ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  Ρωτώντας ...
(σ)την πόλη ...


Τεύχος 23 - Οκτώβριος 2012


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτωνShare |«Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά της επιχείρησης "Ξένιος Ζευς";»

της Γεωργίας Λιάτσου,
εγκληματολόγου
της Λήδας Σπυρίδωνος,
ασκούμενης δικηγόρου
και της Αγγελίνας Μπάρλα,
φοιτήτριας Νομικής

 H μετανάστευση χωρίς νομιμοποιητικά είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί αρκετά την ελληνική πραγματικότητα. Mέσα σε ένα κλίμα γενικότερης κρατικής αναδιάταξης, ξεκίνησε μια επιχείρηση με σκοπό τη διευθέτηση του θέματος αυτού. Aπό τον Aύγουστο του 2012, τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο «Ξένιος Zευς», για την απώθηση από τη μεθοριακή γραμμή και την απομάκρυνση από το κέντρο της Aθήνας, των παράνομων μεταναστων. Διερευνώντας την άποψη των πολιτών για το συγκεκριμένο μέτρο, τέθηκε το εξής ερώτημα:

 
«Ποιά είναι τα θετικά και ποιά τα αρνητικά της επιχείρησης "Ξένιος Ζευς";»

Κώστας, 45 ετών, λαχειοπώλης
Για μένα δεν έχει κανένα θετικό αυτή η επιχείρηση. Το πρόβλημα μεταφέρεται από το κέντρο της Αθήνας στην επαρχία. Οι άνθρωποι εκεί έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Ιωάννα, 22 ετών, φιλόλογος (άνεργη)
Το μέτρο είναι επιφανειακό, δε φτάνει στη ρίζα του προβλήματος. Θεωρώ αντιφατικές τις πρακτικές του κράτους. Από τη μία ανοίγουν τα σύνορα και από την άλλη προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Άννυ, 18 ετών, μαθήτρια
Το μόνο θετικό της επιχείρησης είναι ότι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της εγκληματικότητας λόγω των μεταναστών. Τώρα είναι πιο εύκολο για κορίτσια της ηλικίας μου να βγαίνουν έξω χωρίς να φοβούνται μην πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από μετανάστες. Κατά τα άλλα, το μέτρο είναι αρνητικό.

Βασίλης, 61 ετών, καλλιτέχνης
Κατ’ αρχήν, το όνομα της επιχείρησης είναι γελοίο. Απορώ σε ποιο διεστραμμένο μυαλό κατέβηκε αυτή η ιδέα! Το πρόβλημα έχει βαθύτερα αίτια και δε μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο επιφανειακά.

Μιχάλης, 18 ετών, φοιτητής Γερμανικής φιλολογίας
Η κατάσταση είναι μεν χάλια, αλλά δεν πρέπει και να τους διώχνουν. Διαφωνώ με την επιχείρηση. Η λύση είναι καλύτερη αστυνόμευση για να αποφεύγονται ληστείες κλπ.

Φραντσέσκος, 32 ετών, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δε θεωρώ πρόβλημα τη μετανάστευση. Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Δε θα πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε νόμιμους και παράνομους μετανάστες, όλοι μετανάστες είναι και για κάποιο λόγο βρίσκονται εδώ. Θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις για την απορρόφησή τους.

Μαριάννα, 25 ετών, διακοσμήτρια
Έμενα στον Άγιο Παντελεήμονα. Δε μου αρέσει αυτή η κατάσταση , αλλά από την άλλη δεν είναι λύση κι αυτό το σχέδιο. Είμαι κι εγώ από την Πολωνία, αλλά ευτυχώς δε μοιάζω ξένη και γι’ αυτό δε φοβάμαι τόσο μη με συλλάβουν. Έχω γνωρίσει στη γειτονιά πολλούς Πακιστανούς, άλλους καλούς και άλλους κακούς. Υπάρχουν και μετανάστες πολύ καλοί άνθρωποι. Έχουν τα μαγαζιά τους, τις οικογένειές τους.

Μαίρη, 26 ετών, ιδιωτική υπάλληλος
Δεν είμαι ενήμερη για το θέμα. Δεν παρακολουθώ καθόλου τηλεόραση, γιατί δουλεύω πάρα πολύ και δεν έχω χρόνο.

Άννα, 31 ετών, δημοτική υπάλληλος
Μένω στα Πετράλωνα. Η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη τώρα με αυτή την επιχείρηση, αλλά δεν έχει αλλάξει και πολύ. Οι άνθρωποι αυτοί απλώς μετακινούνται, αλλά δε φεύγουν. Δεν είμαι ρατσίστρια, διαφωνώ με το να έρχονται μετανάστες από χώρες όπου δεν έχουν καν να φάνε ή και στερούνται ακόμα την ελευθερία τους και να στοιβάζονται εδώ σαν τα ζώα.

Στέλλα, 55 ετών, φαρμακοποιός
Όταν οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν να φάνε, μένουν στο δρόμο και ταλαιπωρούνται πρέπει να μεταφέρονται σε αυτά τα στρατόπεδα. Όταν όμως έχουν οικογένειες, δε συμφωνώ.

Γιώργος, 76 ετών, συνταξιούχος
Πολύ καλά κάνουνε, να προχωρήσει η επιχείρηση! Δε μπορούμε να τους συντηρούμε εμείς και από την άλλη κι αυτοί πεινάνε.. Επιπλέον, με αυτό το μέτρο, έχει μειωθεί και η είσοδος άλλων μεταναστών.

Eυαγγελία, 18 ετών, φοιτήτρια
 Σίγουρα ο τρόπος που γίνεται είναι άγριος και απάνθρωπος. Γίνεται όμως μια προσπάθεια να μαζευτεί η κατάσταση

Kατερίνα, 25 ετών, άνεργη
T ο κράτος πρέπει να μεριμνήσει για άλλα προβλήματα πρώτα. Yπάρχει ανεργία και αναγκαζόμαστε να φεύγουμε στο εξωτερικό.Yπάρχουν και Έλληνες μετανάστες σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και δεν τους συμπεριφέρονται έτσι.

Bήριο, 38 ετών, άνεργος
Πιστεύω ότι οι παράνομοι πρέπει να φύγουν, οι νόμιμοι οχι. Tους βάζουν όλους σε ένα καλούπι. Eγώ είμαι 16 χρόνια εδώ και φοβάμαι μη με διώξουν. Δεν μας δίνουν δικαιώματα, δεν κάνουν τίποτα. Eγώ θέλω 300 ένσημα  να ανανεώσω τα χαρτιά και είμαι άνεργος, άρα θα γίνω κι εγώ παράνομος.

Γιώργος, 65 ετών, συνταξιούχος
Kαλά κάνουν γιατί η κατάσταση είναι πολύ άσχημη και αυτό οφείλεται  στους παράνομους μετανάστες.  O τρόπος όμως με τον οποίο γίνεται, είναι κι αυτός παράνομος.

Tόνια, 44 ετών, οικιακά
Έχουν μαζευτεί πολλοί μετανάστες, όμως είναι κι αυτοί άνθρωποι. Eίμαστε πάρα πολλοί και μακάρι να χωρούσαμε όλοι.

Mαρία, 28 ετών, ιδ. υπάλληλος
Δεν το βλέπω αρνητικά το μέτρο. H Oμόνοια «καθάρισε», όμως το θέμα είναι για πόσο θα κρατήσει.

Mάριος, 31 ετών, ιδ. υπάλληλος
Eγώ δεν νομίζω πως το μέτρο αυτό έχει λειτουργήσει ουσιαστικά. Βλέπω πολλούς μετανάστες.

Δημήτρης, 28 ετών, άνεργος
Eγώ αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι κάνουν άσκοποο έλεγχο ταυτότητας, πράγμα το οποιό είναι ενοχλητικό. Γενικά το κέντρο δεν έχει καθαρίσει.


Αντώνης,24 ετών, απόφοιτος διοίκησης επιχειρήσεων
Κάτι έχω ακούσει για την επιχείρηση. Διαφωνώ. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να απορροφηθούν. Το θέμα είναι πολτικό και θα έπρεπε να βρεθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στέλιος, 83 ετών, συνταξιούχος χημικός μηχανικός
Με αυτόν τον τρόπο ταλαιπωρούνται οι μετανάστες και δεν επιστρέφουν άναυλα στη χώρα προέλευσής τους. Το βλέπω υποκειμενικά γιατί είχα μια φίλη από τη Γεωργία, η οποία εργαζόταν 6 χρόνια στην Ελλάδα αλλά δεν κατάφερε να πάρει άδεια παραμονής και επέστρεψε στη χώρα της. Δεν αναφέρομαι σε αυτούς που κάνουν βρωμιές και εγκλήματα, αλλά σε ανθρώπους που δουλεύουν κανονικά και θα μπορούσαν να πληρώνουν π.χ.το ΙΚΑ. Δεν είναι λύσεις αυτές, όπως για παράδειγμα τα συρματοπλέγματα στον Έβρο. Θα έπρεπε να έρθει λύση από την Ευρώπη.

Σοφία και Μαίρη, 20 ετών, φοιτήτριες Νομικής
Διαφωνούμε ως προς τον τρόπο, γιατί είναι επιφανειακός,γίνεται απλώς ένα «πασάλειμα». Υπάρχει πράγματι πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι περισσότερο ανθρωποκεντρικοί.

Γεωργία, 28 ετών, ιδιωτική υπάλληλος
Το έχω ακούσει από την τηλεόραση αλλά δεν έχω ασχοληθεί. Όσοι δεν έχουν άδεια παραμονής δεν βρίσκω λόγο να μένουν στην Ελλάδα. Δεν ξέρω ποιες είναι οι συνθήκες στα στρατόπεδα, αλλά εγώ είμαι αντίθετη σε κάθε είδους βία.

Τάκης, 72 ετών, συνταξιούχος μηχανολόγος
Υπάρχουν μετανάστες που ήρθαν νόμιμα(όπως πήγα εγώ στον Καναδά)και άλλοι που ήρθαν παράνομα. Σε άλλες χώρες οι παράνομοι πάνε κατευθείαν στη φυλακή, ενώ σε χώρες όπως στο Μεξικό τους πυροβολούν με το που περάσουν τα σύνορα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε την υποδομή να δεχτούμε τόσους πολλούς μετανάστες.

Λουίζ, 26 ετών, εργαζόμενη σε μεσιτικό γραφείο
Δεν είναι καθόλου ωραίο αυτό. Είμαι κι εγώ ξένη,από την Αρμενία. Ευτυχώς δεν με έχουν πειράξει στο δρόμο γιατί δε μοιάζω με ξένη, αλλά στη δουλειά μου έχω φάει πολύ ξύλο και πολλές φορές δεν με πληρώνουν. Οι Έλληνες είναι καλοί άνθρωποι και η χώρα πολύ όμορφη. Κάποιοι όμως,ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση, δεν έχουν σεβασμό στον άνθρωπο, απλώς και μόνο επειδή είναι ξένος.

Γεωργία, 13 ετών, μαθήτρια
Δεν είναι καλό το μέτρο.Κι αυτοί άνθρωποι είναι.

Μοράντι-Αλί, 32 ετών, ράφτης
Λυπάμαι πολυ γι’ αυτό που συμβαίνει.Τους χτυπάνε οι αστυνομικοί, δεν τρώνε καλά. Ούτε ρούχα δεν έχουν.

Magda, 28 ετών, κομμώτρια
Δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα,είμαι από την Πολωνία.Όπου θέλει να πηγαίνει ο άνθρωπος,πρέπει να πηγαίνει ελεύθερα.Επίσης, πρέπει να γίνει πιο εύκολο το να παίρνουν χαρτιά, γιατί όσοι δεν έχουν χαρτιά δεν μπορούν να βρουν δουλειά.


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...
Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA