ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 8 - Μάϊος 2008


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Συνέδριο με θέμα:
«Διεπιστημονικότητα και διεταιρικότητα για την κοινωνική ένταξη του νεαρού παραβάτη»

 

των Λεϊμονή Κωνσταντίνου
Παναγιωτοπούλου Σοφίας
Πανεζή Αργυρής
Παππά Αρτεμισίας 
φοιτητών Νομικής Σχολής Αθηνών

Στις 12 και 13 Μαϊου 2008 πραγματοποιήθηκε διήμερο συνέδριο με θέμα «Διεπιστημονικότητα και διεταιρικότητα για την κοινωνική ένταξη του νεαρού παραβάτη» στο Πολιτιστικό Κέντρο « Κωστής Παλαμάς ». Η διοργάνωση έγινε από το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από τον Σύνδεσμο Επιμελητών Ανηλίκων Δικαστηρίων Ανηλίκων Ελλάδος.

Την πρώτη ημέρα χαιρετισμούς απηύθυνε ο καθηγητής Εγκληματολογίας-Σωφρονιστικής  και διευθυντής του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών Νέστωρ Κουράκης  και η Κυριακή Καρεφυλάκη, Δρ Ψυχολογίας, επιμελήτρια ανηλίκων και αντιπρόεδρος Συνδέσμου Επιμελητών Ανηλίκων Δικαστηρίων Ανηλίκων Ελλάδος.
Το πρώτο θέμα που αναπτύχθηκε αφορούσε στις εξελίξεις στους θεσμούς της ποινικής δικαιοσύνης για νεαρούς παραβάτες και την συμβολή σ’ αυτό της διεπιστημονικότητας και διεταιρικότητας.

Στη συζήτηση μετείχαν Κ.Δ. Σπινέλη (ομότιμη καθηγήτρια Εγκληματολογίας-Σωφρονιστικής, αναπληρώτρια διευθύντρια Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών) Χριστίνα Πέτρου(Γενική Διευθύντρια Σωφρονιστικής Πολιτικής Υπουργείου Δικαιοσύνης), η Ιωάννα Λάμπρου(Δικαστής Ανηλίκων Αθηνών), η Μελίνα Κατσαδήμα (Προϊσταμένη Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Αθηνών) και Παρασκευή Γεωργαρά (Προϊσταμένη Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Δικαστηρίου  Ανηλίκων Πειραιά).
 Επισημάνθηκε κατ’αρχήν η ανάγκην για διεπιστημονικές και διεταιρικές προσεγγίσεις προκειμένου να υπάρξει αντιμετώπιση του πολυσύνθετου φαινομένου της ανήλικης παραβατικότητας, μετά και από τις μεταρρυθμίσεις του δικαίου ανηλίκων.

Αναφέρθηκαν ακόμη οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την επίλυση του θέματος, τα στοιχεία διακλαδικότητας στην αναμορφωμένη ποινική νομοθεσία ανηλίκων και η ιστορική αναδρομή και εξέλιξη του θεσμού των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων.

Ακολούθησε το θέμα  «Νέες παράμετροι στην ανάπτυξη της πολιτικής για τη μεταχείριση του νέου παραβάτη».

Ομιλητές ήταν ο Χάρις Κατάκης (Ψυχολόγος, Πρόεδρος Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων), ο Γιώργος Μόσχος (Νομικός, Εγκληματολόγος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού), η Ευγενία Σταθοπούλου (Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών) και η Επίκουρη Καθηγήτρια  Εγκληματολογίας Νομικής Σχολής Αθηνών Μαρία Κρανιδιώτη.

Επισημάνθηκαν κυρίως οι αλλαγές στο ρόλο της οικογένειας στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, ο ρόλος που μπορεί να παίξει ο Συνήγορος του Παιδιού στην προάσπιση των ανηλίκων που παραβιάζουν το νόμο, η εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού κατά την ποινική δίκη, που επικυρώθηκε με το νόμο 2101/92, και οι προοπτικές της επανορθωτικής δικαιοσύνης μέσα από μια εγκληματολογική οπτική.

Σημαντική ανάπτυξη δόθηκε και στα «Νεότερα ερευνητικά δεδομένα: οδηγοί για την ανάπτυξη πολιτικών».

Συζητητές ήταν η Ελένη Αγάθωνος (PhD Εμπειρογνώμων παιδικής προστασίας), ο Σωτήρης Ευστρατιάδης ( Δρ. Ψ υχολογίας και Επιμελητής Ανηλίκων), η Φωτεινή Μηλιώνη (Δικηγόρος, Ειδική Επιστήμων Νομικής Σχολής Αθηνών), η Ευδοξία Φασούλα (Δικηγόρος) και ο Παύλος Χαραμής(Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης).

Ο προβληματισμός που διατυπώθηκε ήταν εάν οι ανήλικοι παραβάτες είναι παιδιά σε κίνδυνο ή επικίνδυνα παιδία. Ακολούθησε  αναφορά στη έρευνα της φαινομενολογίας  της παραβατικότητας  των ανηλίκων και οι δυσκολίες που προκύπτουν κατά την αξιοποίησης της, καθώς και τα ερευνητικά δεδομένα για τους νεαρούς παραβάτες μετά την αποφυλάκιση τους μέσα στο νέο θεσμικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, με κύριο παράδειγμα αυτό της εκπαίδευσης στο χώρο της φυλακής. Σχολιάστηκε η συμβολή της κατά παρέκκλιση διαδικασίας στην πρόληψη της εγκληματικής υποτροπής των ανήλικων παραβατών και της έρευνας γενικότερα στην αντιμετώπιση της μαθητικής παραβατικότητας. Έτσι δεν έμεινε ασχολίαστος ο ρόλος του σχολείου και φυσικά της τηλεόρασης, που λειτουργεί ως μεγενθυτικός φακός της βίας, στην ανάπτυξη παραβατικών συμπεριφορών.   
 
Ακολούθησε περιεκτική ανάλυση του «Έργου του επιμελητή ανηλίκων: γνώσεις, μέθοδοι και πρότυπα παρέμβασης»

Ομιλητές ήταν η Λιάνα  Ανδρεοπούλη (Πολιτική Επιστήμων, Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Επιμελήτρια Ανηλίκων), η Χριστίνα Κουζέλη (Δρ. Πολιτικών Επιστήμων, Επιμελήτρια Ανηλίκων), η Γεωργία Νικολαρέα (Κοινωνικός Λειτουργός, Επιμελήτρια Ανηλίκων) και η Τάνια Κοσκινιάδου (Κοινωνικός Λειτουργός, Επιμελήτρια Ανηλίκων και Μέλος ΔΣ ΣΕΔΑ).

Ο ρόλος του επιμελητή ανηλίκων , που πολλές φορές είναι αντιφατικός , στις οικογενειακές κρίσεις και στην παραβατική δράση ανηλίκων αποτέλεσε το κύριο θέμα συζήτησης αυτής της ενότητας. Επισημάνθηκε ακόμη η σημασία της συνέντευξης στην ανθρωπιστική ψυχολογία και η συμβολή της στο πλαίσιο των κοινωνικο-υποστηρικτικών υπηρεσιών. Διατυπώθηκε  επίσης ο προβληματισμός σχετικά με το στρές που βασανίζει συχνά τους επιμελητές ανηλίκων και δόθηκε έμφαση στη δικτύωση  με υπηρεσίες ψυχικής υγείας ως θεραπευτική παρέμβαση σε ανηλίκους που έχουν προβλήματα με την ποινική δικαιοσύνη.
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με θέμα «Από την ποινική μεταχείριση στην κοινωνική ένταξη του νεαρού παραβάτη: πλαίσια και ανάγκες», στο πλαίσιο του οποίου μίλησαν οι Ειρήνη Πανταζή- Μελίστα, Αντιεισαγγελέας Εφετών και πρόεδρος της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών, Ιωάννης Σταλίκας, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πρόληψης Εγκληματικότητας και Σωφρονιστικής Αγωγής Νέων Υπουργείου Δικαιοσύνης, Δημήτρης Τσοποτός, Επιμελητής Ανηλίκων, Αλεξάνδρα Λαμπριανίδου, κλινική Ψυχολόγος και οι Παναγής Παναγιωτόπουλος και Παναγιώτα Παπαδοπούλου, δικηγόροι και εκπρόσωποι του European Forum for Restorative Justice.  

Οι παραπάνω ομιλιτές έθιξαν πολλά και κρίσιμα ζητήματα ανάμεσα στα οποία πώς η εκπαίδευση λειτουργεί ως μέσο δευτερογενούς πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας, ποιά η λειτουργία των Εταιριών Προστασίας Ανηλίκων και η ιδρυματική μεταχείριση του ανήλικου παραβάτη.

Για τη συνέχεια, τον λόγο είχαν οι Γιώργος Νικολαίδης, ψυχίατρος και διευθυντής Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Στάθης Μπακλέζος, παιδοψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής οικογένειας, Ιωάννης Δελημάρης, εκπαιδευτικός και συνεργάτης Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενιλήκων, Κωσταντίνα Δόλγυρα, ψυχολόγος, στέλεχος Ειδικής Υπηρεσίας ΚΠΑ του ΟΑΕΔ και η Ευγενία Καρολίδου, διευθύντρια Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος Κ.Π. EQUAL. Το πάνελ ασχολήθηκε με θέματα κοινωνικής πολιτικής για την υποστήριξη του νεαρού παραβάτη, ανάμεσα στα οποία η βία κατά ανηλίκων, η σεξουαλική παραβίαση εφήβου από το οικογενειακό περιβάλλον, καθώς έγινε και παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικής Γραμματείας δια βίου μάθησης.

Το επόμενο θέμα της συζήτησης αφορούσε τους φορείς και τις συνεργασίες για την υποστήριξη του νεαρού παραβάτη, δυνατότητες και προοπτικές. Εισηγητές του θέματος αυτού ήταν οι: Έλση Τσιαρπισνού, Κλινικής Ψυχολόγος, DESS Ψυχοπαθολογίας, Προϊστάμενη Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Κυρατσώ Σκορδογιάννη, Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη του πραγράμματος ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, Σπύρος Κουλοχέρης, Συντονιστής Νομικής Υπηρεσίας Ε.Σ.Π., Κυριάκος Κατσαδώρος, Ψυχίατρος , Επιστημονικά Υπεύθυνος ΜΚΟ «Κλίμακα», Ηλίας Γκότσης, Κοινωνιολόγος-Ψυχοθεραπευτής, Υπεύθυνος Μονάδας Εφήβων «Ατραπός», οι οποίοι αναφέρθηκαν διεξοδικά στα προγράμματα που ακολουθούνται από τους αρμόδιους φορείς, στους οποίους οι ίδιοι συμμετέχουν. Τα προγράμματα αυτά είναι συμβουλευτικά, αλλά και θεραπευτικά και σκοπό έχουν τόσο την ελαχιστοποίηση, όσο είναι δυνατόν, των φαινομένων παιδικής παραβατικότητας, αλλά ως βασική επιδίωξη έχουν την κινητοποίηση των ανώτερων κρατικών φορέων για την πιο δραστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολούνται οι οργανισμοί αυτοί είναι τα εξής: οι θεραπευτικές υπηρεσίες για τους εφήβους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, η κοινωνική ένταξη των εφήβων, η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, η συνεργασία με φορείς της ποινικής δικαιοσύνης.

Το διήμερο και πολύ ενδιαφέρον συνέδριο τελείωσε με θέμα «Από την δικτύωση στη διεταιρικότητα :απόπειρες και εκτιμήσεις», στο οποίο αναφέρθηκαν οι: Στέργιος Σιφνιός, Κοινωνικός Λειτουργός, Διευθυντής Κοινωνικής Εργασίας και Έρευνας Παιδικών Χωρίων SOS Ελλάδας, Κατερίνα Πούτου, Κοινωνική Λειτουργός, Ιδρυτικό Μέλος της ΑΡΣΙΣ, Μαρία Κυδωνιέως-Φωστέρη, Κοινωνική Λειτουργός, Επιμελήτρια Ανηλίκων, Αγγελική Παππά, Κοινωνιολόγος, Επιμελήτρια Ανηλίκων, Ευαγγελία Δελαβέκουρα, Κοινωνιολόγος, Επιμελήτρια Ανηλίκων, Πρόεδρος ΣΕΔΑ, Μαρία Δέδε, Κοινωνική Λειτουργός, Εργασιακή Σύμβουλος ΜΚΟ ΕΚΠΟΣΠΟ ΝΟΣΤΟΣ. Και οι ομιλητές αυτοί προσανατολίστηκαν στα πρότυπα-μοντέλα στήριξης των ανηλίκων παραβατών, στις προτάσεις των αντίστοιχων φορέων, τα προγράμματα τα οποία ακολουθούνται, και εκτιμώντας τα, έκλεισαν ευχόμενοι την πραγματοποίηση των προσδοκίων των εφήβων αυτών.  

Μετά από κάθε ομάδα εισηγήσεων ακολούθησαν παρεμβάσεις και ερωτήσεις των παρευρισκομένων. Να σημειώσουμε δε στο σημείο αυτό ότι σε όλες τις συνεδρίες η αίθουσα εκδηλώσεων δεν έπαψε κυριολεκτικά ούτε στιγμή να είναι γεμάτη από κόσμο: φοιτητές, κοινωνιολόγους, επιμελητές ανηλίκων και εκπροσώπους του νομικού κόσμου. Η προσέλευση του κοινού ήταν υπεράνω πάσης προσδοκίας, γεγονός που φανερώνει το ενδιαφέρον και την ευαισθητοποίηση τόσο των φορέων, όσο και του πολίτη σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως αυτό της ένταξης του νεαρού παραβάτη στο κοινωνικό σύνολο. Τέλος, το διήμερο αυτό συνέδριο έκλεισε με μια μεστή αλλά παράλληλα και ουσιαστική συμπερασματική επισκόπηση από τον καθηγητή Εγκληματολογίας – Σωφρονιστικής, διευθυντή του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών, κύριου Νέστωρα Κουράκη και από τη Νομικό – Εγκληματολόγο, Επιμελήτρια Ανηλίκων, Πάρη Ζαγούρα.

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA