ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 18 - Απρίλιος 2011


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Ημερίδα με θέμα: "Διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς. Θεσμικές συγκλίσεις και παράλληλοι δρόμοι"
 
 
της Χριστίνας Αναστασιάδου,
δικηγόρου - ποινικολόγου, υπ. Δρ Νομικής Αθηνών 
 
 
Την 18η Φεβρουαρίου 2011, διοργανώθηκε από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη και το Εργαστήριο Εγκληματολογικών και Ποινικών Ερευνών του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεδριακή ημερίδα με θέμα «Διαφάνεια και Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Θεσμικές συγκλίσεις και παράλληλοι δρόμοι», στην οποία παρευρέθηκε μεγάλη μερίδα εισαγγελικών και δικαστικών λειρουργών, φοιτητές και δικηγόροι.


Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες.

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του Αρείου Παγου κ. Ι. Καλαμίδα, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για παρεμβάσεις προκειμένου να εκλείψουν τα φαινόμενα της διαφθοράς στην Ελλάδα, από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε, που αναφέρθηκε στη σχέση του φαινομένου της διαφθοράς με τις μεγάλες ποινικές υποθέσεις των τελευταίων ετών και από τον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Ι. Ιωαννίδη ο οποίος ανέπτυξε τις αρμοδιότητες και τα καθηκοντά του στη νεοσυσταθείσα με το π.δ. 94/2010 θέση του ως Γενικoύ Γραμματέα Διαφάνειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ακολούθησε, υπό την προεδρία της κας. Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη, Ομότιμης Καθηγήτριας Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Προέδρου της Βουλής,  η εσαγωγική ομιλία με θέμα «Διαφάνεια και Διαφθορά» του κ. Δημήτριου Βλάσση, επικεφαλής της Υπηρεσίας για τη Διαφθορά και το Οικονομικό ΄Εγκλημα του ΟΗΕ (UNODC, Βιέννη), την  οποία ανέπτυξε ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νέστωρ Κουράκης, λόγω κωλύματος του κ. Βλάσση. Η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Βλάσση είχε ως θέμα της την αντιμετώπιση της διαφθοράς μέσα από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα με το  ν. 3666/2008 και αποτελεί το σημαντικότερο σήμερα εργαλείο καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς προσεγγίζει το πολυδιάστατο και διεθνές, πλέον, αυτό φαινόμενο τόσο σε σχέση με την πρόληψή του όσο και την καταστολή του, προβλέποντας μέτρα που αφορούν το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.  
 

Στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος της ημερίδας με ειδικότερο θέμα «Έλεγχος και διαμεσολάβηση στη δημόσια διοίκηση», υπο την προεδρία της κας. Καλλιόπης Σπανού, Συνήγορου του Πολίτη η συζήτηση και ο προβληματισμός κινήθηκαν γύρω από βασικούς εποπτικούς μηχανισμούς οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι, μεταξύ άλλων, με την αντιμετώπιση της διαφθοράς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ειδικότερα η κα. Μαρία Λιαδή, Ειδικός Επιστήμονας του Συνηγόρου του Πολίτη, στην ομιλία της  με θέμα «Ο προληπτικός ρόλος του Συνήγορου του Πολιτη» αναφέρθηκε διεξοδικά και με πληρότητα στις αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη ως Ανεξάρτητη Αρχή στην αντιμετώπιση φαινομένων και κρουσμάτων διαφθοράς με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Εξειδικευμένη και άκρως ενδιαφέρουςα ήταν στην συνέχια η ομιλία  του  κ. Νικόλαου Δουλαβίρη, Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με θέμα «Ο Διοικητικός έλεγχος των ελεγκτικών σωμάτων (ΓΕΕΔΔ κ.λπ)», ενώ το δεύτερο μέρος της ημερίδας έκλεισε ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ρούσσος Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο οποίος με την ομιλία του «Ο ρόλος της Εισαγγελικής Αρχής», αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες κατά το νόμο αλλά και κατά τη φύσης της εισαγγελικής αρχής ως ανεξάρτητης σε σχέση με την καταπολέμηση κρουσμάτων διαφθοράς στην καθημερινότητα των πολιτών και την ανάγκη για λήψη μέτρων για την προώθηση της διαφάνειας και της ισότητας των πολιτών απέναντι στο νόμο και στις παρεχόμενες από το κράτος υπηρεσίες.

Το τρίτο μέρος της ημερίδας, υπό την προεδρία του κ. Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, Αντιεισαγγελέα Εφετών και Προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ο οποίος παρατήρησε ότι τα πεδία δράσης και δραστηριοτήτων του Συνηγόρου του Πολίτη και της Εισαγγελικής Αρχής εφάπτονται και δεν συγκρούονται, είχε ως ειδικότερο θέμα «Διασταυρούμενες αρμοδιότητες Εισαγγελέιας και Συνηγόρου του Πολίτη»,  και ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Ευτύχιου Φυτράκη, Συνηγόρου του Πολίτη με θέμα «Κακοδιοίκηση και ποινική καταστολή». Ο κ. Φυτράκης αναφέρθηκε αναλυτικά στις διασταυρούμενες – πλην όμως διακριτές και ανεξάρτητες μεταξύ τους – αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη ως ανεξάρτητης αρχής με βασική αρμοδιότητα του την καταπολέμηση της δραστηριότητας και της Εισαγγελικής Αρχής που ως αποστολή της έχει τη δίωξη του εγκλήματος.

Στη συνέχεια, η Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών κα. Ευγενία Σαθοπούλου στην εισήγησή της με θέμα «Ο ψυχιατρικός εγκλεισμός», στηρίχθηκε σε αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 300 δικαστικές αποφάσεις και αιτήσεις που αφορούσαν ακούσιο εγκλεισμό και ανέπτυξε τα φαινομενα κακοδιοίκησης, αδιαφάνειας και γραφειοκρατίας που πολλές φορές που παρατηρούνται σε μία τόσο σοβαρή και κοινωνικά ευαίσθητη διαδικασία, όπως είναι αυτή του ακούσιου εγκλεισμού φερομένων ως ψυχικά ασθενών συνανθρώπων μας.

Ακολούθησε η παρέμβαση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών κα. Βίκυς Κρινά με θέμα «Η πρόσβαση στα έγγραφα», η οποία ανέπτυξε τις προϋποθέσεις του κατά το άρθρο 10 παρ.1, 3 του Συντάγματος δικαιώματος κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση στα έγγραφα που τον αφορούν, στα συστατικά του εν λόγω δικαιώματος, τις προϋποθέσεις άσκησής του και στους περιορισμούς του. Το τρίτο μέρος της ημερίδας συνεχίστηκε με την ομιλία των κ.κ. Ζωής Καραμήτρου και Κυριάκου Λουκάκου, Συνηγόρων του Πολίτη με θέμα «Ο ρόλος του Συνηγόρου του Πολίτη στην προστασία του φυσικού, οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και στην ποιότητα ζωής των πολιτών – Η συνεργασια με την εισαγγελική αρχή», που αναφέρθηκαν στο διαμεσολαβητικό ρόλο του Συνηγόρου του Πολίτη σε θέματα που αφορούν την  προστασία του Περιβάλλοντος και την ανάγκη της αποτελεσματικής συνεργασίας του με την Εισαγγελική αρχή και ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Ανδρέα Καραφλού, Εισαγγελέα Πρωτοδικών, με θέμα «Προστασία Περιβάλλοντος και Πολιτιστικών Αγαθών», ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα εισαγωγής νέας νομοθεσίας σε σχέση με το περιβάλλον, διακρίνοντας το διωκτικό ρόλο του Εισαγγελέα Περιβάλλοντος από τις διαμεσολαβητικές με χαρακτηριστικά κοινωνικής πολιτικής, αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη. 

Το τέταρτο μέρος της ημερίδας, υπό την προεδρία της ομότιμης καθηγήτριας Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Δ. Σπινέλλη με ειδικότερο θέμα «Εφικτοί Τρόποι Αντιμετώπισης του προβλήματος της Διαφθοράς στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία» ξεκίνησε με την ενδιαφέρουσα παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων έρευνας που διεξάγεται σχετικά με την αντίληψη των πολιτών για την έννοια και το φαινόμενο της διαφθοράς από την ομότιμη Καθηγήτρια κα. Καλλιόπη Σπινέλλη και συνεχίστηκε με την ομιλία του Επιθερωητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέναδρου Ρακιντζή, ο οποίος παρέθεσε πραγματικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της διαφθοράς στην ελληνική οικονομία και αναφέρθηκε διεξοδικά στους παράγοντες που ενθαρρύνουν το φαινόμενο της διαφθοράς και στην ανάγκη όχι μόνο καταστολής του φαινόμένου, αλλά και πρόληψης και εκπαίδευσης των πολιτών σχετικά με αυτό.

Ακολούθησε στη συνέχεια η ομιλία του Προέδρου της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος κ. Κ. Μπακούρη, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της Διεθνούς Διαφάνειας σε σχέση με την κατανόηση και καταπολέμηση του φαινομένου της Διαφθοράς και στις διεθνώς συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλονται κάθε χρόνο από το Διεθνή Διαφάνεια για τη λήψη μέτρων μέτρων αντιμετώπισής της και προστασίας των πολιτών από φαινόμενα κακοδιοίκησης.

Το τέταρτο μέρος της ημερίδας συνεχίστηκε με την πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα ομιλία της Καθηγήτριας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου κας. Μαρίας Καπαρδή - Κραμβιά, η οποία αναφέρθηκε στο φαινόμενο της διαφθοράς όπως αυτό εκδηλώνεται στην Κύπρο και στις προσπάθειες νομοθετικής αντιμετωπισής του, ενώ το τέταρτο μέρος της ημερίδας ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Insubria (Ιταλία) κας. Grazia Mannozzi, την οποία ανέπτυξε ο Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νέστωρ Κουράκης. Στην ομιλία της η κ. Mannozi αναφέρθηκε στα κρούσματα διαφθοράς στην Ιταλία τα οποία άρχισαν να γίνονται εντονότερα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και στις συντονισμένες προσπάθειες αντιμετώπισής της μέσω του ποιικού δικαίου και από το 1992 με την διεθνώς γνωστή, ως επιχείρηση «clean hands», για την πάταξη της διαφθοράς.

Ακολούθησε συζήτηση και γόνιμος διάλογος μεταξύ των ομιλητών και των συνέδρων οι οποίοι κατέστησαν σαφή την αγωνία τους, ανεξαρτήτως του επαγγελματικού κλάδου προέλευσής του, για τα φαινόμενα διαφθοράς στην Ελλάδα και την ανάγκη για αναδιάρθρωση του συστήματος δημόσιας διοίκησης ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά μεν, με ισότητα προς όλους τους πολίτες δε.


Ο Καθηγητής Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νέστωρ Κουράκης.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρούσιαση συμπερασμάτων και την ανάπτυξη ειδικοτέρων και συγκεκριμένων προτάσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς από τον Καθηγητή Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νέστορα Κουράκη, ο οποίος εξήρε την ανάγκη να υπάρξει γόνιμος διάλογος στο θέμα της αντιμετώπισης της διαφθροάς, προκειμένου να ληφθούν άμεσα και πρωτίστως αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισής της.

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA