ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 1 - Μάϊος 2006


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



4η Συνδιάσκεψη των Κρατών-Μελών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
 
4η Συνδιάσκεψη των Κρατών-Μελών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
 
της Νικολέττας Χαλανούλη,
φοιτήτριας Νομικής
 
Η τέταρτη Συνδιάσκεψη των κρατών–μελών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου πραγματοποιήθηκε στη Χάγη από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2005.
 
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο συστάθηκε το 2002 στη Ρώμη και το καταστατικό του έχει επικρατήσει να ονομάζεται το Kαταστατικό της Ρώμης (Rome Statute). Κάθε χρόνο τα κράτη-μέλη συναντιούνται στην έδρα του Δικαστηρίου, τη Χάγη.
 
Στη Γενική Συνέλευση της Συνδιάσκεψης του 2005 ορίστηκε σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη να δημιουργηθούν τέσσερις ομάδες εργασίας. Συγκεκριμένα οι ομάδες εργασίας ασχολήθηκαν με τη διευθέτηση ζητημάτων για το ταμείο των θυμάτων (trustfund for victims), με τον προσδιορισμό του εγκλήματος της επίθεσης (crime of aggression), με τα τρέχοντα ζητήματα του Δικαστηρίου και με τον προϋπολογισμό. Οι συνεδριάσεις των τεσσάρων ομάδων εργασίας διεξάγονταν παράλληλα καθ’ όλη την εβδομάδα. Σε περίπτωση αδυναμίας συμφωνίας κατά τη διάρκεια των επίσημων συζητήσεων, οι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών διαπραγματεύονταν τα αμφιλεγόμενα ζητήματα σε ανεπίσημες συνεδριάσεις των οποίων ο στόχος ήταν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.
 

Το κτίριο όπου φιλοξενούνταν οι εργασίες της 4η Διάσκεψη των Κρατών-Μελών.

Στις ομάδες εργασίας προέδρευσαν εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο πρέσβης κ. Juan Manuel Gomez-Robledo στην ομάδα εργασίας για το ταμείο των θυμάτων. Η επικεφαλής του ταμείου για τα θύματα, πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Simone Veil, τόνισε τη σημασία και την ασφάλεια δικαίου που θα παράσχει στα θύματα η συγκεκριμένη δομή και υπογράμμισε ότι για να πετύχει το εγχείρημα αυτό είναι απαραίτητη η οικονομική συνδρομή από τα κράτη-μέλη. Επιπλέον, το Βέλγιο δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε δωρεά για τους σκοπούς του ταμείου.
 
Όσον αφορά στην ομάδα εργασίας για τον προσδιορισμό του εγκλήματος της επίθεσης (crime of aggression), της οποίας πρόεδρος ήταν ο πρέσβης κ. Wenaweser, οι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών κατέληξαν ότι ο ορισμός αυτός πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις γενικές αρχές του ποινικού δικαίου - σύμφωνα με το άρθρο 30 του καταστατικού της Ρώμης- και ότι πρόκειται για έγκλημα «ηγεσίας», καταλογίζεται δηλαδή σε υψηλόβαθμους άξιωματούχους. Τα κράτη-μέλη τάχθηκαν υπέρ ενός γενικού ορισμού του εγκλήματος. Στη συγκεκριμένη ομάδα εργασίας η Ελλάδα, μέσω της Αντιπροσώπου της κ. Φανής Δασκαλοπούλου-Λιβαδά, παρουσίασε ένα non-paper με τίτλο: «Προσδιορισμός της Επίθεσης σύμφωνα με το περιεχόμενο του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου». Το κείμενο αυτό -σε μορφή ερωτηματολογίου- έθετε έξι ερωτήσεις αναφορικά με την οριοθέτηση του εγκλήματος της επίθεσης και, πιο συγκεκριμένα, για τον προσδιορισμό και τη φύση του όρου «επίθεση».
 
Στην τέταρτη Συνδιάσκεψη εκάμφθη η δυσπιστία που υπήρχε ως προς τη δημιουργία ενός γραφείου διαμεσολαβήσεως του Δικαστηρίου με τα Ηνωμένα Έθνη. Ο πρόεδρος της εν λόγω υπο-ομάδας εργασίας κ. Sivu Maqungo κάλεσε τα κράτη-μέλη να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση. Οι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών διευκρίνησαν την ανάγκη να στελεχωθεί αυτό το γραφείο με προσωπικότητες που θα διαθέτουν διπλωματική εμπειρία και κύρος, το οποίο θα συντελέσει στην επικύρωση του Καταστατικού από άλλες χώρες. Ανέφεραν επίσης τις σε καθε περίπτωση ανησυχίες τους για τυχόν οικονομικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό.
 
Περαιτέρω, συζητήθηκαν ζητήματα για τη μόνιμη έδρα του Δικαστηρίου και για τη θέσπιση ενός κώδικα δεοντολογίας των συνηγόρων υπεράσπισης. Πρόεδροι των υπο-ομάδων εργασίας ήταν ο πρέσβης κ. Gilberto Vergne Saboia και η κ. Michèlle Dubrocard.
 
Τέλος, η ομάδα εργασίας στην οποία προήδρευσε ο κ. Richard Ryan υπερφήφισε τον προϋπολογισμό για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ο οποίος ανέρχεται στα 80,4 εκατομμύρια ευρώ.
 
Στις 3 Δεκεμβρίου 2005 η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τις αποφάσεις και τις αναφορές που είχαν κατατεθεί από τις ομάδες εργασίας.
 
 

Η αίθουσα της Coalition for the Criminal Court.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχει επικυρωθεί από όλα τα μέλη που το υπέγραψαν. Οι Η.Π.Α. ενώ είχαν υπογράψει, απέσυραν κατόπιν την υπογραφή τους από το καταστατικό• κρίνοντας από τις επίσημες θέσεις της, η κυβέρνηση των Η.Π.Α. στοχεύει να υποβαθμίσει το κύρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ πρόσφατα υιοθέτησε την Αmerican Service member  Protection Act (ASPA), ως αντίπαλο δέος στο Καταστατικό της Ρώμης. Ακολούθως, έχοντας οι Η.Π.Α. συνάψει σειρά διμερών συμφωνιών ακόμη και με μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν ασυλία για ενδεχόμενες πράξεις τους. Επιπρόσθετα, αντιτίθενται στον ορισμό του εγκλήματος της επίθεσης (crime of aggression). Αντίθετα, η ακαδημαϊκή κοινότητα στις Η.Π.Α. θεωρεί αυτόν τον δικαστικό θεσμό θετικό βήμα προς την εξέλιξη του διεθνούς δικαίου.
 
Ισχυρό ρόλο στη Συνδιάσκεψη  διαδραμάτισε η Coalition for the Criminal Court. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της σύμπραξης περισσότερων των διακοσίων πενήντα μη κυβερνητικών οργανώσεων, ανάμεσα στις οποίες και η Διεθνής Αμνηστία. Η Coalition κατάφερε να αποκτήσει ιδιαίτερο κύρος και δύναμη, γεγονός που καταδεικνύεται απο την ύπαρξη του γραφείου της στο χώρο της συνδιάσκεψης, καθώς και από το ότι διαθέτει δικό της προσωπικό. Βασικός στόχος της είναι η υπογραφή της συνθήκης της Ρώμης από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η παγκόσμια εδραίωση του Διεθνούς Δικαστηρίου.
 
Η τέταρτη Συνδιάσκεψη των κρατών μελών έκλεισε με το κοινό αίσθημα ότι συντελέστηκε ένα βήμα προόδου. Υπάρχει όμως κοινή θέληση οι προσπάθειες να συνεχιστούν. Για το λόγο αυτό οι αντιπρόσωποι έδωσαν ραντεβού για την 5η Συνδιάσκεψη των Κρατών-Μελών, το 2006.  

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA