος προς τη Δικαιοσύνη;».

20η Συνεδρία: Ποινικοί Νόμοι: Σύγχρονοι Προβληματισμοί
Αίθουσα Παλαιάς Βουλής
Προεδρία: Έφη Λαμπροπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο

Στην εικοστή συνεδρία συμμετείχαν με τις εισηγήσεις τους οι ακόλουθοι/ες:
• Α. Τσήτσουρα, τ. Διευθύντρια του Εγκληματολογικού Τμήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, Επισκέπτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Διεργασία, Ψήφιση και Εφαρμογή των Ποινικών Νόμων: Ο Ρόλος της Εγκληματολογικής Έρευνας».
• Τ. Τζαννετάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα: «Προβληματισμοί σχετικά με τον Προσανατολισμό ενός Νέου Συστήματος Ποινών για τον υπό Αναθεώρηση Ποινικό Κώδικα».
• Μ. Αρχιμανδρίτου, Δρ. Νομικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,
τ. Επισκ. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Loyola University Chicago, με θέμα: «Συμβολικές και Εργαλειακές Όψεις των Κυρωτικών Πρακτικών».
• Παναγιώτης Δέγλερης, Δικηγόρος, Σύμβουλος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κάτοχος ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, θέμα: «Από τη Διακηρυγμένη (και Συνταγματικά Θεμελιωμένη) Πρόθεση Καταπολέμησης της Διαπλοκής και της Διαφθοράς μέχρι το Άδοξο Τέλος του «Βασικού Μετόχου».


21η Συνεδρία: Η Επιστήμη της Εγκληματολογίας
Αίθουσα Παλαιάς Βουλής
Προεδρία: Ιάκωβος Φαρσεδάκης, Ομότιμος Καθηγητής, Πάντειον Πανεπιστήμιο

Η τελευταία συνεδρία περιλάμβανε τους παρακάτω ομιλητές:
• C. Debuyst, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Λουβαίν, με θέμα: «Η Εγκληματολογία των Ετών 1920-1960 για την “Εξήγηση και Κατανόηση της Εγκληματικότητας”. Αυτό που προέκυψε ελήφθη υπόψη από τη σύγχρονη Εγκληματολογία και κατά ποιο τρόπο;».
• D. Szabo, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας Εγκληματολογίας, με θέμα: «Η Εγκληματολογία ως Επιστημονικός και Επαγγελματικός Κλάδος».
• Δ. Καλογερόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, Επίτιμος Διευθυντής Ερευνών CNRS, Παρίσι, Επισκέπτης Καθηγητής, Πάντειον Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Η Οριοθέτηση του Πεδίου της Εγκληματολογίας».
• G. Picca Επίτιμος Εισαγγελέας Αρείου Πάγου της Γαλλίας, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Παρισίων, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Εταιρίας Εγκληματολογίας, με θέμα: «Σκέψεις για μια Εγκληματολογία του Μέλλοντος».
• Ν. Κουράκης, Καθηγητής Εγκληματολογίας-Σωφρονιστικής, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα: «Το Μέλλον της Εγκληματολογίας και η Εγκληματολογία του Μέλλοντος».




Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA