ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



Ρωτώντας ...
(σ)την πόλη ...


Τεύχος 24 - Απρίλιος 2013


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



“Ποια η γνώμη σας για τη δυνατότητα που παρέχει πλέον ο σωφρονιστικός κώδικας στους κρατούμενους να συνευρίσκονται ερωτικά με τις /τους συντρόφους τους κατά τη διάρκεια της κράτησής τους”;



της Χρυσούλας Μάντζιου,
δικηγόρου
της Ειρήνης-Έλλης Μπούτσικα,
δικηγόρου

Αναστασία, 28 ετών, μουσικός 
Θεωρώ ότι είναι θεμιτό και απόλυτα φυσιολογικό να συνευρίσκονται οι κρατούμενοι ερωτικά με τους συντρόφους τους, αρκεί να υπάρχει ειδικός χώρος συνεύρεσης όπου δεν θα ενοχλούνται οι υπόλοιποι αλλά και οι εργαζόμενοι της φυλακής. Η ερωτική επαφή είναι μία βιολογική ανάγκη, ανθρώπινη και επιτρεπτέα. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να την αφαιρέσει από κανέναν ακόμα κι αν αυτός εκτίει την ποινή του όντας ακόμα κι εγκληματίας. Φυσικά μια τέτοια απόφαση προϋποθέτει και τον σεβασμό από τη μεριά του κρατουμένου(να μην προσβάλει τους συγκρατούμενούς του δημοσιοποιώντας την πράξη του, είτε με λεκτικό τρόπο είτε με άσεμνες χειρονομίες κλπ). 

Χρυσούλα, 28 ετών, δικηγόρος 
Θεωρώ ότι σκοπός της επιβολής ποινών είναι καθαρά σωφρονιστικός και όχι ανταποδοτικός. Η στέρηση της ελευθερίας αποτελεί το έσχατο μέτρο ποινής στη χώρα μας. Θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση ο εγκλεισμός δεν πρέπει να σημαίνει απομόνωση από τη ζωή. Οι φυλακισμένοι πρέπει να μορφώνονται, να εργάζονται, να συνευρίσκονται με τους συντρόφους τους. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκλείονται οι τόσοι πολλοί βιασμοί στις φυλακές. Εξάλλου οι φυλακισμένοι πρέπει να προετοιμάζονται ήδη μέσα στη φυλακή για την επανένταξή τους στην κοινωνία. Η συντροφικότητα που είναι κάτι που συνδέεται άμεσα με τον άνθρωπο, πρέπει να υπάρχει και στη φυλακή, είναι πρωταρχική ανάγκη που δεν μπορεί να τη στερείται κανείς όπως είναι και το φαγητό ... 

Δέσποινα, 32 ετών, σκηνοθέτης 
Συμφωνώ, για λίγες φορές το μήνα για να υπάρχει λιγότερη ένταση στις φυλακές, άρα και λιγότερες διαμάχες μεταξύ των φυλακισμένων. 
Μιχάλης, 78 ετών, συνταξιούχος 
Όχι. Ή μιλάμε για φυλάκιση ή για ελευθερία. Από τη στιγμή που είναι κάποιος εγκλεισμένος θα πρέπει να στερείται και αυτού του δικαιώματος. 

Γιάννης, 27 ετών, αστροφυσικός 
Φαντάζομαι ότι συνήθως ο/η σύζυγος του κρατουμένου και ο ίδιος ο κρατούμενος δεν ζούνε σε εγγύτητα κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, και δεν έχουν συχνή επικοινωνία ή επαφή. Εφόσον η μεταφορά τους μπορεί να γίνει με ασφάλεια, η διάταξη αυτή ίσως προσφέρει κάτι θετικό σ΄ αυτό το μικρό ποσοστό των κρατουμένων. 

Γιάννης, 30 ετών, διεθνολόγος 
Πιστεύω ότι είναι ένα μέτρο προοδευτικό και ανατρεπτικό προς την σωστή κατεύθυνση. Βοηθάει τον σωφρονιζόμενο άμεσα, σε αρκετό βαθμό αλλα και έμμεσα το κοινωνικό σύνολο. Πρέπει ωστόσο να είναι ένα δικαίωμα που να μην παρέχεται σε όλες τις κατηγορίες σωφρονιζόμενων ανεξαιρέτως. Πρέπει να τεθούν κριτήρια που να σχετίζονται με τη συμπεριφορά του φυλακισμένου στη φυλακή. 

Αντώνης, 40 ετών , δημόσιος υπάλληλος 
Και βέβαια να επιτρέπεται η ερωτική συνεύρεση των φυλακισμένων με τους/τις συντρόφους τους! Τιμωρία δε σημαίνει αποκτήνωση! Και αν απαγορευθεί υπάρχουν άλλοι τρόποι πιο εξευτελιστικοί για να καλυφθεί το κενό...δεν νομίζω να τους θέλαμε για τους εαυτούς μας! 

Ελένη, 29 ετών, ειρηνοδίκης 
Το είχα διαβάσει πως ήθελαν να εισηγηθούν κάτι τέτοιο, αλλά πραγματικά νομίζω ότι υστερούμε σε άλλα ουσιώδη δικαιώματα(όχι μόνο των φυλακισμένων) που η συνεύρεση είναι παρατρεχάμενο! Πάντως Ευρώπη δεν είμαστε, για να εφαρμόζουμε τόσα έξτρα-δικαιώματα(!) 

Ζαχαρίας, 36 ετών, αγρότης 
Από τη μία πλευρά θα μπορούσα να πω ότι από ανθρωπιστική άποψη, θα έπρεπε να επιτρέπεται, αλλά θα έλεγα ότι δεν θα έπρεπε να συνευρίσκονται, διότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλους. Το να είναι στη φυλακή σημαίνει ότι έχουν τιμωρηθεί για κάτι κακό που έχουν κάνει στο παρελθόν. Αν τους επιτραπεί η συνεύρεση, τότε δεν θα τους λείπει κάτι διαφορετικό από τους ανθρώπους που ζουν έξω από τις φυλακές. Μπορεί να κάνω λάθος στην κρίση μου, μα αυτό εξαρτάται ακόμα από τη συχνότητα της συνεύρεσης που θα τους επιτρέπεται να έχουν, αν τους επιτραπεί να συνευρίσκονται μια φορά το μήνα , αυτό δεν σημαίνει κάτι. Οι άνθρωποι μπορούν να βρουν άλλους τρόπους να ικανοποιούν τους εαυτούς τους. Αντί να τους επιτραπεί η συνεύρεση, θα έπρεπε να τους επιτρέπεται να περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους και να σκέφτονται για ένα καλύτερο μέλλον. Βρίσκω το θέμα αυτό περί ερωτικής συνεύρεσης στη φυλακή λιγάκι περιττό. Υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα να συζητήσουμε και να σκεφτούμε στη ζωή εκτός από την ερωτική συνεύρεσή τους. Ειλικρινά δεν ξέρω τα συναισθήματα των φυλακισμένων, το πώς νιώθουν και τι περνάνε εκεί μέσα, όμως σίγουρα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία και όχι ασυδοσία. 

Γκέλυ, 30 ετών, δασκάλα 
Απ’ ότι ξέρουμε σκοπός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων είναι αυτό που η ίδια λέξη αναφέρει. Ο σωφρονισμός των κρατουμένων. Δηλαδή, η παραδειγματική τιμωρία τους προς γνώση και συμμόρφωση ώστε να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία αφού «κτίσουν» την ποινή τους. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο οι συνθήκες διαβίωσης μέσα στις φυλακές να παρέχουν κάποια χαρακτηριστικά ελευθερίας και φυσικά να ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες του ανθρώπου. Μία από τις ανάγκες των κρατουμένων που πολλές φορές «καταστρατηγείται» είναι η ανυπαρξία σεξουαλικών επαφών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονης σεξουαλικής βίας στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Για την εξάλειψη της παραπάνω βίας και την ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία, θεωρώ σωστή τη δυνατότητα που παρέχει πλέον ο σωφρονιστικός κώδικας που επιτρέπει στους κρατούμενους να συνευρίσκονται ερωτικά με τις /τους συντρόφους τους κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. 

Ιωάννα, 35 ετών, γεωλόγος 
Θεωρώ πως η σεξουαλική συνεύρεση έχει δύο παραμέτρους που οφείλει κανείς να λάβει υπόψη : α) την σεξουαλική εκτόνωση β) την συνεύρεση με έναν άλλο άνθρωπο τόσο σωματική όσο και συναισθηματική. Με βάση αυτά μόνο ως καλή ιδέα μπορώ να χαρακτηρίσω την ρύθμιση αυτή. Η σεξουαλική εκτόνωση βοηθά τον άνθρωπο εν γένει και τον κρατούμενο εν προκειμένω, να μειώσει τις επιθετικές του ορμές. Η σωματική επαφή έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του άγχους και η συναισθηματική επαφή, εάν υπάρχει, μπορεί να βοηθήσει τον κρατούμενο να μην νιώσει πως είναι συναισθηματικά νεκρός. Απαραίτητη είναι κατά τη γνώμη μου η δωρεάν παροχή μέτρων προφύλαξης κατά της μετάδοσης ασθενειών. 

Αδαμαντία, 59 ετών, λογίστρια 
Νομίζω μέσα στη φυλακή μπορούν να συνευρίσκονται, εφόσον τηρηθούν οι κατάλληλοι κανόνες ασφαλείας, είναι και αυτοί άνθρωποι! 

Γιώτα, 31 ετών, βιολόγος 
Από τη στιγμή που δίνουν δικαιώματα στους κρατούμενους τουλάχιστον σε όλους συμφωνώ με το συγκεκριμένο. Στα πλαίσια σωφρονισμού αλλά επίσης και στα πλαίσια ψυχολογίας τους που έχει να κάνει με το καλό όλων των πολιτών και των ίδιων για την γρήγορη επανένταξή τους στην κοινωνία. Αυτό γιατί το σεξ, η ερωτική επαφή και η ανάγκη για αυτήν είναι κάτι ανθρώπινο και βοηθά απίστευτα στην ανθρώπινη ψυχολογία, στην ψυχική υγεία και ηρεμία και αποτελεί κομμάτι της ψυχολογικής αντιμετώπισης του κρατουμένου από τον ψυχολόγο για την ολοκλήρωση της σωστής αντιμετώπισης του κρατουμένου. Από την άλλη συμφωνώ με αυτό στα πλαίσια των δικαιωμάτων αν και προσωπικά πιστεύω ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν πρέπει κρατούμενοι να έχουν πολλά δικαιώματα αλλά να τιμωρούνται παραδειγματικά και να στερούνται πλήρως δικαιώματά τους, κάποιες περιπτώσεις και κάποιοι κρατούμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως ακριβώς οι πράξεις τους, κάποιοι άνθρωποι πολύ απλά πρέπει να δεχτούμε ότι παρ’ όλον τον σωφρονισμό αρνούνται να διαφέρουν από τα κτήνη. 

Ελένη, 22 ετών, φοιτήτρια ιατρικών εργαστηρίων 
Είμαι απολύτως σύμφωνη με αυτό το κώδικα, διότι και ο κρατούμενος έχει ψυχή! Επίσης ο/η σύντροφος του κρατούμενου τι φταίει;! Γιατί να την πληρώσει αυτός/ή; Να και κάτι καλό που βγάλανε! 

Χρήστος, 64 ετών, δημόσιος υπάλληλος 
Ναι, για να είναι ήρεμοι και υπό την προϋπόθεση να μην τους δίνουν άδειες εξόδου. Ή είναι φυλακή ή δεν είναι. 

Μαρία, 60 ετών, οικοκυρά 
Είμαι υπέρ διότι θεωρώ ότι αφορά ένα από τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματα και βιολογικές ανάγκες του ανθρώπου και δεν θα έπρεπε να παραβιάζεται για να μην παρεκκλίνουν της φύσης τους και οι κρατούμενοι. 

 

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA