ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 22 - Ιούνιος 2012


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Διεθνές σεμινάριο με θέμα: «Πολιτικά Εγκλήματα και Μεταβατική Δικαιοσύνη»
της Ελένης Αντωνιάδου,
φοιτήτριας Νομικής Σχολής Αθηνών
 
«Πολιτικά Εγκλήματα και Μεταβατική Δικαιοσύνη» («Political Crimes and Transitional Justice») ήταν το θέμα του διεθνούς εντατικού σεμιναρίου του Καθολικού Πανεπιστημίου του Leuven (ΚU Leuven) στο Βέλγιο, του παλαιότερου σωζόμενου καθολικού πανεπιστημίου στον κόσμο. Το εν λόγω σεμινάριο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην συγκεκριμένη βελγική πόλη και συγκεντρώνει πλήθος ακαδημαϊκών και φοιτητών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι τρέφουν έντονο ενδιαφέρον για το ποινικό και ανθρωπιστικό δίκαιο.
 
Ως «πολιτικό έγκλημα» συνήθως νοείται το έγκλημα που υποκινείται από μία συγκεκριμένη ιδεολογία, η οποία εδράζεται σε ιδέες και αφηρημένα ιδανικά που θεωρείται ότι παρέχουν το πραγματικό νόημα της ζωής . Ο όρος «μεταβατική δικαιοσύνη» σημαίνει την απόδοση της δικαιοσύνης σε περιόδους πολιτικής αλλαγής και χαρακτηρίζεται από την νομική τάση να αντιμετωπιστούν αδικοπραγίες που διέπραξαν τα προηγούμενα κατασταλτικά καθεστώτα . 
Η διεξαγωγή του σεμιναρίου διαρθρώθηκε σε τρεις άξονες: στις διαλέξεις των καθηγητών, στην διήμερη επίσκεψη στην Χάγη (το κέντρο της διεθνούς νομικής κοινότητας που φιλοξενεί περισσότερους από 150 διεθνείς οργανισμούς) και τέλος στις παρουσιάσεις των ίδιων των φοιτητών.

 
Όσον αφορά στις ακαδημαϊκές διαλέξεις, αυτές στόχευσαν στο να εισάγουν το κοινό στο αντικείμενο του σεμιναρίου, με περιεκτικές αναφορές στο ποινικό δικαιοδοτικό σύστημα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στο ζήτημα της θυματολογίας, της συμφιλίωσης και της επανορθωτικής δικαιοσύνης. Οι διαλέξεις συνοδεύθηκαν από οπτικοακουστικό υλικό το οποίο εισήγαγε τους συμμετέχοντες περισσότερο προσομοιωτικά στο κλίμα της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης .

 
Η εγκληματολογική προσέγγιση αφορούσε την τυπολογία των δραστών των διεθνών εγκλημάτων, με την οποία σκιαγραφήθηκε το προφίλ τους. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείο που αναδείχθηκε από την προκειμένη παρουσίαση ήταν πως ναι μεν υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα στους δράστες (άλλοι είναι «ηγέτες / leaders» και άλλοι «ουραγοί / followers») καθώς και διαφορετικά κίνητρα (εγκληματικά/σαδιστικά, κερδοσκοπικά, κ.ά.), αλλά ότι όλοι μας θα μπορούσαμε να μετατραπούμε σε δράστες κατόπιν της κατάλληλης εκπαίδευσης. «Για να υποκινήσει κανείς τις μάζες, χρειάζεται να προσελκύσει αυτούς που οδηγούνται από την ιδεολογία, αυτούς που οδηγούνται από τον φόβο και αυτούς που οδηγούνται από την απληστία».

 
Αξιοσημείωτες ήταν δύο διαλέξεις αναφορικά με τις γενοκτονίες στην Ρουάντα και στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, από καθηγητές καταγόμενους από τις εν λόγω χώρες, τον κ.  Alphonse Mulefu και τον κ. Felix Ndahinda αντίστοιχα. Η γενοκτονία στην Ρουάντα, το 1994, διήρκησε 3 μήνες και είχε ως θλιβερό απότοκο 1.000.000 νεκρούς ιθαγενείς, 3.000.000 μετανάστες και 25.000 παιδιά γεννηθέντα από βιασμό. Η μαζική παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων γέννησε την ανάγκη ενός δικαιοδοτικού μηχανισμού, ο οποίος δεν είναι άλλος από το «Ποινικό Δικαστήριο για την Ρουάντα» (ΙCTR). Στα δεκαεπτά χρόνια ζωής του το  «Ποινικό Δικαστήριο για την Ρουάντα» έχει δικάσει λιγότερο από 100 υποθέσεις, ενώ ως μειονεκτήματά του θεωρήθηκαν το χρονοβόρο της διαδικασίας, ότι τα θύματα δεν συμμετέχουν στην διαδικασία της δίκης παρά μόνο ως απλοί μάρτυρες, ενώ επίσης δεν τους παρέχεται υποστήριξη ή χρηματική αποζημίωση, καθώς και ότι η αναζήτηση της αλήθειας είναι ιδιαιτέρως δυσχερής. Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί ότι ο κ. Alphonse Mulefu διοργανώνει κάθε καλοκαίρι ένα εβδομαδιαίο σεμινάριο στην Ρουάντα υπό τον οργανισμό «Together Against Impunity in the Great Lakes Region» (TAI/GLR), σχετικά με τους μηχανισμούς μεταβατικής δικαιοσύνης που υιοθετήθηκαν στην Ρουάντα μετά την γενοκτονία του 1994 .

 
Το δεύτερο σκέλος του σεμιναρίου αφορούσε το εκπαιδευτικό ταξίδι στην Χάγη, οπότε και δόθηκε στο κοινό η ευκαιρία να επισκεφθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (International Criminal Court), το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), το Καταπιστευματικό Ταμείο για τα Θύματα (Trust Fund for Victims) και την Eurojust. Διαπιστώνοντας πως λειτουργεί η «Μεταβατική Δικαιοσύνη» στην πράξη, η θεωρητική προσέγγιση η οποία είχε λάβει χώρα ως ανωτέρω αναφέρθηκε συμπληρώθηκεμε αποκορύφωμα την παρακολούθηση της δίκης «Karadzic (ΙΤ -95-5/18-Ι)» στο ICTY.

Τέλος το εντατικό σεμινάριο ολοκληρώθηκε με τις παρουσιάσεις των φοιτητών οι οποίες μέσα σε μόλις δύο μέρες προέβησαν σε μια πλήρη εποπτεία των ανά την υφήλιο πολιτικών εγκλημάτων. Κάθε ομιλών διεξήγαγε μία παρουσίαση αντλώντας υλικό από την εμπειρία που έχει η χώρα του πάνω στην μεταβατική δικαιοσύνη. Ο πόλεμος στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η γενοκτονία στην Srebrenica, η διαμάχη σε Παλαιστίνη και Ισραήλ, η γενοκτονία υπό το Khmer Rouge, η διαμάχη ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα, η τρομοκρατία στην Ισπανία (G.A.L.), τα παιδιά-στρατιώτες στην Σιέρα Λεόνε, οι δίκες του Τόκυο, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που ταξίδεψαν το κοινό ανά την υφήλιο, για να διαπιστωθεί στο τέλος ότι κάθε γωνιά του πλανήτη έχει βιώσει μία μαζική καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και ότι «στον πόλεμο η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα».


Ο Καθηγητής του Καθολικού Πανεπιστημίου του Leuven Stephan Parmentier, βασικό στέλεχος της οργανωτικής επιτροπής του σεμιναρίου.


Ως απόσταγμα από τον εν λόγω σεμιναριακό κύκλο, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες εκτός από την προφανή τους πολύτιμη εκπαιδευτική λειτουργία, περικλείουν κάτι ακόμα πιο κεφαλαιώδες. Αυτό δεν είναι άλλο από το «αντάμωμα» νέων και μεγαλύτερων επιστημόνων από την διεθνή κοινότητα με ευαισθητοποιημένη κρίση πάνω στο ανθρωπιστικό δίκαιο. Μέσα από την διαδικασία ανταλλαγής νομικών, αλλά και ανθρώπινων, εμπειριών μπορεί να επιτευχθεί η ουσία της μεταβατικής δικαιοσύνης: ήτοι ένας ασφαλέστερος κόσμος για τις επόμενες γενιές στον οποίο δεν θα έχουν θέση τα παιδιά-στρατιώτες, οι ακρωτηριασμοί, τα βασανιστήρια, οι βιασμοί ۟۬ ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν θα γνωρίζει διακρίσεις φύλου, χρώματος ή εθνικότητας.

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA