Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων


Πώς αξιολογείτε την παρέμβαση των Δανειστών της Ελλάδας, υπό τη μορφή μνημονιακών απαιτήσεων για λήψη μέτρων εναντίον της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς;
Επιμέλεια:

Παναγιώτης Δεριζιότης,

Φοιτητής Νομικής Αθηνών
Αφροδίτη, 19 ετών, φοιτήτρια ΕΜΠ
Είναι αναγκαίες οι παρεμβάσεις για την εξυγίανση των παρανομιών στις οικονομικές συναλλαγές και τη φοροδιαφυγή, που άκμαζαν ήδη και προ των μνημονίων και, μάλιστα, στο μέτρο που δεν έχουν ληφθεί εκ των έσω καταλυτικά μέτρα αντιμετώπισης.

Άλκης, 27 ετών, δικηγόρος και μεταπτυχιακός ερευνητής
Η επιπολάζουσα φοροδιαφυγή και η νομιμοποίηση παρανόμως κεκτημένου χρήματος σαφώς δεν έχουν ανακοπεί, παρά μεσουρανούν ίσως και διογκώνονται.
Ως εκ τούτου, ο παντοειδής ανταγωνισμός νοθεύεται, οι καταναλωτές επιβαρύνονται από τις καταπλεοναστικές συναλλαγές και, εν τέλει, υποχωρεί η κοινωνική δικαιοσύνη, απέναντι στον εκμαυλισμό και την κατάπτωση των συναλλακτικής ηθικής. Πρέπει τεχνικά κλιμάκια και εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες της άμεσα εμπλεκόμενης Ε.Ε. και των μηχανισμών διάσωσης των κρατών-μελών της ευρωζώνης να διαμορφώσουν από κοινού με ελληνικό καταρτισμένο προσωπικό ένα μικτό διευθυντήριο εποπτείας και χάραξης δημοσιονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο των μνημονιακών συμφωνιών εντός της ζώνης του Υπ. Οικονομικών, με χωριστή γραμματεία, λογοδοτώντας στην κυρίαρχη κυβέρνηση και στους πιστωτές της χώρας.
Κάθε δράση πρέπει, ωστόσο, να είναι συμβουλευτική και όχι υδροκέφαλη και συγκεντρωτική. Σημειωτέον δε ότι πολλαπλώς έχουν αποτύχει θεσμικά οι κλιμακώσεις των φόρων, ενώ δεν ελέγχεται το πόθεν έσχες των πολιτικών παραγόντων, παρά ενόψει μικροπολιτικών παιγνίων. Εδώ πρέπει να συμφωνηθεί μείωση των κρατικών δαπανών, ώστε να αποτραπούν οι αλόγιστοι εξωτερικοί δανεισμοί.

Φώτης, 31 ετών, σκηνοθέτης και παραγωγός του κινηματογράφου
Καλώς έχει να υπάρχει μια συνεργασία για την πάταξη αυτών των εγκλημάτων, καθώς συνδυάζεται η μεταρρυθμιστική εμπειρία και πρωτοβουλία εντός και εκτός Ελλάδας, αρκεί για τις παρεμβάσεις αυτές να μην ευνοείται οικονομικά και κερδοσκοπικά η Γερμανία.

Νίκος, 42 ετών, στρατιωτικός
Η καταπολέμηση της οικονομικής διαφθοράς και της φοροδιαφυγής δεν έχει αποδώσει με τα μνημόνια. Αντιθέτως, έχει υποχωρήσει. Πρέπει, όμως, να ενισχυθούν οι δυνάμεις του ΣΔΟΕ και να εξορθολογιστεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, με σταθερότερες ρυθμίσεις, «ανάσες» προς τους μη έχοντες και συμβουλευτική υποστήριξη από τους διεθνείς συνεργάτες μας για τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Τάσος, 19 ετών, φοιτητής ΕΜΠ
Μολονότι το ελληνικό παράδειγμα ενέχει τις νοοτροπίες της απάτης και των υπεκφυγών από τις νόμιμες υποχρεώσεις, οι ψηφοφόροι πολίτες της Ελλάδας δεν έχουν ταυτόχρονα επικροτήσει στην πλειοψηφία τους τη σύναψη νέων υποχρεώσεων δια των μνημονίων. Πόσω μάλλον να αναδείξουν, από κοινού με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιπροσώπους διαπραγματεύσεων· ειδικά για τα ευαίσθητα ζητήματα της συγκρότησης φορολογικών συστημάτων και της διαμόρφωσης αποτελεσματικότερης ποινικής ανίχνευσης και μεταχείρισης των υπαίτιων διαφθοράς.