Δημοσιεύουμε κατωτέρω επιστολή που μας διεβίβασε η κ. Ευδοξία Φασούλα, Δρ. Νομικής και Επιστημονική Υπεύθυνη της Ημερίδας «ΚΟΙΝΩΝΙΑ- ΕΓΚΛΗΜΑ- ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ».
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η κατάληψη του Δ.Σ.Α. οδήγησε στη ματαίωση της κατωτέρω Ημερίδας και ανεξάρτητα από το ότι μια τέτοια ματαίωση δημιουργεί τεράστιους προβληματισμούς για την ελευθερία της επιστημονικής έκφρασης, άποψή μας είναι ότι στόχος των καταληψιών δεν ήταν να πλήξουν το Συνέδριο, αλλά να επισύρουν την προσοχή του κοινού και του παρόντος, εκείνη την ώρα, Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο θέμα των φυλακισμένων συντρόφων τους.
18 Φεβρουαρίου 2009: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η «Επάνοδος», το «Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών» της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Κοινωνιολογίας-Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το «Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» συμμετέχουν σε διήμερο συνέδριο με θέμα την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ομάδα κουκουλοφόρων εισβάλλει στο κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Κωστής Παλαμάς», επιτίθεται στο πάνελ των ομιλητών, στο οποίο βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και η υπογράφουσα το παρόν, επτά μηνών έγκυος, και τραυματίζει τον ομιλούντα εκείνη την ώρα καθηγητή κ. Γιάννη Πανούση. Ταυτοχρόνως η ομάδα αυτή επιδίδεται σε βιαιοπραγίες και προκαλεί εκτεταμένες υλικές ζημιές στον πανεπιστημιακό χώρο της εκδήλωσης, δημιουργώντας κλίμα πανικού στο κοινό που παρακολουθούσε.
14 Ιουνίου 2010: Το «Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών» της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΕΓΚΛΗΜΑ – ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ». Η ημερίδα διακόπτεται αιφνιδίως από την είσοδο αγνώστων που κάνουν κατάληψη της αίθουσας του Δ.Σ.Α. Η εκδήλωση ματαιώνεται.
Με θλίψη διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας χώρος, πανεπιστημιακός και μη, στο κέντρο της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους, όπου επιστήμονες, κοινό, πολιτικοί και φορείς να μπορούμε να κουβεντιάσουμε για σοβαρά εγκληματολογικά θέματα, χωρίς να κινδυνεύουμε να απειληθούμε άμεσα ή έμμεσα, να εκδιωχθούμε ή να δαρθούμε. «Γκετοποίηση» προ των πυλών;
Ωστόσο, κάθε «βήμα» ομιλίας δεν είναι μόνο το «βήμα» του «πουλημένου» πολιτικού, του «καθεστωτικού» άβουλου επιστήμονα. Το «βήμα» ανήκει και σε χιλιάδες ανθρώπους που παίρνουν καθημερινά «θέση», μοχθώντας «σιωπηλά» με γνώση, επιστημοσύνη και ανθρωπιά, να βγάλουν από τη μιζέρια, το περιθώριο και την απελπισία συνανθρώπους μας, καλύπτοντας τραγικά κενά και ελλείψεις της κρατικής πρόνοιας, αντιπαλεύοντας, με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο καθένας, την κακοδιοίκηση, την κακοδικία, την κακοδαιμονία του τόπου μας. Και ανάμεσα στα άτομα που βοηθούνται από επιστήμονες δικηγόρους, εγκληματολόγους, ψυχολόγους, γιατρούς και κοινωνικούς λειτουργούς, ΜΚΟ και δίκτυα εθελοντών, διόλου απίθανο να βρίσκονται και «ταλαιπωρημένοι σύντροφοι» από κάθε χώρο. Φιμώνοντας επιστήμονες και φορείς, καταρρακώνοντας το ηθικό τους με απειλητικά διλήμματα, καταλήψεις και μπουνιές, περιορίζοντας την παρουσία και τον λόγο τους στο δημόσιο χώρο, δεν κατορθώνεται τίποτ’ άλλο απ’ αυτό ενάντια στο οποίο αγωνίζονται, όπως λενε, οι ίδιοι οι «παρεμβαίνοντες». Ένα εξαθλιωμένο σύστημα δικαιοσύνης και παιδείας, με «(εξ)ουδετεροποιημένους» από το φόβο επιστήμονες, αχυρανθρώπους της πολιτικής και αποβλακωμένους πολίτες.
Η ημερίδα της 14ης Ιουνίου 2010, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε η κατάληψη του Δ.Σ.Α., καλώς ή κακώς ματαιώθηκε. Ανεξάρτητα από τα μηνύματα αυτής της «παρέμβασης», η οποία είχε ευτυχώς ειρηνικό χαρακτήρα, δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι με τον τρόπο αυτό χάθηκε μία ακόμα ευκαιρία ν’ ακουστούν φωνές ανθρώπων επιστημόνων που δουλεύουν καθημερινά στο πεδίο, φροντίζοντας με πραγματική δύναμη μυαλού και ψυχής δυστυχείς συνανθρώπους μας. Με τον τρόπο αυτό ακυρώθηκε η προσπάθεια νέων, ταλαντούχων και αξιολογότατων επιστημόνων να στηρίξουν ενεργά μία σημαντική επιστημονική πρωτοβουλία. Με τον τρόπο αυτό δεκάδες πολίτες στερήθηκαν τη δυνατότητα ν’ ακούσουν, να μάθουν και να συζητήσουν σχετικά με τις ρεαλιστικές ή μη εγκληματοπροληπτικές δυνατότητες του εθελοντισμού.
Για όλα αυτά θλίβομαι και λυπάμαι. Πιο πολύ όμως προβληματίζομαι, γιατί ήθελα να κλείσω την ημερίδα αυτή με τα λόγια του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου:«Εδώ δεν είναι να’ μαι εγώ πάνω από σένα ή εσύ πάνω από μένα. Εδώ είναι να’ ναι ο καθένας μας πάνω από τον εαυτό του».
Και αυτό είναι «θέση».
Δρ. Ευδοξία Ζ. Φασούλα
Επιστημονική υπεύθυνη ημερίδας «ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΕΓΚΛΗΜΑ – ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ»