της Δρ.Ευδοξίας Ζ.Φασούλα,
Αντιπροέδρου Κωνστάντειου Κέντρου Κύπρου,
Μέλους του Ε.Π. & Ε.Ε
Στις 26 - 27 Νοεμβρίου 2011 οργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στη Λευκωσία της Κύπρου και συγκεκριμένα σε αίθουσα του ξενοδοχείου Χίλτον της Λευκωσίας, παγκύπριο και πανελλήνιο συνέδριο σχετικό με την ηλεκτρονική εγκληματικότητα. Διοργανωτής φορέας ήταν το Κωνστάντειο Κέντρο Εγκληματολογίας και Δικανικών Επιστημών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Κυπριακού Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και με τη συνεργασία του Αρχηγείου της Κυπριακής Αστυνομίας καθώς επίσης και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών της Κύπρου, ενώ καλύφθηκε και από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στην έναρξη της εκδήλωσης αναγνώστηκε από την κ. Αντρούλα Μπουλαράν, υπεύθυνη της μονάδας εγκληματολογικών ερευνών του Κυπριακού Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, χαιρετισμός του Υπουργού κ. Λουκά Λουκά. Επίσης εισαγωγικές εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από τους εκπροσώπους του Κωνστάντειου Κέντρου και συγκεκριμένα από τον Πρόεδρο αυτού κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη και τον κ. Αγαθοκλή Προδρόμου, ερευνητικό μέλος της μονάδας ερευνών εγκλημάτων τεχνολογίας του εν λόγω διοργανωτή φορέα. Ο γενικός συντονισμός των ομιλιών και της σχετικής συζήτησης πραγματοποιήθηκε από την Αντιπρόεδρο του Κωνστάντειου Κέντρου Δρα Ευδοξία Ζ. Φασούλα.
Ως εισηγητές φιλοξενήθηκαν στο πλαίσιο της διοργάνωσης, τόσο Κύπριοι όσο και Έλληνες, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, νομικοί και εγκληματολόγοι, τεχνικοί διαχείρισης συστημάτων ασφαλείας και ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας. Ειδικότερα εισηγήσεις τους παρουσίασαν οι κύριοι Νικολεττής Μάρκος, εκ μέρους της Κυπριακής Αστυνομίας, ο κ. Αλέκος Αλεξάνδρου, υπεύθυνος ασφαλείας δικτύου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, οι κύριοι Ιγγλεζάκης και Νούσκαλης, επίκουρος καθηγητής και λέκτορας αντίστοιχα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι διδάκτορες και λέκτορες σε πανεπιστημιακούς φορείς της Κύπρου Δρ. Δήμητρα Σορβατζιώτη και Δρ. Philippe Jougleux, οι υποψήφιοι διδάκτορες κ.κ. Φώτης Σπυρόπουλος και Βαγγέλης Χαϊνάς, οι λειτουργοί ηλεκτρονικών επικοινωνιών κ.κ. Ιωάννης Ερωτοκρίτου και Κωνσταντίνα Λιπέρη, καθώς και οι κύριοι Φοίβος Χριστοδουλίδης, Γιώργος Τζωρτζής, Αλέξης Μαύρος και Κωνσταντίνος Παστός στελέχη αντίστοιχα των εταιρειών JCC Cyprus, KPMG Cyprus και CFI.
Οι ομιλίες των παραπάνω αναφερόμενων εισηγητών αποτέλεσαν κατά περίπτωση μία νομική, εγκληματολογική ή τεχνική προσέγγιση σύγχρονων μορφών ηλεκτρονικής εγκληματικότητας, προτάσεων για την πρόληψη και την προστασία του κοινού από αυτές, ασφαλούς περιήγησης στο διαδίκτυο και ασφαλών ηλεκτρονικών συναλλαγών και επικοινωνιών, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκαν και ειδικότερες μορφές ηλεκτρονικής εγκληματικότητας, όπως η ηλεκτρονική παιδική πορνογραφία, ο παράνομος διαδικτυακός τζόγος και η οργάνωση εγκληματικών δραστηριοτήτων μέσω ιστοτόπων οργανωμένων οπαδών αθλητικών ομάδων.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διακεκριμένοι εκπρόσωποι των Kυπριακών αστυνομικών και δικαστικών αρχών, του ακαδημαϊκού και ευρύτερου νομικού κόσμου, στελέχη τραπεζών και εταιρειών, εγκληματολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, καθώς και μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές. Των εισηγήσεων ακολουθούσαν ερωτήσεις, τοποθετήσεις και διαπιστώσεις στο πλαίσιο ζωηρής συζήτησης, γεγονός που αποδεικνύει την έντονη επικαιρότητα της θεματικής του συνεδρίου. Άλλωστε το συγκεκριμένο συνέδριο για το ηλεκτρονικό έγκλημα αποτέλεσε μία ακόμα συντονισμένη πρωτοβουλία του Κωνστάντειου Κέντρου Κύπρου για την ανάπτυξη ενός διεπιστημονικού διαλόγου κυπριακών, ελληνικών και διεθνών φορέων, οργανώσεων και επιστημόνων, στην κατεύθυνση διάχυσης της επιστημονικής γνώσης και τεχνογνωσίας τόσο μεταξύ των ειδικών όσο και στο ευρύτερο κοινό.
Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά:
"Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Κωνστάντειο Κέντρο Έρευνας και Μελέτης Εγκληματολογικών και Δικανικών Επιστημών για την ευγενική πρόσκληση του να χαιρετίσω και να θέσω υπό την αιγίδα μου το σημερινό Συνέδριο.
Ταυτόχρονα, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση και τα συγχαρητήριά μου για την επιλογή ενός τέτοιου σοβαρού και εξειδικευμένου θέματος και να τονίσω το γεγονός ότι τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύουν και συμπληρώνουν την κρατική προσπάθεια.
Καλωσορίζω και ευχαριστώ τους εκλεκτούς επιστήμονες από την Ελλάδα καθώς και όλους τους ομιλητές, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα εδώ για να καταθέσουν την εμπειρογνωμοσύνη, τις θέσεις και εισηγήσεις τους για την από κοινού αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, της πληροφορικής και η ευρύτατη χρήση του διαδικτύου έχουν επιφέρει επαναστατικές αλλαγές στο σύνολο των καθημερινών δραστηριοτήτων, στην παραγωγική διαδικασία, στις συναλλαγές, στην εκπαίδευση, στη διασκέδαση, ακόμη και στον τρόπο σκέψης του σύγχρονου ανθρώπου.
Δυστυχώς όμως, μαζί μ’ αυτές τις αλλαγές, οι οποίες κατά κανόνα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας, υπάρχουν και οι παράμετροι που ευνοούν την ανάπτυξη νέων μορφών εγκληματικότητας.
Το ηλεκτρονικό έγκλημα, για το οποίο έχουν δοθεί διεθνώς πολλοί ορισμοί (computer-crime, cyber-crime, hi-tech crime) εκδηλώνεται τόσο στο συμβατικό περιβάλλον, όσο και σε χώρους που χρησιμοποιούνται δίκτυα υπολογιστών. Επίσης ο «εγκληματίας του κυβερνοχώρου» διαφέρει από τον κοινό «εγκληματία». Ο δράστης διαθέτει γνώσεις στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τεχνική επιδεξιότητα και γι’ αυτό για τη διερεύνηση των εγκλημάτων αυτών απαιτούνται μεταξύ άλλων και εξειδικευμένες γνώσεις.
Το κράτος αντιμετωπίζει το φαινόμενο αυτό με μεγάλη αποφασιστικότητα. Κατ’ αρχάς κυρώθηκε από το 2004 η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του εγκλήματος μέσω διαδικτύου που υπογράφηκε στη Βουδαπέστη το 2001 και εφαρμόζονται όλες οι πρόνοιές της. Επίσης, ο Κυρωτικός Νόμος της εν λόγω Σύμβασης έχει τροποποιηθεί το 2010 ώστε να επέλθει εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία στον τομέα αυτό.
Για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος λειτουργεί στην Αστυνομία Ειδικό Γραφείο για τη διερεύνηση αδικημάτων του διαδικτύου, του οποίου το προσωπικό εκπαιδεύεται συνεχώς, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο έργο του άμεσα και αποτελεσματικά. Το Γραφείο αυτό ασχολείται και με την ενημέρωση/διαφώτιση του κοινού για την προστασία του από αθέμιτες και παράνομες προσβολές της προσωπικότητας και της οικονομικής ελευθερίας του.
Σημαντική είναι και η συμβολή του Δικανικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Δεδομένων το οποίο δημιουργήθηκε το 2009. Το εργαστήριο αυτό εξετάζει όλα τα ηλεκτρονικά τεκμήρια, βοηθά και συμβουλεύει τους αστυνομικούς ανακριτές στον τρόπο συλλογής και διερεύνησης υποθέσεων διαδικτύου και λαμβάνει μέρος σε έρευνες σοβαρών αδικημάτων που διαπράττονται με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Κλείνοντας, θα ήθελα και πάλι να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση και διεξαγωγή του σημερινού Συνεδρίου. Η πραγματοποίησή του, καθώς και η παρουσία ενός αξιοσημείωτου αριθμού επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων, δηλώνει την εγρήγορση που επιδεικνύεται για ενημέρωση, επιμόρφωση και συνεργασία.
Είμαι σίγουρος ότι οι εργασίες του Συνεδρίου θα είναι δημιούργημα και αποτέλεσμα μιας γόνιμης συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών, νομικών, εγκληματολόγων, κοινωνιολόγων, ψυχιάτρων, ψυχολόγων, έτσι ώστε το όλο θέμα να προσεγγιστεί σφαιρικά σε όλες του τις διαστάσεις.
Με τους προβληματισμούς αυτούς κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου και εύχομαι κάθε επιτυχία στις διαβουλεύσεις σας."
Πηγή :
Σχετικά με το πρόγραμμα του συνεδρίου επισκευθείτε την ιστοσελίδα του Κωνστάντειου Κέντρου :