CURRENT ISSUE      CENTRE FOR PENAL AND CRIMINOLOGICAL RESEARCH      THE STAFF... (2003-2015)      ARCHIVE (ALL ISSUES)    Issue 7_eng -    



REPORTAGES

Issue 1 - September 2010


Print it     Send to a friend     Smaller  Larger Font size



Share |



Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα: «(Αν)ασφάλεια, Αντεγκληματική Πολιτική και Δικαιώματα του Ανθρώπου»
 
 
του Πάνου Παναγιωτόπουλου,
φοιτητή Νομικής Αθηνών

 
Η Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας και το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών διοργάνωσαν την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2006 στην αίθουσα Δρακοπούλου (Παλαιό Αμφιθέατρο Ιατρικής) του Πανεπιστημίου Αθηνών επιστημονική εκδήλωση με θέμα «(Αν)ασφάλεια, Αντεγκληματική Πολιτική και Δικαιώματα του Ανθρώπου».
 
Η συντονίστρια της συζήτησης ομότιμη καθηγήτρια του Παντείου  Πανεπιστημίου κ. Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου στην εισαγωγική της ομιλία για την εκδήλωση αναφέρθηκε στο φαινόμενο της τρομοκρατίας και τη δυσχερή αποτελεσματική αντιμετώπισή του στο μεταίχμιο της ασφάλειας με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ιδίως έθεσε τον προβληματισμό για τα μέτρα που υιοθετούνται στο πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής και για τον κίνδυνο που ελλοχεύει μήπως τα ανθρώπινα δικαιώματα υποχωρήσουν κάτω από τα ανεκτά όρια, με βάση τις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας, μπροστά στην πραγματική ή προσχηματική  ανάγκη ασφάλειας.
 
Ο καθηγητής Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νέστωρ Κουράκης έλαβε πρώτος τον λόγο. Στην εισήγησή του με θέμα « Το δικαίωμα του πολίτη στην ασφάλειά του» ανέλυσε αρχικά το ζήτημα του εάν υπάρχει συνταγματικό ή έστω ουσιαστικό δικαίωμα στην ασφάλεια και  ανέτρεξε στις ιστορικές του «καταβολές». Ειδικότερα αναφέρθηκε στη γαλλική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1789), όπου το δικαίωμα στην ασφάλεια συνδεόταν με το δικαίωμα ελευθερίας και αντίστασης στην τυραννία, στο σχέδιο Συντάγματος του Ρήγα, όπου το δικαίωμα ασφάλειας συνδεόταν με την έννοια της «σιγουρότητας» και ακόμη, στις τάσεις που επικράτησαν κατά τη δεκαετία του ’80, όποτε το κράτος θεώρησε βαθμιαίως υποχρέωσή του να εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες  για την ασφάλεια των πολιτών και αναγνώρισε, έτσι, μέσω των δικαστηρίων αγώγιμη υποχρέωση των πολιτών για αποζημίωση όταν οι υποχρεώσεις αυτές δεν τηρούνται. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν, στις περισσότερες χώρες, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και της 7ης  και 21ης Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο, τόνισε την έως τώρα αναποτελεσματικότητα τους και  το άτοπο της έως τώρα εφαρμοσθείσας αμιγώς κατασταλτικής πολιτικής έναντι αυτού του φαινομένου, χωρίς ταυτόχρονα να αναζητηθούν και να αντιμετωπισθούν τα βαθύτερα αίτια γέννησης του φαινομένου.
 
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο  Πάντειο Πανεπιστήμιο κ.Χριστίνα Ζαραφωνίτου, η οποία στο πλαίσιο της εισήγησής της με θέμα «Όψεις και διαστάσεις του κοινωνικού φαινομένου της ανασφάλειας», ανέπτυξε τους σημαντικότερους παράγοντες δημιουργίας ή/και έντασης του φόβου του εγκλήματος, καθώς και τις σοβαρές συνέπειές του τόσο σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο όσο και στην αντεγκληματική πολιτική. Μέσα από την αναφορά στα πορίσματα της πρόσφατης ευρωπαϊκής έρευνας θυματοποίησης καθώς στην εμπειρική διερεύνηση της σχετικής με το έγκλημα ανασφάλειας στους κατοίκους της ελληνικής πρωτεύουσας, επισημάνθηκε από την εισηγήτρια, η σημαντική διάκριση μεταξύ της πρόσληψης του εγκλήματος ως ατομικής και κοινωνικής απειλής, η οποία εξηγεί την αναντιστοιχία μεταξύ δεικτών εγκληματικότητας και φόβου του εγκλήματος, καθώς και εκείνην μεταξύ της μικρής θυματοποίησης ορισμένων κατηγοριών ατόμων και του μεγάλου φόβου τους για το έγκλημα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον προσδιοριστικό ρόλο ορισμένων υποκειμενικών και αντικειμενικών παραγόντων στην εκδήλωση ανασφάλειας, όπως είναι η έννοια του ‘ευάλωτου’, η προηγούμενη εμπειρία θυματοποίησης, τα ΜΜΕ, η ποιότητα ζωής και η εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της ποινικής δικαιοσύνης και στην αστυνομία. Οι συνέπειες των διαστάσεων που έχει προσλάβει το φαινόμενο της ανασφάλειας είναι ορατές μέσα από τους αυτοπεριορισμούς στους οποίους υποβάλλονται οι πολίτες στην καθημερινή ζωή τους, την όξυνση των κοινωνικών σχέσεων λόγω της διάδοσης ρατσιστικών και ξενοφοβικών στερεοτύπων αλλά και μέσα από την ενίσχυση των τιμωρητικών στάσεων, οι οποίες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την εφαρμογή πολιτικών κατασταλτικού χαρακτήρα. Οι συνέπειες αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στη σφαίρα των ατομικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τα οποία απειλούνται και περιστέλλονται στο πλαίσιο εφαρμογής πολιτικών ‘ασφάλειας’ και ‘μηδενικής ανοχής’.
 
Ακολούθησε η εισήγηση του αναπληρωτή καθηγητή Αντεγκληματικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, με θέμα «Κυβερνητική της ασφάλειας και αντεγκληματική πολιτική: Η ποινική διαχείριση των δικαιωμάτων» σημείωσε ότι η κυβερνητική της ασφάλειας εκφράζεται μέσα από την αναγωγή του «δικαιώματος στην ασφάλεια», ως αυτόνομου και δυνητικά ανταγωνιστικού θεμελιώδους δικαιώματος, που παρέχει τη δυνατότητα στον  εθνικό και υπερεθνικό νομοθέτη για δραστικές επεμβάσεις στη σφαίρα των ατομικών ελευθεριών. Η πρόληψη και η καταστολή χάνουν σταδιακά τη διακριτότητά τους ως συστατικά μέρη της αντεγκληματικής πολιτικής και  αφομοιώνεται από ολοκληρωμένες πολιτικές ασφάλειας. Στο μετανεωτερικό κόσμο, το αίτημα για ασφάλεια εξισορροπείται ή όχι με το αίτημα για προστασία των δικαιωμάτων, ανάλογα με την αντίληψη που διαπνέει την πολιτική για την προάσπιση του κράτους δικαίου. Η κυβερνητική της κοινωνικής αντίδρασης κατά του εγκλήματος προβάλλει σήμερα στο ποινικό και κοινωνικό πεδίο ένα είδος ασφάλειας προσαρμοσμένης στην επαύξηση των μηχανισμών διαρκούς επιτήρησης, οι οποίοι είναι διάχυτοι και νομιμοποιημένοι μέσα στην κοινωνία, ώστε να αισθάνεται ο πολίτης ότι ελέγχεται διαρκώς. Αυτή η κυβερνητική της ασφάλειας τείνει όλο και περισσότερο να μετατρέπεται σε αποτέλεσμα της ίδιας της διαδικασίας της, ανταλλάσσοντας το δίπολο ανασφάλεια - εγκληματικότητα με αυτό της πειθαρχίας - επιτήρησης σε κοινωνίες που συμμετέχουν όλο και λιγότερο στις δράσεις της διακυβέρνησης. Κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία υποχώρηση όχι μόνο των δικαιωμάτων, αλλά και των ίδιων των δημοκρατικών κατακτήσεων.
 
Την εκδήλωση έκλεισε η ομιλία του επίκουρου καθηγητή Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γ.Π.Νικολόπουλου, με τίτλο «“Eλευθερία, ασφάλεια, δικαιοσύνη”: όψεις και αντινομίες του ευρωπαϊκού κοινωνικού ελέγχου», που προσέγγισε το γενικότερο θέμα της εκδήλωσης μέσα στο πλαίσιο της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σ’ αυτή την προοπτική, το πρόταγμα της ασφάλειας είχε συσχετισθεί εξαρχής με το πρόταγμα της ελεύθερης μετακίνησης των προσώπων, προκειμένου να εξυπηρετήσουν και τα δύο, από κοινού, το στόχο της δημιουργίας μιας «μεγάλης ευρωπαϊκής αγοράς χωρίς σύνορα». Εντούτοις, στο ζήτημα της κινητικότητας των προσώπων δεν ακολουθήθηκε μια φιλελευθεροποίηση αντίστοιχη με εκείνη για τη διακίνηση των κεφαλαίων, των προϊόντων και των υπηρεσιών, εφόσον η άρση των «εσωτερικών» συνοριακών ελέγχων θεωρήθηκε, ταυτόχρονα, ως πηγή διακινδύνευσης, εξαιτίας των φόβων αύξησης της διασυνοριακής εγκληματικότητας, για την αντιμετώπιση της οποίας υιοθετήθηκαν πολιτικές αστυνόμευσης («policing»). Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών υπήρξε η δημιουργία ενός «χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης», στο πλαίσιο του οποίου, όμως, η ασφάλεια αναδείχθηκε σε κέντρο βάρους της συνολικής ισορροπίας του: τόση ελευθερία ώστε να μη θίγεται η ασφάλεια, τόση δικαιοσύνη ώστε να εξυπηρετείται πρωτίστως η ασφάλεια. Εντούτοις, οι εξελίξεις αυτές δεν συναρμόστηκαν χωρίς τριβές με τις εθνικές δικαιοταξίες των κρατών μελών, οι οποίες εκδήλωσαν συχνά τις αντιστάσεις τους στη μονόπλευρη αντεγκληματική λειτουργία και στα δικαιοπολιτικά ελλείμματα του «χώρου» - όπως συνέβη, πρόσφατα, με τις διαδικασίες μεταφοράς και εφαρμογής στις έννομες τάξεις των κρατών μελών της απόφασης - πλαισίου του Συμβουλίου για το «ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης». Συμπερασματικά, ο εισηγητής διαπίστωσε ότι, στο πλαίσιο της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης οι σκοπιμότητες της αντεγκληματικής πολιτικής υπερβαίνουν, συχνά, τα δικαιοπολιτικά επιβεβλημένα όρια που τίθενται τόσο από τον εγγυητικό-φιλελεύθερο ρόλο του ποινικού δικαίου όσο και από το σύνολο των προταγμάτων που ονομάζουμε «ανθρώπινα δικαιώματα».
 
Μετά το τέλος των ομιλιών επακολούθησε συζήτηση στην οποία μεταξύ άλλων παρενέβησαν ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ.  Ιάκωβος Φαρσεδάκης, η καθηγήτρια Εγκληματολογίας  Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Καλλιόπη Σπινέλλη και η πρώην Διευθύντρια του Εγκληματολογικού Τμήματος  του Συμβουλίου της Ευρώπης Ομότιμη Καθηγήτρια του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών κ  Αγλαία Τσήτσουρα.  

Χριστίνα Ζαραφωνίτου
“Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι δε θ’ ασχοληθώ με την Εγκληματολογία”

more...
HACKERS

 
Προσεγγίζουμε το φαινόμενο των hackers...
 
• με την εργασία “hackers” του Βασίλη Καραγιαννόπουλου
 
• και τα πορίσματα της έρευνας “Η ΓΝΩΜΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΧΑΚΕΡΣ»” που πραγματοποιήθηκε από το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΙΝΙΚΩΝ & ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 


more...
editorial
Το Πανεπιστήμιο πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο βιβλία και εξετάσεις. Είναι και χώρος έρευνας, ανάπτυξης της σκέψης, συλλογής και μετάδοσης της πληροφορίας. Αυτές οι απόψεις συνδυασμένες με μια διάθεση δημιουργίας που υπάρχει τελευταία σε όσους συνεργάζονται με το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών, απετέλεσαν και τις αιτίες και τις αφορμές για μια απόφαση και μια ανάληψη ευθυνών:
 
γεννηθήτω…  the art of crime
 
more...

ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ:
«Νά ’χα τη δύναμη να κάνω κάποιο λάθος...»

 

«Είμαι αναρχικός με την πραγματική έννοια του όρου και όχι του βιτρινοθραύστη... Προσπαθώ να βάλλω εναντίον αυτού του συστήματος με το μόνο μέσον που διαθέτω: τη συνεχώς διαμορφούμενη λογική μου».
 
Η ζωή, το έργο, η δίκη και καταδίκη ενός από τους μεγαλύτερους λαϊκούς συνθέτες...
 
more...

ΤΣΕΖΑΡΕ ΛΟΜΠΡΟΖΟ
 
 
Σας παρουσιάζουμε την ζωή και το έργο του Τσέζαρε Λομπρόζο... Ο  ιταλός πανεπιστημιακός καθηγητής και εγκληματολόγος, ένας από τους μεγάλους εκπροσώπους της ιταλικής θετικής σχολής, έγινε γνωστός για τις μελέτες και τις θεωρίες του πάνω στη χαρακτηρολογία...
 
more...

Πρόληψη θυματοποίησης μετά από συναλλαγή σε ΑΤΜ
Η παρούσα στήλη παρουσιάζει πρακτικές συμβουλές για όλους μας ώστε να μη γινόμαστε εύκολος στόχος των εγκληματιών.
 
Σ΄αυτό το τεύχος σας παρουσιάζουμε συμβουλές προκειμένου να αποφευχθούν εγκλήματα που τελούνται εναντίον μας μετά από συναλλαγή μας σε κάποιο ΑΤΜ...
 
more...
Επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Το πρόβλημα της παραβατικότητας στην Ελλάδα σήμερα και εφικτοί τρόποι αντιμετώπισής του»...

διοργανώνεται από την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., την Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας, το Ε.Π.Ε.Ε. και το ΚΕ.Σ.Π.ΠΑ. την Τετάρτη 17 Μαΐου 2006...



Συνέδριο με θέμα: «Ανήλικοι και παραβατικότητα»...

διοργανώνεται από το Ε.Π.Ε.Ε, τον Τομέα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών του ΤΕΙ Μεσολογγίου και τον Ε.Ο.Φ.Ν. την Τρίτη 23.5.2006 και την Τετάρτη 24.5.2006...



Η 1η Συνάντηση Ελλήνων Εγκληματολόγων...

θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη από τις 08/06 έως τις 11/06/2006 ...



ΠΟΙΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩN ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΑΡΑΒΑΤΩΝ
 
Οι τοξικομανείς αποτελούν μία από τις πιο αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες και είναι προφανές ότι ο ποινικός τους εγκλεισμός τους αποδίδει άλλη μία αρνητική ταυτότητα, η οποία επιτείνει τη συνείδηση του περιθωριοποιημένου και ωθεί περαιτέρω στη διατήρηση ενός φαύλου κύκλου στίγματος- αποκλεισμού- παραβατικότητας.
 
Μια παρουσίαση του νομικού πλαισίου της ποινικής αντιμετώπισης των εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες παραβατών...
  
more...

Βγαίνουμε στο δρόμο και ΣΑΣ ρωτάμε:

 
Είστε υπέρ ή κατά της με κάθε μέσο διατήρησης στη ζωή ενός ανιάτως πάσχοντα ασθενούς ο οποίος : 
α) απευθύνει επίμονη και συνειδητή έκκληση για το μοιραίο;
β) είναι σε κώμα και η κατάστασή του περιγράφεται ως «μη αναστρέψιμη»;
 

more...

 
ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΣΑΣΑ
‘Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑΣ’
 
Ο αριστερός συγγραφέας Λεονάρντο Σάσα (1921- 1989) είναι από τους λίγους διανοούμενους που, μέσα στον αναβρασμό ιδεών της δεκαετίας του ΄60 αλλά και της προκλητικής σιωπής και συνενοχής, αναδεικνύει το καυτό πρόβλημα της μαφίας και τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος και προβλέπει τη βία που θα ξεσπούσε αργότερα από τους ακροαριστερούς και τη νέο-φασιστική δεξιά. Όλα αυτά στο βιβλίο του "Η Ημέρα της Κουκουβάγιας"...

more...
Συνάντηση με τον Ηλία...
 
... Τον Ηλία τον εντοπίσαμε μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού και συναντηθήκαμε μαζί του στα τέλη Μαϊου του 1999 σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον κήπο του αρχιφυλακείου...
 
Αρκετά συμπαθητική φυσιογνωμία, με λεπτά χαρακτηριστικά και ανήσυχο βλέμμα... Θέμα της συζήτησης "η ζωή πίσω από τα σίδερα". Και πολλά άλλα...
 
more...


JOURNAL "SOCIAL SCIENCES"

Constanteion - Centre of Criminology & Psychology Researches

Federation of Prison Officers

Professor Nestor Courakis

Ministry of Citizen Protection

I feel safe

Ministry of Justice, Transparency and Human Rights

Hellenic Supreme Court of Civil and Penal Law

ex-offenders

Professor Giannis Panousis

Centre for Psychoanalytic Research

Sector of Criminal Sciences - Faculty of Law - National & Kapodistrian University of Athens

Association of greek criminologists - Panteion University

Centre of Social Research - Technological Education Institute of Messolonghi

Sector of Criminology - Panteion University

Sector of Penal and Criminological Sciences - Faculty of Law - Aristotle University of Thessaloniki

European Court of Human Rights - Search Portal

Hellenic League for Human Rights

Marangkopoulos Foundation for Human Rights

Faculty of Law - National & Kapodistrian University of Athens

Centre for Penal and Criminological Research

Terms of Use  :    Contact  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA