ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 4 - Φεβρουάριος 2007  
Καθηγήτρια Μ. Καϊάφα-Γκμπάντι
"Η φυλακή εμφανίζεται εκλυτικός παράγοντας ουσιωδών προβλημάτων"
διαβάστε περισσότερα...
ένας χρόνος μετα....

«Εξαίρετη δουλειά, πλήρως κατατοπιστική. Ιδανικό σημείο αναφοράς για κάποιον που ενδιαφέρεται να μυηθεί στην επιστήμη της εγκληματολογίας…»

Αυτό το χαρακτηριστικό απόσπασμα ενός e-mail από τα αμέτρητα τα οποία λάβαμε με σχετικό περιεχόμενο είναι σίγουρα η καλύτερη επιβράβευση για την ερευνητική ομάδα του Ε.Π.Ε.Ε, έναν χρόνο μετά.
 
Περιηγήστε, λοιπόν, στο 4ο τεύχος μας... Επικοινωνήστε και συνεργαστείτε μαζί μας, προτείντε μας, σχολιάστε μας, γνωρίστε μας, διορθώστε μας...
 
διαβάστε περισσότερα...

Βγαίνουμε στο δρόμο και ΣΑΣ ρωτάμε:

Θα πρέπει οι ποινές στη φοροδιαφυγή να είναι αυστηρές και να φθάνουν ακόμη και στον εγκλεισμό στη φυλακή;
 

διαβάστε περισσότερα...

Tζέρεμι Μπένθαμ

Ο Τζέρεμι Μπένθαμ, Άγγλος νομομαθής, φιλόσοφος , νομικός και κοινωνικός μεταρρυθμιστής, γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1748 στο Σπίταφιλντς του Λονδίνου. Μεγάλωσε σε μια εύπορη οικογένεια που οι αντιλήψεις της ήταν ένα κράμα ευσεβούς δεισιδαιμονίας  και ορθολογισμού εμποτισμένου από τις ιδέες του Διαφωτισμού.

διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα με θέμα: "εκδίκαση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας"

... (με αφορμή την υπόθεση Saddam Hussein) διοργανώνεται από την ELSA-Athens σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ποινικών & Εγκληματολογικών Ερευνών στις 25 και 26 Μαîου στην Αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30)...

 
«Νέες Τεχνολογίες και Ατομικά Δικαιώματα»
 
Το Εργαστήριο Ποινικών και  Εγκληματολογικών Ερευνών &
το Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών σας προσκαλούν σε επιστημονική εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Νέες Τεχνολογίες και Ατομικά Δικαιώματα», την Τετάρτη 23 Μαΐου 2007 και ώρα 6:00 μ.μ. στην Αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30)

 
 
Ζητήματα Ευθύνης στα Ηλεκτρονικά Δίκτυα

Ο Ερευνητικός Όμιλος Φοιτητών Νομικής έχει την τιμή να σας προσκαλέσει  στην Ημερίδα που διοργανώνει την Πέμπτη 3 Μαΐου 2007 στο «Θέατρο» της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22) με θέμα: «Ζητήματα Ευθύνης στα Ηλεκτρονικά Δίκτυα»

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΕΡΓΩΝ Ε.Π.Ε.Ε.

Ο Δ.Σ.Α., το Εργαστήριο Π.& Ε.Ε. και οι εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα σας προσκαλούν στην παρουσίαση των οκτώ έργων που έχουν εκδοθεί έως τώρα στη σειρά Δημοσιεύσεων του Εργαστηρίου την Πέμπτη 19η Απριλίου 2007, ώρα 19:30 στην Αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

 
Η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

Η σεξουαλική παρενόχληση συνιστά ένα κοινωνικό  φαινόμενο που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παράλληλα παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης. Αποτελεί δε, ιδιαίτερα στο χώρο της εργασίας, μία σχετικά συχνή, προσβολή εις βάρος των εργαζομένων και κυρίως των γυναικών. Η σεξουαλική παρενόχληση συνιστούσε για δεκαετίες - και εν μέρει συνεχίζει να συνιστά - μία υπαρκτή αλλά αθέατη κατάσταση, την οποία η κοινωνία τη θεωρούσε και την αντιμετώπιζε ως ένα ταμπού, όταν  φρόντιζε να αποκρύπτει επιμελώς την ύπαρξή της.

διαβάστε περισσότερα...
Ο ποινικός εγκλεισμός ανηλίκων ως κακοποίηση

Οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες αναγνωρίζουν την προστασία των παιδιών και των νέων ως καθήκον τους και τη διασφαλίζουν συνταγματικά, με ειδικές, μάλιστα, διατάξεις. Η σημασία της βίαιης μεταχείρισης ή/και κακοποίησης ανηλίκων επισύρει ιδιαίτερες κυρώσεις, όπως, ξεχωριστή είναι και η αντιμετώπιση των ανηλίκων, όταν παραβατούν οι ίδιοι. Η διαφορική, θεωρητικά, ποινική μεταχείρισή τους δεν έχει πραγματική ισχύ, καθώς, πρακτικά, οι ποινές δεν διαφέρουν από αυτές των ενηλίκων.

διαβάστε περισσότερα...

 
 
Η απεξάρτηση στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος
 
Το Εργαστηρίο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Ε.Κ.Π.Α. και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) διοργάνωσαν από κοινού εκδήλωση - συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου «Κωστής Παλαμάς».
Θέμα αυτής: Η απεξάρτηση στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος.
 
διαβάστε περισσότερα...
 

Το πρόβλημα της ευθανασίας στην Ελλάδα σήμερα

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2007  πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Το πρόβλημα της ευθανασίας στην Ελλάδα σήμερα». Η εκδήλωση  διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Εγκλήματολογίας

διαβάστε περισσότερα...


Συμβουλές για τη χρήση πιστωτικών καρτών
Το «πλαστικό χρήμα» είναι πλέον ο κυρίαρχος τρόπος πληρωμής στις συναλλαγές, έχοντας αντικαταστήσει τα μετρητά.
Ξέρουμε πολύ καλά, λοιπόν, να χρησιμοποιούμε την πιστωτική κάρτα, πόσο καλά, όμως, ξέρουμε να προστατευόμαστε από το ενδεχόμενο οι ευκολίες που μας παρέχοναται να γυρίσουν σε μας ως «μπούμερανγκ» καθιστώντας μας θύματα;
διαβάστε περισσότερα...

Ο ψυχοπαθής νάρκισσος
 
 (Ο Μαρκ Ντιτρού στο δικαστήριο)
 
Η 12χρονη Σαμπίν Νταρντέν ξεκινά με το ποδήλατο από το σπίτι της για το σχολείο κι όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Στο Βέλγιο έχει ξημερώσει η 28η Μάη του 1996. Πριν η μικρή φτάσει στον προορισμό της δύο άντρες τής επιτίθενται στη μέση του δρόμου, την ναρκώνουν και τη μεταφέρουν με το αυτοκίνητό τους σε ένα σπίτι. Εκεί τη βιάζουν διαδοχικά και κατ’ εξακολούθηση κι ύστερα τη δένουν από το λαιμό στο κρεβάτι με μια αλυσίδα. Την επισκέπτονται καθημερινά συνεχίζοντας την εγκληματική δράση τους σε βάρος της και μερικές μέρες αργότερα...
 
διαβάστε περισσότερα..."From Hell"
 
 
 
Όλες οι ταινίες με θέμα τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη έχουν πάντα κάτι κοινό: τον τόπο, τα πέντε θύματα και τον ειδεχθή τρόπο που δολοφονήθηκαν. Αυτό που κάθε φορά αλλάζει, είναι ο άνθρωπος που θα δώσει πρόσωπο στο όνομα του δολοφόνου και το κίνητρό του.
Στην ταινία «Επισκέπτης από την Κόλαση» (From Hell) με πρωταγωνιστή τον Τζόνυ Ντεπ, οι αδερφοί Χιούτζες σκηνοθετούν και δίνουν τη δική τους ερμηνεία στην ιστορία.
 
διαβάστε περισσότερα...
"Γίναμε οι καλύτεροι συνεργάτες. Μαζί κλέβαμε, μαζί ξοδεύαμε!"
 
Στα 12, και ενώ ζούσαν μια ζωή πολύ στερημένη, ο Αλή  με τον Ιμπραήμ έκλεψαν κάποιον… Βρέθηκαν ξαφνικά  με πολλά χρήματα. Τα ξόδεψαν σε μια μέρα… "Σινεμάδες, γλυκά, διασκεδάσεις…θόλωσε το μάτι μου… δεν είχα ξαναδεί… γλυκάθηκα !"  Μετά από αυτό ο Ιμπραήμ του έμαθε διάφορα κόλπα. "Γίναμε οι καλύτεροι συνεργάτες. Μαζί κλέβαμε, μαζί ξοδεύαμε!"
Κάποια στιγμή αυτός, ο αδελφός του   και ο Ιμπραήμ στην προσπάθεια τους να πάρουν τα χρήματα μιας ηλικιωμένης, τη σκότωσαν και βρέθηκαν και οι τρεις στην φυλακή για ληστεία μετά φόνου.
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA