CURRENT ISSUE      CENTRE FOR PENAL AND CRIMINOLOGICAL RESEARCH      THE STAFF... (2003-2015)      ARCHIVE (ALL ISSUES)    Issue 7_eng -    
NOTITIÆ CRIMINALISIssue 1 - September 2010


Print it     Send to a friend     Smaller  Larger Font sizeShare |Πρόληψη θυματοποίησης μετά από συναλλαγή σε ΑΤΜ
vivere impericolosamente
 
H παρούσα στήλη παρουσιάζει ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ. Χωρίς καμιά πρόθεση τρομολαγνείας -το αντίθετο μάλιστα-, σας παρουσιάζουμε συγκεντρωτικά συμπεριφορές και πρακτικές που στοχεύουν στην αποφυγή της θυματοποίησής μας από συγκεκριμένη κάθε φορά εγκληματική συμπεριφορά. Κάποιες από τις “συμβουλές” αυτές μπορεί να θεωρούνται αυτονόητες ή δεδομένες η επανάληψη, όμως, είναι “το ήμισυ της μαθήσεως”.
 
Η πρώτη μας προσέγγιση αφορά το να μη γίνουμε θύματα εγκλήματος σε μια «καθημερινή συνήθεια»! Ληστεία, λοιπόν, κατά κάποιου ο οποίος προβαίνει σε συναλλαγή σε ΑΤΜ. Αν μη τι άλλο πρόσφορος ως στόχος, αφού ή θα καταθέσει ή θα κάνει ανάληψη χρημάτων. Ας προσέξουμε:
 
 
 
• Χρησιμοποιήστε ένα Αυτόματο Μηχάνημα Ανάληψης Μετρητών (ΑΤΜ) το οποίο είναι σε εμφανή και επαρκώς φωτισμένη τοποθεσία.
 
• Κοιτάξτε προσεκτικά γύρω σας και ελέγξτε μήπως υπάρχει κάποιος που δεν φαίνεται να είναι εκεί για τραπεζικές εργασίες.
 
• Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κρυφή κάμερα καταγραφής στο Αυτόματο Μηχάνημα Ανάληψης Χρημάτων ή και στον περιβάλλοντα χώρο.
 
• Έχετε την κάρτα έτοιμη στο χέρι σας. Μην την ψάχνετε στην τσάντα σας μπροστά στο μηχάνημα ανάληψης.
 
• Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας (ΡΙΝ) τοποθετείστε τον εαυτό σας με τέτοιο τρόπο που οι άλλοι να μην βλέπουν το πληκτρολόγιο.
 
• Μην μετράτε τα χρήματά σας μπροστά στο μηχάνημα. Τοποθετείστε τα αμέσως σε ασφαλές μέρος, καλύτερα επάνω σας, και μπείτε στο αυτοκίνητό σας ή πηγαίνετε στον προορισμό σας. Εάν είναι αναγκαίο να τα μετρήσετε, πάρτε τις αναγκαίες προφυλάξεις.
 
• Εάν παρατηρήσετε ότι κάποιος σας παρακολουθεί ή η παρουσία του σας δημιουργεί υποψίες, φύγετε και πηγαίνετε σε κάποιο άλλο μηχάνημα.
 
• Εάν το ΑΤΜ βρίσκεται σε κλειστό χώρο στον προθάλαμο κάποιας τράπεζας, περιμένετε να κλείσει η πόρτα προτού χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα και, πάντως, αποφεύγετε να μπαίνετε ή να είστε στον κλειστό χώρο μαζί με άλλα άτομα.
 
• Μην αφήνετε οποιονδήποτε να δει τον κωδικό σας (PIN).
 
• Παίρνετε πάντα την απόδειξή σας και κρατάτε την μαζί σας για κάθε ενδεχόμενο.
 
• Μην ζητάτε βοήθεια από αγνώστους για το πώς να χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα. Ζητήστε τη βοήθεια των υπάλληλων της τράπεζας.
 
• Κρατάτε τις κάρτες σας ξεχωριστά από τα χρήματα σας.
 
• Μη χρησιμοποιείτε για τον κωδικό της κάρτας (ΡΙΝ) τα αρχικά σας, την ημερομηνία γέννησης ή τον αριθμό τηλεφώνου σας.
 
• Μην αφήνετε τα κλειδιά σας ή πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητό σας, όταν χρησιμοποιείτε ΑΤΜ και μην αφήνετε τη μηχανή του αυτοκινήτου σας αναμένη.

• Μην δίνετε τον κωδικό της κάρτας (ΡΙΝ) από το τηλέφωνο ή από τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή.
 
• Μην αναγράφετε τον κωδικό σας (ΡΙΝ) επάνω στην κάρτα ή σε ο,τιδήποτε μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο κλοπής ή ληστείας. Απομνημονεύστε τον.
 
• Όταν χρησιμοποιείτε ένα ΑΤΜ κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μία χαμηλής κυκλοφορίας περιοχή προσπαθήστε να έχετε κάποιον παρέα.
 
• Ελέγχετε την κίνηση του λογαριασμού σας ανά τακτά διαστήματα με βάση ένα πρόσφατο απόκομμα τελευταίων κινήσεων του ΑΤΜ ή και την ενημέρωση που σας στέλνει η τράπεζά σας κάθε μήνα.
 
 
Σε περίπτωση κλοπής της κάρτας σας
 
• Ειδοποιήστε την αστυνομία.
 
• Ειδοποιήστε την τράπεζα και ακυρώστε την κάρτα.
 

(Μια πλήρης παρουσίαση συμβουλών για την αποφυγή θυματοποίησης υπάρχει στο πρώτο -χρονικά- site του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών www.niotho-asfalis.gr)

 

 

 


Χριστίνα Ζαραφωνίτου
“Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι δε θ’ ασχοληθώ με την Εγκληματολογία”

more...
HACKERS

 
Προσεγγίζουμε το φαινόμενο των hackers...
 
• με την εργασία “hackers” του Βασίλη Καραγιαννόπουλου
 
• και τα πορίσματα της έρευνας “Η ΓΝΩΜΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΧΑΚΕΡΣ»” που πραγματοποιήθηκε από το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΙΝΙΚΩΝ & ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 


more...
editorial
Το Πανεπιστήμιο πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο βιβλία και εξετάσεις. Είναι και χώρος έρευνας, ανάπτυξης της σκέψης, συλλογής και μετάδοσης της πληροφορίας. Αυτές οι απόψεις συνδυασμένες με μια διάθεση δημιουργίας που υπάρχει τελευταία σε όσους συνεργάζονται με το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών, απετέλεσαν και τις αιτίες και τις αφορμές για μια απόφαση και μια ανάληψη ευθυνών:
 
γεννηθήτω…  the art of crime
 
more...

Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα: «(Αν)ασφάλεια, Αντεγκληματική Πολιτική και Δικαιώματα του Ανθρώπου»

Επιστημονική εκδήλωση με θέμα:
«Εγκληματολογικές Οψεις της Μετανάστευσης»


4η Συνδιάσκεψη των Κρατών-Μελών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Το πρόγραμμα "ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" του ΚΕ.Θ.Ε.Α.ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ:
«Νά ’χα τη δύναμη να κάνω κάποιο λάθος...»

 

«Είμαι αναρχικός με την πραγματική έννοια του όρου και όχι του βιτρινοθραύστη... Προσπαθώ να βάλλω εναντίον αυτού του συστήματος με το μόνο μέσον που διαθέτω: τη συνεχώς διαμορφούμενη λογική μου».
 
Η ζωή, το έργο, η δίκη και καταδίκη ενός από τους μεγαλύτερους λαϊκούς συνθέτες...
 
more...

ΤΣΕΖΑΡΕ ΛΟΜΠΡΟΖΟ
 
 
Σας παρουσιάζουμε την ζωή και το έργο του Τσέζαρε Λομπρόζο... Ο  ιταλός πανεπιστημιακός καθηγητής και εγκληματολόγος, ένας από τους μεγάλους εκπροσώπους της ιταλικής θετικής σχολής, έγινε γνωστός για τις μελέτες και τις θεωρίες του πάνω στη χαρακτηρολογία...
 
more...
Επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Το πρόβλημα της παραβατικότητας στην Ελλάδα σήμερα και εφικτοί τρόποι αντιμετώπισής του»...

διοργανώνεται από την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., την Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας, το Ε.Π.Ε.Ε. και το ΚΕ.Σ.Π.ΠΑ. την Τετάρτη 17 Μαΐου 2006...Συνέδριο με θέμα: «Ανήλικοι και παραβατικότητα»...

διοργανώνεται από το Ε.Π.Ε.Ε, τον Τομέα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών του ΤΕΙ Μεσολογγίου και τον Ε.Ο.Φ.Ν. την Τρίτη 23.5.2006 και την Τετάρτη 24.5.2006...Η 1η Συνάντηση Ελλήνων Εγκληματολόγων...

θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη από τις 08/06 έως τις 11/06/2006 ...ΠΟΙΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩN ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΑΡΑΒΑΤΩΝ
 
Οι τοξικομανείς αποτελούν μία από τις πιο αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες και είναι προφανές ότι ο ποινικός τους εγκλεισμός τους αποδίδει άλλη μία αρνητική ταυτότητα, η οποία επιτείνει τη συνείδηση του περιθωριοποιημένου και ωθεί περαιτέρω στη διατήρηση ενός φαύλου κύκλου στίγματος- αποκλεισμού- παραβατικότητας.
 
Μια παρουσίαση του νομικού πλαισίου της ποινικής αντιμετώπισης των εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες παραβατών...
  
more...

Βγαίνουμε στο δρόμο και ΣΑΣ ρωτάμε:

 
Είστε υπέρ ή κατά της με κάθε μέσο διατήρησης στη ζωή ενός ανιάτως πάσχοντα ασθενούς ο οποίος : 
α) απευθύνει επίμονη και συνειδητή έκκληση για το μοιραίο;
β) είναι σε κώμα και η κατάστασή του περιγράφεται ως «μη αναστρέψιμη»;
 

more...

 
ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΣΑΣΑ
‘Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑΣ’
 
Ο αριστερός συγγραφέας Λεονάρντο Σάσα (1921- 1989) είναι από τους λίγους διανοούμενους που, μέσα στον αναβρασμό ιδεών της δεκαετίας του ΄60 αλλά και της προκλητικής σιωπής και συνενοχής, αναδεικνύει το καυτό πρόβλημα της μαφίας και τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος και προβλέπει τη βία που θα ξεσπούσε αργότερα από τους ακροαριστερούς και τη νέο-φασιστική δεξιά. Όλα αυτά στο βιβλίο του "Η Ημέρα της Κουκουβάγιας"...

more...
Συνάντηση με τον Ηλία...
 
... Τον Ηλία τον εντοπίσαμε μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού και συναντηθήκαμε μαζί του στα τέλη Μαϊου του 1999 σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον κήπο του αρχιφυλακείου...
 
Αρκετά συμπαθητική φυσιογνωμία, με λεπτά χαρακτηριστικά και ανήσυχο βλέμμα... Θέμα της συζήτησης "η ζωή πίσω από τα σίδερα". Και πολλά άλλα...
 
more...


JOURNAL "SOCIAL SCIENCES"

Constanteion - Centre of Criminology & Psychology Researches

Federation of Prison Officers

Professor Nestor Courakis

Ministry of Citizen Protection

I feel safe

Ministry of Justice, Transparency and Human Rights

Hellenic Supreme Court of Civil and Penal Law

ex-offenders

Professor Giannis Panousis

Centre for Psychoanalytic Research

Sector of Criminal Sciences - Faculty of Law - National & Kapodistrian University of Athens

Association of greek criminologists - Panteion University

Centre of Social Research - Technological Education Institute of Messolonghi

Sector of Criminology - Panteion University

Sector of Penal and Criminological Sciences - Faculty of Law - Aristotle University of Thessaloniki

European Court of Human Rights - Search Portal

Hellenic League for Human Rights

Marangkopoulos Foundation for Human Rights

Faculty of Law - National & Kapodistrian University of Athens

Centre for Penal and Criminological Research

Terms of Use  :    Contact  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA