ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 16 - Νοέμβριος 2010


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Συνέδριο με θέμα:
"Μετανάστευση και μεταναστευτική πολιτική"
 
 
της Ράνιας Λύκου,
 φοιτήτριας Νομικής Σχολής Αθήνών
 
 
Την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Μαΐου 2010, η Επιστημονική Εταιρεία Κοινωνικής Πολιτικής και το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησαν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και στο Κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών συνέδριο με θέμα «Μετανάστευση και μεταναστευτική πολιτική». Οι διαλέξεις, χωρισμένες σε θεματικές ενότητες, κράτησαν έντονο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.
 
Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου άνοιξε με χαιρετισμούς από τον κ. Νέστορα Κουράκη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή Ε.Π.& Ε.Ε καθώς και από τον κ. Απόστολο Δεδουσόπουλο, Καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρο Ε.Ε.Κ.Π. Συντονιστής της πρώτης ενότητας με θέμα «το μεταναστευτικό ζήτημα από το παρελθόν στο παρόν» ήταν ο Καθηγητής κ. Ν. Κουράκης. Στην πρώτη ενότητα, εισήγηση παρουσίασε ο κ. Ανδρέας Τάκης, Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος ανέλυσε τις βασικές κατευθύνσεις της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής, που, όπως εξήγησε, στηριζόταν σε επίπεδο προσωρινότητας επί είκοσι χρόνια. Εν συνεχεία, την σκυτάλη πήρε η κ. Αντιγόνη Λυμπεράκη, Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου μιλώντας για τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στην ελληνική οικονομία πριν από την κρίση, για την συνεισφορά της στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, για το πώς αυτή καθυστέρησε την εμφάνιση της κρίσης και, τέλος, για την συνεισφορά των μεταναστών στην έξοδο από αυτή. Παρόλα αυτά, η ύπαρξη του ανθρώπινου παράγοντα που σχετίζεται όχι με την οικονομία αλλά με τις προκαταλήψεις στοιχίζει, όπως τόνισε, στο ελληνικό κράτος ένα σημαντικό αναπτυξιακό πόλο, όπου σήμερα στον καιρό της κρίσης, θα είναι πιο έντονο πρόβλημα από ποτέ. Ως συμπλήρωμα, ο κ. Κουράκης επεσήμανε ότι οι μετανάστες βοήθησαν πάρα πολύ στην οικονομία και στα ταμεία όντας ένα ενεργό κομμάτι του παραγωγικού εργατικού δυναμικού και στην ανανέωση του πληθυσμού μέσω των μικτών γάμων. Έπειτα, ο κ. Δανιήλ Εσδράς, Αρχηγός της ελληνικής αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) ενημέρωσε το κοινό αναφορικά με το τον οργανισμό και την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Έχοντας ασχοληθεί είκοσι πέντε χρόνια με μεταναστευτικά θέματα τα προβλήματα που είδε πως αντιμετωπίζουν όσοι απευθύνονται στον Δ.Ο.Μ., είναι είτε σχετικά με την παραμονή τους είτε η αδυναμία επιστροφής στη χώρα τους. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις τρεις περιόδους στις οποίες χωρίζεται η μετανάστευση στην Ελλάδα: κατά τα έτη 1952-1975 η Ελλάδα υπήρξε χώρα εξαγωγής  μεταναστών, μεταξύ 1975-1980 εξελίχθηκε σε χώρα «περαστικών» (transit),ενώ από το 1990 και στο εξής κατέστη μία χώρα υποδοχής μεταναστευτικού ρεύματος.
 
Η δεύτερη ενότητα είχε θέμα «θεσμικές διαστάσεις του μεταναστευτικού ζητήματος» και ρόλο συντονιστή είχε ο κ. Γεράσιμος Κουζέλης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η ομιλία της κ. Eda Gemi, πολιτικής επιστήμονος και Υπ. Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «οι προοπτικές δομικής ένταξης μεταναστριών ενόψει της εφαρμογής του νέου νόμου για την ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή». Κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970, όπως είπε, η γυναικεία μετανάστευση ήταν ενσωματωμένη στην ανδρική, ενώ στην δεκαετία του 1990 έγινε συμπλήρωμα της ανδρικής μετανάστευσης. Σήμερα, με τις σύγχρονες θεωρίες της μετανάστευσης δεν αγνοείται η γυναίκα μετανάστρια αυτή η ίδια, αλλά η γυναίκα μετανάστρια ως πολιτικό υποκείμενο λόγω έκφυλων προκαταλήψεων. Τα στοιχεία  από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική μας δείχνουν ότι από σύνολο 518.675 μεταναστών το 57% είναι άνδρες μετανάστες, ενώ το 43% αυτών είναι γυναίκες. Ως επίλογο, επέλεξε να τονίσει το γεγονός ότι δυστυχώς η γυναίκα μετανάστρια ακόμα και στην εποχή που διανύουμε θεωρείται υποδεέστερη διπλά, και λόγω της γυναικείας της φύσης και ως μετανάστρια, οδηγούμενη στην περιθωριοποίηση. Εν συνεχεία, ο κ. Σπύρος Κουλοχέρης, Συντονιστής της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, ανέλυσε το ζήτημα των sans papiers προσφύγων στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα μίας Σομαλής μάνας που είχε απευθυνθεί στην υπηρεσία καθώς προσπαθούσε επί δύο εβδομάδες να θάψει των σαράντα ημερών παιδί της, επειδή εκείνη και το παιδί της δεν είχαν χαρτιά. Όπως είπε, ένας άνθρωπος χωρίς χαρτιά αδυνατεί να αποδείξει πότε και πού γεννήθηκε, δεν μπορεί ούτε καν να πεθάνει αξιοπρεπώς, να ταφεί. Οι λόγοι που πολλοί πρόσφυγες δεν έχουν χαρτιά ποικίλουν, από την πιθανότητα να μην πρόλαβαν να τα πάρουν μαζί τους μέχρι το ενδεχόμενο να τα αποκρύπτουν από φόβο μήπως εξαναγκαστούν σε επιστροφή στην χώρα από την οποία προήλθαν. Αυτό, όμως, που δύσκολα γίνεται αντιληπτό από την διοίκηση είναι το γεγονός ότι η ιδιότητα του πρόσφυγα αναγνωρίζεται και δεν αποδίδεται. Αποδεικτικό μέσο της ύπαρξης ενός ανθρώπου για το ποιος είναι και τι έχει υποστεί είναι ο λόγος του και το ίδιο του το σώμα, η κίνησή του. Ωστόσο, είναι καταγεγραμμένο από το Συμβούλιο για τους πρόσφυγες αλλά και από το Συνήγορο του Πολίτη ότι η διοίκηση διακόπτει συχνά με κακόπιστο τρόπο την διαδικασία ασύλου, αν και η Δικαιοσύνη παρεμβαίνει και διορθώνει τέτοιου είδους παρανομίες της διοίκησης.

Στην ενότητα που ακολούθησε με θέμα «μετανάστευση και ποινικό φαινόμενο»  ο κ. Νίκος Κουλούρης, Επίκουρος Καθηγητής του Δ.Π.Θ. και Εγκληματολόγος Δ.Φ. Κορυδαλλού ανέλυσε το ζήτημα της παραμονής αλλοδαπών υπό  δικαστική απέλαση στις φυλακές υπό τον τίτλο «ο Ξένιος Δίας σε ‘ειδικούς χώρους’ κράτησης». Όπως ενημέρωσε το ακροατήριο, με μάλλον καυστικό τόνο, στους πίνακες των φυλακών συναντά κανείς τον όρο «φιλοξενούμενοι» που ξενίζει αρκετά λόγω του χώρου. Έως το ν.2721/1999, το θέμα κράτησης των αλλοδαπών που ανέμεναν έπειτα από την αποφυλάκισή τους χορήγηση άδειας παραμονής ήταν αμφιλεγόμενο, ενώ είχαν προταθεί διάφορες λύσεις από αστυνομικά κρατητήρια μέχρι εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα. Παρόλα αυτά, η σώρευση των αλλοδαπών και η παραμονή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα έθεσε προβλήματα, αφού τα αστυνομικά κρατητήρια δεν προσφέρονται για μακρό χρόνο παραμονής. Τον γρίφο ήρθε να «λύσει» ο νόμος μεταφέροντας το πρόβλημα στις φυλακές. Το πρόβλημα δεν λύθηκε αλλά μεταφέρθηκε στους «ειδικούς χώρους» των φυλακών που αν και προβλέπονταν να χωρούν έως πενήντα άτομα έχουν βρεθεί να φιλοξενούν εκατόν είκοσι ανθρώπους, ίσως και περισσότερους.
Σημαντική ήταν και η συμβολή του κ. Nicodemus Maina Kinioua Peter, Εκπρόσωπου της MKO Asante που έκλεισε την πρώτη ημέρα του συνεδρίου μιλώντας απλά και θέλοντας να εκφράσει τις σκέψεις όλων των παιδιών των μεταναστών που μετέχουν στην κοινωνία ενεργά. Όπως είπε, η θέση τους είναι ότι δεν αποτελούν παιδιά μεταναστών, αλλά τη νέα γενιά, μια γενιά Ελλήνων που επιθυμούν και μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά. Η οργάνωσή τους δεν αποτελείται από μετανάστες, αλλά από Έλληνες που γεννήθηκαν στην Αφρική, στην Καλαμάτα, στην Θεσσαλονίκη, στην Κυψέλη. Τόνισε «Δεν είμαστε εκτός συστήματος, είμαστε στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους εργασίας και έτσι η διαφορετικότητά μας παύει να είναι μία θεωρία, μία άσχημη έννοια. Πιστεύω πως είμαστε μία νέα γενιά Ελλήνων πολιτών… Ο όρος δεύτερης γενιάς δεν μας εκφράζει.»

Το συνέδριο συνεχίστηκε την Παρασκευή στο Αμφιθέατρο Δρακοπούλου του Κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών με ομιλίες αναφορικά με την μετανάστευση και την σχέση της με την εκπαιδευτική πολιτική, την αγορά εργασίας και τις διακρίσεις στις εργασιακές σχέσεις. Μεταξύ των άλλων σημαντικών ομιλητών, η κ. Δέσποινα Παπαδοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ανέπτυξε το θέμα της νομιμοποίησης του μετανάστη στη διαδικασία κοινωνικής ένταξης στην ελληνική κοινωνία. Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των μεταναστών υπάρχουν εκείνοι που απολαμβάνουν την οικογενειακή συνένωση ως αποτέλεσμα της άδειας παραμονής τους και της νομιμοποίησης που αυτή συνεπάγεται, ενώ άλλοι –οι περισσότεροι- ζουν μακριά από συζύγους και  παιδιά συμβιώνοντας με φίλους ή μόνοι καθώς στερούνται νομιμοποίησης. Όλοι, όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν τις ίδιες δυσκολίες, όπως εκείνη της εύρεσης κατοικίας και εργασίας, επικοινωνίας στην ελληνική γλώσσα, προσαρμογή σε μία νέα και άγνωστη κοινωνία. Συμπεραίνουμε, συνεπώς, ότι η νομιμοποίηση δεν παίζει θετικό ρόλο αυτόματα από μόνη της. Αν και είναι βέβαιο ότι βοηθάει την συμμετοχή των παιδιών στο ελληνικό σχολείο, στην συνολική οργάνωση της καθημερινότητας του μετανάστη και πολλές φορές ίσως και στο να μην χάσει την δουλειά του, όταν μπαίνουμε στο κομμάτι της εύρεσης εργασίας συναντούμε σε πολλή μεγάλο βαθμό έναν εγκλωβισμό, μία ομηρία σε εργασία. Ένας μετανάστης δεν κάνει μία μόνο εργασία, η ασφάλιση δεν θεωρείται κάτι σίγουρο, ενώ η μαύρη εργασία ανθεί.

Έπειτα, ο κ. Μίλτος Παύλου, Κοινωνιολόγος και Διευθυντής του Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού HLHR-KEMO/i-RED μίλησε σχετικά με την οικονομική κρίση, τους μετανάστες και τις διακρίσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Υποστήριξε ότι σχετικά με το πώς θα επηρεάσει η κρίση το μεταναστευτικό κύμα είναι ήδη κάτι που γνωρίζουμε μέσω παλαιότερων εμπειριών. Το παράδειγμα της κρίσης του ’30 είχε ως αποτέλεσμα την  ταυτόχρονη διακοπή μεγάλων κυμάτων μετανάστευσης, συγκυρία αρκετά δραματική -κυρίως στις ΗΠΑ-  οδηγώντας στην ολοκλήρωση του πρώτου μεγάλου κύματος μετανάστευσης στην Αμερικανική Ήπειρο. Εκείνη η διακοπή, όπως τόνισε, σχετιζόταν, βέβαια, με εθνικιστικές τάσεις και αποθετικές στάσεις της μετανάστευσης που είχαν ήδη εμφανιστεί από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δυστυχώς, η συνύπαρξη και η συχνά ταυτόχρονη ανάδειξη με την εμφάνιση οικονομικής κρίσεως δυσανοιχτικών τάσεων στην κοινωνία ξέρουμε πως είναι κάτι που δεν είναι καθόλου τυχαίο. Το ένα κύμα συνοδεύει το άλλο. Έτσι και σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης γίνονται εμφανείς τέτοιες τάσεις.

Το συνέδριο έκλεισε με συζήτηση την οποία συντόνισε ο κ. Απόστολος Δεδουσόπουλος, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος Ε.Ε.Κ.Π., ενώ η κ. Σοφία Βιδάλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Δ.Π.Θ. και Γενική Γραμματέας Ε.Ε.Κ.Π. από κοινού με την κ. Πάρη Ζαγούρα, Νομικό- Εγκληματολόγο και Συνεργάτιδα Ε.Π.& Ε.Ε. έκαναν εύστοχες παρατηρήσεις ολοκληρώνοντας με συμπεράσματα από της ομιλίες που είχαν προηγηθεί τις δύο αυτές ημέρες.  

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA