ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  Ρωτώντας ...
(σ)την πόλη ...


Τεύχος 12 - Νοέμβριος 2009


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτωνShare |«Πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών και να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα η Δικαιοσύνη χωρίς άδεια της Βουλής;»
 

 
* ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ:
 "Έχετε πέσει ποτέ θύμα αστυνομικής βίας; Αν ναι, με ποια αφορμή;"
  (απαντήσεις στο info@theartofcrime.gr έως 15/12/2009)
 
 
της Μαρίας Αγγελή
πτυχιούχου Νομικής Αθηνών,

της Κατερίνας Πουρναρά
ασ. Δικηγόρου

και του Μάνου Τεχνίτη
φοιτητή Νομικής Σχολής ΘεσσαλονίκηςΟ νόμος περί ευθύνης υπουργών για αδικήματα που διέπραξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και ο σύντομος χρόνος παραγραφής αποτελούν αντικείμενο έντονου προβληματισμού στους πολίτες της χώρας μας. Καθημερινά πληθαίνουν όσοι ζητούν αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος και του εκδοθέντα κατ’ επιταγήν του σχετικού νόμου (Ν. 3126/2003).

Σας ρωτάμε: «Πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών και να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα η Δικαιοσύνη χωρίς άδεια της Βουλής;»


Ιδού οι απαντήσεις Αθηναίων και Θεσσαλονικέων:


ΑΘΗΝΑ

Παναγιώτης, 42 ετών, Δικηγόρος
Πιστεύω ότι πρέπει να απαιτείται η άδεια της Βουλής για τα πλημμελήματα ενώ για τα κακουργήματα θα πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία που ακολουθείται για όλους τους πολίτες, ήτοι προκαταρκτική εξέταση και κύρια ανάκριση.


Πασχαλιά, 23 ετών, Φοιτήτρια Νομικής   
Στα ειδεχθή εγκλήματα φρονώ ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου χωρίς καμία ασφαλιστική δικλείδα. Για τα λοιπά θα μπορούσε να γίνεται η υπάρχουσα διάκριση που όμως θα εξυπηρετεί καθαρά την ακώλυτη άσκηση των καθηκόντων τους,


Σωτήρης, 32 ετών, Χημικός Μηχανικός  
Ναι γιατί η δικαιοσύνη πρέπει να δρα ανεξάρτητα.


Ιωάννα, 49 ετών, Τραπεζικός
Βεβαίως γιατί δεν θα πρέπει να έχουν οι Υπουργοί προνομιακή μεταχείριση αλλά την ίδια αντιμετώπιση με όλους τους πολίτες.


Γιάννης, 22 ετών, Ιδιωτικός Υπάλληλος
Πιστεύω ότι πρέπει να παραπέμπονται αυτεπάγγελτα γιατί οι περισσότεροι, όπως αποδεικνύεται και από περιστατικά των ημερών μας, είναι διεφθαρμένοι.


Μαρία, 52 ετών, Δικαστικός Υπάλληλος
Θεωρώ ότι η δικαιοσύνη είναι αυτή που πρέπει να επεμβαίνει αυτεπαγγέλτως σε περίπτωση ευθύνης των Υπουργών, γιατί τέτοιου είδους θέματα άπτονται της αρμοδιότητάς της εξυπηρετώντας έτσι καλύτερα την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών.


Διονύσης, 40 ετών, Ιδιωτικός Υπάλληλος
Συμφωνώ γιατί ακόμη και οι βουλευτές είναι Έλληνες πολίτες και πρέπει να μεταχειρίζονται όλοι ισότιμα κάτω από το κοινό για όλους μας Σύνταγμα.


Νίκος, 27 ετών, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Εταιρείας
Επειδή πιστεύω ότι βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας που υποτίθεται ότι έχουμε είναι η ισότητα μεταξύ των πολιτών δεν βρίσκω σωστή αυτή τη διάκριση οπότε επιθυμώ την αλλαγή του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών.


Αλεξάνδρα, 24 ετών, Φοιτήτρια Ψυχολογίας
Ναι γιατί πρέπει να κρίνονται για τις πράξεις τους κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους και όχι να τη γλιτώνουν χωρίς όμως να σημαίνει πως αυτό είναι και η λύση.


Παναγιώτης ,50 ετών, Υπάλληλος Δ.Ε.Η.
Επειδή μένει απέναντί μου ο τάδε Υπουργός δεν σημαίνει ότι αν του κάνω μήνυση, αυτεπάγγελτα ο Εισαγγελέας θα τον διώξει  αλλά θα πρέπει να υπάρχει κάποια επιτροπή στο Προεδρείο της Βουλής που θα κρίνει ποιες υποθέσεις θα διαβιβάζονται στην Εισαγγελία απευθείας.


Δώρα, 22 ετών, Φοιτήτρια Γαλλικής Φιλολογίας  
Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει ο Νόμος περί ευθύνης Υπουργών έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται όπως οι υπόλοιποι πολίτες καθώς παραβιάζεται η αρχή της ισότητας αν συμβαίνει διαφορετικά.


Δημήτρης, 59 ετών, Συνταξιούχος
Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών που επιτάσσει το σύνταγμα είναι άδικος,«συνωμοτικός», ύποπτος - για να μην χρησιμοποιήσω και άλλες πολύ βαρύτερες λέξεις. Τον ψήφισαν και τα δυο μεγάλα κόμματα στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος επι ΠΑΣΟΚ. Φυσικά να αλλάξει και να μην υπάρχει χρονική διαγραφή για κανέναν -  ούτε σε πολιτικό ούτε σε πολίτη, και για όλα τα εγκλήματα. Είδατε τον σκηνοθέτη τον συνέλαβαν μετά από 35 χρόνια στην Γαλλία,  για «έγκλημα» που έκανε στην Αμερική;


Γιώργος, 33 ετών, Δημόσιος Υπάλληλος
Ασφαλώς θέλω να δω πολλούς πίσω απ΄τα σίδερα, άρα θα ήμουν υπέρ της μη προηγούμενης άδειας απ΄τη Βουλή, αλλά απ΄την άλλη σκέφτομαι και κάτι φοβερούς κι αδέκαστους εισαγγελείς σαν τον Σανιδά και μου σηκώνεται η τρίχα για το ποιος θα έχει την ευθύνη δίωξης.


Έλενα, 23 ετών, Τεχνικός υπολογιστών
Ναι. Για την ακρίβεια θεωρώ ότι αυτά τα άτομα όχι απλώς δεν πρέπει να απαλλάσσονται αλλά πρέπει να τιμωρούνται και με περισσότερη αυστηρότητα, διότι έχουν εκλεχθεί από το λαό για να υπηρετούν το συμφέρον του πολίτη και για αυτή τη δουλειά λαμβάνουν έναν πολύ παχυλό μισθό, αυτό σημαίνει πως οι τυχόν παρανομίες τους είναι αποτέλεσμα της απληστίας τους και μόνο. Επίσης δεν θεωρώ ότι είναι σωστό οι αρχηγοί μίας χώρας να απαλλάσσονται με τόσο προκλητικό τρόπο από οποιαδήποτε ευθύνη μπορεί να φέρουν, στο κάτω-κάτω υποτίθεται ότι αυτοί οι άνθρωποι κυβερνούν τη χώρα, αν ένας καπετάνιος ρίξει ένα καράβι σε ένα ύφαλο θα τον απαλλάξουμε από οποιαδήποτε ευθύνη χωρίς δεύτερη σκέψη;
Κατά τη γνώμη μου ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε ίσως τότε να κάνουν τη δουλειά τους με περισσότερη ευσυνειδησία.


Θέμις, 21 ετών, Φοιτήτρια
Πιστεύω πως ναι. Οι Υπουργοί δεν είναι πολίτες διαφορετικοί από τον απλό λαό για να απολογούνται σε συναδέλφους τους και όχι στη Δικαιοσύνη. Ακόμη και το όνομα του νόμου είναι προκλητικό, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για νόμο περί μη ευθύνης Υπουργών!ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Θοδωρής, 28 χρονών, Καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας
Οπωσδήποτε, για να λήξουν κάποτε οι αυθαιρεσίες των Υπουργών.


Χρύσα, 19 χρονών, Φοιτήτρια Νηπιαγωγών
Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος και όχι να την γλιτώνουν πάντα οι βουλευτές και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Να έχουν την ίδια μεταχείριση όπως αυτή που έχουν και οι απλοί πολίτες


Σάκης, 27 χρονών, Μάγειρας
Να διώκονται αυτεπάγγελτα. Γιατί με τον όσο ισχύει ο παλιός τρόπος  με τις "κλίκες" που έχουν οι βουλευτές μεταξύ τους, πάντα καταφέρνουν να τη γλιτώνουν. Όσο υπάρχει η δυνατότητα αλληλοϋποστήριξης ποτέ δεν θα τιμωρηθούν.


Σεβαστή, 45 χρονών, Ελεύθερη Επαγγελματίας
Και βέβαια πρέπει να διώκονται αυτεπάγγελτα. Αυτό τουλάχιστον μας έδειξε η πολιτική πράξη όλον αυτό τον καιρό.


Σωτήρης 25 χρονών, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Οικονομικών
Όπως έχει δείξει η πολιτική πρακτική τους τελευταίους μήνες με τα σκάνδαλα Βατοπεδίου, την υπόθεση Παυλίδη κ.α είναι απαραίτητο οι υπουργοί να διώκονται αυτεπάγγελτα, ούτως ώστε να τιμωρούνται όντως για τις πράξεις τους και όχι να βρίσκονται ελεύθεροι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Σκεφτείτε πόσο αυστηρή ποινή θα επιβαλλόταν για τόσο μεγάλη υπόθεση σε έναν απλό πολίτη.


Ραφαήλ, 22 χρονών, Τεχνικός Υπολογιστών
Όχι μόνο πρέπει να αλλάξει ο νόμος, αλλά να "πέφτει και βαρύς ο πέλεκυς" της δικαιοσύνης. Το γεγονός ότι μέχρι τώρα ο πέλεκυς αυτός έπεφτε μόνο στα "ελαφρά κεφάλια" επιβεβαιώνει το βάρβαρο σύστημα της εποχής μας. Αυτό πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να γίνει καλύτερη η κοινωνία μας.


Μίκα, 42 ετών, Υπάλληλος Εταιρίας
Γιατί; Δεν διώκονταν αυτεπάγγελτα; Αυτό είναι απαράδεκτο. Βέβαια και πρέπει να αλλάξει.


Ασπασία, 21 χρονών, φοιτήτρια Λογιστικής
Εννοείται, γιατί υποτίθεται πως βουλευτές και υπουργοί δρουν για το κοινό καλό και για αυτό το λόγο πρέπει να κρίνονται αυστηρότερα.


Μιχάλης, 20 χρονών, φοιτητής Γεωπονικής
Και βέβαια πρέπει να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα. Οι Υπουργοί είναι στην πραγματικότητα δημόσιοι υπάλληλοι και πρέπει, για την καλή λειτουργία της Βουλής να ελέγχονται αυτεπάγγελτα για τις πράξεις


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...
Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA