ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 5 - Ιούνιος 2007


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Ημερίδα-Συζήτηση με θέμα:
"Ενδοοικογενειακή βία: Προοπτικές μετά τον ν. 3500/2006"

 

της Αγγελικής Η. Ημέλλου
     ασκούμενης Δικηγόρου

Την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2007 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών ημερίδα με θέμα: «Ενδοοικογενειακή Βία: Προοπτικές μετά το ν. 3500/2006», τη διοργάνωση της οποίας ανέλαβαν από κοινού το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, η Γενική Γραμματεία Ισότητας, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν πρώτος ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος Υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ο  Εισαγγελέας Εφετών κ. Γεώργιος Κολιοκώστας και ο κ. Παναγιώτης Πανούρης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο Καθηγητής Εγκληματολογίας – Σωφρονιστικής Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Νέστωρ Κουράκης χαιρέτισε τελευταίος την εκδήλωση  καταθέτοντας στο ακροατήριο την εύστοχη παρατήρηση  ότι  το κύριο ζητούμενο για την πάταξη του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι η αυστηρή μεταχείριση των δραστών, αλλά  η ομαλή οικογενειακή συμβίωση. Για το λόγο τούτο εξέθεσε την ελπίδα για χρήση της αυτής της αυστηρότητας με φειδώ.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών η εκδήλωση ξεκίνησε με την κ. Ευγενία Τσουμάνη, η οποία ως εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας παρουσίασε στο ακροατήριο τις πραγματικές διαστάσεις της ενδοοικογενειακής βίας, επισημαίνοντας με αξιόπιστα στοιχεία ότι η κακοποίηση ως αιτία θανάτου γυναικών βρίσκεται αριθμητικά στο ίδιο ποσοστό με τον καρκίνο.

Η  πρώτη συνεδρία με θέμα «διαστάσεις της ενδο – οικογενειακής βίας» έλαβε χώρα με πρωταγωνίστρια στο συντονισμό των ομιλιών των κάτωθι εισηγητών την κ. Καλλιόπη Σπινέλλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας – Σωφρονιστικής. Η πρώτη εισηγήτρια, Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών κ. Ξένη Δημητρίου, ομολόγησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι ως εισαγγελέας ανηλίκων από το 1983, στην προσπάθειά της να συλλέξει αποδεικτικά στοιχεία για την τέλεση της ενδοοικογενειακής βίας ένοιωθε ότι κακοποιούσε για δεύτερη φορά τα θύματα χωρίς να μπορεί να τα προστατεύσει αποτελεσματικά. Ακολούθησε η ενδιαφέρουσα εισήγηση του Καθηγητή Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Ιάκωβου Φαρσεδάκη, ο οποίος κατέγραψε λεπτομερώς τη φαινομενολογία της ενδοοικογενειακής βίας μεταξύ των διαφόρων κρατών. Με συνειδητό το αίσθημα ευθύνης για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Βλάσης Τομαράς, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει αφενός, τη δημιουργία ενός καταλόγου διαπιστευμένων επιστημόνων, αρμοδίων για τη διαχείριση του Θεσμού της ποινικής διαμεσολάβησης, και αφετέρου την αποτελεσματικότερη προσέγγιση του εν λόγω Θεσμού, μέσω της οριοθέτησής του ως Θεσμού «οικογενειακής» διαμεσολάβησης. Επίσης, μέσω της ομιλίας του Βοηθού Συνήγορου του Πολίτη για τα δικαιώματα του Παιδιού κ. Γιώργου Μόσχου επισημάνθηκε η απαράμιλλη αυστηρότητα, με την οποία ο Νόμος 3500/2006 αντιμετωπίζει τους δράστες, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος οι κυρώσεις που επιβάλλει να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα καταγγελίας και από πλευράς των θυμάτων. Τη σκυτάλη έλαβε, η Βουλευτής Σερρών κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρούχα, η οποία έδωσε μία πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα των προβλημάτων που η ενδοοικογενειακή βία εμφανίζει στην έννομή μας τάξη, τονίζοντας ωστόσο με έμφαση τον κρίσιμο ρόλο που η καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης διαδραματίζει στην ορθή αντιμετώπιση του φαινομένου από τα κράτη – μέλη  της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελευταία αλλά καθοριστική ήταν η εισήγηση του Ψυχιάτρου κ. Γιώργου Νικολαϊδη, ο οποίος με παρρησία τόνισε ότι πρέπει να μπει ένας φραγμός στην επαναθυματοποίηση των παιδιών από τα ΜΜΕ, διότι ακόμα και η θετική υποτιθέμενη δημοσιότητα μπορεί να είναι καταστροφική.

Ακολούθησε η δεύτερη συνεδρία με θέμα «Ο νέος Νόμος 3500/2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας» » και με συντονιστή τον κ. Στυλιανό Γκρόζο, Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο Ειδικός Συνεργάτης Υπουργού Παιδείας, κ. Εμμανουήλ Παπάζογλου, ο οποίος εστίασε την προσοχή του στην ανάγκη ορθής εφαρμογής του Νόμου μέσω της υγιούς συνεργασίας σε επίπεδο φορέων και μέσω της διάχυτης ενημέρωσης. Στη συνέχεια, ο Αντιεισαγγελέας Εφετών ως Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του ν. 3500/2006, κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για τη ratio του Νόμου 3500/2006, καταθέτοντας ορισμένες σκέψεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής οι οποίες οδήγησαν στη θέσπιση συγκεκριμένων διατάξεων και κάνοντας μία ιστορική αναδρομή για το πώς ξεκίνησε η πορεία της κατάθεσης του σχεδίου Νόμου. Τα σημαντικά θέματα της έννοιας της οικογένειας, έθιξε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Νομικής Αθηνών,  κ. Μιράντα Παπαδοπούλου – Κλαμαρή, διαπιστώνοντας ότι η έννοια «οικογένεια» εμφανίζεται στον Νόμο 3500/2006 πιο διευρυμένη από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος. Ο επόμενος ομιλητής Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Λίβος προσδίδοντας στο έγκλημα του Ν. 3500/2006 τη μορφή ενός ιδιώνυμου εγκλήματος, αφενός απέκλεισε την περίπτωση αυτό να συνιστά διακεκριμένη παραλλαγή της απλής σωματικής βλάβης του α. 308 του Ποινικού Κώδικα και αφετέρου απέκλεισε το ενδεχόμενο να ισχύουν αναλογικά και για το έγκλημα της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης του Ν. 3500/2006 οι λόγοι άρσης του αδίκου και του καταλογισμού σε ενοχή του δράστη του α. 308 §§2 και 3 Π.Κ. Τέλος, το ζήτημα της εγγραφής της ποινικής διαμεσολάβησης στο ποινικό μητρώο λόγω του ότι δεν υπάρχει δικαστική απόφαση έθιξε ο Αντιεισαγγελέας Εφετών Πειραιώς κ. Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

 Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των αρμόδιων Εισαγγελέων για τα εγκλήματα της ενδοοικογενειακής βίας, της κ. Γκρόζου, της κ. Αθανασίας Βλάχου, της κ. Καλλιόπης Βαρδάκη και του κ. Αντώνιου Ελευθεριάνου. Στην ενδιαφέρουσα παρέμβασή της η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιώς κ. Καλλιόπη Βαρδάκη, έθιξε το ζήτημα της δημιουργίας υπηρεσίας οικογενειακών επιμελητών αντιστοίχων με τους επιμελητές ανηλίκων, που θα πλαισιώνουν τον Εισαγγελέα, καθώς και τα θέματα της εκπαίδευσης και της παροχής σεμιναρίων τόσο σε εισαγγελείς όσο και σε αστυνομικούς ώστε να εφαρμοστεί ορθά ο Νόμος.

Μετά από διάλειμμα μιάμιση περίπου ώρας, έλαβε χώρα η τρίτη συνεδρία με θεματική αυτής τη «Φαινομενολογία της ενδοοικογενειακής βίας», με συντονιστή τον Αρεοπαγίτη κ. Βασίλειο Φούκα και με εισηγητές την κ. Στεφανία Σουλή, εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, την κ. Ειρήνη Φερέτη Εγκληματολόγο – Κοινωνιολόγο, την κ. Φωτεινή Μηλιώνη, Ειδική Επιστήμονα της Νομικής Αθηνών, την κ. Γιώτα Κατσίκη, Κοινωνική Λειτουργό και τον κ. Βασίλειο Ντιάκαλη, Αξιωματικό Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων. Η κ. Φωτεινή Μηλιώνη μοιράστηκε με το ακροατήριο τα πορίσματα από τη στατιστική της μελέτη με βάση τα οποία η γυναίκα αξιολογείται ως το συνηθέστερο θύμα βίας, με εξαίρεση τη γυναίκα – δράστιδα σε ποσοστό που αγγίζει μόλις το 10%.  Αναφέρθηκε ωστόσο στα ακραία περιστατικά εκδήλωσης βίας από το γυναικείο φύλο, τα οποία μεταβάλλουν τη γυναίκα - θύμα σε γυναίκα – δράστιδα και την οδηγούν να απαντήσει στο έγκλημα με έγκλημα, είτε για να δώσει τέλος στον διαρκή κίνδυνο που νοιώθει από προηγούμενη εκδήλωση βίας του συζύγου της σε βάρος της, είτε για να υπερασπιστεί την κακοποίηση που τελείται από τον σύζυγό της σε βάρος των παιδιών της.

Η ημερίδα έκλεισε με την παρουσίαση της τέταρτης συνεδρίας,  με το φλέγον ζήτημα της «Αποκατάστασης θυμάτων». Την τελευταία αυτή συνεδρία ανέλαβε να συντονίσει η κ. Σταματίνα Γιαννακούρου, Ειδική Συνεργάτης της Γενικής Γραμματέως Ισότητας. Εισηγήθηκαν επί του ως άνω θέματος, η κ. Κωνσταντίνα Μπακαλάκου, Κοινωνιολόγος, η κ. Μαρία Τσιλιάκου, Δικηγόρος, η κ. Μαργαρίτα Μπαρμακέλη, Κοινωνική Λειτουργός και τέλος η κ. Ειρήνη Μάρη, Ψυχολόγος. Μετά το πέρας των ως άνω εισηγήσεων, ακολούθησαν ερωτήματα από το ακροατήριο, σχετικά με το πρόβλημα της πρακτικής εφαρμογής του Νόμου λόγω της δυσκολίας που υφίστανται τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας να καταγγείλουν το γεγονός στις διωκτικές αρχές και λόγω της αδυναμίας της Πολιτείας, παρά τη θέσπιση του Νόμου, να καταστείλει το έγκλημα και να προστατεύσει αποτελεσματικά το θύμα. Επίσης, υπεβλήθη το ερώτημα ποιο είναι το νόημα της διακριτικής ευχέρειας, που παρέχει ο Νόμος 3500/2006 στον Εισαγγελέα να διερευνήσει τη δυνατότητα ενεργοποίησης της ποινικής διαμεσολάβησης, όταν η ενεργοποίησή της εξαρτάται σωρευτικά από την αποδοχή θύματος και δράστη, η οποία τελικώς μπορεί να μην είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης; Στα ως άνω ερωτήματα δεν ελήφθησαν αρκετά ικανοποιητικές απαντήσεις. Δημιουργήθηκε έτσι, στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα ένα αίσθημα ανάγκης για άμεση βελτίωση του Νόμου αλλά, συγχρόνως, και μία τάση δικαιολόγησης των ατελειών του, αφού βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο τόσο η θέσπιση όσο και η εφαρμογή του.

Τα τελικά συμπεράσματα της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης ανέλαβε την πρωτοβουλία να καταθέσει στο ακροατήριο η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου. Η εν λόγω προέβη στη διαπίστωση ότι  η εν γένει θετική υποδοχή του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία, στηρίζεται αφενός στην κοινωνική αναγκαιότητα και αφετέρου, στην ανάγκη προσαρμογής στο διεθνές δικαστικό πλαίσιο, όπως αυτό προσδιορίζεται από τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, από τις αποφάσεις του ΟΗΕ και από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα καινοτόμα σημεία του Νόμου 3500/2006, που επεσήμαναν οι προλαλήσαντες,  σύμφωνα με τον οποίον: 1. Απαγορεύεται  η σωματική τιμωρία των παιδιών ως μέσον σωφρονισμού τους, 2. επεκτείνεται η έννοια του βιασμού μεταξύ συζύγων, 3. καθιερώνεται ο θεσμός της ποινικής διαμεσολάβησης για τα πλημμελήματα της ενδοοικογενειακής βίας και 4. επιβάλλεται η αυτεπάγγελτη δίωξη των περισσοτέρων εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας με στόχο την διευκόλυνση παραπομπής αυτής της μορφής αδικημάτων.

Η ημερίδα έκλεισε με αναγνώσεις κειμένων από τον ασκούμενο Δικηγόρο κ. Γεώργιο Φερετζάκη και τη γράφουσα, οι οποίοι αφηγήθηκαν βιώματα γυναικών - θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Άξιο μνείας είναι ότι σύμφωνα με στατιστική έρευνα που διεξήχθη από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής για λογαριασμό του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών, καταγράφηκε ένας αρκετά ελκυστικός αριθμός προσέλευσης, γεγονός που καταδεικνύει την επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης. Ειδικότερα, παρευρέθησαν στην ημερίδα 300 ενδιαφερόμενοι - εκτός των 40 εισηγητών, συντονιστών και μελών της οργανωτικής επιτροπής- από τους οποίους 72 ήταν Αστυνομικοί, 54 προερχόντουσαν από τον Νομικό χώρο, 44 εκπροσώπησαν το δικαστικό και 52 το εισαγγελικό σώμα, 34 είχαν προσέλθει εκ μέρους των  Κυβερνητικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, 14 ήταν Κοινωνιολόγοι και γενικότερα Εκπαιδευτικοί, 14 ήταν Δημοσιογράφοι, ενώ τέλος, μόνο 8 από αυτούς ήταν Ιατροί και μόλις 8 ασκούσαν το επάγγελμα του Ψυχολόγου. Εισηγητές και ακροατήριο, αποχαιρέτισαν την κατά κοινή ομολογία επιτυχημένη εκδήλωση υιοθετώντας από κοινού την αντίληψη, ότι μολονότι ο Νόμος 3500/2006 είναι επιδεκτικός βελτίωσης, αποτελεί εντούτοις την αφετηρία για την αποτελεσματικότερη μέχρι σήμερα προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ο οποίος ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικού, πνευματικού και οικονομικού υποβάθρου υφίσταται το φαινόμενο της βίας από και μέσα στην ίδια του την οικογένεια…

 


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA