ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



Ρωτώντας ...
(σ)την πόλη ...


Τεύχος 10 - Φεβρουάριος 2009


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



«Πιστεύετε πως πρέπει να επέλθουν αλλαγές στις συνθήκες κράτησης στη χώρα μας;»
 
της Αρτεμισίας Παππά,
φοιτήτριας Νομικής Σχολής Αθηνών
και
του Κωνσταντίνου Πανάγου,
φοιτητή Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης

Η απεργία πείνας των κρατούμενων και οι εκτεταμένες διαμαρτυρίες τον Νοέμβριο του 2008 για τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές της χώρας μας  δεν μπορούν να μας αφήσουν ανεπηρέαστους  και βρήκαμε την ευκαιρία να ρωτήσουμε την δική σας γνώμη  επί ενός τόσου  σημαντικού θέματος. Τα γεγονότα που διαδραματιστήκαν στο τέλος του 2008  στα σωφρονίστηκα καταστήματα κάνουν αναγκαία την ερώτηση: 
 
«Πιστεύετε πως πρέπει να επέλθουν αλλαγές στις συνθήκες κράτησης στη χώρα μας; Εάν ναι, ποιες πρέπει να είναι αυτές;»
 
ΑΘΗΝΑ

Γιάννης, 24 ετών, στρατιωτικός
Εννοείται πως πρέπει να αλλάξουμε το όλον σύστημα τόσο για την ίδια την κοινωνία αλλά κυρίως για τους κρατούμενους. Πρέπει να δαπανήσουμε χρήματα για την βελτίωση των φυλακών γιατί άνθρωποι είναι και αυτοί και πρέπει να προασπίσουμε τα δικαιώματα τους και να  τους δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Η μόρφωση τους και η ενασχόληση τους με δραστηριότητες είναι πρωτεύοντα ζητήματα. Όμως θα πρέπει να φροντίσουμε ιδιαιτέρως  για την ιατρική τους περίθαλψη και την ψυχολογική  τους ενίσχυση.

Αναστασία, 26 ετών, φιλόλογος
Αλλαγές πρέπει να γίνουν  στις υποδομές των σωφρονιστικών καταστημάτων κυρίως όμως στην αντίληψη μας ότι η φυλάκιση είναι εκδίκηση για ότι έκανε ο δράστης .  Έμφαση οφείλουμε να δώσουμε στις φυλακές ανηλίκων. Οι έφηβοι παραβάτες έχουν ανάγκη από εκπαίδευση για να ενταχθούν ομαλά στη κοινωνία. Στην Ισπανία ένας δικαστής επέβαλε σε έναν έφηβο hacker  ως ποινή την κοινωνική εργασία να προσφέρει 100 μαθήματα υπολογιστών σε παιδιά. Με αυτή την τεχνική το  80% των εφήβων δεν πράττει πάλι εγκληματική πράξη ενώ στη χώρα μας το 80% συνεχίζει να παραβιάζει το νόμο.

Δημήτρης, 20 ετών, φοιτητής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.
Είναι απαραίτητες οι αλλαγές στις συνθήκες κράτησης. Δεν χρειάζονται μόνο χρήματα για να αλλάξουν τα πράγματα. Ουσιαστικά θα πρέπει να μην είναι κοινές οι φυλακές για τους εγκληματίες ανεξαρτήτως ποινών και εγκλημάτων που έχουν πράξει. Το σύστημα δεν λειτουργεί σωφρονιστικά αλλά τους κάνει expert. Επίσης πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων για να βελτιωθούν οι συνθήκες. Ότι και να έχει κανείς αξίζει τις ελάχιστες συνθήκες διαβίωσης, αξιοπρεπείς κελιά, τουαλέτες και προαύλιο.  Η αξία του ανθρώπου πρέπει να προστατεύεται με κάθε τρόπο. Πρέπει να ενδιαφερθούμε για την παιδεία και τη ενασχόληση τους με δραστηριότητες και με τις τέχνες.
 
Γιάννα, 61 ετών, συνταξιούχος εκπαιδευτικός
Πιστεύω στην επανένταξη και επομένως πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, δεν πρέπει να τιμωρούμε για αυτό που έγινε, αφού δεν ξεχνιέται όπως είπε και ο Πλάτωνας στον Πρωταγόρα.

Αγάπη, 32 ετών, ιδιωτική υπάλληλος
Ναι, φυσικά. Πρέπει να αντιμετωπίζονται με πιο ανθρώπινους όρους. Οι συνθήκες υγιεινής πρέπει να είναι καλύτερες. Πρέπει να διδάσκονται το πολιτισμό αλλά να ζούνε και πολιτισμένα.

Βασίλης, 58 ετών, χημικός μηχανικός
Πιστεύω ότι οι συνθήκες κράτησης πρέπει να είναι αξιοπρεπείς αλλά μέχρι εκεί. Το κράτος πρέπει να δαπανήσει κατ’ αρχήν τον προϋπολογισμό του για τις ουσιαστικές ανάγκες της κοινωνίας και μετά των φυλακισμένων.

Αριάδνη, 24 ετών, διακοσμήτρια
Εννοείται πως υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να θεμελιωθεί ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα φυλάκισης και να βρεθεί στο επίκεντρο ο άνθρωπος όχι η τιμωρία. Η καλυτέρευση πρέπει να ξεκινήσει με την κάλυψη των βασικών τους αλλαγών και να προχωρήσει στα πνευματικά προγράμματα και στην προσφορά κοινωνικής εργασίας.

 
 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 
Παναγιώτης, 23 ετών, Φοιτητής Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.
Η αλήθεια είναι ότι δε γνωρίζω ιδιαίτερα επί του θέματος. Λόγω της πρόσφατης επικαιρότητας, ενημερώθηκα για τα προβλήματα που υφίστανται στις ελληνικές φυλακές. Θεωρώ ότι το βάρος πρέπει να πέσει την επάνοδο αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία. Το ελληνικό κράτος είναι αναγκαίο να τους στηρίξει, ώστε να μην εγκληματήσουν ξανά. Είναι απαραίτητο να γίνει συνείδηση από τους πάντες ότι ο στόχος της ποινής πρέπει να είναι ο σωφρονισμός. Διαφορετικά, θα έχουμε αποτύχει ως κοινωνία γενικά.

Άννα, 25 ετών, Νομικός 
Νομίζω ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού είναι το σοβαρότερο που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα. Δεν είναι δυνατόν να ζουν τόσοι κρατούμενοι σε ένα κελί, που δεν εξασφαλίζει τα στοιχειώδη για τη διαβίωση ενός ατόμου. Ασφαλώς και θίγεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια με αυτό τον τρόπο και κανείς δε μπορεί να σωφρονιστεί υπό αυτές τις συνθήκες. Ούτε είναι δυνατόν να αποφευχθούν εντάσεις μεταξύ των κρατούμενων. 
 
Χαρά, 22 ετών, Φοιτήτρια Ψυχολογίας Α.Π.Θ.
Έχω την εντύπωση πως η διαρκής ψυχολογική υποστήριξη των κρατουμένων είναι απαραίτητη για το σωφρονισμό τους και την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία. Οι συνέπειες του εγκλεισμού στη ψυχοσύνθεση αυτών των ανθρώπων είναι σίγουρα σοβαρή και για αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται από ειδικούς. Πρόσφατα, άκουσα σε σχετική ενημερωτική εκπομπή ότι οι ψυχολόγοι στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας είναι ελάχιστοι και δεν επαρκούν για την υποστήριξη μεγάλου μέρους των κρατουμένων. 
 
Hλίας, 32 ετών, Φιλόλογος
Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ανεξάντλητο. Δυστυχώς, από αυτά που άκουσα ιδίως την τελευταία περίοδο, τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι πάρα πολλά. Ένα από αυτά είναι και η επικοινωνία των κρατουμένων με τους συγγενείς του. Πρέπει διεξάγεται δίχως σημαντικά εμπόδια, όπως είναι το τζάμι που υπάρχει μπροστά τους. Είναι απάνθρωπο να μη μπορείς να μιλήσεις με μέλη της οικογένειάς σου διαφορετικά.
Αγγελική, 46 ετών, Οικιακά 
Τα ζητήματα υγιεινής είναι πολύ σοβαρά. Δε μπορείς επιβάλεις μια ποινή σε κάποιον και να τον αναγκάζεις να ζει υπό αντίξοες συνθήκες. Σίγουρα και πρέπει να συνειδητοποιήσει το λάθος που έκανε, αλλά όχι μέσω της τιμωρίας, αλλά μέσω του σωφρονισμού. Όταν δεν του επιτρέπεις να ζει ως άνθρωπος, δε μπορείς να αξιώνεις το σωφρονισμό του. 
 
Γιώργος, 24 ετών, Φοιτητής Σχολής Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ.
Γενικά, θεωρώ ότι πρέπει αλλάξουν πολλά στις φυλακές. Το ζήτημα είναι δαιδαλώδες. Δυστυχώς, τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολλά. Έχω ακούσει ότι μένουν πάρα πολλά άτομα σε ένα κελί και αυτό το πρόβλημα, ασφαλώς, αποτελεί πηγή για σωρεία άλλων. Δε μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να συγκατοικώ εύκολα με ένα άτομο… και με τίποτα δε μπορώ να διανοηθώ πως ζουν αυτοί οι άνθρωποι.
 
 

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA