ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 18 - Απρίλιος 2011


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Διημερίδα με θέμα «Θυματοποίηση, παραβατικότητα και δικαιώματα του παιδιού»


της Αγγελικής Πάτσαλη,
δικηγόρου

Η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα είναι δύο έννοιες που στη συνείδηση του μέσου πολίτη είναι συνυφασμένες με την αστυνομία και την προσπάθεια καταστολής τους. Πριν όμως φτάσουμε στο σημείο της καταστολής τους, αφού δηλαδή έχει λάβει χώρα η πράξη, πρέπει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές, ξεκινώντας μάλιστα από τοπικό επίπεδο. 

Οι ως άνω προβληματικές με επικέντρωση στους ανήλικους απετέλεσαν τους κεντρικούς άξονες του συνεδρίου με θέμα «Θυματοποίηση, παραβατικότητα και δικαιώματα του παιδιού» το οποίο έλαβε χώρα στα Χανιά Κρήτης στις 19 και 20 Μαρτίου 2011.
  
«Έχε το νου σου στο παιδί» αντήχησε στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου Χανίων, που φιλοξένησε το συνέδριο, όχι από επιστήμονες, όχι από πολιτευτές, αλλά από τρεις μαθητές της έκτης δημοτικού και της πρώτης γυμνασίου, οι οποίοι έδωσαν  το δικό τους μήνυμα με μελωδία και στίχους, κλείνοντας μέσα σε ένα τραγούδι λίγων λεπτών το θέμα του συνεδρίου, που η επιστημονική κοινότητα θα προσπαθούσε να αναπτύξει μέσα σε δύο ημέρες.
  
 
 
Ακολούθησαν χαιρετισμοί που απεύθυναν ο κύριος Γιάννης Ιωαννίδης, Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κύριος Απόστολος Βουλγαράκης, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Περιφέρειας Κρήτης, ο κύριος Μανώλης Σκουλάκης, Δήμαρχος Χανίων, ο κύριος Δημήτρης Ποντικάκης, Δικηγόρος και Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, ο κύριος Ιωάννης Κανδαράκης, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, ο κύριος Ηλίας Ποντικάκης, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων και ο κύριος Φώτης Σπυρόπουλος, εκπρόσωπος της Αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρίας Φώφης Γεννηματά.

Το θέμα του συνεδρίου αναπτύχθηκε σε έξι θεματικές ενότητες, παρουσιάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο, την οργανωτική δομή και την προσφορά των φορέων καθώς και αναπτύσσοντας τις συνηθέστερες μορφές παραβατικότητας και υπό το πρίσμα των νέων μέσων επικοινωνίας.

Στην πρώτη θεματική ενότητα με θέμα «Θεσμοί προστασίας και δικαιώματα του παιδιού», προεδρεύουσας και διευθύνουσας της συζήτησης της Αντεισαγγελέως Εφετών Αθηνών κυρίας Ειρήνης Πανταζή-Μελίστα, ο πρώτος εισηγητής κύριος Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αναφέρθηκε στην προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού και τις ευθύνες των πολιτών στις τοπικές κοινότητες, τονίζοντας την αναγκαιότητα λήψης μέτρων από την αυτοδιοίκηση προκειμένου τα παιδιά να εισάγονται ομαλά στην κοινωνία υπό την ευρεία της έννοια μέσα από ένα υγιές και οριοθετημένο, με κανόνες, σχολικό περιβάλλον, το οποίο να μην περιορίζει τα παιδιά αλλά να τους δίνει τα εφόδια να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους. Ακολούθως ο κύριος Ηλίας Ζαγοραίος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Εισαγγελέας Ανηλίκων Αθηνών εξέθεσε τον ρόλο του Εισαγγελέα Ανηλίκων τις εξελίξεις, τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, καθόσον παρά τον καίριο ρόλο του εισαγγελέα στον συντονισμό της εφαρμογής της προνοιακής πολιτειακής μέριμνας για τον ανήλικο έρχεται αντιμέτωπος με τη δυσκίνητη κρατική μηχανή, που δυσχεραίνει το έργο του. Κλείνοντας την πρώτη αυτή θεματική ενότητα η κυρία Ευαγγελία Κογιαννάκη, Μέλος ΔΣ ΚΕΣΑΘΕΑ, Νομικός, Επιμελήτρια Ανηλίκων, Προϊσταμένη Τμήματος Δικασίμων Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Αθηνών, αναφέρθηκε στην Ίδρυση και αποστολή του ΚΕΣΑΘΕΑ, (Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων) το οποίο, ως αρωγός στην προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να οργανώσει Δίκτυο για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, καλεί όλους μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του μείζονος αυτού θέματος.

Ακολούθησε η δεύτερη θεματική ενότητα με θέμα «Χρήση και κατάχρηση στο διαδίκτυο: το φαινόμενο και η προστασία των παιδιών», προεδρεύοντος και διευθύνοντος της συζήτησης του κυρίου Ευτύχη Μαυρογένη, Δικηγόρου, μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, στο πλαίσιο της οποίας ο κύριος Μανώλης Σφακιανάκης, Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικός Διευθυντής, και η κυρία Ιωάννα Φωτοπούλου, Αξιωματικός Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υπαστυνόμος Α΄, αναφέρθηκαν στην κυβερνοτρομοκρατία – cyber bullying, τονίζοντας ότι αυτού του είδους η τρομοκρατία εξαπλώνεται με τάχιστους ρυθμούς, καθόσον όλο και περισσότεροι νέοι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ έκαναν ιδιαίτερη αναφορά και στο έγκλημα της παιδικής πορνογραφίας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι, μετά τα όπλα και τα ναρκωτικά, η παιδική πορνογραφία είναι τρίτη παγκοσμίως σε «τζίρο». Στην συνέχεια ο κύριος Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Δρ. Κοινωνιολόγος-Εγκληματολόγος, Υπεύθυνος Τομέα Έρευνας ΚΕΘΕΑ έθεσε τον προβληματισμό «Υπολογιστές και διαδίκτυο: δικαιολογημένοι φόβοι ή μύθοι προκατάληψης;» και προσπάθησε να αναδείξει αφενός τη χρησιμότητα του νέου αυτού μέσου ενημέρωσης και επικοινωνίας, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη και χωρίς μέτρο και σύνεση χρήση αυτού. Η θεματική αυτή ενότητα έκλεισε με την εισήγηση της κυρίας Άννας Καρύδη-Πυρουνάκη, Νηπιαγωγού, η οποία απαρίθμησε καλές πρακτικές για μια ασφαλή πλοήγηση, ώστε η χρήση του μέσου αυτού να καθίσταται εποικοδομητική για το παιδί, να μην εμποδίζει την κοινωνικοποίηση αυτού και να μην το οδηγεί σε συμπεριφορές καταστρεπτικές για την ψυχοσύνθεσή του και τελικά στην παραβατικότητα καθοιονδήποτε τρόπο.

 
Στην τρίτη θεματική ενότητα με θέμα την «Ενδοοικογενειακή βία: θεσμικό πλαίσιο και διαχείριση του φαινομένου», προεδρεύουσας και διευθύνουσας της Αντεισαγγελέα Εφετών Χανίων  κυρίας Ειρήνης Χρυσογιάννη, η πρώτη εισηγήτρια κυρία Φωτεινή Μηλιώνη, Δικηγόρος, μέλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ειδική Επιστήμων Νομικής Σχολής Αθηνών, ασχολήθηκε με το θέμα «Ενδοοικογενειακή βία. Ο  ανήλικος θύμα. Φαινομενολογία. Αντιμετώπιση», εκθέτοντας πληθώρα στατιστικών στοιχείων που αφορούσαν την ηλικιακή απεικόνιση των θυμάτων και των θυτών, την προέλευση από το οικογενειακό περιβάλλον, τα είδη της κακοποίησης θέτοντας το φαινόμενο αυτό στην πραγματική του διάσταση μιλώντας με αριθμούς και καταδεικνύοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος, δεδομένου ότι από την έρευνα προέκυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών που υποφέρουν από ενδοοικογενειακή βία είναι ηλικίας από 0 έως 9 ετών. Στη συνέχεια η κυρία Ειρήνη Φερέτη, Εγκληματολόγος-Κοινωνιολόγος από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, μίλησε για «Το δικαίωμα της συμμετοχής των παιδιών ως προστατευτικός παράγων στην αντιμετώπιση της θυματοποίησής τους. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα YOU RESPOND», υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν και να εκθέτουν τις απόψεις του για τα θέματα που τους αφορούν, καθιστάμενα ενεργοί πολίτες και όχι εύπλαστες και χειραγωγούμενες προσωπικότητες. Προς τον σκοπό αυτό, δε, στοχεύει και το πρόγραμμα "You Respond", το οποίο στοχεύει στην προώθηση ορθών πρακτικών σε σχέση με το παιδί και τους νέους ανθρώπους και τη συμμετοχή του σε προγράμματα για την καταπολέμηση και πρόληψη της βίας κατά των παιδιών. Τέλος ο κύριος Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Εθελοντικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο του παιδιού», απέδειξε ότι τα δεκαπέντε λεπτά ως χρόνος εισήγησης είναι πράγματι λίγα προκειμένου να εκτεθούν οι πάμπολλες και πολύ σημαντικές δραστηριότητες του "Χαμόγελου" και τόνισε ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στηρίζει ενεργά τα δικαιώματα των παιδιών, παρέχοντάς σε αυτά στέγη, περίθαλψη, υποστήριξη, φροντίδα και αγάπη, όντας για τα παιδιά μία δεύτερη οικογένεια.

Στην τέταρτη θεματική ενότητα με θέμα την «Ενδοσχολική βία και σχολικός εκφοβισμός: πολιτικές και καλές πρακτικές», προεδρεύουσας και διευθύνουσας της κυρίας Αρετής Μαρματάκη, Κοινωνιολόγου και Υπεύθυνης Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, ο κύριος Κωνσταντίνος Φύσσας, Ψυχοθεραπευτής στο Κέντρο Ημέρας Ωρίωνας της ΕΨΥΠΕ, αναφέρθηκε στην «Πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού στο σχολείο», αναδεικνύοντας το φαινόμενο του bullying στα σχολεία και την συνεισφορά της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), η οποία αναπτύσσει δραστηριότητες στους τομείς της λειτουργίας νέων, πρότυπων υπηρεσιών, της υλοποίησης προγραμμάτων και παρεμβάσεων προαγωγής της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου, της διενέργειας, σχετικών ερευνών και ανάλογων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, των εκδόσεων και της παραγωγής εκπαιδευτικών ταινιών. Μάλιστα, προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Τα μπλε γυαλιά», στην οποία πρωταγωνιστές ήταν παιδιά του δημοτικού σχολείου της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Ακολούθως, ο κύριος Φώτης Σπυρόπουλος, ΜΔΕ Δικηγόρος, μέλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπ. Διδάκτωρ από το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών Νομικής Σχολής Αθηνών, αναφέρθηκε στις «Πολιτικές ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εφαρμογή τους στην ελληνική πραγματικότητα», προτείνοντας έναν συνδυασμό από τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκά κράτη (όπως προέκυψαν από την σχετική έρευνα της Επιτροπής Μελέτης της Ομαδικής Ενδοσχολικής Βίας της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με Πρόεδρο την Ομ. Καθηγήτρια Αλ. Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου την οποία επεξεργάστηκε το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών), και ενδεικτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γαλλίας την Ισπανία και την Ολλανδία, προκειμένου να τύχει και η Ελλάδα ενός συστήματος πρόληψης και, αντιμετώπισης του «σχολικού τραμπουκισμού» (Bullying). Η σύνεδρος κυρία Σοφία Βγενοπούλου, Παιδοψυχίατρος και Σκηνοθέτης απέστειλε γραπτώς την εισήγησή της με θέμα «Δραματοποίηση και βιωματική άσκηση: συναντώντας τους δαίμονές μας», η οποία ανεγνώσθη από την Προεδρεύουσα της συνεδρίας και στην οποία η εισηγήτρια ανέδειξε την ανάγκη των παιδιών να εκφραστούν και να εκδηλώσουν τις σκέψεις τους μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία και το θέατρο. Τέλος, ο κύριος Παντελής Ζούρας, Θεολόγος και Συγγραφέας, μίλησε για την «πρωτοβουλία του Ομίλου Καινοτόμων Δράσεων του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης στην πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της σχολικής βίας» και για το πώς οι μαθητές εκφράζουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους μέσα από τραγούδια και ταινίες μικρού μήκους, εστιάζουν στα προβλήματα της σύγχρονης σχολικής κοινότητας και εκθέτουν τη δική τους άποψη για τον τρόπο αντιμετώπισης ζητημάτων όπως η ρατσιστική αντιμετώπιση των μαθητών, η περιθωριοποίηση, ο εκφοβισμός κ.α. Την τελευταία εισήγηση ακολούθησαν προβολές ταινιών μικρού μήκους για τη δημιουργία των οποίων μίλησε αναλυτικά ο τελευταίος εισηγητής. 

Στην πέμπτη θεματική ενότητα, η οποία έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής 20 Μαρτίου, εξετάστηκε το θέμα «Παραβατικότητα ανηλίκων: Απαντήσεις στο πεδίο της δικαιοσύνης», προεδρεύουσας και διευθύνουσας της συζήτησης της
Εισαγγελέα Πρωτοδικών, προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων κυρίας Αλεξάνδρας Πίσχοινα. Ο πρώτος εκ των εισηγητών κύριος Ιωάννης Ευαγγελάτος, πρωτοδίκης, δικαστής Ανηλίκων Χανίων, αναφέρθηκε στην «αναμόρφωση της ποινικής νομοθεσίας ανηλίκων. Εφαρμογές, επιφυλάξεις, συμπεράσματα», εκθέτοντας την εξέλιξη της ποινικής νομοθεσίας και την πρακτική εφαρμογή του νόμου σε ζητήματα που απασχολούν καθημερινά τις υπηρεσίες της εισαγγελίας ανηλίκων. Ακολούθως ο κύριος Κωνσταντίνος Γκαζής, δικηγόρος, μέλος Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, ανέπτυξε το θέμα «Ο ανήλικος παραβάτης και η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού»,  τονίζοντας ότι τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα υγιές περιβάλλον που τους παρέχει τα αναγκαία υλικά αγαθά και διασφαλίζει τη σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη, ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει αυθαίρετα στην ιδιωτική ζωή των παιδιών, ούτε να προσβάλλει την τιμή και την υπόληψή τους, ότι έχουν δικαίωμα προστασίας από κάθε μορφής κακομεταχείριση: βία, παραμέληση, κακοποίηση (σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική) και εκμετάλλευση, μέσα και έξω από την οικογένεια και τέλος ότι τα παιδιά που συλλαμβάνονται και δικάζονται έχουν δικαίωμα να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό στην ιδιωτική τους ζωή και να έχουν νομική βοήθεια. Στη συνέχεια η κυρία Δήμητρα Σουλελέ, δικηγόρος στην Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων "ΑΡΣΙΣ", ανέδειξε την ανάγκη για «Πρόσβαση σε υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής και συνδρομής ανηλίκων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», τονίζοντας την σημαντική προσφορά της οργάνωσης "ΑΡΣΙΣ" στο ζήτημα της παροχής νομικής υποστήριξης σε ανηλίκους. Η τέταρτη ομιλήτρια κυρία Αντωνία Καπαδουκάκη, ψυχολόγος - κοινωνιολόγος, επιμελήτρια Ανηλίκων, ασχολήθηκε με το θέμα «Η κοινωνική αρωγή των ανηλίκων στο πεδίο της δικαιοσύνης: Οι Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων και  οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων των Δικαστηρίων Ανηλίκων» και εξέθεσε την σημαντικότατη συνδρομή των φορέων αυτών και την πολύτιμη βοήθεια του ανθρώπινου δυναμικού που τις στελεχώνει.

Στην έκτη και τελευταία θεματική ενότητα του συνεδρίου εξετάστηκε το θέμα «Καλά παραδείγματα πρόληψης και αντιμετώπισης της παραβατικότητας» προεδρεύουσας και διευθύνουσας της συζήτησης της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Δήμου Χανίων κυρίας Χρυσούλας Χατζηδάκη. Η κοινωνιολόγος, υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Χανίων κυρία Αλεξάνδρα Τερεζάκη, περιέγραψε την «Βασική φιλοσοφία των προγραμμάτων πρόληψης του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Χανίων», αναφερόμενη στη λειτουργία του, αλλά και στα επιτεύγματα του κέντρου αναφορικά προς τη βοήθεια που παρέσχε και συνεχίζει να παρέχει στους ανήλικους που χρήζουν βοήθειας. Ακολούθως, ο κύριος Γιώργος Γαβριλάκης, αναπληρωτής υπεύθυνος Μονάδας Συμβουλευτικής Χανίων, ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, σύστησε στο κοινό τη «Μονάδα Συμβουλευτικής Χανίων. Στόχοι και προοπτικές». Η κυρία Νίκη Αυγερινού, επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων βραχείας φροντίδας στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας, ασχολήθηκε με την εναντιωματική συμπεριφορά και με τον τρόπο αντιμετώπισης του ειδικότερου αυτού φαινομένου από την κοινότητα των Παιδικών Χωριών SOS και συγκεκριμένα με το θέμα «Η εναντιωματική συμπεριφορά, μορφή πρόκλησης ή διαδικασία αυτονόμησης. Το παράδειγμα του Ξενώνα Εφήβων με εναντιωματική συμπεριφορά». Η κυρία Κλειώ Βόρου, π. υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αχαΐας, Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ, αναφέρθηκε στους στόχους και τα επιτεύγματα της κίνησης και συγκεκριμένα ανέδειξε την ανάγκη της ανάπτυξης του αισθήματος του εθελοντισμού αναφορικά προς την παροχή βοήθειας σε άτομα που την έχουν ανάγκη και συγκεκριμένα ασχολήθηκε με το θέμα «Εθελοντισμός και δημόσια πολιτική: ΠΡΟΤΑΣΗ, Κίνηση για ένα άλλο τρόπο ζωής». Κλείνοντας την τελευταία αυτή θεματική ενότητα του συνεδρίου η κυρία Μαρία Κυδωνιέως – Φωστέρη, κοινωνική λειτουργός, π. επιμελήτρια Ανηλίκων, μέλος Δ.Σ. ΣΤΕΓΗ Σύρου, με μία άκρως συγκινητική εξιστόρηση μίας εκ των πολλών ιστοριών παιδιών τα οποία η ΣΤΕΓΗ έχει βοηθήσει όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της, τόνισε την ανάγκη προστασίας των ανηλίκων αυτών, που οδηγήθηκαν σε παραβατικές συμπεριφορές και συγκεκριμένα μίλησε για το θέμα «Από τη δικαιοσύνη στην κοινότητα: σχετικά με τη λειτουργία ενός πρότυπου κέντρου ημέρας στη Σύρο».

Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με παράσταση «Μαύρου Θεάτρου», που οργάνωσαν εθελοντές εκπαιδευτικοί μετά από πρωτοβουλία της Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων. Η εκπληκτική και ευφάνταστη παράσταση τόνισε με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη προστασίας των ανηλίκων και την σχετική ευθύνη των "μεγάλων".

Το συνέδριο έκλεισε με συμπεράσματα και προτάσεις επί όλων των θεματικών που αναπτύχθηκαν από την κυρία Πάρη Ζαγούρα, νομικό, Εγκληματολόγο, επιμελήτρια Ανηλίκων, και τον κύριο Αντώνη Αντωνίου, ψυχολόγο, συνεργάτη "ΑΡΣΙΣ Αθήνα", οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη συμπόρευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επιστημονικών κοινοτήτων, χωρίς ο καθένας εξ αυτών να απολέσει την ταυτότητά του και να εμπλακεί σε χώρους που άπτονται άλλων, με κοινό στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την εξάλειψη του φαινομένου της θυματοποίησης και της παραβατικότητας των ανηλίκων.


 


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA