ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
CASE REPORT

Τεύχος 7 - Φεβρουάριος 2008


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Andrei Chikatilo: Εκτός ορίων…
του Διονύση Χιόνη,
δικηγόρου - υπ. διδ. Νομικής
 
O Andrei Chikatilo γεννιέται στις 16 Οκτωβρίου 1936 στο ουκρανικό χωριό Yablochnoye της Σοβιετικής Ένωσης, κοντά στην πόλη Rostov, 965 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα. Την εποχή που μεγαλώνει στην αγροτική Ουκρανία κυριαρχεί η φτώχεια κι η ανέχεια, αφού το πολιτικό καθεστώς καταργεί τις ιδιωτικές καλλιέργειες κι η περιοχή δεν αργεί να παραδοθεί στο λιμό με θύματα κοντά στα 6.000.000 άτομα! Οι κάτοικοι πάνω στην απόγνωσή τους προκειμένου να επιβιώσουν επιδίδονται ακόμα και σε πράξεις κανιβαλισμού.
 
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, ο Chikatilo βιώνει εξαιρετικά δύσκολα παιδικά χρόνια και προϊόντος του χρόνου αντιμετωπίζει σοβαρή δυσκολία στη δημιουργία φιλικών δεσμών με άλλα παιδιά της ηλικίας του, ειδικά από τη στιγμή που ο πατέρας του συλλαμβάνεται επί Stalin για πολιτικούς λόγους. Οι συνομίληκοί του, κι όχι μόνο, τον χλευάζουν επί μονίμου βάσεως για το γεγονός αυτό και τον ωθούν να απομονωθεί, αλλά και να καλλιεργήσει σταδιακά μίσος για εκείνους.
 
Είναι ευφυέστατος και αρκετά καλός μαθητής, όσο μεγαλώνει σημειώνει αξιοπρόσεκτες επιδόσεις στα μαθήματά του, αλλά οι σχέσεις του με τους άλλους, ειδικά με το «ωραίο» φύλο, παραμένουν από προβληματικές έως ανύπαρκτες. Κατά την εφηβεία του ταλανίζεται από σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς υποφέρει από μια μορφή υδροκεφαλίας, πάσχει από πάθηση των γεννητικών οργάνων και παρουσιάζει αδυναμία στύσης.
 
Κρίσιμο για τη μετέπειτα εξέλιξή του στάθηκε ένα περιστατικό που συνέβη κατά την ώριμη εφηβεία του, όταν παίζοντας στην αυλή του σχολείου πάλευε για ώρα σώμα με σώμα με ένα κορίτσι και προς έκπληξη όλων εκσπερμάτισε ακούσια ενώπιον των συμμαθητών του. Ο χλευασμός που εισέπραξε κι ο στιγματισμός που ακολούθησε φαίνεται ότι τον κατέτρεχε για όλη του τη ζωή και πέρα από αυτά, είναι πιθανόν, σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, εκείνη ακριβώς τη στιγμή να συνδέθηκε στο υποσυνείδητό του το σεξ με τη βία.
 
Όταν ολοκληρώνει τη φοίτησή του στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πετυχαίνει την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο του Rostov και μερικά χρόνια αργότερα αποφοιτά από τη σχολή Ρωσικής Φιλολογίας με εξαιρετικούς βαθμούς. Το 1966 με πρωτοβουλία της αδελφής του, γνωρίζει μια κοπέλα με σκοπό το γάμο, η σχέση τους εξελίσσεται, τελικά την παντρεύεται κι εντός τριών ετών αποκτά και δυο παιδιά, ένα γιο και μια κόρη. Ποτέ όμως δεν βρίσκει οικογενειακή θαλπωρή και γαλήνη, ούτε δένεται συναισθηματικά με την οικογένειά του. Ο χαρακτήρας που είχε διαμορφώσει τα προηγούμενα χρόνια τον καθιστούσε πρόσωπο μοναχικό, μισάνθρωπο και ιδιαίτερα σκληρό.
 
Όσον αφορά στην επαγγελματική του αποκατάσταση αρχικά εργάζεται ως γενικός γραμματέας ενός αθλητικού συλλόγου κι αργότερα, το 1971 διορίζεται σε ένα δημόσιο σχολείο ως καθηγητής φιλολογίας. Το κλίμα που επικρατεί στο σχολείο επαναφέρει στη μνήμη και εντάσσει στην καθημερινότητά του τις αισθήσεις και τις εντυπώσεις από τα δυσάρεστα παιδικά και σχολικά του χρόνια και η διαρκής συναναστροφή του με παιδιά που κάνουν φιλίες, παίζουν και συμβιώνουν αρμονικά με τους συνομηλίκους τους επηρεάζουν σταδιακά και βαθιά τον Chikatilo στο μέγιστο αρνητικό βαθμό.
 
Στις 22 Δεκεμβρίου 1978 ένα εννιάχρονο κοριτσάκι γίνεται το πρώτο θύμα του. Το πλησιάζει, του πιάνει κουβέντα και έπειτα από λίγη ώρα καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και το παρασύρει σε ένα παλιό σπίτι που είχε αγοράσει κρυφά. Εκεί αποπειράται να το βιάσει, όταν το παιδί αρχίζει να στριγγλίζει, εκείνος του φέρει πολλαπλά τραύματα με μαχαίρι και την ώρα που το κοριτσάκι ξεψυχούσε ο  Chikatilo έφτανε σε σεξουαλική ολοκλήρωση. Από τότε υιοθέτησε αυτή τη μέθοδο, προκειμένου να ικανοποιείται σεξουαλικά και αφού την εξέλιξε και την τροποποίησε κατά τις ορέξεις του, την επανέλαβε αρκετές φορές. Το πρώτο αυτό περιστατικό εγκληματικής δράσης φάνηκε να είναι μεμονωμένο και δεν υποτροπίασε κατά τα αμέσως επόμενα έτη.
 
Μια δεκαετία αργότερα, εντός του 1981 δεν ανανεώνεται η σύμβασή του με το σχολείο, δεν βρίσκει αλλού δουλειά ως εκπαιδευτικός κι αναγκάζεται να εργαστεί ως εμπορικός αντιπρόσωπος ενός εργοστασίου πρώτων υλών, ταξιδεύοντας σε διάφορες πόλεις της Σοβιετικής Ένωσης για τα επόμενα εννέα χρόνια.
 
Στις 3 Σεπτεμβρίου 1981 μια δεκαεπτάχρονη κοπέλα γίνεται το δεύτερο θύμα του και με αυτή ο Chikatilo αρχίζει πλέον συνειδητά να διαμορφώνει το modus operandi που αργότερα θα πάρει σταθερή μορφή και θα επαναλαμβάνεται τακτικά: πλησιάζει τα θύματά του στο δρόμο για ή από το σχολείο, τους πιάνει ευγενικά την κουβέντα, συχνά τους προσφέρει και κάτι φαγώσιμο. Οι εξαιρετικοί του τρόποι κι η φανερή ανώτερη μόρφωσή του εξουδετερώνουν τους ανασταλτικούς μηχανισμούς των θυμάτων, τα οποία δέχονται να περπατήσουν μαζί του ή να πάνε ακόμα και σπίτι του. Μόλις ο Chikatilo καταφέρει να τα απομονώσει, ξεσπάει και απελευθερώνεται η μανία του και κακοποιεί σεξουαλικά τα θύματά του (ασχέτως φύλου) με ιδιαίτερα βάναυσο τρόπο. Αφού ικανοποιηθεί, αρχικά κόβει τη γλώσσα των θυμάτων και κατόπιν τους καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα με μαχαίρι, συνήθως ανάμεσα στα μάτια, προκαλώντας τον ακαριαίο θάνατό τους. Η δράση του όμως δεν σταματά σε αυτό το σημείο. Στη συνέχεια αφαιρεί τα γεννητικά όργανα και τους βολβούς των ματιών των νεκρών και τις περισσότερες φορές ολοκληρώνει το «τελετουργικό» για εκείνον modus operandi επιδιδόμενος σε κανιβαλισμό.
 
Ο ψυχολόγος Dr Alexandro Bukanowsky που μελέτησε την περίπτωσή του και την ανέλυσε σε βάθος για μήνες πριν ακόμα συλληφθεί, υποστήριξε ότι ο Chikatilo αφαιρούσε τα μάτια των θυμάτων του, επειδή πίστευε ότι εκεί καθρεφτιζόταν όλη η σκηνή του εγκλήματος κι ήθελε έτσι να κρατάει ένα είδος αναμνηστικού των πράξεών του.
 
Όσο τα θύματα αυξάνονται αρχίζει να εξαπλώνεται στη χώρα η φήμη για τη δράση ενός κατά συρροή δολοφόνου, όμως η αστυνομία δημοσίως το αρνείται κατηγορηματικά και κρύβει πολλά από τα υπάρχοντα στοιχεία. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι ο κύκλος του αίματος να μεγαλώνει θεαματικά. Κατά το έτος 1984 τα θύματα του Chikatilo φτάνουν τα δεκαπέντε και φαίνεται να δρα σχεδόν ανενόχλητος και ανεξέλεγκτος. Στους κόλπους της αστυνομίας επικρατεί πλέον πανικός και ο αριθμός των υποτιθέμενων υπόπτων που εξετάζονται τα επόμενα χρόνια αγγίζει τα 200.000 άτομα, χωρίς αποτέλεσμα.
 
Το φθινόπωρο του ίδιου έτους ο Chikatilo συλλαμβάνεται σχεδόν τυχαία από την αστυνομία, καθώς η συμπεριφορά του στο σταθμό των λεωφορείων του Rostov θεωρείται ύποπτη από έναν αστυνομικό, αλλά δεν προκύπτουν περαιτέρω στοιχεία που να τον συνδέουν με τις ανθρωποκτονίες που συνταράσσουν την περιοχή. Υπάρχουν όμως παλαιότερες κατηγορίες σε βάρος του από έναν πρώην εργοδότη του για μικροκλοπές και φυλακίζεται για 3 μήνες, μετά το πέρας των οποίων κυκλοφορεί και πάλι ελεύθερος.
 
Από την αποφυλάκισή του και μετά ο Chikatilo φροντίζει να κρατά χαμηλό προφίλ και απέχει από τη διάπραξη νέων εγκλημάτων για μερικούς μήνες, προφανώς γνωρίζοντας πως παρακολουθείται από την αστυνομία.
 
Τον Αύγουστο του 1985 βρίσκει νέα θέση εργασίας στο Novocherkassk κι εκεί σκοτώνει δύο γυναίκες σε δύο διαφορετικά περιστατικά έκλυσης της εγκληματικής του ορμής. Η δράση του αναστέλλεται εκ νέου μέχρι τον Μάη του 1987, όταν σκοτώνει ένα αγόρι και επαναλαμβάνει το ίδιο έγκλημα τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Το 1988 συνεχίζει να αφαιρεί ζωές: τα θύματά του αμφότερων των φύλων ανέρχονται μόνο για το έτος αυτό σε εννέα και άλλα τόσα αντιστοιχούν στο επόμενο έτος με περιοχή δράσης του τις κοντινές πόλεις έξω από το Rostov.
 
Η αστυνομία οργανώνει διαδοχικές πολυάνθρωπες επιχειρήσεις προκειμένου να τον εντοπίσει, αυξάνει τις περιπολίες και τη φύλαξη σταθμών λεωφορείων, τρένων, αλλά και πολλών δημοσίων χώρων και καλεί ειδικούς επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων να συνδράμουν το έργο της. Όσο, όμως, ο εξακολουθητικός ανθρωποκτόνος δεν συλλαμβάνεται οι πολίτες κυριεύονται από εγκληματοφοβία άνευ προηγουμένου κι οι επικεφαλής της αστυνομίας δέχονται εντονότατες πιέσεις από τους κυβερνώντες αλλά και τους κατοίκους των γύρω από το Rostov περιοχών, εκεί που κατά κανόνα δρούσε ο Chikatilo.
 
Στις 6 Νοεμβρίου 1988 ένας αστυνομικός πεζής περιπολίας παρατηρεί στο μάγουλο ενός περαστικού μια σταγόνα αίμα. Τον σταματά, ζητά εξηγήσεις, κρατάει τα στοιχεία του και τον αφήνει να φύγει. Παρόλα αυτά το περιστατικό δεν περνάει απαρατήρητο, αφού αργότερα μια κοπέλα βρίσκεται νεκρή σε ένα δάσος εκεί κοντά,  ο αστυνομικός το αναφέρει στους ανωτέρους  του κι ο πολίτης – που δεν είναι άλλος από τον Andrei Chikatilo – τίθεται υπό καθεστώς παρακολούθησης σε συνδυασμό με αντιπαραβολή με τα στοιχεία του άγνωστου δράστη των πρόσφατων διαδοχικών ανθρωποκτονιών.
 
Στις 20 Νοεμβρίου εντοπίζεται να κυκλοφορεί στο δρόμο με ένα μπουκάλι μπύρα και να προσπαθεί να πιάσει κουβέντα με περαστικούς, κατά κύριο λόγο παιδιά. Συλλαμβάνεται και οδηγείται στο τμήμα, όπου ανακρίνεται για πολλές ώρες. Κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας οι αστυνομικοί παρατηρούν σε ένα από τα δάχτυλα του χεριού του ένα σχετικά πρόσφατο τραύμα και καλούν γιατρό, ο οποίος μετά την εξέταση αποφαίνεται ότι προκλήθηκε από δαγκωνιά ανθρώπου! Συνδέεται με τον τρόπο αυτό ο Chikatilo με την ανθρωποκτονία ενός 16χρονου ιδιαίτερα αθλητικού αγοριού, στο σώμα του οποίου εξακριβώθηκαν έντονα ίχνη πάλης με το δολοφόνο.
 
Για πρώτη φορά στα ανακριτικά χρονικά της χώρας καλείται ψυχίατρος να συνδράμει το έργο των διωκτικών αρχών, ο οποίος κατά την εξέταση δείχνει συμπάθεια στον ύποπτο, κερδίζει την εμπιστοσύνη του και επιμένει να του επισημαίνει συμβουλευτικά πως στην περίπτωσή του πρέπει απαραιτήτως να ακολουθηθεί ψυχιατρική αγωγή. Ο Chikatilo που, όπως είναι φυσικό, βρίσκεται υπό αφόρητη ψυχολογική πίεση κι υπό το φόβο της αποκάλυψης των πράξεών του, θεωρεί ότι αν ομολογήσει θα νοσηλευτεί σε ψυχιατρείο και δεν θα φυλακιστεί λόγω της ιδιαιτερότητας της ψυχικής κατάστασής του.
 
Τελικά, έπειτα από ώρες συνεχόμενων ανακρίσεων «σπάει», τα ομολογεί όλα και παρέχει λεπτομερείς περιγραφές 56 ανθρωποκτονιών, που πραγματικά σοκάρουν τους αστυνομικούς, όχι μόνο λόγω της αγριότητας που επιστράτευε και του φρικιαστικού τρόπου με τον οποίο επενεργούσε στα θύματά του, αλλά κι επειδή οι καταγεγραμμένες ανθρωποκτονίες στα αρχεία τους ήταν μόλις 36!
 
Τελικά, όταν ολοκληρώθηκαν οι έρευνες βρέθηκαν 53 πτώματα σε συγκεκριμένα σημεία που υπέδειξε ο Chikatilo και απαγγέλθηκαν εναντίον του οι ανάλογες κατηγορίες. Τα θύματά του, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ήταν ως επί το πλείστον νεαρές πόρνες, αλκοολικοί, παιδιά και των δύο φύλων που το είχαν σκάσει από το σπίτι και σε γενικές γραμμές το κοινό χαρακτηριστικό τους ήταν πως επρόκειτο για ανθρώπους που αντιμετώπιζαν πολλά προσωπικά προβλήματα.
 
Φυλακίζεται ως υπόδικος σε ξεχωριστό κελί από τον υπόλοιπό πληθυσμό του σωφρονιστικού καταστήματος και παρακολουθείται νυχθημερόν, προκειμένου να μην τον σκοτώσουν κατά το χρόνο κοινής συνύπαρξης τους οι άλλοι έγκλειστοι. Ο φόβος αυτός εδράζεται στην υποκουλτούρα της φυλακής, οι κανόνες της οποίας συχνά επιβάλουν οι δράστες εγκλημάτων κατά παιδιών να βρίσκουν τραγικό τέλος από τους συγκρατούμενούς τους κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους, ακόμα και πριν την έκδοση οριστικής απόφασης. Οι υπεύθυνοι της φυλακής γνώριζαν καλά αυτή την ιδιαιτερότητα του κόσμου των εγκλείστων κι αποφάσισαν να τον προστατεύσουν και να αποφύγουν τη διασάλευση της τάξης του καταστήματος.
 
Ο Chikatilo οδηγείται στο δικαστήριο κακουργημάτων στις 14 Απριλίου 1992, θεωρείται πρόσωπο ικανό προς καταλογισμό και κατά την ακροαματική διαδικασία βρίσκεται έγκλειστος σε ένα μεγάλο σιδερένιο κλουβί στη μέση της αίθουσας, προκειμένου να προστατευθεί από την οργή των συγγενών των θυμάτων που απειλούν να τον σκοτώσουν και απαιτούν από τις αρχές να τους τον παραδώσουν για να τον λιντσάρουν! Η άκρως επεισοδιακή δίκη ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, όταν ο Chikatilo καταδικάζεται σε θάνατο ως ένοχος των 52 εκ των 53 ανθρωποκτονιών που του αποδίδονταν κατά το κατηγορητήριο.
 
Όταν, έπειτα από την ανάγνωση της ποινής και πριν την τυπική ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, του ζητήθηκε να μιλήσει εκφώνησε ένα λόγο κατά πάντων κι αφού κατηγόρησε το πολιτικό καθεστώς, τους πολιτικούς και  το οικονομικό σύστημα της χώρας, απέδωσε ολοκληρωτικά τις πράξεις του στις εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας και στο λιμό που μάστιζε για χρόνια την περιοχή που μεγάλωσε. Η ακροτελεύτια δημόσια τοποθέτησή του ήταν η εξής: «τελικά, έχω κάνει χάρη στην κοινωνία, επειδή την απάλλαξα από τόσους άχρηστους ανθρώπους»!
 
Η ζωή του Andrei Chikatilo τερματίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1994 όταν και εκτελέστηκε με μια βολή στο πίσω μέρος της κεφαλής, αφού λίγες ημέρες νωρίτερα ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Boris Yeltsin απέρριψε την αίτηση χάριτος. Από τότε το όνομά του περιλαμβάνεται σε κάθε αναφορά σε περιπτωσιολογία διαδοχικών ανθρωποκτόνων και ο αριθμός των θυμάτων του, το modus operandi που ακολουθούσε, η μακροχρόνια δράση του, παρά τις απεγνωσμένες επιχειρήσεις της αστυνομίας, η ικανότητά του προς καταλογισμό, ακόμα κι η ανώτερη μόρφωση που είχε λάβει τον καθιστούν πέρα από κάθε αμφιβολία μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις εγκληματιών αυτού του τύπου.
 

 
Επικοινωνία με τη στήλη: chionis@theartofcrime.gr

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA