ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 13 - Φεβρουάριος 2010


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτωνShare |Εκδήλωση Δ.Σ.Α. για τα 50 χρόνια λειτουργιας του Ε.Δ.Δ.Α.
 

του Κώστα Λεϊμονή,
Ασκούμενου Δικηγόρου

Εξέχουσες νομικές προσωπικότητες έδωσαν το παρόν στην επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στις 9 Νοεμβρίου 2009 στο κτήριο της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Αιόλου στο πλαίσιο του εορτασμού των πενήντα χρόνων λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επίτιμοι προσκεκλημένοι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Jean – Paul Costa, καθώς επίσης και ο Αντιπρόεδρος του ίδιου Δικαστηρίου κύριος Χ. Ροζάκης, όπως και η επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος του ΕΔΑΔ κα Μ. Τσίρλη. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κύριος Δ. Παξινός, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κύριος Χ. Καστανίδης και οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων της Επικράτειας: ο κύριος Γ. Καλαμίδας, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο κύριος Π. Πικραμένος, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και ο κύριος Γ. Κούρτης, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


Αρχικά χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κύριος Χ. Καστανίδης, ο οποίος εξήρε την ύπαρξη και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο, όπως υπογράμμισε, τιμά τον νομικό πολιτισμό και συνδράμει στη διαμόρφωση μιας ορθής πολυμορφικής νομικής πραγματικότητας.
 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Π. Πικραμένος, ο οποίος επικεντρώθηκε στα τρία κυριότερα επιτεύγματα του Δικαστηρίου, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί το ultimum refugium (έσχατο καταφύγιο) προσφυγής των θιγέντων πολιτών, ότι βοηθά στην άρση νομικών διαφορών και στην εξομάλυνση των όποιων ανισοτήτων και ότι τέλος αποτελεί κύρια πηγή έμπνευσης για άλλα διεθνή συστήματα δικαστικής προστασίας δικαιωμάτων.


Έπειτα από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο βήμα ανέβηκε ο κύριος Γ. Καλαμίδας, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του χαιρέτησε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και έκανε λόγο για τη ρηξικέλευθη νομολογία του εν λόγω δικαστηρίου, του οποίου οι δικαστικές αποφάσεις ορισμένες φορές, όπως ο ίδιος σημείωσε, δεν συνάδουν με το περί δικαίου αίσθημα, όπως για παράδειγμα η αποκαθήλωση του Σταυρού στα σχολεία (πρόσφατη νομολογία του Δικαστηρίου). Εξαιτίας, λοιπόν, του γεγονότος ότι διαφορετικά αποδέχεται μια μεγάλη μερίδα πολιτών την εκάστοτε δικαστική απόφαση του Δικαστηρίου, το τελευταίο πρέπει να προσπαθήσει να επιτύχει μια ευρύτερη κοινωνική αποδοχή των αποφάσεών του χωρίς βέβαια αυτό να αποτελέσει τροχοπέδη στην εξέλιξη της νομολογιακής του σκέψης.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κύριος Γ. Κούρτης ο οποίος ανέφερε ότι η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποτέλεσε, και η λειτουργία του συνεχίζει να αποτελεί, νέα πνοή για την πληρέστερη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών. Συνέχισε, τέλος, λέγοντας ότι η πλούσια προσφορά του Δικαστηρίου στον νομικό κόσμο στηρίζεται κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος στην εργατικότητα των δικαστών του.

Τη σκυτάλη της συζήτησης έλαβε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Jean Paul Costa, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και τον Πρόεδρο κύριο Δ. Παξινό για την τιμητική αυτή εκδήλωση, αναφέρθηκε στην νομολογιακή παραγωγή και εξέλιξη του Δικαστηρίου και την επιρροή της νομολογίας αυτής συγκεκριμένα στη γαλλική έννομη τάξη. Ο κύριος Costa έδωσε πολλά παραδείγματα από τη Γαλλία και τις καταδίκες της από το δικαστήριο του Στρασβούργου, οι οποίες την επηρέασαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αναθεωρήσει τη νομολογία της και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ.

Ως επόμενος ομιλητής ακολούθησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κύριος Χ. Ροζάκης. Ο κύριος Ροζάκης τόνισε τη μαζική εισροή εξαιρετικά μεγάλου αριθμού υποθέσεων στο Στρασβούργο, γεγονός που επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στην κρίση του Δικαστηρίου. Το δικαστήριο, σύμφωνα με τον ομιλούντα, παρέχει μια ενιαία προστασία των δικαιωμάτων στον κοινό ευρωπαϊκό χώρο και δημιουργεί έτσι ένα εύκρατο κλίμα ευρωπαϊκών συναντιλήψεων. Η νομολογία του Δικαστηρίου έχει πετύχει την προσαρμογή της στις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, καθώς και την ανάπτυξη νέων δικαιωμάτων που ερμηνεύονται με ευρύτητα. Τέλος, οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ απευθύνονται πέρα από τον κύκλο των διαδίκων και σε τρίτα κράτη, αμέτοχα, τα οποία από τη στιγμή που πληροφορούνται την απόφαση, πρέπει να ελέγξουν αν η δική τους έννομη τάξη συγκρούεται με τη δρομολογημένη παραβίαση.  Αποσκοπείται έτσι η επίτευξη μεγαλύτερης ενότητας ανάμεσα στα μέλη του Δικαστηρίου.

Τελευταία ομιλήτρια η κυρία Μ. Τσίρλη, επικεφαλής του ελληνικού νομικού τμήματος του ΕΔΔΑ, η οποία έδωσε έμφαση κυρίως στο δικονομικό μέρος της δίκης ενώπιον του Δικαστηρίου, στην αρχή της δίκαιης δίκης και στις καταδίκες της Ελλάδας για την τυπολατρική προσέγγιση των ένδικων μέσων (αναίρεση από τον Άρειο Πάγο), καθώς και την άτεγκτη προσκόλληση των ελληνικών δικαστηρίων στο τυπολατρικό γράμμα ορισμένων κανόνων δικαίου. Πρέπει να δίνεται έμφαση στα ουσιαστικά δικαιώματα έναντι των τυπικών διατάξεων, αν πράγματι σκοπός είναι η πραγματική προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Τέλος, η κυρία Τσίρλη υπογράμμισε ότι η νομολογία του ΕΔΔΑ αποτελεί και πρέπει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας μας.


Ακολούθησε παράδοση δώρων στους τρεις προαναφερθέντες επίτιμους προσκεκλημένους του ΕΔΔΑ, καθώς και μουσική εκδήλωση της χορωδίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τον εορτασμό των 50 χρόνων λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA