ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 7 - Φεβρουάριος 2008


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Διάλεξη με θέμα:
«Προστασία των Δικαιωμάτων της Υπεράσπισης ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου»

Πανεζή Αργυρή
Παναγιωτοπούλου Σοφία
Παππά Αρτεμισία,
φοιτήτριες Νομικής Σχολής Αθηνών

 
Η Ένωση Διεθνούς Δικαίου και το Ε.Π. & Ε.Ε. με την αιγίδα των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς διοργάνωσαν διάλεξη του Καθηγητή Esteban Peralta-Losilla (επί κεφαλής της Υπηρεσίας Υπεράσπισης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου) με θέμα «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ» τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2008. Σκοπός να ενημερωθεί το ενδιαφερόμενο κοινό για τη λειτουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και για το πώς μπορούν και Έλληνες δικηγόροι να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για την οικοδόμηση και την ενίσχυση του συστήματος της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης, υπερασπίζοντας ατομικά, κοινωνικά, πολιτικά δικαιώματα, ενώπιον του ως άνω δικαστηρίου.

Τον Καθηγητή Esteban Peralta-Losilla (Επικεφαλής της Υπηρεσίας Υπεράσπισης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου) πλαισίωναν και άνοιξαν τη συζήτηση με τις ουσιαστικές παρεμβάσεις τους ο Αν. Καθηγητής Νομικής Αθηνών Αλέξανδρος-Λίνος Σισιλιάνος, η Αν. Καθηγήτρια Νομικής Αθηνών Φωτεινή Παζαρτζή και ο Λέκτωρ Νομικής Αθηνών Γεώργιος Τριανταφύλλου.Συντονιστής της συζήτησης ο Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Αθηνών κ. Δ. Παξινός και ο πρόεδρος του Δ.Σ.Πειραιώς κ. Μανουσάκης.

Στη διάλεξή του ο επίτιμος καλεσμένος της εκδήλωσης και πλέον αρμόδιος για το θέμα, Καθηγητής Esteban Peralta- Losilla, αρχικά, αναφέρθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (Δ.Π.Δ.), το οποίο το χαρακτήρισε ως «αυθύπαρκτο» οργανισμό, με έδρα στην Ολλανδία, που έχει σκοπό την ποινική δίωξη και τιμωρία των κυριότερων υπευθύνων για τα πιο ειδεχθή εγκλήματα που κάποιος μπορεί να φανταστεί ( π.χ. εγκλήματα γενοκτονίας, κατά της ανθρωπότητας, πολέμου, επίθεσης κ.α.). Οι εργασίες του Δ.Π.Δ. παρακολουθούνται από όλο τον κόσμο, καθώς κάθε άνθρωπος θέλει να αναγνωριστούν όσοι διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα, να διωχθούν ως εγκληματίες και κυρίως να τιμωρηθούν. Δεν παύει όμως και οι κατηγορούμενοι για επαχθή εγκλήματα να έχουν δικαιώματα, τα οποία πρέπει να διασφαλιστούν, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό όχι μόνο από το απλό κοινό αλλά και από ανθρώπους με νομική παιδεία. Αναφέροντας παραδείγματα από την εμπειρία του, περιέγραψε πόσο αποστασιοποιημένη είναι η στάση πολλών ειδικών αναφορικά με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τέτοιων ατόμων, είτε ως υπόπτων, πόσο μάλλον ως καταδικασθέντων. Αυτός είναι ο σκοπός του τμήματος υποστήριξης του Δ.Π.Δ., του οποίου ηγείται ο Peralta-Losilla.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα δικαιώματα της υπεράσπισης σύμφωνα με το Καταστατικό και τους Κανονισμούς του Δ.Π.Δ. Τα δικαιώματα αυτά αφορούν τους υπόπτους και τους κατηγορημένους, και συνάδουν με τις διεθνείς διακηρύξεις και συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφέρθηκε στο Κανονισμό του Δικαστηρίου και στους Κανόνες της Διαδικασίας και Απόδειξης, καθώς και στον ρόλο της Γραμματείας (Registry) στην υποβοήθηση των δικαιωμάτων της υπεράσπισης. Σημαντικό βήμα στην προαγωγή του διεθνούς δικαίου είναι η συμμετοχή στις διαδικασίες του Δ.Π.Δ. των θυμάτων, μέσω συνηγόρων, οι οποίοι επιλέγονται από λίστες συνηγόρων, στις οποίες οι δικηγόροι που πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, μπορούν να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους ως προς την εκπροσώπηση κατηγορουμένων ή θυμάτων. Για όσους δεν πληρούν τα κριτήρια υπάρχει και λίστα βοηθών συνηγόρων και επίσης, και μια λίστα από επαγγελματίες ερευνητές (investigators). Οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα επιλογής συνηγόρου από την λίστα, ύστερα από απαραίτητη πληροφόρηση. Επιπλέον, η Γραμματεία έχει οργανώσει σύστημα νομικής αρωγής, για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη υπεράσπιση, το οποίο βασίζεται στις αρχές της ισότητας των όπλων, της αντικειμενικότητας, της διαφάνειας, της συνέχειας και της οικονομίας.

Τελειώνοντας, εξέφρασε την θέληση και την ελπίδα του όλο και περισσότερες δικηγορικές ενώσεις να εκδηλώνουν την διαθεσιμότητα και το ενδιαφέρον τους για συνεργασία με το Δ.Π.Δ. και στην λίστα συνηγόρων "παρά Δ.Π.Δ.!" να υπάρξουν στο μέλλον περισσότεροι Έλληνες δικηγόροι.

Πρώτος παρενέβη με εισήγηση, ο Αν. Καθηγητής Αλέξανδρος Σισιλιάνος, ο οποίος χώρισε την ομιλία του σε δύο σκέλη. Κατά πρώτον, αναφέρθηκε στην προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων αλλά και των μαρτύρων, των οποίων η παρουσία παίζει σημαντικό ρόλο για την έκβαση των υποθέσεων. Δεν πρέπει να ασχολούμαστε μονό με την καταδίκη των υπευθύνων των εγκληματικών πράξεων και να ξεχνάμε τα θύματα των εγκληματικών αυτών ενεργειών. Κάτι τέτοιο επιβάλλεται και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αναφέρθηκε και σε τρεις βασικές «αρχές», την ειρήνη, την ασφάλεια και την δικαιοσύνη, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλίζονται. Επίσης, έκανε μια σύγκριση του Ποινικού και του Διεθνούς δικαίου, τονίζοντας την συνεργασία που μπορεί και πρέπει να έχουν και τέλος, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να στραφούμε στην προαγωγή των θυματολογικών σπουδών, ώστε να υπάρχουν κατάλληλα εξειδικευμένα πρόσωπα, οργανισμοί και υπηρεσίες που να μάχονται για τα δικαιώματα των θυμάτων σε εγκληματικές ενέργειες διεθνούς εμβέλειας.
Στο δεύτερο μέρος αναφέρθηκε στην δύσκολη συνύπαρξη ειρήνης και δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι αν στραφούμε στην in abstracto δικαιοσύνη, ίσως οδηγηθούμε σε νέους πολέμους. Γιατί είναι απαραίτητο όταν λαμβάνεται μια απόφαση από ένα διεθνές δικαστήριο, να λαμβάνονται υπόψη το καθεστώς των κρατών που εμπλέκονται και οι συνέπειες που θα επέλθουν ύστερα από την λήψη και εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης.

Η Αν. Καθηγήτρια Φωτεινή Παζαρτζή αναφέρθηκε στα θεμελιώδη ζητήματα προστασίας κατά την ποινική δίκη. Επισήμανε πως το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στηρίζεται στα ad hoc δικαστήρια που διεξήχθησαν για την υπόθεση της Ρουάντα και της Γιουγκοσλαβίας. Η καταγραφή της όλης διαδικασίας που ακολουθείται στη δίκη αποτελεί και αυτή μια σημαντική μορφή προστασίας. Βέβαια η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας εξαρτάται από το πώς οι κανόνες θα εφαρμοσθούν στη πράξη και θα ερμηνευθούν. Ακολούθησαν δυο σημαντικές παρατηρήσεις. Πρώτον, υπάρχει ζήτημα προστασίας όχι μόνο του κατηγορουμένου αλλά και των άλλων εμπλεκόμενων προσώπων στη υπόθεση (άτομα υπό ανάκριση και υπόνοιες, θύματα και μάρτυρες) πριν διεξαχθεί η δίκη. Δεν θα πρέπει να εξαντλείται η προστασία μόνο στο πρόσωπο του κατηγορουμένου αλλά και τα πρόσωπα του προδικαστικού σταδίου, κυρίως το ΘΥΜΑ, έχουν κάποιες αξιώσεις. Για αυτό το λόγο οι διατάξεις περί προστασίας του κατηγορουμένου του καταστατικού του Δ.Π.Δ. θα πρέπει να ερμηνευθούν αναλόγως και για τα προαναφερθέντα πρόσωπα. Δεύτερον, έγινε λόγος για την ισότητα των όπλων για το θύμα αλλά και για τον κατηγορούμενο κατά την προετοιμασία της δίκης. Συγκεκριμένα, ο τελευταίος θα πρέπει να έχει δυνατότητα πρόσβασης σε αρχεία και έγγραφα ώστε να προετοιμάσει την υπεράσπισή του μέσω ενός ειδικού γραφείου, παρά την σύγκρουσή των συμφερόντων του με αυτά του θύματος. Ο ρόλος του εισαγγελέα είναι καταλυτικός στην απονομή δικαιοσύνης, καθώς πρέπει να ανιχνεύει επιβαρυντικά και ελαφρυντικά στοιχεία. Έτσι, θα πρέπει να συνεργαστεί με την πλευρά της υπεράσπισης. Είναι, όμως αυτό πάντα εφικτό;

Ο Λέκτωρ Γιώργος Τριανταφύλλου, επισήμανε πως κεντρικό σημείο της δίκης και της ποινικής διαδικασίας είναι το δικαίωμα υπεράσπισης και οι βασικές αρχές της διαδικασίας, όπως η γενική αρχή Δίκαιης Δίκης του αρθ. 67 του καταστατικού του Δ.Π.Δ. και η Αρχή Ισότητας, δύσκολη στην εφαρμογή της. Ο κατηγορούμενος έχει αξίωση κατά του εισαγγελέα να έχει πρόσβαση σε στοιχεία και αρχεία, χωρίς να την ασκεί καταχρηστικώς και να αιφνιδιάζει τον εισαγγελέα. Το Δ.Π.Δ. πρέπει να δίνει προστασία που η Ε.Σ.Δ.Α. αναγνωρίζει και ας μην είναι ρητά διατυπωμένη από το ίδιο. Όλες αυτές οι αρχές αποκτούν άλλη χροιά, καθώς το Δ.Π.Δ. αποτελείται από χώρες, όπου η κάθε μια έχει διαφορετικό εσωτερικό σύστημα.

Μετά την εισήγηση ακολούθησαν σημαντικές παρεμβάσεις και ερωτήσεις από το ακροατήριο, κυρίως από την καθηγήτρια διεθνούς δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Γαβουνέλη και τον κ. Διονύσιο Σπινέλη. Η συζήτηση ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική και οδήγησε σε σαφή συμπεράσματα και μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί επί τα θέματα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και της υπεράσπισης του κατηγορουμένου.


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA