ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τεύχος 1 - Μάϊος 2006


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



ΠΟΙΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩN ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΑΡΑΒΑΤΩΝ

της Ρόδης Καγκελλάρη,
εγκληματολόγου
 

Η Συνθήκη της Εξάρτησης
 
Το εξαρτημένο σε κάποια ναρκωτική ουσία άτομο είναι αυτό του οποίου ο οργανισμός και ψυχισμός χρειάζονται μία συγκεκριμένη -αυξανόμενη- ποσότητα της ουσίας ανά συγκεκριμένο αριθμό ωρών και η έλλειψή της καταλήγει σε σοβαρές σωματικές και ψυχικές εκδηλώσεις, το λεγόμενο «σύνδρομο στέρησης». Η εύρεση και κατανάλωση της ουσίας προγραμματίζει και ελέγχει ολόκληρη τη ζωή του ατόμου. Η λειτουργικότητά του συνολικά (σωματικά, ψυχολογικά, συναισθηματικά, πνευματικά, πρακτικά, και κοινωνικά) έχει σοβαρά περιοριστεί και το άτομο είναι ανίκανο να νιώσει, να συμπεριφερθεί, να αναπτυχθεί και να καταπιαστεί με δραστηριότητες αναμενόμενες για την ηλικία και το φύλο του. Ακριβώς επειδή η έννοια της ουσίας συμπίπτει για το άτομο με την έννοια της ζωής και του εαυτού, λέμε ότι κάποιος πέθανε από ναρκωτικά και όχι ότι σκοτώθηκε.
 
Αυτό το άτομο, επομένως, δεν είναι σε θέση να προγραμματίσει, να κρίνει, και να επιδιώξει τους στόχους του κατά τρόπο ανάλογο-νόμιμο προς εκείνον ενός ατόμου με ισορροπημένη προσωπική και κοινωνική ζωή. Αντίθετα, η κρίση και η αντίληψή του δεν χαρακτηρίζονται από λογική και ανεξαρτησία σκέψης. Δεν έχει, έτσι, την ικανότητα να είναι υπεύθυνος όλων των πράξεών του, νόμιμων και μη, διότι και αν ακόμη οι κινήσεις του πηγάζουν από προσωπική επιλογή, αυτή η επιλογή καθοδηγείται από την εξάρτηση.
 
Λόγω της ανεπάρκειας των θεραπευτικών κοινοτήτων και κάποιων ιδιαίτερα αυστηρών διατάξεων του Νόμου περί Ναρκωτικών, τέσσερις στους δέκα (4/10) κρατούμενους του συνολικού έγκλειστου πληθυσμού στα καταστήματα κράτησης όλης της χώρας κρατείται για παραβάσεις σχετικές με ναρκωτικά (Π. Μπουγάνης: «Στενή, όνομα και πράμα», Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία: 22/1/2006, ΚΕ.Θ.Ε.Α.: 2003).
 
 
Το Νομικό Πλαίσιο στη Θεωρία και στην Πράξη
 
Παραβάσεις περί ναρκωτικών στην Ελλάδα συνιστούν η κατοχή, προμήθεια, διακίνηση, αγορά, πώληση, μεταφορά και διάδοση όλων των ειδών ναρκωτικών ουσιών, καθώς και η έμμεση συμμετοχή, αποσιώπηση και διευκόλυνση των πράξεων αυτών, που τιμωρούνται από το νόμο (1729/87). Οι εξαρτημένοι και μη εξαρτημένοι παραβάτες διακρίνονται και τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης από το δικαστήριο.
 
Η εξάρτηση θεωρείται ελαφρυντικός παράγοντας ακόμη και για φαινομενικά άσχετες παραβάσεις (π.χ. κλοπή), που διαπράχθηκαν, όμως, για την εξασφάλιση της ουσίας, εφόσον αυτό θεωρείται ότι οδηγεί σε μια κατάσταση μειωμένης ευθύνης και περιορισμένης δυνατότητας κρίσης. Η εξέταση, όμως, της διαπίστωσης ως προς το εάν υπάρχει εξάρτηση στον παραβάτη συχνά αγνοείται ή καθυστερεί σημαντικά. Συχνό αποτέλεσμα είναι η απαγγελία κατηγοριών και καταδίκη ατόμων σοβαρά εξαρτημένων ως απλώς εμπόρων, σε πολύ μακρά διαστήματα εγκλεισμού, κατά τα οποία ουσιαστικά δεν προσφέρεται θεραπεία, αλλά μόνο τιμωρία.
 
Προβληματισμό προκαλεί, επίσης, η αντιμετώπιση της κατοχής ουσιών, αφού ο χρήστης θα έχει αναπόφευκτα στην κατοχή του κάποια ποσότητα προς ιδία χρήση, το ανώτατο όριο της οποίας, όμως, δεν προβλέπεται ξεκάθαρα από το νόμο, αλλά η κατοχή οποιασδήποτε ποσότητας τιμωρείται αυθαίρετα. Οι εξαρτημένοι χρήστες που κατέχουν ναρκωτικά για προσωπική χρήση έχουν την ευκαιρία να διαλέξουν την εισαγωγή σε κάποιο Πρόγραμμα Απεξάρτησης, η συστηματική συμμετοχή ή ολοκλήρωση του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε αποχή από την ποινική δίωξη.
 
Αντίστοιχα, η συμμετοχή σε Πρόγραμμα Απεξάρτησης μέσα στη φυλακή (στη Θεραπευτική Κοινότητα Εν Δράσει του ΚΕ.Θ.Ε.Α. στη Γυναικεία Φυλακή Κορυδαλλού και στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών), μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της ποινής, με τον όρο της συνέχισης σε κάποιο αναγνωρισμένο Θεραπευτικό Πρόγραμμα εκτός φυλακής (νόμος 2331/95, άρθρο 21). Για τους υπόλοιπους εξαρτημένους κρατούμενους, μία πιο ευνοϊκή μεταχείριση στο δικαστήριο μπορεί να επιτευχθεί με την προσκόμιση γραπτής βεβαίωσης συμμετοχής τους στις Ομάδες Αυτοβοήθειας του ΚΕ.Θ.Ε.Α. ή του 18 ΑΝΩ, μέσα στη φυλακή.
 
Το μεγάλο εμπόδιο για τους εξαρτημένους κρατούμενους είναι η αυξανόμενη, τελευταία, άρνηση του δικαστηρίου να δεχτεί τις βεβαιώσεις συμμετοχής σε Πρόγραμμα ή Ομάδα Αυτοβοήθειας μέσα στη φυλακή. Τέλος, ένα ερώτημα ουσιαστικής δικαιοσύνης και παραβίασης των δικαιωμάτων του δράστη τίθεται όταν παρότι το άτομο παρακολουθεί ή έχει ήδη ολοκληρώσει κάποιο Θεραπευτικό Πρόγραμμα και είναι καθαρό, καταδικάζεται για παράβαση η οποία είχε διαπραχθεί κάτω από την κατάσταση της εξάρτησης και εκκρεμούσε η εκδίκασή της.
 
 
Εν κατακλείδι
 
Οι τοξικομανείς αποτελούν μία από τις πιο αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες και είναι προφανές, ότι ο ποινικός τους εγκλεισμός τους αποδίδει άλλη μία αρνητική ταυτότητα, η οποία διπλασιάζει τη συνείδηση του περιθωριοποιημένου και ωθεί περαιτέρω στη διατήρηση ενός φαύλου κύκλου στίγματος-αποκλεισμού-παραβατικότητας. Μη εφαρμόζοντας τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου, το κράτος στη πραγματικότητα τιμωρεί την εξάρτηση καθεαυτή και όχι τις παραβάσεις που διαπράττονται μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Στην πραγματικότητα, η φυλάκιση και η παράλληλη ελλιπής παροχή ευκαιριών για απεξάρτηση και επανένταξη, εγκαθιδρύει μία ποινική και όχι μία θεραπευτική σχέση ανάμεσα στον εξαρτημένο παραβάτη και το κράτος, καθώς και μία άλλη, η οποία καταπατά τα δικαιώματα του πρώτου, εφόσον η απεξάρτηση είναι η μόνη του ευκαιρία και όπλο για κοινωνική ένταξη.
 
Παρά την ανάγκη εφαρμογής των ευνοϊκών αυτών διατάξεων, υπάρχει, επίσης, και ένα ζήτημα διαφοροποίησης ανάμεσα στη θεραπεία και την τιμωρία, ουσιαστικά δηλαδή, ότι η εξάρτηση δεν μπορεί να γίνεται αντιληπτή ούτε και να αντιμετωπίζεται ως ποινική παράβαση. Πρέπει να προσφέρεται στους τοξικομανείς παραβάτες η ευκαιρία να αποστασιοποιηθούν από περαιτέρω εμπλοκή τους με το Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης, και η δυνατότητα να ζήσουν νόμιμα και με αξιοπρέπεια. Οι τοξικομανείς που κρατούνται για παραβάσεις μη σχετιζόμενες με ναρκωτικά πρέπει να μπορούν να συμμετάσχουν, ωστόσο, σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απεξάρτησης όπου θα μπορούν να ζουν σε εικοσιτετράωρη βάση. Τελικά το κράτος πρέπει να προσφέρει σε όλους του κρατούμενους, εξαρτημένους και μη, την ευκαιρία επανα-συμμετοχής στην κοινωνία, με ευκαιρίες για εργασία, στέγη, ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη. Πρέπει, βασικά, να προσφέρει σεβασμό και αναγνώριση σε εκείνους, αλλά και να αναδεικνύεται το ίδιο ως μία οργανωμένη κοινωνία η οποία μπορεί, θέλει, και ξέρει να συγχωρεί, καθώς μπορεί να προσέχει όχι τις δράσεις αλλά τους δράστες, και να τους συμπαραστέκεται για την ικανότητά τους να δρουν, και άρα να δρουν με εναλλακτικούς τρόπους απέναντι σε διαφορετικές ευκαιρίες. 

 


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»




“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA