ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 26 - Σεπτέμβριος 2014


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



European Crime Prevention Network (Ε.U.C.P.N.) , 
Αθήνα 24-25 Μαρτίου & 1-2 Μαΐου 2014
 

της Φωτεινής Μηλιώνη, Διευθύντριας Επανόδου ΝΠΙΔ
και της Αντωνίας Καστρινάκη, Κοινωνικής Ανθρωπολόγου, Υπ. Διδ.



Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη του Εγκλήματος (EUCPN) πραγματοποίησε  στο Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας δύο διημερίδες (24 -25 /3,  1 -2 /52014) με την επιστημονική επίβλεψη και το συντονισμό των καθηγητών Εγκληματολογίας κκ Ι. Φαρσεδάκη και Ν. Κουράκη, οι οποίοι εκπροσωπούν τη χώρα μας στο Δίκτυο.  Στην ατζέντα για τα Εγκληματολογικά ζητήματα ορίστηκαν και συζητήθηκαν δύο άκρως σημαντικοί θεματικοί άξονες. Ο πρώτος θεματικός άξονας αφορούσε το θέμα της «ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ» και ο δεύτερος την «ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ». Οι συναντήσεις αυτές περιλάμβαναν βασικές θεωρητικές συζητήσεις, παρουσιάσεις ερευνητικών δεδομένων, ενημέρωση των συνέδρων από τους καθ’ ύλην αρμόδιους κρατικούς φορείς, καθώς επίσης και ομάδες εργασίας στα θέματα της παράνομης μετανάστευσης, της διαφθοράς και της αντιμετώπισης των δύο αυτών φαινομένων.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν από μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη της Εγκληματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Crime Prevention Network-EUCPN). Το Δίκτυο της Ε.Ε. για την Πρόληψη του Εγκλήματος (EUCPN) ιδρύθηκε τον Μάιο του 2001 με Απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. προκειμένου να προωθήσει δραστηριότητες πρόληψης του εγκλήματος στα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. και να παράσχει ένα μέσο για την ανταλλαγή καλών πρακτικών που αφορούν την πρόληψη του εγκλήματος. Οι κύριοι στόχοι του EUCPN είναι να αναγνωρίζει καλές πρακτικές σχετικές με την πρόληψη του εγκλήματος και να ανταλλάσσει γνώση και εμπειρία  μεταξύ των χωρών – μελών του, να συλλέγει και να αξιολογεί πληροφορίες για δραστηριότητες αναφορικά με την πρόληψη του εγκλήματος, να ανταλλάσσει ιδέες , να αναπτύσσει επαφές και να διευκολύνει τη συνεργασία ανάμεσα στα Κράτη Μέλη, να συνεισφέρει στην ανάπτυξη τοπικών και εθνικών στρατηγικών για την πρόληψη του εγκλήματος και να προωθεί δραστηριότητες πρόληψης του εγκλήματος, οργανώνοντας συναντήσεις, σεμινάρια και συνέδρια.

Το 2014, έτος της Ελληνικής Προεδρίας,  χαρακτηρίστηκε «Έτος της Μεσογείου» (Year of the Mediterranean), καθώς η Μεσόγειος ως πέρασμα έχει γίνει ο πόλος που υποδέχεται μαζικό κύμα ευάλωτων ομάδων (οικονομικούς μετανάστες, μετανάστες πληττόμενους από πολέμους και από την φτώχεια). Για το λόγο αυτό οι  αρμόδιες  αρχές των Ευρωπαϊκών Χωρών συσπειρώθηκαν σε ένα κοινό μέτωπο προκειμένου να συζητήσουν και να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της μετανάστευσης, του ελέγχου των συνόρων και της κινητικότητας. 

            
      
Η παράνομη μετανάστευση ως σύγχρονο και καίριο φαινόμενο σχετίζεται άκρως με θέματα εγκληματικότητας. Αποτελεί για τους κυβερνώντες ένα νέο θέμα προς συζήτηση εδώ και πολλά χρόνια και απασχολεί ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, αφού επηρεάζει όλες τις χώρες δημιουργώντας σωρευτικά μια πλειάδα οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. 
Ειδικά για την Ελλάδα το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης έχει προκαλέσει   το ιδιαίτερο ενδιαφέρον  των αρχών της χώρας μας  τα τελευταία χρόνια, λόγω της γεωγραφικής μας θέσης  καθώς αποτελείται από θαλάσσια και ηπειρωτικά σύνορα που εντείνουν και βοηθούν τις εξάρσεις του φαινομένου.

Επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί  και η ρατσιστική βία που κυριαρχεί στη χώρα μας , δεδομένης της νέας οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας αλλά και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Τα δεδομένα άλλαξαν. Οι  νόμιμοι οικονομικοί μετανάστες έχασαν την εργασία τους και οι ίδιοι προκειμένου να επιβιώσουν έπεσαν στο άλλο άκρο:  την παραοικονομία.

Σημαντικό ζήτημα  αποτελεί η αύξηση της παράνομης μετανάστευσης από όλα τα σύνορα της χώρας, χερσαία και θαλάσσια. Την πλειονότητα και τα πρωτεία των μεταναστών κατέχουν  οι προερχόμενοι από Αλβανία, Βουλγαρία. Ακολουθούν οι προερχόμενοι από τη  Ρουμανία και τη Γεωργία. Στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’90  πραγματοποιήθηκε μία ραγδαία κοινωνική αναδιάρθρωση  με αποτέλεσμα, χωρίς υπερβολή, η χώρα μας να αποτελεί χώρα υποδοχής (reception country) με πολύ σημαντικό αριθμό μεταναστών.

Τελευταία, όμως,  δεχόμαστε μετανάστες  από διάφορες περιοχές από περιοχές εκτός της Ευρώπης κυρίως από την Αφρική και την Ασία.  Για αυτό το λόγο, το νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης που έχει καθοριστεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2003 έθεσε τους βασικούς πυλώνες της ολοκλήρωσης του σχεδίου. Οι στόχοι περιορίζονται στους: α) ολοκληρωμένη αγορά εργασίας, β) εκπαίδευση και απλοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας, γ) διαμονή και αστικοποίηση, δ) κοινωνικές Υπηρεσίες και φαρμακευτική κάλυψη, ε) κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον, στ) σεβασμός στην διαφορετικότητα.

Μάλιστα το φαινόμενο αυτό μετά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Συρία και τη Λιβύη γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικό για τη χώρα μας.  Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  (3/8/2014) οι συλλήψεις  στον Έβρο και τα νησιά τον Ιούλιο του 2014 αυξήθηκαν κατά 170%. Ειδικότερα τον Ιούλιο συνελήφθησαν 4.175 άτομα που εισήλθαν στη χώρα από τη θάλασσα από την Τουρκία, όταν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι  είχαν εισέλθει  1538.  Η αύξηση δηλαδή ανέρχεται στο 171,46% και δυστυχώς η τάση είναι συνεχώς αυξανόμενη.  Η χώρα μας  για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής ενίσχυσε τα σύνορά της, ενεργοποίησε το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης  Συνόρων και Μετανάστευσης , αξιοποιεί τη FRONTEX. Όμως το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και ενόσω η κρίση σοβεί θα διογκώνεται.

Εξάλλου ο σχεδιασμός της υποστήριξης των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας φαίνεται να μην ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα του προβλήματος. Παρά τις όποιες προσπάθειες των αρμοδίων και το φιλότιμο των τοπικών κοινωνιών η υποστήριξη είναι ελλιπής. Οι μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας καθώς μόνον το 7-8% δικαιούνται ασύλου.

Σε αυτό το πλαίσιο η συζήτηση για την παράνομη μετανάστευση είναι πάντα επίκαιρη για τη χώρα μας. Γι αυτό η ελληνική πλευρά στη συνάντηση του Δικτύου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα της  παράνομης μετανάστευσης, την επανεισδοχή των μεταναστών, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, την παράνομη διακίνηση των ανθρώπων καθώς και τον έλεγχο των συνόρων. Η αλληλεγγύη των κρατών μελών του δικτύου και η κοινή γραμμή αντιμετώπισης των παράνομων εισροών  είναι ο βασικός στόχος και το κλειδί της επιτυχίας μεταξύ όλων των χωρών που συμμετέχουν στο δίκτυο καθώς και οι βασικοί άξονες για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν.

Μάλιστα κατά τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου οργανώθηκε «word café» με θέμα την «Παράνομη  Μετανάστευση». Σε αυτό αναλύθηκε το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης και συζητήθηκαν τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Κοινός τόπος ήταν το γεγονός ότι το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης πλέον έχει γίνει πρόβλημα τόσο για τις χώρες του νότου, για τις οποίες  πάντα ήταν όσο και για τις χώρες του βορρά.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των χωρών μίλησαν για τις αλλαγές που συμβαίνουν, πώς το φαινόμενο επηρεάζει τις εμπλεκόμενες χώρες και εντείνει κοινωνικές τάσεις και διαμάχες, τα πολυάριθμα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί και φυσικά τις τάσεις ασφάλειας και ανασφάλειας στους πολίτες καθώς και το νομικό πλαίσιο που  σχετίζεται με την παράνομη μετανάστευση.

Την ενότητα που αφορούσε την «Παράνομη Μετανάστευση» συντόνιζε η Δρ. Νομικής  Φ. Μηλιώνη με την υποστήριξη της υποψήφιας διδάκτορα κας Α. Καστρινάκη και του Αστυνόμου κου Γ. Κοτσιφάκη. Σε αυτήν την ενότητα οι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετείχαν παρουσίασαν την δική τους οπτική για το πολυσυζητημένο φαινόμενο. 

Ειδικότερα, η Κύπρος  ανέφερε ότι η παράνομη  μετανάστευση δημιουργεί πολλά προβλήματα στις κατεχόμενες περιοχές, όπου και υποστηρίζονται οι παράνομοι μετανάστες. 

Η Τουρκία έχει έναν ρόλο κλειδί σε αυτή την ιστορία γιατί βοηθάει στη συντήρηση όλης αυτής της κατάστασης όχι μόνο σε αυτήν αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού αποτελεί το τουρκικό έδαφος αποτελεί πρόσφορο πέρασμα για τους μετανάστες.

Η περίπτωση της Ρουμανίας είναι χαρακτηριστική όπως είπε η εκπρόσωπός της. Για τη Ρουμανία η παράνομη μετανάστευση αποτελεί ένα κυρίως εθνικό πρόβλημα το οποίο εντείνει ο παράγοντας φτώχεια, που δεσπόζει στις Βαλκανικές χώρες περισσότερο από τις άλλες χώρες και αποτελεί την κύρια είναι η γενεσιουργό αιτία. Η Ρουμανία δίνει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα της πρόληψης ενώ καταβάλλει  προσπάθεια ώστε να διαδοθεί αυτή η αναγκαιότητα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Βέβαια, το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι όχι τόσο η παράνομη μετανάστευση αυτή καθ΄ αυτή αλλά η παράνομη εργασία.

Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει αυτό το χρονικό διάστημα μεγάλο πρόβλημα με τους παράνομους μετανάστες. Ανάγοντας το πρόβλημα της μετανάστευσης σε αριθμούς, αυτή την χρονική στιγμή η Βουλγαρία έχει 10.000 μετανάστες από 1.000 που είχε να αντιμετωπίσει τα προηγούμενα έτη. Σε αυτό το πλαίσιο, η γείτονα χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα έχει εστιάσει την προσοχή της στα ειδικά μέτρα αντιμετώπισης καθώς οι παράνομοι μετανάστες προέρχονται από χώρες της Νότιας Αφρικής, Συρία κ.α. Γι αυτό, βασίζονται στην αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την Φιλανδία η παράνομη μετανάστευση δεν αποτελεί ένα σπουδαίο και καίριο πρόβλημα. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην παράνομη εργασία από άτομα που προέρχονται από χώρες όπως την Πολωνία, Δυτική Ευρώπη αλλά και από αθίγγανους.

Οι δύο εκπρόσωποι της Ελλάδος, η καθ. Χ. Ζαραφωνίτου και η Δρ. κα Ι. Τσίγκανου συσχέτισαν άμεσα το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης με πολύ σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, τα οποία έχουν άμεση σχέση με τα μέτρα της αστυνόμευσης για τον έλεγχο του εγκλήματος αλλά και με τις εκάστοτε πολιτικές αποφάσεις  που κάθε φορά είναι αναγκαίο να ληφθούν. Επιπλέον, οι ίδιες εκπρόσωποι  επεσήμαναν  ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην πληροφόρηση των μεταναστών σε σχέση με τα δικαιώματά τους  καθώς επίσης και ιδιαίτερη δυσκολία και προβληματισμός σχετικά με τα νομιμοποιητικά έγγραφα των παράνομων μεταναστών, τα οποία και δυσκολεύουν επίσης την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία και οι έρευνες από τις 24 Ευρωπαϊκές Χώρες στην  Τσεχία έδειξαν ότι ιδιαίτερο βάρος πέφτει κάθε χρόνο στην εμπορία των ανθρώπων για παράνομη εργασία.

Η εκπρόσωπος της Σλοβακίας αρχικά παρατήρησε ότι η γεωγραφική θέση της χώρας αυτής είναι τέτοια, ώστε θεωρείται πέρασμα για την παράνομη μετανάστευση. Στη Σλοβακία ασχολούνται ιδιαίτερα με την πρόληψη του εγκλήματος και έχουν επεξεργαστεί για το 2014 μία έκθεση σχετική με το θέμα.  Η παράνομη μετανάστευση έχει αυξηθεί και κυρίως οι μετανάστες προέρχονται από χώρες όπως Αφγανιστάν κ.α. Οι προσπάθειες εντοπίζονται στην προώθηση εκείνων των μέτρων που είναι αναγκαία ώστε  να περιορίσουν την παράνομη είσοδο, όπως είναι η εφαρμογή ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος που αφορά τις σχετικές άδειες.

Η Ισπανία έχει σημαντικά προβλήματα με την παράνομη μετανάστευση εξαιτίας των ανοικτών συνόρων της προς την Ευρωπαϊκή  Κοινότητα. Η συνεργασία των Ευρωπαϊκών Χωρών είναι απαραίτητη, καθώς και η οριοθέτηση και η ταξινόμηση των παράνομων μεταναστών από χώρες της Αφρικής.

Για την Δανία η παράνομη μετανάστευση δεν είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Ο εκπρόσωπος  της Δανίας που συμμετείχε στη συνάντηση επεσήμανε ότι αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η παράνομη εργασία και η εκμετάλλευση.

Η Λιθουανία έχει επίσης παρόμοια προβλήματα με τις υπόλοιπες χώρες και ειδικότερα ζητήματα που σχετίζονται με τα σύνορα και συγκεκριμένα τον έλεγχο των συνόρων.

Τέλος, η Ιταλία μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες με τις άλλες χώρες.  
                                                          
          
                        Φωτό από την εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, 7/9/2014

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA