ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 21 - Μάρτιος 2012


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Διάκριση στον Τομέα της Εργασίας λόγω Ποινικού Μητρώου
 
της Δήμητρας Μπλίτσα,
δικηγόρου
 
Στις 21 Οκτωβρίου 2011, διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη, από το ισπανικό Πανεπιστήμιο Universitat Pompeu Fabra (UPF), σεμινάριο με θέμα «Διάκριση στον Τομέα της Εργασίας λόγω Ποινικού Μητρώου» (‘Employment Discrimination based on Criminal Records’). Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Καθηγήτριας Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου UPF, κας Elena Larrauri, και του Καθηγητή Ποινικού Δικαίου του αμερικανικού Πανεπιστημίου New York University και Διευθυντή του Κέντρου Έρευνας για το Έγκλημα και τη Δικαιοσύνη (Center for Research in Crime and Justice) του εν λόγω Πανεπιστημίου, κου James B. Jacobs. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη μελέτη των Διοργανωτών Καθηγητών με τίτλο «Παρατηρήσεις για την Διάκριση στον Τομέα της Εργασίας λόγω Καταδίκης στις Η.Π.Α. και στην Ισπανία» (‘Observations on Conviction-Based Employment Discrimination in the U.S. & Spain’). Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Leeds Metropolitan University της Μεγάλης Βρετανίας, κος Terry Thomas, ο Καθηγητής Εγκληματολογίας, μέλος του Κέντρου για την Εγκληματολογία και την Ποινική Δικαιοσύνη (Center for Criminology and Criminal Justice) του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ της Μεγάλης Βρετανίας, κος Bill Hebenton, η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης της Ολλανδίας, κα Miranda Boone, η Δικηγόρος Αθηνών, LLM, κα Δήμητρα Μπλίτσα, και η Δρ Marijon Kayßer, Δικηγόρος στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Eπίσης συμμετείχαν οι Καθηγήτριες Εργατικού Δικαίου του Πανεπιστημίου UPF, κκ. Julia Lopez και Chelo Chacartegui. Οι εισηγήσεις έγιναν στην αγγλική γλώσσα. Το σεμινάριο παρακολούθησαν μεταπτυχιακοί φοιτητές Εγκληματολογίας και υποψήφιοι διδάκτορες στον τομέα του Εργατικού Δικαίου.

Η πρώτη εισήγηση έγινε από κοινού από τους κκ. Terry Thomas και Bill Hebenton με θέμα «Διλήμματα και Επιπτώσεις της Ποινικής Καταδίκης: Μια εγκληματολογική οπτική από την Αγγλία και την Ουαλία» (‘Dilemmas and Consequences of a Criminal Conviction: a criminological perspective from England and Wales’). Αρχικά, οι εν λόγω Καθηγητές έκαναν μια αναδρομή στη χρήση του ποινικού μητρώου στον τομέα της εργασίας από το 1869 μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκαν στην ίδρυση του Criminal Records Bureau, από το οποίο οι εργοδότες μπορούν να πληροφορηθούν το ποινικό μητρώο των αιτούντων εργασία, στα προβλήματα που προέκυψαν από τη λειτουργία του ανωτέρω οργάνου και στον αυξανόμενο αριθμό αιτήσεων για λήψη αντιγράφου ποινικού μητρώου από εργοδότες. Στη συνέχεια, οι ομιλητές εξέθεσαν τις υπάρχουσες έρευνες που αφορούν στο υπό εξέταση αντικείμενο και τόνισαν την ανάγκη να υπάρξουν νέες βρετανικές μελέτες για το ποσοστό των εργοδοτών, σε εθνικό επίπεδο, που συλλέγουν πληροφορίες για το ποινικό παρελθόν των υποψηφίων προς εργασία/εργαζομένων, τα ποσοστά ανεργίας ατόμων με προηγούμενη ποινική καταδίκη, τα ποσοστά τέλεσης νέων αδικημάτων στο χώρο εργασίας από εργαζόμενους με προηγούμενη καταδίκη, κλπ. Τέλος, οι ομιλητές ανέλυσαν το βρετανικό θεσμό των ‘αναλωθέντων’ (‘spent’) καταδικών στο ποινικό μητρώο του καταδικασθέντος, οι οποίες, μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αν και το ίδιο το δελτίο ποινικό μητρώου δεν καταστρέφεται, θα πρέπει να θεωρηθούν ως ουδέποτε επιβληθείσες στον καταδικασθέντα. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα προβλήματα εφαρμογής του ανωτέρω θεσμού και στις προτάσεις για βελτίωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Στη δεύτερη εισήγηση, η κα Miranda Boone αρχικά αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την οργάνωση τήρησης, το περιεχόμενο και τη χρήση του ποινικού μητρώου στην Ολλανδία. Στη συνέχεια, αφενός παρέθεσε τις περιπτώσεις όπου η διακριτική μεταχείριση αιτούντων εργασία, λόγω της ύπαρξης καταδίκης στο ποινικό τους μητρώου, είναι επιβεβλημένη από το νόμο (de jure διάκριση) και αφετέρου αναφέρθηκε στις περιπτώσεις επαγγελμάτων όπου η δυνατότητα διάκρισης ή όχι από τον εργοδότη δεν ρυθμίζεται ρητά από το νόμο (de facto διάκριση). Στο σημείο αυτό, η ομιλήτρια επικεντρώθηκε στον ολλανδικό θεσμό του ‘πιστοποιητικού συμπεριφοράς’ (‘conduct certificate’) και στις προϋποθέσεις έκδοσής του. Κλείνοντας, η κα Boone, προέβη σε μια εκτίμηση του ολλανδικού νομοθετικού πλαισίου, σε ό,τι αφορά τη χρήση του ποινικού μητρώου στον τομέα της εργασίας, και έθεσε ερωτήσεις για περαιτέρω έρευνα του αντικειμένου.

Οι συμμετέχουσες στο σεμινάριο, κκ. Julia Lopez και Chelo Chacartegui, διατύπωσαν ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις υπό το πρίσμα του Εργατικού Δικαίου. Η κα Lopez ασχολήθηκε με τα δικαιώματα των εργαζομένων υπό την ισπανική νομοθεσία και Σύνταγμα. Η κα Chacartegui αναφέρθηκε ειδικότερα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ισπανική νομοθεσία.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με την εισήγηση της κας Δήμητρας Μπλίτσα με θέμα «Καταδίκη και Εργασία στην Ελλάδα: από την εθνική νομοθεσία στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις» (‘Conviction and Employment in Greece: from national legislation to European requirements’). Εισαγωγικά, η ομιλήτρια αναφέρθηκε στη διάκριση στην Ελλάδα των αντιγράφων ποινικού μητρώου σε δικαστικής και γενικής χρήσης, στα πρόσωπα που έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε κάθε ένα από τα δυο είδη αντιγράφου, στους κανόνες που διέπουν τη μη αναγραφή στο αντίγραφο γενικής χρήσης καταδικών μετά το πέρας ορισμένου χρόνου και στις προϋποθέσεις καταστροφής των δελτίων ποινικού μητρώου.

Στο πρώτο μέρος της εισήγησής της, η ομιλήτρια ασχολήθηκε αφενός με τις περιπτώσεις όπου η  διάκριση σε βάρος των αιτούντων εργασία, λόγω της ύπαρξης καταδίκης στο ποινικό τους μητρώου, είναι επιβεβλημένη από το νόμο (de jure διάκριση) και αφετέρου με τις περιπτώσεις επαγγελμάτων, όπου η δυνατότητα διάκρισης ή όχι από τον εργοδότη λόγω ποινικού μητρώου δεν ρυθμίζεται ειδικά στο νόμο (de facto διάκριση).
 
Όσον αφορά την πρώτη περίπτωση της de jure διάκρισης, η ομιλήτρια τόνισε ότι αυτή είναι ιδιαίτερα εκτενής, καθώς αφορά στην εργασία σε όλο το δημόσιο τομέα αλλά και σε πλήθος επαγγελμάτων του ιδιωτικού τομέα, για τα οποία ο νομοθέτης απαιτεί την προηγούμενη έκδοση άδειας ή την επίβλεψη του συγκεκριμένου επαγγέλματος από ορισμένο όργανο/αρχή (π.χ. επαγγέλματα του δικηγόρου, ιατρού, οδηγού ταξί, μεσίτη, κλπ.). Στο σημείο αυτό, η κα Μπλίτσα αναφέρθηκε στην κριτική που έχει ασκηθεί στο παρόν νομοθετικό πλαίσιο για το απόλυτο κώλυμα πρόσληψης στο δημόσιο τομέα  προσώπων με ορισμένες προηγούμενες καταδίκες. Στη συνέχεια ανέλυσε τα προβλήματα που προκύπτουν από τα ελληνικά νομοθετήματα, τα οποία απαγορεύουν την έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος για πολλά επαγγέλματα του ιδιωτικού τομέα, σε περίπτωση προηγούμενης καταδίκης του αιτούντος για συγκεκριμένα αδικήματα (π.χ. έλλειψη συνάφειας μεταξύ των προϋποθέσεων της συγκεκριμένης εργασίας και των αδικημάτων, η καταδίκη για τα οποία επιφέρει το κώλυμα για την έκδοση της άδειας, εφαρμογή του κωλύματος λόγω προηγούμενης καταδίκης ακόμη και για επαγγέλματα ανειδίκευτης εργασίας (π.χ. σερβιτόρος), προβλήματα στην ομοιόμορφη εφαρμογή των σχετικών νομοθετημάτων από διαφορετικούς φορείς, κλπ.).  Όσον αφορά την περίπτωση της de facto διάκρισης, που αφορά στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, η ομιλήτρια αναφέρθηκε καταρχάς στην έλλειψη ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας που να απαγορεύει ρητά τη διάκριση σε βάρος αιτούντων εργασία/εργαζομένων λόγω ποινικής καταδίκης, αλλά επισήμανε την Οδηγία 95/46/ΕΚ και το Ν.2472/1997 για την ‘προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα’. Στο σημείο αυτό, η ομιλήτρια ανέλυσε τις αυστηρές προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι εργοδότες, κατά την ανωτέρω νομοθεσία, μπορούν να επεξεργαστούν τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων, όπως το ποινικό μητρώο. Επίσης, η ομιλήτρια σημείωσε ότι δεν είναι γνωστό ποιο είναι το ποσοστό των εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα που ζητούν να τους επιδειχθεί το ποινικό μητρώο των αιτούντων εργασία/εργαζομένων, αλλά παρουσίασε στατιστικά στοιχεία από το Τμήμα Ποινικού Μητρώου Αθηνών και από έρευνα με ερωτηματολόγια, που διεξήγαγε η ίδια στην Αθήνα, από την οποία προκύπτει ότι, τουλάχιστον στην Αθήνα, κατά τα τελευταία έτη, το ποσοστό αυτό είναι σημαντικό.  Η ομιλήτρια τόνισε την ανάγκη να ερευνηθεί σε εθνικό επίπεδο το ποσοστό των εργοδοτών που ζητούν από τους υποψηφίους προς εργασία/εργαζομένους να τους αποκαλύψουν το ποινικό τους μητρώο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, ενόψει της κείμενης νομοθεσίας, η αναζήτηση αυτή δεν είναι σύννομη και πρότεινε την καλύτερη ενημέρωση των εργοδοτών και των εργαζομένων σχετικά με τις προϋποθέσεις νόμιμης επεξεργασίας του ποινικού μητρώου των εργαζομένων από τους εργοδότες.                
                                      
Στο δεύτερο μέρος της εισήγησης της κας Μπλίτσα, αναπτύχθηκε ειδικά το κώλυμα εργασίας, σε θέσεις που προϋποθέτουν επαφή με παιδιά, για άτομα που έχουν στο παρελθόν καταδικαστεί για αδικήματα που αφορούν στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών. Συγκεκριμένα, η ομιλήτρια παρέθεσε το ισχύον ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, και δη την Απόφαση-πλαίσιο 2004/68/ΔΕΥ του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, σχολίασε την εφαρμογή της στην Ελλάδα, και, τέλος, αναφέρθηκε στις παρούσες ενέργειες για την αντικατάσταση της ανωτέρω Απόφασης-πλαίσιο από νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Ξεκινώντας την τέταρτη κατά σειρά εισήγηση, η κα Marijon Kayßer, αναφέρθηκε στον τρόπο τήρησης και στο περιεχόμενο του ποινικού μητρώου στη Γερμανία. Στη συνέχεια, η κα Kayßer, ανέλυσε το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη δυνατότητα των εργοδοτών να ζητούν πληροφορίες από τους αιτούντες εργασία/εργαζομένους για το ποινικό τους παρελθόν και τη σχετική γερμανική νομολογία. Καταλήγοντας, η ομιλήτρια αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκέντρωσης στοιχείων για τον αριθμό των αιτούντων εργασία/εργαζομένων από τους οποίους οι εργοδότες ζητούν πληροφορίες για το ποινικό τους μητρώο και άσκησε κριτική στην διάκριση μεταξύ εργοδοτών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, όσον αφορά το επιτρεπτό ή όχι της διακριτικής μεταχείρισης των αιτούντων εργασία/εργαζομένων λόγω προηγούμενης καταδίκης.
Μετά την ολοκλήρωση κάθε εισήγησης, οι ακροατές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απορίες τους πάνω στα ζητήματα που αναλύθηκαν και να διατυπώσουν τη γνώμη τους. Μετά τη λήξη όλων των ομιλιών, οι Διευθύνοντες το σεμινάριο, κκ. Elena Larrauri και James B. Jacobs, διατύπωσαν κάποιες τελικές επισημάνσεις και ερωτήσεις καθώς και συνολικές παρατηρήσεις σχετικά με τον τρόπο νομοθετικής αντιμετώπισης της διάκρισης στον τομέα της εργασίας λόγω ποινικού μητρώου στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α.. Το σεμινάριο έκλεισε με θερμές ευχαριστίες από όλους για την πετυχημένη και ενδιαφέρουσα εξέταση του θέματος από την οπτική γωνία διαφορετικών έννομων τάξεων.

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA