Στο γίγνεσθαι των blogs και, εν γένει, του Διαδικτύου -στο οποίο και εμείς κινούμαστε!- επιλέξαμε σε αυτό το τεύχος να ρωτήσουμε τη γνώμη σας σχετικά με την ανάγκη θέσπισης ειδικών νομοθετικών διατάξεων που να διέπουν τη δράση όλων μας στον Κυβερνοχώρο. Ιδού οι απόψεις σας...:
Αρτεμισία Παππά
Αργυρή Πανεζή,
Σοφία Παναγιωτοπούλου,
φοιτήτριες Νομικής Σχολής Αθηνών
Μαρίνα, 29, δημοσιογράφος
Αρκούν οι υπάρχουσες ρυθμίσεις αλλά δεν εφαρμόζονται. Είναι αδύνατον να περιοριστεί το διαδίκτυο και δεν θέλουμε να καταλήξουμε σαν την Κίνα όπου λογοκρίνεται το διαδίκτυο. Πρέπει να αναλογιστούμε το πρόβλημα με τα δεδομένα της Ελλάδας και να αντιληφθούμε την παγκοσμιότητα του internet.
Γιώργος, 47, ιδιωτικός υπάλληλος
Η πολλή ελευθερία βλάπτει και αν το διαδίκτυο μείνει απολύτως ελεύθερο θα είναι εύκολο να προκληθεί βλάβη στον χρήστη. Βλάβη υπό την έννοια της εισβολής στα προσωπικά δεδομένα του άλλου.
Μαριάνα, 19, φοιτήτρια ΜΜΕ
Καλό θα ήταν να υπάρξη ειδική νομοθετική ρύθμιση. Κάθε προσωπικός υπολογιστής είναι ταυτόχρονα και παγκόσμιος και απαιτείται δικλείδα ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Υπάρχει και ζήτημα εταιρικού ανταγωνισμού.
Γιώργος, 62, εισαγγελέας εφετών
Ναι, υπάρχει κενό και θα πρέπει να υπάρξει νομοθεσία. Η εγκληματικότητα βέβαια προηγείται πάντα της ρύθμισης, ειδικά στο χώρο του διαδικτύου. Το πρόβλημα στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες είμαστε πίσω στην τεχνογνωσία και λείπουν τα κονδύλια για τεχνολογικές υποδομές.
Μαργαρίτα, 46, δικηγόρος
Ναι, υπάρχει άμεση απειλή, άμεσοι κίνδυνοι από το ανεξέλεγκτο διαδίκτυο.
Δημήτρης, 56, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Ούτε ναι, ούτε όχι. Ρυθμίσεις χρειάζονται για να μην είναι τελείως ανέλεγκτος ο χώρος, αλλά να μην χαθεί και η ελευθερία, η ελεύθερη επικοινωνία. Να καταπολεμιστούν κυρίως τα εγκλήματα όπως η διευκόλυνση της παιδεραστείας.
Άλκης, 28, φοιτητής του Οικονομικού τμήματος της Νομικής
Το internet σημαίνει ελευθερία. Ό,τι θέλει ο καθένας! Όχι περιορισμοί.
Αποστόλης, 24, φοιτητής Νομικής
Το θέμα είναι να μην ευνοούνται οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις από το διαδύκτιο.
Γιώργος, 27, δικηγόρος
Ναι, καλό θα ήταν να αναπτυχθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Κώστας, 40, υπάλληλος δήμου
Απαιτείται κάποιος έλεγχος για την αντιμετώπιση του εγκλήματος όπως πορνογραφία, προσηλυτισμός
Στέλιος, 19, φοιτητής στην σχολή Καλών Τεχνών
Όχι, είναι ουτοπικό να νομίζουμε ότι ελέγχεται το internet.
Γεωργία, 45, ιδιωτικός υπάλληλος
Ναι, για να υπάρχει ασφάλεια για τον χρήστη.
Κωσταντίνος, 46, δημόσιος υπάλληλος
Ναι, είναι απαραίτητο κάποιο νομοθετικό πλέγμα, γιατί μέσω του διαδυκτίου γίνεται εύκολα «μαύρη προπαγάνδα». Με κάποια όρια, δηλαδή να μην γίνεται τελικά λογοκρισία, αλλά να μην είναι και ανεξέλεγκτος οποιοσδήποτε να συκοφαντεί οποιονδήποτε.