ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 7 - Φεβρουάριος 2008


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Επιστημονική εκδήλωση με θέμα:
«Κώδικας Δεοντολογίας για τους Εγκληματολόγους – Πρόταγμα του 21ου αιώνα;»

                                                                                                                                                                                                                                                                              ,

Αρτεμισία Παππά
Αργυρή Πανεζή,
Σοφία Παναγιωτοπούλου,
Φοιτήτριες Νομικής Σχολής Αθηνών

H Ελληνική Εταιρία Εγκληματολογίας και το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών πραγματοποίησαν εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Κώδικας Δεοντολογίας για τους Εγκληματολόγους – Πρόταγμα του 21ου αιώνα;» την Τρίτη 18 Μαρτίου 2008.
 
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυνε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εγκληματολογίας κα Αλίκη Μαραγκοπούλου, της οποίας η στάση ήταν ευνοϊκή ως προς την δημιουργία κωδίκων δεοντολογίας για τους εγκληματολόγους ερευνητές και για τους εγκληματολόγους επαγγελματίες. 
 
Πρώτη έλαβε το λόγο η συντονίστρια της συζήτησης, η Ομότιμη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Καλλιόπη Σπινέλλη και υποστήριξε ότι Κώδικας Δεοντολογίας είναι το σύνολο κανόνων που θα ρυθμίζει την συμπεριφορά των εγκληματολόγων και τις επιτρεπόμενες μεθόδους κατά την άσκηση των ερευνητικών ή επαγγελματικών τους καθηκόντων. Και η Καθηγήτρια ήταν θετική με την δημιουργία του, αφού κάνοντας και μια ιστορική αναδρομή ανέδειξε την μεγάλη σημασία και την αποτελεσματικότητα που θα είχε ένα τέτοιο εγχείρημα. Έθεσε, τέλος,  τον προβληματισμό αναφορικά με το περιεχόμενο που θα έχει ο κώδικας αυτός και σε ποιόν θα ανατεθεί το δύσκολο αυτό έργο.
 
Ο Θ. Παπαδάκης, Πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) που χρονολογείται από το 1963, αναφέρθηκε στην πορεία του αντίστοιχου κώδικα. Το 1978 ψηφίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Κώδικας Δεοντολογίας  Ψυχολόγων, ήταν λογικό λοιπόν, καθώς ούτε σπουδές ψυχολογίας υπήρχαν στην Ελλάδα, ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΣΕΨ να επηρεαστεί από το εξωτερικό, κυρίως δε από την Αμερική, όπου το ζήτημα αυτό είχε εξελιχθεί περισσότερο. Ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΣΕΨ απευθύνεται στους ψυχολόγους είτε ασκούν κλινική πράξη είτε διεξάγουν έρευνα είτε διδάσκουν είτε συγγράφουν, και τους δεσμεύει σε ηθικές αρχές επηρεασμένες από το λειτούργημα των δημοσιογράφων. Σημαντική ρύθμιση είναι η δυνατότητα κατάθεσης παραπόνων κατά ψυχολόγου, η κρίση αυτών από αρμόδια αρχή και η επιβολή ποινών από το σύλλογο σε περίπτωση απόκλισης από τις βασικές αρχές του ΣΕΨ. Άξια επισήμανσης είναι η πρωταρχική υποχρέωση του ψυχολόγου προς τον πελάτη για εχεμύθεια. Ως μόνη εξαίρεση είναι η άρση απορρήτου σε περίπτωση κινδύνου πελάτη ή τρίτων, όπου αναφέρονται πληροφορίες σε αρμόδιες αρχές και φορείς. Αναφορά έγινε ακόμη στον Μετά-κώδικα ηθικής E.F.P.A. (European Federation of Psychologists’ Association) του 1995 και στο Καταστατικό Χάρτη Επαγγελματικής Ηθικής για τους ψυχολόγους, όπου θέτει ως θεμελιώδες το σεβασμό δικαιωμάτων, την υπευθυνότητα, την επάρκεια και την ακεραιότητα.  
 
Έπειτα, τον λόγο πήρε η Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας και μέλος του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών, Μ. Μαρντικιάν-Γαζεριάν, η οποία αναφέρθηκε για τους ήδη υπάρχοντες Κώδικες Δεοντολογίας στο επάγγελμα των κοινωνικών λειτουργών. Επισήμανε ότι για να εισαχθεί ένας τέτοιος κώδικας σε κάποιον επιστημονικό κλάδο, όπως αυτός των εγκληματολόγων, θα πρέπει τα ενδιαφερόμενα άτομα να προετοιμαστούν για αυτό, γιατί πλέον θα δεσμεύεται η δουλεία, έστω και αν γίνεται προς καλυτέρευση της έρευνας και του επαγγέλματος. Πάντως και το ζήτημα, κατά πόσο θα δεσμεύει ένας Κώδικας Δεοντολογίας θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά. Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στις αρχές, τις υποδείξεις και τις υποχρεώσεις που επιβάλλει ο Κώδικας δεοντολογίας των κοινωνικών λειτουργών, σύμφωνα και με τον σχετικό νόμο του 1992. Τελειώνοντας την εισήγησή της, η καθηγήτρια επισήμανε την προβληματική, αν από τον κώδικα θα δεσμεύονται μόνο τα μέλη του συλλόγου των κοινωνικών λειτουργών ή όλοι όσοι ασκούν το σχετικό επάγγελμα.
 
Ο Ν. Φακιολάς, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Kοινωνιολόγων, Διευθυντής Ερευνών Ε.Κ.Κ.Ε., αναφέρθηκε στον Κώδικα Δεοντολογίας των Κοινωνιολόγων. Χαρακτηριστικό αυτού του Κώδικα είναι ότι προβλέπει οδηγίες για την άσκηση του επαγγέλματος χωρίς να υπάρχουν διατάξεις για κυρώσεις, διότι υπάρχουν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για αυτό το λόγο καταστατικά σωματείων και ειδικοί νόμοι.
 
Επόμενη εισηγήτρια η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Έφη Λαμπροπούλου, η οποία εξ αρχής έθεσε τρεις άξονες, την ερευνητική ηθική, το επιστημονικό ήθος και την ηθική υπευθυνότητα. Δέχθηκε ότι οι επαγγελματίες πρέπει να διακατέχονται και από τα τρία αυτά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, μη θεωρώντας όμως αναγκαία την δημιουργία κωδίκων δεοντολογίας που να τα επιβάλλουν με εποπτεία και πειθαρχικό έλεγχο. Παραδέχθηκε την χρησιμότητα τέτοιων κωδίκων, αντέτεινε όμως την εθελοντική συμμετοχή και την εξάρτηση από το αν είσαι μέλος ή όχι του αντίστοιχου συλλόγου και το ότι πρέπει να υπάρχει συνοχή στον επιστημονικό κλάδο και εμπιστοσύνη στις εσωτερικές σχέσεις των μερών για την υπακοή σε έναν Κώδικα Δεοντολογίας, και κάτι τέτοιο βέβαια δεν είναι δεδομένο. Αναρωτήθηκε βέβαια και σε ποιους κανόνες θα είναι υπόλογοι οι έλληνες ερευνητές στο εξωτερικό. Συμπερασματικά, η Καθηγήτρια θεώρησε ότι οι Κώδικες Δεοντολογίας δεν είναι απολύτως αναγκαίοι, προτείνοντας την ύπαρξη αρμόδιας συμβουλευτικής επιτροπής. 
 
Ο Νικόλαος Κουλούρης, εγκληματολόγος της Δικαστικής Φυλακής Κορυδαλλού, επισήμανε κυρίως τις ιδιαιτερότητες του χώρου των φυλακών. Μίλησε συγκεκριμένα για τα προβλήματα του επαγγέλματος και διατύπωσε το σημαντικότατο ερώτημα «Πώς πρέπει να λειτουργεί ένας εγκληματολόγος, ως δημόσιος υπάλληλος ή ως ειδικευμένος σύμβουλος σωφρονιστικών ιδρυμάτων, υπεύθυνος να μεταφέρει τα προβλήματα των φυλακισμένων και να συμβάλλει στην επίλυση αυτών;» Δύσκολη η απάντηση καθώς ο εγκληματολόγος εκ των πραγμάτων αναγκάζεται συχνά να δρα ως όργανο της διοίκησης και έρχεται αντιμέτωπος με αντιτιθέμενα συμφέροντα. Αναρωτήθηκε λοιπόν, μήπως η κωδικοποίηση των βασικών αρχών του λειτουργήματος του εγκληματολόγου θα κατέρριπτε  το σκεπτικό ότι «…στη φυλακή επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού…» και θα ανεξαρτητοποιούσε το ρόλο του.
 
Τελευταία ομιλήτρια της εκδήλωσης, η επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κρανιδίωτη Μαρία, η οποία αναφέρθηκε στο περιεχόμενο που θα πρέπει να έχει ένας τέτοιος κώδικας για τους εγκληματολόγους και κυρίως στην αμεροληψία, στο απόρρητο των πληροφοριών, στην αποφυγή πρόκλησης βλάβης στην ψυχική υγεία των υποκειμένων που συμμετέχουν στην έρευνα, στους συνεργαζόμενους φορείς κλπ. Θα πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεώσεις του εγκληματολόγου τόσο σαν επαγγελματία, όσο και σαν ερευνητή. Πρότεινε όμως, τέτοιοι κανόνες να μη έχουν αναγκαστικό χαρακτήρα, αλλά να λειτουργούν συμβουλευτικά, παράλληλα με την ελληνική νομοθεσία, η οποία υπερισχύει. Τέλος, αναφέρθηκε ειδικά στα επαγγελματικά απόρρητα του άρθρου 212 ΚωδΠοινΔικον., προτείνοντας και την προσθήκη νέων επαγγελμάτων, όπως κοινωνικά, ανθρωπιστικά επαγγέλματα, επαγγέλματα κοινωνικής αρωγής.
 
Στο τέλος της εκδήλωσης, εξέφρασε και τη γνώμη του μεταξύ άλλων κι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νέστωρ Κουράκης, ο οποίος χαρακτήρισε αναγκαία την σύνταξη Κώδικα Δεοντολογίας για τους εγκληματολόγους, επισημαίνοντας όμως δύσκολα και οριακά ζητήματα που πρέπει εκ των προτέρων να ληφθούν υπόψη, για την επίτευξης της μέγιστης αποτελεσματικότητας της προσπάθειας αυτής.       

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA