ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 21 - Μάρτιος 2012


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Παγκύπριο και Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα:
"Η ηλεκτρονική εγκληματικότητα:
Η μέθοδος, ο νόμος, η κοινωνία"
 
της Δρ.Ευδοξίας Ζ.Φασούλα,
Αντιπροέδρου Κωνστάντειου Κέντρου Κύπρου,
Μέλους του Ε.Π. & Ε.Ε
 
 
Στις 26 - 27 Νοεμβρίου 2011 οργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στη Λευκωσία της Κύπρου και συγκεκριμένα σε αίθουσα του ξενοδοχείου Χίλτον της Λευκωσίας,  παγκύπριο και πανελλήνιο συνέδριο σχετικό με την ηλεκτρονική εγκληματικότητα. Διοργανωτής φορέας ήταν το Κωνστάντειο Κέντρο Εγκληματολογίας και Δικανικών Επιστημών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Κυπριακού Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και με τη συνεργασία του Αρχηγείου της Κυπριακής Αστυνομίας καθώς επίσης και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών της Κύπρου, ενώ καλύφθηκε και από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στην έναρξη της εκδήλωσης αναγνώστηκε από την κ. Αντρούλα Μπουλαράν, υπεύθυνη της μονάδας εγκληματολογικών ερευνών του Κυπριακού Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, χαιρετισμός του Υπουργού κ. Λουκά Λουκά. Επίσης εισαγωγικές εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από τους εκπροσώπους του Κωνστάντειου Κέντρου και συγκεκριμένα από τον Πρόεδρο αυτού κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη και τον κ. Αγαθοκλή Προδρόμου, ερευνητικό μέλος της μονάδας ερευνών εγκλημάτων τεχνολογίας του εν λόγω διοργανωτή φορέα. Ο γενικός συντονισμός των ομιλιών και της σχετικής συζήτησης πραγματοποιήθηκε από την Αντιπρόεδρο του Κωνστάντειου Κέντρου Δρα Ευδοξία Ζ. Φασούλα.

Ως εισηγητές φιλοξενήθηκαν στο πλαίσιο της διοργάνωσης, τόσο  Κύπριοι όσο και Έλληνες, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, νομικοί και εγκληματολόγοι, τεχνικοί διαχείρισης συστημάτων ασφαλείας και ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας. Ειδικότερα εισηγήσεις τους παρουσίασαν οι κύριοι Νικολεττής Μάρκος, εκ μέρους της Κυπριακής Αστυνομίας, ο κ. Αλέκος Αλεξάνδρου, υπεύθυνος ασφαλείας δικτύου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, οι κύριοι Ιγγλεζάκης και Νούσκαλης, επίκουρος καθηγητής και λέκτορας αντίστοιχα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι διδάκτορες και λέκτορες σε πανεπιστημιακούς φορείς της Κύπρου  Δρ. Δήμητρα Σορβατζιώτη και  Δρ. Philippe Jougleux, οι υποψήφιοι διδάκτορες κ.κ. Φώτης Σπυρόπουλος και Βαγγέλης Χαϊνάς, οι λειτουργοί ηλεκτρονικών επικοινωνιών κ.κ. Ιωάννης Ερωτοκρίτου και Κωνσταντίνα Λιπέρη, καθώς και οι κύριοι Φοίβος Χριστοδουλίδης, Γιώργος Τζωρτζής, Αλέξης Μαύρος και Κωνσταντίνος Παστός στελέχη αντίστοιχα των εταιρειών JCC Cyprus, KPMG Cyprus και CFI.

Οι ομιλίες των παραπάνω αναφερόμενων εισηγητών αποτέλεσαν κατά περίπτωση μία νομική, εγκληματολογική ή τεχνική προσέγγιση σύγχρονων μορφών ηλεκτρονικής εγκληματικότητας, προτάσεων για την πρόληψη και την προστασία του κοινού από αυτές, ασφαλούς περιήγησης στο διαδίκτυο και ασφαλών ηλεκτρονικών συναλλαγών και επικοινωνιών, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκαν και ειδικότερες μορφές ηλεκτρονικής εγκληματικότητας, όπως η ηλεκτρονική παιδική πορνογραφία, ο παράνομος διαδικτυακός τζόγος και η οργάνωση εγκληματικών δραστηριοτήτων μέσω ιστοτόπων οργανωμένων οπαδών αθλητικών ομάδων. 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διακεκριμένοι εκπρόσωποι των Kυπριακών αστυνομικών και δικαστικών αρχών, του ακαδημαϊκού και ευρύτερου νομικού κόσμου, στελέχη τραπεζών και εταιρειών, εγκληματολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, καθώς και μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές. Των εισηγήσεων ακολουθούσαν  ερωτήσεις, τοποθετήσεις και διαπιστώσεις στο πλαίσιο ζωηρής συζήτησης, γεγονός που αποδεικνύει την έντονη επικαιρότητα της θεματικής του συνεδρίου. Άλλωστε το συγκεκριμένο συνέδριο για το ηλεκτρονικό έγκλημα αποτέλεσε μία ακόμα συντονισμένη πρωτοβουλία του Κωνστάντειου Κέντρου Κύπρου για την ανάπτυξη ενός διεπιστημονικού διαλόγου κυπριακών, ελληνικών και διεθνών φορέων, οργανώσεων και επιστημόνων, στην κατεύθυνση διάχυσης της επιστημονικής γνώσης και τεχνογνωσίας τόσο μεταξύ των ειδικών όσο και στο ευρύτερο κοινό.
 
Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά:

"Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Κωνστάντειο Κέντρο Έρευνας και Μελέτης Εγκληματολογικών και Δικανικών Επιστημών για την ευγενική πρόσκληση του να χαιρετίσω και να θέσω υπό την αιγίδα μου το σημερινό Συνέδριο.
 
Ταυτόχρονα, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση και τα συγχαρητήριά μου για την επιλογή ενός τέτοιου σοβαρού και εξειδικευμένου θέματος και να τονίσω το γεγονός ότι τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύουν και συμπληρώνουν την κρατική προσπάθεια.
 
Καλωσορίζω και ευχαριστώ τους εκλεκτούς επιστήμονες από την Ελλάδα καθώς και όλους τους ομιλητές, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα εδώ για να καταθέσουν την εμπειρογνωμοσύνη, τις θέσεις και εισηγήσεις τους για την από κοινού αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
 
Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, της πληροφορικής και η ευρύτατη χρήση του διαδικτύου έχουν επιφέρει επαναστατικές αλλαγές στο σύνολο των καθημερινών δραστηριοτήτων, στην παραγωγική διαδικασία, στις συναλλαγές, στην εκπαίδευση, στη διασκέδαση, ακόμη και στον τρόπο σκέψης του σύγχρονου ανθρώπου.
 
Δυστυχώς όμως, μαζί μ’ αυτές τις αλλαγές, οι οποίες κατά κανόνα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας, υπάρχουν και οι παράμετροι που ευνοούν την ανάπτυξη νέων μορφών εγκληματικότητας.
 
Το ηλεκτρονικό έγκλημα, για το οποίο έχουν δοθεί διεθνώς πολλοί ορισμοί (computer-crime, cyber-crime, hi-tech crime) εκδηλώνεται τόσο στο συμβατικό περιβάλλον, όσο και σε χώρους που χρησιμοποιούνται δίκτυα υπολογιστών. Επίσης ο «εγκληματίας του κυβερνοχώρου» διαφέρει από τον κοινό «εγκληματία». Ο δράστης διαθέτει γνώσεις στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τεχνική επιδεξιότητα και γι’ αυτό για τη διερεύνηση των εγκλημάτων αυτών απαιτούνται μεταξύ άλλων και εξειδικευμένες γνώσεις.
 
Το κράτος αντιμετωπίζει το φαινόμενο αυτό με μεγάλη αποφασιστικότητα. Κατ’ αρχάς κυρώθηκε από το 2004 η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του εγκλήματος μέσω διαδικτύου που υπογράφηκε στη Βουδαπέστη το 2001 και εφαρμόζονται όλες οι πρόνοιές της. Επίσης, ο Κυρωτικός Νόμος της εν λόγω Σύμβασης έχει τροποποιηθεί το 2010 ώστε να επέλθει εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία στον τομέα αυτό.
 
Για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος λειτουργεί στην Αστυνομία Ειδικό Γραφείο για τη διερεύνηση αδικημάτων του διαδικτύου, του οποίου το προσωπικό εκπαιδεύεται συνεχώς, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο έργο του άμεσα και αποτελεσματικά. Το Γραφείο αυτό ασχολείται και με την ενημέρωση/διαφώτιση του κοινού για την προστασία του από αθέμιτες και παράνομες προσβολές της προσωπικότητας και της οικονομικής ελευθερίας του.
 
Σημαντική είναι και η συμβολή του Δικανικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Δεδομένων το οποίο δημιουργήθηκε το 2009. Το εργαστήριο αυτό εξετάζει όλα τα ηλεκτρονικά τεκμήρια, βοηθά και συμβουλεύει τους αστυνομικούς ανακριτές στον τρόπο συλλογής και διερεύνησης υποθέσεων διαδικτύου και λαμβάνει μέρος σε έρευνες σοβαρών αδικημάτων που διαπράττονται με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
 
Κλείνοντας, θα ήθελα και πάλι να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση και διεξαγωγή του σημερινού Συνεδρίου. Η πραγματοποίησή του, καθώς και η παρουσία ενός αξιοσημείωτου αριθμού επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων, δηλώνει την εγρήγορση που επιδεικνύεται για ενημέρωση, επιμόρφωση και συνεργασία.
 
Είμαι σίγουρος ότι οι εργασίες του Συνεδρίου θα είναι δημιούργημα και αποτέλεσμα μιας γόνιμης συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών, νομικών, εγκληματολόγων, κοινωνιολόγων, ψυχιάτρων, ψυχολόγων, έτσι ώστε το όλο θέμα να προσεγγιστεί σφαιρικά σε όλες του τις διαστάσεις.
 
Με τους προβληματισμούς αυτούς κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου και εύχομαι κάθε επιτυχία στις διαβουλεύσεις σας."

Πηγή :
 
Σχετικά με το πρόγραμμα του συνεδρίου επισκευθείτε την ιστοσελίδα του Κωνστάντειου Κέντρου :
 
 
 

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA