CURRENT ISSUE      CENTRE FOR PENAL AND CRIMINOLOGICAL RESEARCH      THE STAFF... (2003-2015)      ARCHIVE (ALL ISSUES)    Issue 7_eng -    REPORTAGES

Issue 1 - September 2010


Print it     Send to a friend     Smaller  Larger Font sizeShare |Επιστημονική εκδήλωση με θέμα:
«Εγκληματολογικές Οψεις της Μετανάστευσης»
 
 
του Φώτη Σπυρόπουλου.
φοιτητή Νομικής Αθηνών
 
(δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Μαρτίου της εφημερίδας του Ε.Κ.Π.Α.
«ΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ»)
 
H Ελληνική Εταιρία Εγκληματολογίας και το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσαν επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Εγκληματολογικές Οψεις της Μετανάστευσης». Η εκδήλωση αυτή έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου 2006 στο Αμφιθέατρο Ι. Δρακοπούλου (παλαιό Αμφιθέατρο Ιατρικής) του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κεντρικό κτίριο του Ε.Κ.Π.Α.
 
Το πολυπληθές κοινό είχε την ευκαιρία να προσεγγίσει, υπό το πρίσμα της Εγκληματολογίας, επιμέρους σημαντικές πτυχές της μετανάστευσης μέσα από την παρουσίαση της ερευνητικής κυρίως εργασίας των τεσσάρων ομιλητών της εκδήλωσης.
 Την εγκληματολογική θεώρηση του φαινομένου της μετανάστευσης μέσα από την οπτική των φορέων του Συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης ανέπτυξε η Δικαστική Λειτουργός και Διδάκτωρ Εγκληματολογίας κα. Ευαγγελία Βαγενά-Παλαιολόγου με το «αιχμηρό», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, θέμα: «Ρατσισμός και ξενοφοβία στην Ελλάδα σήμερα – Στάσεις των φορέων του επίσημου κοινωνικού ελέγχου (Δικαιοσύνη - Αστυνομία)». Όπως επισήμανε η ερευνήτρια, από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 1998 -2003 σε 250 Δικαστικούς Λειτουργούς και 412 Αστυνομικούς, διαπιστώνεται ότι οι δικαστές θεωρούν τους ξένους που ζουν στην Ελλάδα σήμερα μερικά υπεύθυνους για την αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα. Εκτιμούν ότι ο αριθμός τους εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένος, αλλά είναι βέβαιοι ότι οι αλλοδαποί απολαύουν όλων των δικονομικών εγγυήσεων και προστατεύονται εξίσου από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν τους θεωρούν γενικά επικίνδυνους, αν και ένα ποσοστό έχει πέσει θύμα άμεσης ή έμμεσης θυματοποίησης από ξένο. Κατά την ομιλήτρια εξάλλου οι αστυνομικοί κρίνουν τον αριθμό των ξένων υπερβολικό, τους θεωρούν υπεύθυνους για την αύξηση της εγκληματικότητας και της ανεργίας, τους χαρακτηρίζουν συχνότερα δράστες αδικημάτων παρά θύματα και εκφράζουν δυσπιστία για την αξιοπιστία τους. Δηλώνουν όμως, ότι δεν πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα όλοι ανεξαιρέτως οι ξένοι, θεωρούν ως παράγοντες της εγκληματικής τους δραστηριότητας τις συνθήκες ζωής τους και τάσσονται υπέρ μιας νόμιμης και ισότιμης με τους ημεδαπούς μεταχείρισης.
 
Τη σκυτάλη από την κα. Βαγενά-Παλαιολόγου έλαβε η Δρ. Ήρα Έμκε-Πουλοπούλου (Αντιπρόεδρος Εταιρείας Δημογραφικών Μελετών, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης), αναπτύσσοντας τις πολύ ενδιαφέρουσες «Οικονομικές και Κοινωνικές επιπτώσεις της εισροής μεταναστών στην Ελλάδα». Η κα. Έμκε-Πουλοπούλου επισήμανε ότι η εισροή των μεταναστών συνέβαλε στην αύξηση του εθνικού προϊόντος, της απασχόλησης, της παραγωγής και της επενδυτικής δραστηριότητας, στην επιβίωση οριακών επιχειρήσεων, στη βελτίωση της ελλειμματικότητας των ασφαλιστικών φορέων, στην αύξηση της αποταμίευσης, στη μείωση του πληθωρισμού, καθώς και στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Τελικά η ομιλήτρια κατέδειξε, μέσα από σειρά επιστημονικά τεκμηριωμένων δεδομένων, πως η μετανάστευση επηρεάζει θετικά τις δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ συμβάλλει επίσης στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας υποδοχής. Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η οικονομική και κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών, γεγονός που έχει ως προϋπόθεση τη νομιμοποίηση της παρουσίας τους στη χώρα.
 
Εν συνεχεία, ο Εφέτης Αθηνών κ. Φίλιππος Μανώλαρος παρουσίασε μελέτη του με το ενδιαφέρον θέμα: «Οι μετανάστες μέσα από τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων». Ο κ. Μανώλαρος προσδιόρισε καταρχάς τα εγκλήματα στα οποία οι μετανάστες εμφανίζουν μεγαλύτερη συμμετοχή, αναλύοντας παράλληλα το modus operandi των δραστών, καθώς και το σύνολο των λοιπών περιστάσεων που συνοδεύουν συνήθως τις αντίστοιχες παράνομες δραστηριότητες. Αίσθηση εξάλλου στην ομιλία του κ. Μανώλαρου προκάλεσαν στοιχεία που προκύπτουν από τη νομολογία και καταδεικνύουν το μέγεθος της οικονομικής εκμετάλλευσης που συνδέεται με τη μετανάστευση (λ.χ. αμοιβές για διακίνηση μεταναστών, εκβιασμοί) και, ιδίως, με τη γυναικεία διάσταση του φαινομένου (λ.χ. οικονομική εκμετάλλευση γενετήσιας ζωής). Σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση των αλλοδαπών κατηγορουμένων από τα Ελληνικά Δικαστήρια, ο ομιλητής υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα μεροληψίας, αλλά η ενίοτε διαφορετική μεταχείριση επιβάλλεται συχνά λόγω της παράνομης παρουσίας των μεταναστών και της έλλειψης σταθερής διαμονής (λ.χ. σε περιπτώσεις επιβολής προσωρινής κράτησης).
 
Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με παρουσίαση, από την διδάκτορα Εγκληματολογίας και Ειδική Επιστήμονα στον Συνήγορο του Πολίτη, Αλεξάνδρα Μοσχοπούλου, έρευνας που είχε αποτελέσει αντικείμενο διδακτορικής διατριβής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφορά στην παρουσίαση της εγκληματικότητας των μεταναστών από τον απογευματινό τύπο. Όπως επισήμανε η ερευνήτρια, από την ανάλυση περιεχομένου των δημοσιευμάτων δύο εφημερίδων προέκυψε ότι η εγκληματική δραστηριότητα των μεταναστών προβάλλεται δυσανάλογα (ποσοτικά και ποιοτικά) σε σύγκριση τόσο με την πραγματικότητα που πηγάζει από τις επίσημες στατιστικές, όσο και με την αντίστοιχη προβολή της παράνομης δραστηριότητας των Ελλήνων. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι, με βάση τα εγκλήματα που εξετάσθηκαν, από τις στατιστικές των γνωστών στην Αστυνομία δραστών προκύπτει συμμετοχή των αλλοδαπών σε ποσοστό 14,3%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά εμπλοκής των μεταναστών και στις δύο εφημερίδες είναι σαφώς υψηλότερα (44,9% στην εφημ.  «Απογευματινή» και 36,4% στην εφημ. «Τα Νέα»). Από την έρευνα εξάλλου επαληθεύθηκε ότι η διαφορετική φυσιογνωμία των δύο εφημερίδων που εξετάσθηκαν επηρεάζει αισθητά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται και τελικά προβάλλεται στην κοινή γνώμη η εγκληματικότητα γενικά και ο ρόλος των μεταναστών ειδικότερα.
Ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών κ. Νέστωρ Κουράκης, με την ιδιότητά του ως συντονιστή της συζήτησης,  προέβη σε ενδιαφέρουσες εγκληματολογικές παρατηρήσεις και συνόψισε τα βασικά σημεία κάθε ομιλίας.
Με το τέλος των ομιλιών ο κ. Κουράκης κάλεσε το κοινό σε τοποθετήσεις και συζήτηση επί του θέματος. Πρώτη έλαβε το λόγο η Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας κα. Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, η οποία εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την αξιοπιστία των στατιστικών και ανέδειξε τα σοβαρά  προβλήματα που δημιουργούνται υπό το πρίσμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, από το λεγόμενο εμπόριο «λευκής σαρκός».
 
Αίσθηση επίσης προκάλεσε η παρέμβαση του Καθηγητή και πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γεωργίου-Αλέξανδρου Μαγκάκη, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να αισθανθούμε ντροπή για την αντιμετώπιση των μεταναστών αποκλειστικά ως πρόξενων εγκληματικότητας και πρότεινε την εναντίωση όλων μας στις σοβαρές παρανομίες που τελούνται σε βάρος τους.
 
Η συζήτηση συνεχίστηκε με αμείωτο ενδιαφέρον και ολοκληρώθηκε, λόγω του προχωρημένου της ώρας, περί τις 22.00. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους –πλην των προαναφερθέντων- ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Α.Π. και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας κ. Πέτρος Κακκαλής, οι Ομότιμοι Καθηγητές Πανεπιστημίου κ. Διονύσιος Σπινέλλης και κα. Καλλιόπη Σπινέλλη και πλήθος άλλων εκπροσώπων του Πανεπιστημιακού και Δικαστικού χώρου. Άξια μνείας είναι η μεγάλη προσέλευση φοιτητών – εκδήλωση, ίσως, έμπρακτου ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο και ελπίδα ότι οι επιστημονικές αυτές δραστηριότητες θα βρουν άξιους συνεχιστές.
 

Χριστίνα Ζαραφωνίτου
“Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι δε θ’ ασχοληθώ με την Εγκληματολογία”

more...
HACKERS

 
Προσεγγίζουμε το φαινόμενο των hackers...
 
• με την εργασία “hackers” του Βασίλη Καραγιαννόπουλου
 
• και τα πορίσματα της έρευνας “Η ΓΝΩΜΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΧΑΚΕΡΣ»” που πραγματοποιήθηκε από το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΙΝΙΚΩΝ & ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 


more...
editorial
Το Πανεπιστήμιο πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο βιβλία και εξετάσεις. Είναι και χώρος έρευνας, ανάπτυξης της σκέψης, συλλογής και μετάδοσης της πληροφορίας. Αυτές οι απόψεις συνδυασμένες με μια διάθεση δημιουργίας που υπάρχει τελευταία σε όσους συνεργάζονται με το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών, απετέλεσαν και τις αιτίες και τις αφορμές για μια απόφαση και μια ανάληψη ευθυνών:
 
γεννηθήτω…  the art of crime
 
more...

ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ:
«Νά ’χα τη δύναμη να κάνω κάποιο λάθος...»

 

«Είμαι αναρχικός με την πραγματική έννοια του όρου και όχι του βιτρινοθραύστη... Προσπαθώ να βάλλω εναντίον αυτού του συστήματος με το μόνο μέσον που διαθέτω: τη συνεχώς διαμορφούμενη λογική μου».
 
Η ζωή, το έργο, η δίκη και καταδίκη ενός από τους μεγαλύτερους λαϊκούς συνθέτες...
 
more...

ΤΣΕΖΑΡΕ ΛΟΜΠΡΟΖΟ
 
 
Σας παρουσιάζουμε την ζωή και το έργο του Τσέζαρε Λομπρόζο... Ο  ιταλός πανεπιστημιακός καθηγητής και εγκληματολόγος, ένας από τους μεγάλους εκπροσώπους της ιταλικής θετικής σχολής, έγινε γνωστός για τις μελέτες και τις θεωρίες του πάνω στη χαρακτηρολογία...
 
more...

Πρόληψη θυματοποίησης μετά από συναλλαγή σε ΑΤΜ
Η παρούσα στήλη παρουσιάζει πρακτικές συμβουλές για όλους μας ώστε να μη γινόμαστε εύκολος στόχος των εγκληματιών.
 
Σ΄αυτό το τεύχος σας παρουσιάζουμε συμβουλές προκειμένου να αποφευχθούν εγκλήματα που τελούνται εναντίον μας μετά από συναλλαγή μας σε κάποιο ΑΤΜ...
 
more...
Επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Το πρόβλημα της παραβατικότητας στην Ελλάδα σήμερα και εφικτοί τρόποι αντιμετώπισής του»...

διοργανώνεται από την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., την Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας, το Ε.Π.Ε.Ε. και το ΚΕ.Σ.Π.ΠΑ. την Τετάρτη 17 Μαΐου 2006...Συνέδριο με θέμα: «Ανήλικοι και παραβατικότητα»...

διοργανώνεται από το Ε.Π.Ε.Ε, τον Τομέα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών του ΤΕΙ Μεσολογγίου και τον Ε.Ο.Φ.Ν. την Τρίτη 23.5.2006 και την Τετάρτη 24.5.2006...Η 1η Συνάντηση Ελλήνων Εγκληματολόγων...

θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη από τις 08/06 έως τις 11/06/2006 ...ΠΟΙΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩN ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΑΡΑΒΑΤΩΝ
 
Οι τοξικομανείς αποτελούν μία από τις πιο αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες και είναι προφανές ότι ο ποινικός τους εγκλεισμός τους αποδίδει άλλη μία αρνητική ταυτότητα, η οποία επιτείνει τη συνείδηση του περιθωριοποιημένου και ωθεί περαιτέρω στη διατήρηση ενός φαύλου κύκλου στίγματος- αποκλεισμού- παραβατικότητας.
 
Μια παρουσίαση του νομικού πλαισίου της ποινικής αντιμετώπισης των εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες παραβατών...
  
more...

Βγαίνουμε στο δρόμο και ΣΑΣ ρωτάμε:

 
Είστε υπέρ ή κατά της με κάθε μέσο διατήρησης στη ζωή ενός ανιάτως πάσχοντα ασθενούς ο οποίος : 
α) απευθύνει επίμονη και συνειδητή έκκληση για το μοιραίο;
β) είναι σε κώμα και η κατάστασή του περιγράφεται ως «μη αναστρέψιμη»;
 

more...

 
ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΣΑΣΑ
‘Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑΣ’
 
Ο αριστερός συγγραφέας Λεονάρντο Σάσα (1921- 1989) είναι από τους λίγους διανοούμενους που, μέσα στον αναβρασμό ιδεών της δεκαετίας του ΄60 αλλά και της προκλητικής σιωπής και συνενοχής, αναδεικνύει το καυτό πρόβλημα της μαφίας και τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος και προβλέπει τη βία που θα ξεσπούσε αργότερα από τους ακροαριστερούς και τη νέο-φασιστική δεξιά. Όλα αυτά στο βιβλίο του "Η Ημέρα της Κουκουβάγιας"...

more...
Συνάντηση με τον Ηλία...
 
... Τον Ηλία τον εντοπίσαμε μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού και συναντηθήκαμε μαζί του στα τέλη Μαϊου του 1999 σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον κήπο του αρχιφυλακείου...
 
Αρκετά συμπαθητική φυσιογνωμία, με λεπτά χαρακτηριστικά και ανήσυχο βλέμμα... Θέμα της συζήτησης "η ζωή πίσω από τα σίδερα". Και πολλά άλλα...
 
more...


JOURNAL "SOCIAL SCIENCES"

Constanteion - Centre of Criminology & Psychology Researches

Federation of Prison Officers

Professor Nestor Courakis

Ministry of Citizen Protection

I feel safe

Ministry of Justice, Transparency and Human Rights

Hellenic Supreme Court of Civil and Penal Law

ex-offenders

Professor Giannis Panousis

Centre for Psychoanalytic Research

Sector of Criminal Sciences - Faculty of Law - National & Kapodistrian University of Athens

Association of greek criminologists - Panteion University

Centre of Social Research - Technological Education Institute of Messolonghi

Sector of Criminology - Panteion University

Sector of Penal and Criminological Sciences - Faculty of Law - Aristotle University of Thessaloniki

European Court of Human Rights - Search Portal

Hellenic League for Human Rights

Marangkopoulos Foundation for Human Rights

Faculty of Law - National & Kapodistrian University of Athens

Centre for Penal and Criminological Research

Terms of Use  :    Contact  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA