ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τεύχος 22 - Ιούνιος 2012


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Ζήσης Κωνσταντίνου

 

Στο τεύχος 22 το «the art of crime» έχει την τιμή και τη χαρά να φιλοξενεί έναν από τους πλέον έμπειρους δικηγόρους στην Ελλάδα, τον κ. Ζήση Κωνσταντίνου. Οι εκατοντάδες πολύκροτες υποθέσεις ποινικής φύσεως που έχει χειριστεί με επιτυχία είναι σίγουρα η καλύτερη αφορμή για να αναζητήσουμε τις απόψεις του κ. Κωνσταντίνου για το δικηγορικό επάγγελμα και για το παρόν και το μέλλον της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης.

συνέντευξη στην Ελένη Σουλιώτη,
ασκ.δικηγόρο
 
Αγαπητέ κ. Κωνσταντίνου, από πού κατάγεστε και ποιες είναι οι σπουδές σας;

Γεννήθηκα στη Λάρισα, την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας. Η καταγωγή μου, όμως, είναι από ένα ορεινό χωριό της Δυτικής Μακεδονίας, την Σαμαρίνα Γρεβενών. Ήρθα στην Αθήνα μόλις τέλειωσα το Γυμνάσιο (Λύκειο, το λένε τώρα),για να δώσω εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο. Έδωσα εξετάσεις, πέτυχα και έκτοτε παρέμεινα στην Αθήνα, ως φοιτητής, ασκούμενος δικηγόρος και έπειτα δικηγόρος.

Ποιά είναι τα ερεθίσματα που λάβατε, ώστε να ασχοληθείτε με το ποινικό δίκαιο;

Όπως όλοι οι νέοι δικηγόροι, άρχισα με γενική δικηγορία. Η ειδική ενασχόλησή μου με το Ποινικό Δίκαιο ήταν, θα έλεγα, μάλλον συμπτωματική. Μου έτυχαν, δηλαδή, κάποιες ποινικές υποθέσεις, τις οποίες πρόσεξα και τις αντιμετώπισα με ιδιαίτερη προσοχή. Η μία έφερε την άλλη. Αυτό ήταν!
 

Ποιό ξεχωριστό στοιχείο έχει το ποινικό δίκαιο, που το κάνει να διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους κλάδους του δικαίου;

Το ξεχωριστό στοιχείο που διαφοροποιεί το ποινικό δίκαιο από τους υπολοίπους κλάδους του Δικαίου, είναι, φρονώ, η αμεσότητα της διαδικασίας και του αποτελέσματος της προσπάθειας του δικηγόρου. Ο δικηγόρος, δηλαδή, με το τέλος της δίκης, που συνηθέστατα είναι σε λίγα λεπτά ή λίγες ώρες, βλέπει αμέσως, ζωντανά, μπροστά του, το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του. Η αμεσότητα της διαδικασίας της ποινικής δίκης είναι, όπως φαίνεται, εκείνη που έκανε τον σύγχρονο Νομοθέτη να μεταφέρει, και στο πεδίο της αστικής, τουλάχιστον, δίκης, την ζωντανή εξέταση των μαρτύρων από το ίδιο το Δικαστήριο (που θα βγάλει, αργότερα, την απόφαση) και όχι από Εισηγητή Δικαστή. Αυτό άρχισε με τα ασφαλιστικά μέτρα, την εργατική διαδικασία και, σιγά σιγά, επεκτάθηκε και σε άλλες αστικές διαδικασίες.

 
Στα πιo επίκαιρα, τώρα, σε ποιό βαθμό πιστεύετε ότι έχει επηρεαστεί η νομοθεσία από τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα;
 
Δεν θα μπορούσα να αποφανθώ για τον βαθμό στον οποίο έχει επηρεαστεί η νομοθεσία της Ελλάδας από τη σημερινή οικονομική κατάσταση στη Χώρα μας. Υποπτεύομαι, πάντως, ότι η επιρροή είναι σημαντική και θα γίνεται όλο και περισσότερο σημαντική. Η νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για τις υποχρεωτικές ρυθμίσεις δανείων προς τις τράπεζες, για τις υποχρεωτικές αναστολές πλειστηριασμών και τις συνεχείς παρατάσεις της σχετικής προθεσμίας, για τις συνεχείς ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία κλπ, αποτελούν, κατά τη γνώμη μου, απόδειξη της επιδράσεως αυτής.
 

Πόσο επηρεάζονται οι δικαστικοί λειτουργοί από το περί δικαίου αίσθημα του λαού και τα ΜΜΕ;
 
Φοβούμαι ότι οι Δικαστικοί Λειτουργοί επηρεάζονται, πράγματι, από το περί δικαίου αίσθημα του λαού και τα ΜΜΕ. Αυτό, βεβαίως, γίνεται ασυναισθήτως. Ισχύει ιδιαιτέρως στα μικρότερα μέρη, όπου ο Δικαστής, αναγκαστικώς, συγχρωτίζεται με τον πολύ κόσμο, γι΄ αυτό και, θέλει δεν θέλει, επηρεάζεται από την βουή της κοινής γνώμης... Ανάλογα ισχύουν και για τα ΜΜΕ, ο βομβαρδισμός των οποίων, επηρεάζει ανεπιγνώτως, έστω, τον Δικαστή. Ο βομβαρδισμός μπορεί να είναι (φοβούμαι πως δεν είναι πάντοτε…) συμπτωματικός, με την έννοια της μεταφοράς πραγματικών γεγονότων υπό τη μορφή ειδησεογραφίας. Εν τούτοις ο τονισμός κάποιων γεγονότων της άμεσης ή απώτερης επικαιρότητας, ο έντονος σχολιασμός τους κλπ, παίζουν το ρόλο τους. Αυτό ισχύει περισσότερο  για την τηλεόραση, που, θέλοντας και μη, μπήκε στα σπίτια μας, στην τραπεζαρία μας, στο σαλόνι μας, στην κουζίνα μας, ακόμα και στην κρεβατοκάμαρά μας. Στη ζωή μας, γενικότερα…
 
Θεωρείτε ότι οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις περί παραγραφής ποινών και αδικημάτων (Ν. 4043/12) εξυπηρετούν, τελικά, την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης;
 
Το θέμα της επιταχύνσεως της απονομής της δικαιοσύνης απασχολεί επί πολλά χρόνια και, φοβούμαι, θα εξακολουθεί να απασχολεί. Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για την παραγραφή ποινών και αδικημάτων δεν συνδέονται, φρονώ, με την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά με την αποσυμφόρηση των φυλακών.
 

Ποιές περαιτέρω αλλαγές απαιτούνται, κατά τη γνώμη σας, να επιχειρηθούν μελλοντικά, προς την κατεύθυνση βελτιώσεως του συστήματος δικαιοσύνης;
 
Το πρόβλημα στη χώρα μας έχει, κατά τη γνώμη μου, να κάνει με τον κτιριακό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, καθώς επίσης και με την αύξηση του αριθμού των Δικαστών. Αυτά, όμως, στην εποχή μας, δεν φαίνονται εφικτά… Κατά τα λοιπά θα έπρεπε, νομίζω, να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση ανάμεσα στους Δικαστές, τους γραμματείς και τους Δικηγόρους, ώστε, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, να βρεθεί η συνισταμένη, που θα μπορούσε να βελτιώσει, κάπως, την κατάσταση. Αν οι τρείς συζητητές προσέλθουν με ειλικρινή διάθεση να βρεθεί λύση, είμαι βέβαιος πως θα βρεθεί. Στους Δικαστές, βεβαίως, περιλαμβάνω και τους Εισαγγελείς.
 
Κλείνοντας, ποιά συμβουλή θα δίνατε στον νέο, όχι μόνο νομικό, αλλά και γενικά στους νέους, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, με κυριότερο την ανεργία;
 
Δεν ξέρω αν μπορώ, σήμερα, να δώσω οποιαδήποτε συμβουλή στο νέο, γενικώς. Πιστεύω πως η αφοσίωση στην εργασία είναι το πρώτο εφόδιο. Κατά την άποψή μου η σωστή μελέτη και παρακολούθηση των υποθέσεων, που αναλαμβάνει ο νέος δικηγόρος είναι η καλύτερη προβολή του, τόσον προς τους εντολείς του, όσον και προς τους αντιδίκους του: Ο ευχαριστημένος πελάτης ή ο αντίδικος που αναγνωρίζει τη συμβολή του δικηγόρου του αντιδίκου του στο, ευτυχές για τον αντίδικό του, αποτέλεσμα, είναι ο καλύτερος διαφημιστής. Αυτή, λοιπόν, είναι η συμβουλή μου.

Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA