ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
Τεύχος 13 - Φεβρουάριος 2010


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτωνShare |Εγκληματολογικές ειδήσεις απ΄ όλο τον κόσμο
του Κώστα Σκαρμέα,
Μεταπτυχιακού φοιτητή Ποινικού Δικαίου-Εγκληματολογίας
 
Νομοσχέδιο για αποζημίωση θυμάτων βίας

Σύμφωνα επί της αρχής βρίσκει τα κόμματα το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει την αποζημίωση θυμάτων εγκλημάτων βίας από πρόθεση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης δεσμεύθηκε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο να επανεξετάσει το ενδεχόμενο να επεκταθεί η ισχύς του νομοθετήματος και στα βαριά πλημμελήματα και να επανεξετασθεί διεύρυνση της προθεσμίας για καταγγελία εγκλήματος που προκαλεί απαίτηση αποζημίωσης.

Το νομοσχέδιο, που συνιστά μεταφορά κοινοτικής νομοθεσίας, καθιερώνει υποχρέωση της πολιτείας να αποζημιώνει τα θύματα εγκληματικών πράξεων που σχετίζονται με σωματική βία και επισύρουν ποινές κάθειρξης, δηλαδή αφορά σε κακουργήματα.

Η υποχρέωση αυτή του κράτους, που εισάγεται για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα θα υπάρχει σε τρεις περιπτώσεις: αν ο δράστης δεν διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους για την αποζημίωση του θύματος, αν δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητα του δράστη ή αν ο δράστης δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά λόγω π.χ. παραγραφής ή ακαταλόγιστου.

Η αποζημίωση καλύπτει μόνον την άμεση προκληθείσα από το έγκλημα περιουσιακή ζημία, ιατρικά έξοδα και νοσήλια την απώλεια εισοδήματος και τα έξοδα κηδείας, αλλά σε καμία περίπτωση ηθική βλάβη.

Καθημερινή, 26/11/2009

-------------------

Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία Καστανίδη για τους τοξικοεξαρτημένους

Υπερψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει περιορισμό της προσωρινής κράτησης και αλλαγές στον Κώδικα περί Ναρκωτικών.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 163 βουλευτές (ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), 82 κατά (Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ., που προκάλεσε την ονομαστική ψηφοφορία) και 5 «παρών» (Κ.Κ.Ε.).

Η συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, καθώς αξιωματική αντιπολίτευση και ΛΑ.Ο.Σ. υποστήριξαν ότι με αυτή θα απελευθερώνονται με ευνοϊκούς όρους εκατοντάδες έμποροι ναρκωτικών μετά την έκτιση των 3/5 της ποινής τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης το αρνήθηκε, λέγοντας ότι ευνοϊκή στάση υπάρχει μόνο απέναντι στους τοξικομανείς. Παράλληλα, παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία 4.705 από τους 11.500 κρατούμενους στις φυλακές βρίσκονται έγκλειστοι για αδικήματα ναρκωτικών. Από αυτούς, 343 είναι οι μεγαλέμποροι που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης, 1.028 όσοι έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη άνω των 10 ετών και 3.500 αυτοί στους οποίους έχει επιβληθεί ποινή μικρότερη της 10ετούς κάθειρξης. Τους τελευταίους, που είναι τα «βαποράκια», αφορά η νέα ρύθμιση.

Σχετικά με τους μεγαλεμπόρους, ύστερα από αλλαγή που επέφερε τελικά ο κ. Καστανίδης προβλέπεται να μπορούν να ζητήσουν υφ’ όρους απόλυση αφού παραμείνουν στη φυλακή τουλάχιστον για 20 χρόνια. Οι υπόλοιπες κατηγορίες, πλην της ισόβιας κάθειρξης, θα μπορούν να αποφυλακιστούν υπό όρους μετά την έκτιση των 3/5 της ποινής τους. Για να γίνει αυτό, θα απαιτείται η έγκριση του Δικαστικού Συμβουλίου.

Για πολιτικοποίηση του θέματος και «βαθιά αναχρονιστικές απόψεις με λαϊκισμό» κατηγόρησε τη Ν.Δ. και τον ΛΑ.Ο.Σ. ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Φώτης Κουβέλης.

www.lawnet.gr, 10/12/2009

------------------

Καταδίκες της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ για την αστυνομική βία

Δέκα φορές μέσα σε πέντε χρόνια, καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ, για παράνομη χρήση αστυνομικής βίας κατά πολιτών. Στο διάστημα μεταξύ του Δεκέμβρη του 2004 και του Ιανουαρίου 2009  καταγράφηκαν 10 περιπτώσεις όπου όργανα της αστυνομίας ξυλοκόπησαν, τραυμάτισαν ή ακόμη και σκότωσαν πολίτες, χωρίς να τιμωρηθούν.

Στις περιπτώσεις αυτές τα διεθνή δικαστήρια έκριναν πως η αποζημίωση των πολιτών, θυμάτων της αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας δεν επαρκεί αλλά επιβάλλεται η δίωξη των αστυνομικών που προέβησαν στις ενέργειες αυτές. Την Τρίτη 1η Δεκέμβρη 2009, επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα επανεξετάσει αν οι αποφάσεις των δικαστηρίων εφαρμόστηκαν ως έπρεπε από τις ελληνικές αρχές.

Η πρώτη καταδίκη της χώρας μας ήρθε στις 20 Δεκεμβρίου 2004 και αφορούσε τον τραυματισμό του Χρήστου Μακαρατζή, ο οποίος στις 13 Σεπτέμβρη του 1995, δέχτηκε πυροβολισμό και έμεινε ανάπηρος κατά 70% επειδή δεν σταμάτησε σε μπλόκο της τροχαίας. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο μας καταδίκασε για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή αλλά η ποινική δικαιοσύνη δεν βρήκε ενόχους.

Η δεύτερη καταδίκη θα έρθει δύο χρόνια αργότερα, το 2007 αναφορικά με τον τραυματισμό του Γιάννη Καραγιαννόπουλου στις 26 Ιανουαρίου του 1998. Το θύμα πυροβολήθηκε εξ επαφής στο κεφάλι. Στην περίπτωση του υιοθετήθηκε η εκδοχή του ατυχήματος και οι αστυνομικοί αθωώθηκαν από την ΕΔΕ που διενεργήθηκε και το ποινικό δικαστήριο. Λίγες μέρες αργότερα, θα ακολουθήσει η καταδίκη της χώρας από το ΕΔΔΑ για τον θανάσιμο τραυματισμό, στις 21 Νοεμβρίου του 2001, του Αλβανού, Gentjan Celnicu. Αλλά και το 2009, η Ελλάδα καταδικάστηκε για το φόνο του 18χρονου Νίκου Λεωνίδη, στις 25 Μαρτίου 2000.
Υπάρχουν τέσσερις ακόμη καταδίκες της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ για κακοποίηση πολιτών από αστυνομικούς. Η πρώτη στις 13 Δεκεμβρίου 2005 για την κακοποίηση στις 8 Μαΐου του 1998 από αστυνομικούς των νεαρών Ρομά, Λάζαρου Μπέκου και Λευτέρη Κουτρόπουλου. Η δεύτερη θα έρθει στις 18 Ιανουαρίου 2007 για κακοποίηση του Σύριου μετανάστη Mhn Ghassan Alsayed Allaham στις 8 Σεπτεμβρίου 1998.

Η τρίτη ακολούθησε στις 24 Μαΐου 2007 για την κακοποίηση του Δημήτρη Ζελίδη στις 23 Δεκεμβρίου 2001. Ένας από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς κατηγορήθηκε αργότερα ότι ενεπλάκη στη γνωστή υπόθεση «ζαρντινιέρα», τον άγριο ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή, Αυγουστίνου Δημητρίου. Η τέταρτη καταδίκη ήρθε στις 6 Δεκεμβρίου του 2007 για την κακοποίηση της Φανής Γιαννούλας Πετροπούλου Τσακίρη στις 28 Ιανουαρίου του 2002.

Άλλες δύο καταδίκες την ίδια περίοδο, ήρθαν από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για κακοποίηση πολιτών από αστυνομικούς. Η πρώτη στις 28 Μαρτίου 2006 για την ομολογία του Αλέξανδρου Κουίδη ως αποτέλεσμα κακομεταχείρισης από την αστυνομία, μεταξύ 17 Μαΐου και 27 Ιουνίου 1991. Η δεύτερη ακολούθησε στις 24 Ιουλίου 2008 για κακοποίηση στις 14 Ιουνίου 2001 του Ανδρέα Καλαμιώτη.

Ελληνικοί και διεθνείς οργανισμοί που ασχολούνται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και η Διεθνής Αμνηστία, επισημαίνουν εδώ και χρόνια πως η Αστυνομία αποτελεί ένα ιδιότυπο καθεστώς κρατικής ανομίας. «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει καταδικάσει κατ’ επανάληψη την Ελλάδα για αστυνομική βία κατά πολιτών, η οποία έμεινε ατιμώρητη λόγω απαράδεκτων ΕΔΕ που στόχευαν στη συγκάλυψη και συχνά απαράδεκτων δικαστικών ενεργειών που έτειναν να επικυρώσουν τη συγκάλυψη των ΕΔΕ. Μέχρι σήμερα, η ίδια η πολιτεία δείχνει περιφρόνηση του ΕΔΔΑ, αφού δεν επέβαλε καμία κύρωση σε αστυνομικό ή δικαστικό που συνέβαλε στις καταδίκες αυτές» δηλώνει στη «Real News», ο Παναγιώτης Δημητράς από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, που εκπροσώπησε επτά από τις δέκα υποθέσεις για τις οποίες καταδικάστηκε η χώρα μας.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η χώρα μας στον ΟΗΕ τον περασμένο Αύγουστο και αναφέρονται στην περίοδο 2004 – 2008 είναι εξοργιστικά. Καταγγέλθηκαν 329 υποθέσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας, από τις οποίες μόλις 264 ερευνήθηκαν πειθαρχικά, ενώ για μόλις 132 σχηματίστηκαν ποινικές δικογραφίες. Αποτάχθηκαν τέσσερις αστυνομικοί και εκκρεμούν 5 πρωτόδικες καταδίκες ενώπιον εφετείων. Παράλληλα, υπήρξαν 126 υποθέσεις χρήσης όπλων, για τις οποίες ένας αστυνομικός αποτάχθηκε, και εκκρεμούν 15 εκδικάσεις σχετικών υποθέσεων.

www.tvxs.gr, 28/11/2009

------------------

Καταδίκη από το ΕΔΔΑ και για τη μακροχρόνια παραμονή στα κρατητήρια

Για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εξέδωσε στις 29 Οκτωβρίου, καταδικαστική απόφαση για τη μακροχρόνια παραμονή κρατουμένων σε ελληνικά αστυνομικά κρατητήρια, επισημαίνει με ανακοίνωση του ο Συνήγορος του Πολίτη.

Όπως και στην αμέσως προηγούμενη (κατά Ελλάδας, 4.6.2009), τονίζεται ότι η κράτηση σε χώρους στερούμενους κατάλληλων υποδομών αποτελεί παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης (απαγόρευση απάνθρωπης μεταχείρισης).

Στο κείμενό της, η τελευταία αυτή απόφαση παραθέτει εκτενές απόσπασμα πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη της 11ης Μαΐου 2007, με το οποίο -σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης- οι αρμόδιες αρχές είχαν ρητά και έγκαιρα προειδοποιηθεί ότι η τρέχουσα πρακτική τους «εκθέτει τη χώρα στο σοβαρό κίνδυνο καταδίκης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ο Συνήγορος του Πολίτη επαναλαμβάνει την επισήμανση, ότι οι αποφάσεις αυτές αποδεικνύουν οτι είναι επείγουσα η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, τόσο για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, όσο και για τη μεταφορά των «ποινικών» κρατουμένων σε κανονικές φυλακές.

www.tvxs.gr, 30/11/2009

------------------

Αθώοι οι «έξι» για τη Μικρασιατική Καταστροφή;

Την επανασυγγραφή της Ιστορίας επιβάλλει για πρώτη φορά δικαστική απόφαση, καθώς ο Αρειος Πάγος, 87 χρόνια μετά και χωρίς να έχει στη διάθεσή του την άφαντη πλέον σχετική δικογραφία, απαλλάσσει τους καταδικασθέντες και εκτελεσθέντες (πολιτικούς και στρατιωτικούς) για τη Μικρασιατική καταστροφή!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπό τον πρόεδρό της Γ. Καλαμίδα σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση έκρινε απαράδεκτη την παραπομπή της υπόθεσης στην Ολομέλεια από το Ζ ποινικό τμήμα λόγω οριακής πλειοψηφίας (3-2) και δέχθηκε ότι η σχετική παραπομπή είναι υποχρεωτική μόνο στις αιτήσεις αναίρεσης και όχι στις αιτήσεις επανάληψης της διαδικασίας, όπως συμβαίνει με τη «δίκη των έξι».

Για τον τυπικό αυτό λόγο η Ολομέλεια δεν εξέτασε την ουσία της υπόθεσης, με συνέπεια (παρά την επαναφορά της υπόθεσης στο τμήμα) να γίνεται πλέον δεκτή η αίτηση επανάληψης της δίκης (που φυσικά δεν μπορεί να ξαναγίνει) και να κηρύσσονται αθώοι οι 6 πολιτικοί και στρατιωτικοί που καταδικάστηκαν σε θάνατο στις 15-11-1922 από το Εκτακτο Επαναστατικό Στρατοδικείο Αθηνών για εσχάτη προδοσία, καταλογίζοντάς τους ευθύνες για τη Μικρασιατική καταστροφή.

Ετσι γίνεται δεκτή η αίτηση που υπέβαλε ο εγγονός του Π. Πρωτοπαπαδάκη και η Ιστορία αλλάζει μέσω δικαστικής απόφασης σχεδόν μετά από έναν αιώνα, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στα δικαστικά χρονικά.

Και τούτο διότι υπερισχύει πλέον η γνώμη της οριακής πλειοψηφίας του Ζ τμήματος του Αρείου Πάγου, ότι από τα στοιχεία που προσκόμισε ο εγγονός (Μιχ. Πρωτοπαπαδάκης) γίνεται φανερό, αγγίζοντας τη βεβαιότητα ότι οι 6 ήταν αθώοι για τα εγκλήματα, για τα οποία καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν. Ωστόσο, κατά τη μειοψηφία, τα επίμαχα στοιχεία ήταν ισχνά, καθώς στηρίζονταν σε εκτιμήσεις και μεταγενέστερες προσωπικές απόψεις πολιτικών. Η πλειοψηφία του τμήματος στήριξε την αθωωτική κρίση κυρίως σε δηλώσεις που είχαν κάνει μεταγενέστερα διάφοροι πολιτικοί και στρατιωτικοί της εποχής (Ελ. Βενιζέλος, Θ. Πάγκαλος κ.λπ.) και σε βιβλία του τότε Αρχηγείου Στρατού. Το «Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος» διατύπωσε λίγες μέρες πριν από τη δίκη στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ισχυρές επιφυλάξεις για την όλη διαδικασία, τονίζοντας ότι μια κορυφαία ιστορική στιγμή του 20ού αιώνα με ιδιαίτερες πολιτικές, κοινωνικές, στρατιωτικές προεκτάσεις, δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας, κάνοντας έκκληση στον Αρειο Πάγο να εκτιμήσει ότι η τελική απόφαση ανήκει στην κρίση της ιστορίας.

Καταδικασθέντες και εκτελεσθέντες ήταν οι πρωθυπουργοί Π. Πρωτοπαπαδάκης, Δ. Γούναρης και Ν. Στράτος, οι υπουργοί Ν. Θεοτόκης, Γ. Μπαλτατζής και ο αρχιστράτηγος Γ. Χατζηανέστης. Η εσχάτη προδοσία αφορούσε στον κλονισμό του ηθικού του μαχόμενου στην Ιωνία στρατού, τη μεταφορά μεγάλης δύναμης από το μικρασιατικό μέτωπο που εξασθένισε, την παράδοση αποθηκών με πολεμικό υλικό και μεγάλων τμημάτων της στρατιάς. Με μία ψήφο διαφορά, ο Αρειος Πάγος δίνει εντολή ουσιαστικά να ξαναγραφεί η νεότερη Ιστορία από την αρχή...

Ημερησία, 21/12/2009

------------------

Αυστραλία: Γονείς βίαζαν το γιο τους και το μετέδιδαν στο Διαδίκτυο

Ένας 56χρονος και μία 48χρονη, γονείς ενός 9χρονου αγοριού από το Πίκχαρστ του Σίδνεϊ, κατηγορούνται ότι αφού βίασαν τον γιό τους στη συνέχεια μετέδωσαν φιλμ με αποσπάσματα της αρρωστημένης πράξης τους στο Ίντερνετ.

 

 
Η αστυνομία συνέλαβε το ζευγάρι, το οποίο και παραμένει προφυλακισμένο, ενώ η δίκη ορίστηκε για τις 5 Ιανουαρίου. Τον πατέρα βαρύνουν δύο κατηγορίες βιασμού και η κατηγορία της παιδεραστίας και την μητέρα 4 κατηγορίες βιασμού.

Η αστυνομία κατέσχεσε, επίσης, δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές από την κατοικία του ζευγαριού.

Το παιδί ανέλαβαν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες της Πολιτείας, ενώ, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο της αστυνομίας, οι αποτρόπαιες πράξεις των γονέων κατά του παιδιού τους ελάμβαναν χώρα για καιρό τώρα και, συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2009.

Καθημερινή, 22/11/2009

------------------

Γερμανία: Ισόβια σε Γερμανό αφγανικής καταγωγής για «έγκλημα τιμής»

Η γερμανική δικαιοσύνη καταδίκασε οριστικά σήμερα σε ισόβια κάθειρξη έναν Γερμανό αφγανικής καταγωγής για τη δολοφονία της 16χρονης αδερφής του που έγινε στο όνομα της «οικογενειακής τιμής».

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε την έφεση που είχε ασκήσει ο Αχμαντ-Σόμπερ Ο., που είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως για το φόνο τον Φεβρουάριο από δικαστήριο του Αμβούργου.

Ο νεαρός άνδρας, που ζει από μικρός στην Γερμανία, σκότωσε την αδερφή του με 23 μαχαιριές τον Μάιο του 2008 σε ένα πάρκινγκ στο Αμβούργο, επειδή εκείνη ήθελε να ζει όπως οι συμμαθήτριές της και, σύμφωνα με τον αδερφό της, φορούσε πολύ τολμηρά ρούχα και μακιγιάζ.

Καθ΄ όλη την διάρκεια της δίκης ο νεαρός δήλωνε ότι ένιωθε «πολύ βαθύ πόνο στην καρδιά του» και διαβεβαίωνε ότι δεν είχε προσχεδιάσει την δολοφονία. Παρόλα αυτά το ομοσπονδιακό δικαστήριο δήλωσε «πεπεισμένο ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε το έγκλημα διότι, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, η αδερφή του είχε αμαυρώσει την οικογενειακή τιμή» και απέρριψε τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι ο κατηγορούμενος είχε μειωμένη ευθύνη για τις πράξεις του.

Η γερμανική αστυνομία έχει καταγράψει από το 1996 περίπου 50 «εγκλήματα τιμής», κυρίως στην τουρκική κοινότητα.

Καθημερινή, 26/11/2009
------------------

Ένας στους οκτώ νέους σε φυλακές ανηλίκων των ΗΠΑ έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά

Πάνω από το 12% των νέων που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης ανηλίκων στις ΗΠΑ, δηλαδή σχεδόν ένας στους οκτώ, έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικώς κατά την περίοδο 2008-2009 κυρίως από ανώτερους υπαλλήλους, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης.  Η έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα εξετάζει την κατάσταση 9.198 νέων που κρατούνταν σε 166 δημόσια κέντρα και σε 29 ιδιωτικά ανάμεσα στον Ιούνιο του 2008 και τον Απρίλιο 2009. Περίπου 26.550 ανήλικοι κρατούνται σε ιδρύματα των ΗΠΑ και οι περισσότεροι από τους μισούς είναι 16 ετών ή λιγότερο.

Στα μισά ιδρύματα που βρίσκονται στο Μέριλαντ, τη Βόρεια Καρολίνα, το Τέξας και την Ιντιάνα κακοποιήθηκαν σεξουαλικώς ένας στους τρεις νέους. Το 65% των νέων που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης σε ίδρυμα που κρατούνταν αρχικά αναφέρουν ότι κακοποιήθηκαν και μετά από την μεταφορά τους σε άλλο ίδρυμα. Σε οκτώ από τις δέκα περιπτώσεις η σεξουαλική κακοποίηση γίνεται κυρίως από γυναίκες υπαλλήλους, καθώς το 91% των κρατουμένων είναι αγόρια και το 9% κορίτσια. Περίπου το 95% εκείνων που έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση από τους φρουρούς των φυλακών ανέφερε ότι κακοποιήθηκε από γυναίκες. Συνολικά το 10,3% των κρατουμένων ανέφερε ότι έχει δεχθεί κακοποίηση από έναν φύλακα, ενώ το 2,6% από άλλους τροφίμους.

 «Οι αριθμοί αυτοί είναι απίστευτοι, αν λάβουμε υπόψη ότι η μελέτη δεν περιλαμβάνει τους νέους που κρατούνται σε φυλακές ενηλίκων, όπου διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να κακοποιηθούν σεξουαλικώς», δήλωσε η Λοβίζα Στάνοου, διευθύντρια της οργάνωσης για την προάσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, Just Detention International.

Καθημερινή, 8/1/2010
------------------

Ιρλανδία: Σκάνδαλο με σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην εκκλησία

Η καθολική εκκλησία της Ιρλανδίας απέκρυπτε συστηματικά την εκτεταμένη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με επίσημη έκθεση.

Η έρευνα, που διατάχθηκε από την ιρλανδική κυβέρνηση για την κακοποίηση στην Ιρλανδική πρωτεύουσα από το 1975 έως το 2004, και που ήρθε στην δημοσιότητα έξι μήνες έπειτα από την δημοσίευση μίας ανάλογης έκθεσης για τα σχολεία που διοικούσε η εκκλησία, κατηγορεί και κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι υποβοηθούσαν στην συγκάλυψη.

Η 700 σελίδων έκθεση κατηγορεί τέσσερις αρχιεπισκόπους ότι «δεν ενημέρωσαν την αστυνομία ότι γνώριζαν για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών» ήδη από την δεκαετία του 1960, ενώ περίπου 46 ιερείς «έκαναν σαφές» ότι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ήταν εκτεταμένη.

«Η ανησυχία της Αρχιεπισκοπής του Δουβλίνου σε σχέση με τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ήταν να παραμείνουν κρυφές, να αποφευχθεί το σκάνδαλο και να προστατευθεί η φήμη και η περιουσία της εκκλησίας», αναφέρει η έκθεση.

Κάποιοι ιερείς αρνήθηκαν τις κατηγορίες, αλλά ένας παραδέχθηκε ότι έχει κακοποιήσει πάνω από 100 παιδιά, ενώ ένας άλλος δήλωσε ότι κακοποιούσε παιδιά κάθε δεκαπενθήμερο επί πάνω από 25 χρόνια.

Καθημερινή, 26/11/2009

------------------

Με ισόβια ή και θάνατο κινδυνεύουν οι ομοφυλόφιλοι στην Ουγκάντα

Έντονες διαμαρτυρίες εξέφρασαν την Παρασκευή η Βρετανία και ο Καναδάς για το προτεινόμενο σχέδιο νόμου στην Ουγκάντα, το οποίο προβλέπει ότι οι ομοφυλόφιλοι θα καταδικάζονται σε ισόβια φυλάκιση ή ακόμη και σε θανατική ποινή.

Όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο Καναδός ομόλογός του Στίβεν Χάρπερ διεμήνυσαν στην κυβέρνηση της Ουγκάντα ότι ο νόμος αυτός είναι απαράδεκτος.

Ο Γκ. πράουν ξεκαθάρισε τη θέση του στον πρόεδρο της Ουγκάντα Μουσεβενί στη διάρκεια διμερούς συνάντησης στο περιθώριο της συνόδου της Κοινοπολιτείας.

Η ομοφυλοφιλία παραμένει αδίκημα σε πολλά κράτη της Κοινοπολιτείας, ωστόσο πολλά πιο φιλελεύθερα κράτη εξέφρασαν αποτροπιασμό για το νέο νόμο της Ουγκάντα.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, ένα άτομο που καταδικάζεται για ομοφυλοφιλικό σεξ θα μπορεί να τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη. Και ακόμη χειρότερα, εάν αυτό το άτομο είναι φορέας του ιού HIV θα μπορεί να καταδικασθεί και στην εσχάτη των ποινών.

Το νομοσχέδιο επίσης προβλέπει ποινή φυλάκισης τριών ετών για όποιον αντιλαμβάνεται ομοφυλοφιλική συμπεριφορά και δεν την αναφέρει στην αστυνομία εντός 24 ωρών. Επίσης, όποιος υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων κινδυνεύει με φυλάκιση μέχρι και επτά ετών.

www.in.gr, 28/11/2009

------------------

Βρετανία: Μεγάλη υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων από την T-Mobile

Αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων από τηλεπικοινωνιακό πάροχο βρίσκονται οι βρετανικές αρχές. Όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Πληροφοριών, Κρίστοφερ Γκράχαμ το γραφείο του ετοιμάζεται να κινηθεί δικαστικά, καθώς διαπίστωσε ότι εκατομμύρια αρχεία από χιλιάδες πελάτες της T-Mobile (τέταρτης, σε μέγεθος, εταιρίας του τηλεπικοινωνιακού κλάδου στη Γηραιά Αλβιόνα και θυγατρικής της Deutche Telecom) έχουν περάσει στα χέρια τρίτων εταιριών.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από σωρεία τηλεφωνημάτων προς ανυποψίαστους πελάτες της T-Mobile των οποίων τα συμβόλαια έληγαν σε λίγο καιρό. Εταιρία εκτός του κλάδου των τηλεπικοινωνιών είχε αποκτήσει τα στοιχεία των πελατών αυτών από την T-Mobile και εν συνεχεία τα είχε πουλήσει σε ανταγωνιστές του παρόχου, οι οποίοι επιχειρούσαν να αποσπάσουν μερίδιο των συνδρομητών του. Η ίδια η T-Mobile ενημέρωσε τον Επίτροπο Πληροφοριών και παραδέχθηκε δημοσίως τη διαρροή, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία πουλήθηκαν εν αγνοία της εταιρίας. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι έχει εντοπιστεί η πηγή της διαρροής.

Ο κ. Γκράχαμ δήλωσε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποδεικνύει πόσο απαραίτητη είναι η επιβολή ποινής φυλάκισης –και όχι μόνο προστίμων, όπως γίνεται σήμερα– σε όσους πωλούν προσωπικά δεδομένα σε τρίτους.

Το εμπόριο των προσωπικών δεδομένων έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις στη Βρετανία. Πεντακόσιες λίρες αρκούν για να βρει κάποιος το Ποινικό Μητρώο οποιουδήποτε θελήσει, ενώ με 75 λίρες μπορεί να πληροφορηθεί το όνομα και τη διεύθυνση που αντιστοιχούν σε έναν τηλεφωνικό αριθμό.

www.lawnet.gr, 28/11/2009

------------------

Ελεύθερο sex πριν από το γάμο!

Υπέρ των προγαμιαίων σχέσεων τάσσεται πλέον η Νότια Κορέα, ύστερα από την κατάργηση διάταξης του ποινικού κώδικα, που έκρινε παράνομο να υπόσχεται κανείς γάμο σε μία γυναίκα, με αντάλλαγμα το sex.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας απεφάνθη ότι ο ποινικός κώδικας παραβίαζε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στη σεξουαλική ελευθερία και ότι η πολιτεία δεν πρέπει να παρεμβαίνει σε προσωπικά ζητήματα.

Το θέμα ανέκυψε ύστερα από προσφυγή δύο ανδρών, με το αιτιολογικό ότι το προγαμιαίο sex πρέπει να είναι προσωπικό και ηθικό ζήτημα και να μην υπόκειται σε διώξεις.

www.zougla.gr, 26/11/2009

------------------

Η σκοτεινή πλευρά του Βελγίου

Σοκ προκάλεσαν στο Βέλγιο την περασμένη εβδομάδα οι διαπιστώσεις Επιτροπής Επιτήρησης της αστυνομίας, για βιαιότητες που διέπραξαν αστυνομικά όργανα στις φυλακές προαστίου των Βρυξελλών, στις 22 Σεπτεμβρίου και στις 30 Οκτωβρίου. Φρίκη προκάλεσε η περιγραφή γεγονότων που αναφέρεται στο επίσημο πόρισμα της επιτροπής, η οποία αποτελείται από έναν δικαστή, έναν γιατρό και έναν δικηγόρο - σε βαθμό που η φλαμανδική εφημερίδα «Ντε Στάντααρντ» να κάνει λόγο για «Αμπού Γκράιμπ των Βρυξελλών» αναφερόμενη στο κάτεργο βασανιστηρίων της Βαγδάτης. Τις δύο προαναφερθείσες ημέρες οι δεσμοφύλακες απείχαν από τα καθήκοντά τους, απεργώντας με στόχο την ικανοποίηση αιτημάτων τους. Για λόγους ασφαλείας αστυνομικοί αντικατέστησαν τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Μόνο που, όπως διαπίστωσε η επιτροπή, οι αστυνομικοί μετέτρεψαν τη φυλακή σε κόλαση.

Στις 30 Οκτωβρίου, τέσσερις ή πέντε αστυνομικοί, φορώντας κουκούλες, έσπασαν αρχικά στο ξύλο έναν μουσουλμάνο κρατούμενο. Στη συνέχεια τον μετέφεραν σε κρατητήριο, τον υποχρέωσαν να γδυθεί και άρχισαν να τον βασανίζουν χτυπώντας τον με τα κλομπ στη ράχη και στους όρχεις. Αφού ο κρατούμενος έσπασε από τα βασανιστήρια, οι αστυνομικοί τον υποχρέωσαν, όπως επί λέξει αναφέρει η έκθεση της επιτροπής, να φωνάζει «Ο Μωάμεθ είναι παιδεραστής» και «Η μάνα μου είναι πουτάνα»!

Την ίδια μέρα, οι αστυνομικοί - βασανιστές χτύπησαν άλλον κρατούμενο με μπουκάλι στο πρόσωπο, ενώ... ξεκόλλησαν το αυτί τρίτου κρατουμένου!

Στη συνέχεια άρχισαν να βασανίζουν άλλον κρατούμενο, πρώην αστυνομικό, ο οποίος είχε φυλακιστεί για υπόθεση ηθών. Τον βασάνιζαν επί ώρες και τον απειλούσαν ότι θα τον πετάξουν ως λεία στους συγκρατουμένους του με την ετικέτα του παιδεραστή, ενθαρρύνοντάς τους να τον βιάσουν. Απελπισμένος αυτός έκοψε τελικά τις φλέβες του εκείνη τη νύχτα, αλλά σώθηκε την υστάτη των στιγμών καθώς την ώρα της απόπειρας αυτοκτονίας χάραζε και είχαν αναλάβει υπηρεσία οι κανονικοί δεσμοφύλακες, οι οποίοι έσπευσαν φυσικά να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

Το τραγικό και ταυτόχρονα εγκληματικό είναι ότι όλα αυτά συνέβησαν στις 30 Οκτωβρίου, ενώ από την πρώτη απεργία της 22ας Σεπτεμβρίου οι αστυνομικοί είχαν ήδη προβεί σε πράξεις κτηνώδους βίας κατά κρατουμένων και επομένως θα έπρεπε να είχαν ήδη ληφθεί μέτρα αποτροπής της επανάληψής τους.

Η Επιτροπή Επιτήρησης σημειώνει στην έκθεσή της τις απειλές προς τη διεύθυνση των φυλακών, το προσωπικό και τους κανονικούς δεσμοφύλακες εκ μέρους των αστυνομικών για να σιωπήσουν. «Το προσωπικό που ήταν παρόν προσπάθησε να παρέμβει, αλλά ήταν αδύνατον να υπερασπίσει τους κρατουμένους», δήλωσε στην επιτροπή ένα μέλος της διεύθυνσης των φυλακών.

Μετά τη δημοσίευση της συγκλονιστικής έκθεσης, καθώς έσπασε το τείχος της σιωπής, άρχισαν πλέον να ερευνούν την υπόθεση η εισαγγελία των Βρυξελλών, η ίδια η αστυνομία των Βρυξελλών, αρμόδιες επιτροπές κ.λπ. Είναι πολύ αμφίβολο όμως αν όλη αυτή η αναστάτωση θα οδηγήσει όντως σε τιμωρία των ενόχων. Ιδωμεν...

Η βελγική αστυνομία μαρκάρει σαν ζώα τους... διαδηλωτές

Εξω φρενών ο σοσιαλιστής δήμαρχος της Γάνδης και ο τοπικός αστυνομικός διευθυντής αυτής της φλαμανδικής πόλης, κατήγγειλαν στην ανώτατη επιτροπή επίβλεψης των αστυνομικών δυνάμεων του Βελγίου τη συμπεριφορά των ομοσπονδιακών αστυνομικών στην πόλη τους, στις 10 Νοεμβρίου. Είχε συγκέντρωση ένα ακροδεξιό κόμμα. Δεν φτάνει όμως που η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 400 (!) αριστερούς διαδηλωτές που έκαναν αντισυγκέντρωση, κυρίως φοιτητές.

Οι αστυνομικοί έγραφαν πάνω στο... πρόσωπο ή στον λαιμό των συλληφθέντων έναν αριθμό! «Το κάναμε για να διευκολυνθούμε στην εξακρίβωση των στοιχείων της ταυτότητάς τους!» δήλωσαν ανενδοίαστα οι επικεφαλής τους. «Ηθικά απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των αστυνομικών ο δήμαρχος, ζητώντας την τιμωρία τους.

Εθνος, 25/11/2009

------------------

Σκότωναν ανθρώπους στο Περού για την παρασκευή καλλυντικών

Η Αστυνομία στο Περού συνέλαβε τρεις υπόπτους που κατηγορούνται ότι δολοφονούσαν ανθρώπους και κατόπιν αφαιρούσαν το λίπος από τα πτώματα για να το πουλήσουν παράνομα σε εταιρείες καλλυντικών στην Ευρώπη, αν και γιατροί εκφράζουν αμφιβολίες για την ύπαρξη μεγάλης μαύρης αγοράς ανθρώπινου λίπους.

Οι συλληφθέντες ομολόγησαν τις δολοφονίες πέντε ανθρώπων και, όπως δήλωσε ο στρατηγός Χόρχε Μέγια, επικεφαλής του Τμήματος Απαγωγών της περουβιανής Αστυνομίας, η συμμορία εμπλέκεται σε δεκάδες ακόμη ανθρωποκτονίες. Στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο μπουκάλια με μακάβριο περιεχόμενο, η «τιμή» του οποίου ήταν 10.000 ευρώ το λίτρο. «Οι δράστες αφαιρούσαν το λίπος από τον θώρακα και τους μηρούς» δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής της επαρχίας Ντιρίνκρι Εουσέμπιο Φέλιξ Μούργκα, δίνοντας στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του κεφαλιού ενός 27χρονου θύματος, το οποίο ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί. Το κεφάλι, το οποίο βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, υπέδειξε στην Αστυνομία ένας από τους υπόπτους, ο 29χρονος Ελμερ Σεγούντο Καστιγέρος, ο οποίος περιέγραψε αναλυτικά την ανατριχιαστική διαδικασία αφαίρεσης του λίπους από τα ανθρώπινα σώματα.

Η συμμορία, η οποία απετελείτο ακόμη από τον Σεράπιο Μάρκος Βεραμέντι και την Ενεδίνα Εστέλα, πλησίαζε άστεγους και φτωχούς αγρότες σε ερημικά στενά των πόλεων και με το δέλεαρ της προσφοράς εργασίας τούς μετέφερε σε απομακρυσμένες τοποθεσίες μέσα σε δάση, όπου και τους σκότωνε.

Εξι μέλη της συμμορίας παραμένουν ωστόσο άφαντα, ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως αρχηγός της, Ιλάριο Κουντένα, ένας 56χρονος που, σύμφωνα με τον Καστιγέρος, εμπλέκεται στο κύκλωμα αυτό εδώ και 30 χρόνια!

Το λίπος, σύμφωνα με τον Μέγια, επρόκειτο να πουληθεί σε μεσάζοντες στη Λίμα και κατόπιν σε εταιρείες καλλυντικών στην Ευρώπη, χωρίς όμως η Αστυνομία να μπορεί μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει τέτοιου είδους συναλλαγές με ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες.

Oρισμένοι γιατροί ωστόσο εκφράζουν αμφιβολίες για την ύπαρξη ενός τόσο εκτεταμένου κυκλώματος εμπορίας ανθρώπινου λίπους. «Πλέον, μπορούμε να βρούμε ανθρώπινο λίπος τόσο εύκολα ώστε δεν βρίσκω κανένα λόγο ύπαρξης μιας μαύρης αγοράς που να εμπορεύεται ανθρώπινο λίπος» λέει ο δρ Ανταμ Κατς, καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι το ανθρώπινο λίπος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Κοσμητική Ιατρική ως αντιρυτιδικό φάρμακο, πρέπει να αφαιρεθεί απαραιτήτως από τον ασθενή πάνω στον οποίο θα τοποθετηθεί κατόπιν, γιατί αλλιώς, όπως τονίζει ο δρ Νιλ Σάντικ , καθηγητής Δερματολογίας του Ιατρικού Κολεγίου Κορνέλ Βάιλ της Νέας Υόρκης, «υπάρχει ο κίνδυνος μιας ανοσολογικής αντίδρασης που θα μπορούσε να απειλήσει ακόμη και τη ζωή του ασθενούς».

Οι αστυνομικές αρχές του Περού ανακοίνωσαν ότι, μόνο εφέτος, περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς στην περιοχή Χουανούκο, όπου βρέθηκε το πτώμα του 27χρονου.

To Βήμα, 29/11/2009

------------------

Γαλλία: Νέα μέτρα για τους δράστες «γενετήσιων εγκλημάτων»

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε το νομοσχέδιο κατά της υποτροπής, το οποίο τιμωρεί τους καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα οι οποίοι αρνούνται ν’ακολουθήσουν μία  συγκεκριμένη αγωγή’’(μεταχείριση).

Οι βουλευτές επιπλέον προσέθεσαν μία καινούρια κύρωση, την επιστροφή στη φυλακή, για τους καταδικασθέντες οι οποίοι αρνούνται ή διακόπτουν μία αντι-ορμονική αγωγή (τον λεγόμενο και «χημικό ευνουχισμό»). Αντιθέτως, με την υποστήριξη της αριστεράς, η υπουργός πέτυχε/κατάφερε να θέσει εμπόδια στις τροποποιήσεις (τροπολογίες) των 200 (βουλευτών) του UMP και των κεντρώων για κατάργηση των αυτόματων μειώσεων της ποινής. Με τον ίδιο τρόπο απωθήθηκαν δύο τροπολογίες που απαιτούσαν από τους δημάρχους να ελέγχουν την άφιξη, στην κοινότητά τους, των πρώην καταδικασθέντων.

Η βουλευτής των Πρασίνων Noël Mamère αποκάλεσε το νομοσχέδιο «προστατευτικό, ανόητο, λαϊκίστικο και δημαγωγικό»,  που έχει ως στόχο σε μερικούς μήνες στις δημοτικές εκλογές «να λαθροθηρεύσει στα εδάφη του Εθνικού Μετώπου». Απ’ την άλλη ο βουλευτής Eric Ciotti υπέδειξε ότι «το κείμενο θα έπρεπε να προκαλέσει την συναίνεση, διότι πίσω από το νούμερο του 2% της υποτροπής, κρύβονται 500 περιστατικά υποτροπής, 500 θύματα τα οποία συχνά υπέστησαν τη βία των τεράτων τα οποία απελευθερώθηκαν». Σύμφωνα με τα νούμερα της κυβέρνησης, οι υπότροποι για εγκλήματα βιασμού ανέβηκαν στο 2,6% το 2008.

Le Monde, 24/11/2009

------------------

140 από τα 192 μέλη του ΟΗΕ έχουν καταδικάσει τη θανατική ποινή

Περίπου 140 από τα 192 κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν καταδικάσει τη θανατική ποινή, όπως ανέφερε η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, με αφορμή τη σημερινή 20ή επέτειο του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα για την Κατάργηση της Θανατικής Ποινής.

Η συνθήκη «έχει επικυρωθεί από 72 κράτη και συνολικά περίπου 140 κράτη έχουν καταδικάσει τη θανατική ποινή είτε επίσημα είτε στην πράξη», επισήμανε η κ. Πιλάι, η οποία παραδέχθηκε πως η κατάργηση της εσχάτης των ποινών «είναι δύσκολη διαδικασία για πολλές κοινωνίες και η επικύρωση του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά από μία περίοδο εθνικού διαλόγου».

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε τα κράτη που συνεχίζουν να εφαρμόζουν τη θανατική ποινή να αναστείλουν την επιβολή της έως την επικύρωση του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, το 93% των 2.390 εκτελέσεων που καταγράφηκαν πέρυσι, πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και τις ΗΠΑ.

www.lawnet.gr, 15/12/2009


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...
Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA