ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 17 - Φεβρουάριος 2011  
Ομ. Καθηγήτρια Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου
Η πρυτάνιδα της εγκληματολογίας στην Ελλάδα σε μια video συνέντευξη στο theartofcrime web tv ...
διαβάστε περισσότερα...
Οικονομία και εγκληματικότητα: η επικαιρότητα μιας παραδοσιακής εγκληματολογικής συζήτησης
 
 
της Κ.Δ.Σπινέλλη,
Ομοτ. Καθηγήτριας Εγκληματολογίας-Σωφρονιστικής
 
«Τα 6 εκατομμύρια άνεργοι αποτελούν κοινωνικό δυναμίτη (J.F. Kennedy)». Αυτό ήταν ένα από τα θέματα για διερεύνηση και τεκμηριωμένο σχολιασμό που είχε δοθεί από τον αμερικανό κοινωνιολόγο/εγκληματολόγο  καθηγητή James Short την εποχή των μεταπτυχιακών μου σπουδών στις ΗΠΑ. Αρχικά ξαφνιάστηκα, Στη συνέχεια ήρθαν οι αναγκαίες διασυνδέσεις. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Πταίσμα η παράνομη πορνεία;

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 31 παρ. 7 του Νόμου 3904/2010 για τον εξορθολογισμό και βελτίωση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, οι πλημμεληματικές παραβάσεις του Νόμου 2734/1999 περί εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων (πορνεία) υποβιβάζονται σε πταίσματα. Οι συντάκτες του περιοδικού μας βγαίνουν στην πόλη και ζητούν τη γνώμη σας... 

διαβάστε περισσότερα...

Michel Foucault

Ο Μισέλ Φουκώ (Michel Foucault) (15 Οκτωβρίου 1926 - 25 Ιουνίου 1984) ήταν Γάλλος φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και ιστορικός. Κατείχε έδρα στο περίφημο “Collège de France” με τον τίτλο «Ιστορία των συστημάτων σκέψης». Eπίσης, δίδαξε στο University at Buffalo και στο University of California (Berkeley).

Ο Φουκώ είναι ευρέως γνωστός για τις σημαντικές μελέτες του επάνω στους κοινωνικούς θεσμούς, την ψυχιατρική, την  ιατρική,  τις ανθρώπινες επιστήμες και το σωφρονιστικό σύστημα, καθώς και για τις αναλύσεις του αναφορικά με την ιστορία της ανθρώπινης σεξουαλικότητας
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα με θέμα:
Θυματοποίηση, παραβατικότητα και δικαιώματα του παιδιού

 
...διοργανώνεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων σε συνεργασία με την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων και την Αγωγή Υγείας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων στις 19 Μαρτίου (9:00 έως 18:30) και στις 20 Μαρτίου (9:30 έως 14:00) 2011 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων....
 
 
 
Εκδήλωση προς τιμήν των Καθηγητών
Γεωργίου - Αλεξάνδρου Μαγκάκη και Νικoλάου Ανδρουλάκη

 
....διοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων με θέμα "Ατιμωρησία και κράτος Δικαίου" την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011 και ώρα 19.00 στην Αθήνα...

 
 
Σεμινάριο με θέμα: "Ψυχοπαθολογία και εγκληματική διάπραξη"
 
Εξάωρο σεμινάριο με θέμα "ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΞΗ" λαμβάνει χώρα στις 14, 21 και 28 Μαρτίου 2011 από το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών. Στο σεμινάριο περιλαμβάνεται κλινική παρουσίαση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών.
 
 
5ο Πανελλήνιο Συνέδριο
για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης


...διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης και το Τμήμα Ψυχολογίας του Hellenic American University με θέμα "Νέες Μορφές Παιδικής και Εφηβικής Κακοποίησης: Δυνατότητες Αντιμετώπισης και Πρόληψης" από 16 έως 18 Μαΐου 2011 στην Αθήνα.....


 
Plea bargaining στην ελληνική έννομη τάξη;

Ένα από τα βασικά σύγχρονα αιτήματα της νέας τάξης πραγμάτων στο Ποινικό Δίκαιο είναι η εύρεση εναλλακτικών (και «γρήγορων»!) τρόπων περαίωσης των ποινικών διαδικασιών. Ένας από αυτούς είναι και το plea bargaining.

Μετά τις απαραίτητες αναλύσεις, σκοπός της παρούσας μελέτης του νομικού κ. Σπ. Αδάμ είναι να εξετάσει την πιθανότητα εισαγωγής του θεσμού του plea bargaining στην ελληνική έννομη τάξη.  

διαβάστε περισσότερα...
Ο ν. 3904/2010 και οι "εσπευσμένες" αναγκαίες αλλαγές
 
της Γρηγορίας Πανταζοπούλου,
δικηγόρου - ποινικολόγου
 
 
Στις 21 Δεκεμβρίου 2010 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος 3904/2010  (ΦΕΚ Α’ 218/23.12.2010), με τον οποίο γίνεται προσπάθεια εξορθολογισμού και βελτίωσης της απονεμόμενης ποινικής δικαιοσύνης και αντιμετώπισης ορισμένων γενικά παραδεδεγμένων αδυναμιών του συστήματος απονομής της ποινικής δικαιοσύνης ... θα επέλθουν, τελικώς, οι πολυπόθητες βελτιώσεις;
 
διαβάστε περισσότερα...

 
«Εγκληματολογικές αναπαραστάσεις στον κινηματογράφο IV: Ιστορίες εγκλήματος – Ιστορίες ζωής»
 
Σεμινάριο προβολών κινηματογραφικών ταινιών εγκληματολογικού ενδιαφέροντος διοργανώθηκε και φέτος κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από τον Τομέα Εγκληματολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών του ΑΤΕΙ Μεσολογγίου.
 
διαβάστε περισσότερα...
      
  
Περιοδικά εγκληματολογικού περιεχομένου...
 
Παρουσίαση των περιοδικών «επιΜΕΛΟΥΜΑΙ» των Επιμελητών Ανηλίκων του Δικαστηρίου Ανηλίκων, «Οιονεί...Κρατούμενος» του Συλλόγου Υπαλλήλων Ειδικού Κατάστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνας και «Προσπαθώντας...για το αύριο» του Γυμνασίου και Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνας.
 
διαβάστε περισσότερα...
 
Εκδήλωση με θέμα «Δικαιώματα του Ανθρώπου και ΕΣΔΑ»
 
... διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) και την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, με αφορμή την 62η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010.
 
διαβάστε περισσότερα...
 
Συνέδριο με θέμα: «Η μετανάστευση υπό το πρίσμα του Διεθνούς, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου»
 
... διοργανώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2010 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών  από την Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών – Τμήμα Αθήνας (European Law Students’ Association – Athens Chapter, “ELSA Athens”) με το επίκαιρο και ενδιαφέρον πάντα θέμα της μετανάστευσης υπό το πρίσμα του Διεθνούς, Ευρωπαϊκού και Εθνικού Δικαίου.
 
διαβάστε περισσότερα...
 
Τελετή επίδοσης τιμητικού τόμου στον Ομ. Καθηγητή Εγκληματολογίας κ. Ιάκωβο Φαρσεδάκη
 
... διοργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στις 20 Δεκεμβρίου 2010 στη συνεδριακή αίθουσα «ΕΥΡΩΠΗ» των εκδόσεων «Νομική Βιβλιοθήκη» ...
 
διαβάστε περισσότερα...


Εγκληματολογικές ειδήσεις απ΄ όλο τον κόσμο

Στη στήλη αυτή μπορείτε να βρείτε τις  πιο ενδιαφέρουσες και επίκαιρες ειδήσεις των τελευταίων μηνών από την ελληνική και διεθνή εγκληματολογική πραγματικότητα.

Μερικά από τα θέματα αυτού του τεύχους είναι σχετικά με τη σύσταση του νέου σώματος της αστυνομίας "οικονομικού εγκλήματος", τη νέα τεχνολογία παρακολούθησης κρατουμένων με μικροτσίπ και την αλματώδη αύξηση που παρουσιάζει η εγκληματικότητα στην Ελλάδα.

διαβάστε περισσότερα...

Οι πιο αιμοσταγείς συμμορίες του κόσμου: Ελ Σαλβαδόρ
 
Το Ελ Σαλβαδόρ έχει καταστεί το "θέατρο" ενός ακήρυχτου πολέμου συμμοριών και μιας σύγκρουσης από τις πλέον αιματηρές που μπορεί να γνωρίσει άνθρωπος καθώς η θνησιμότητα εξαιτίας αυτού αγγίζει τα 3.600 θύματα το χρόνο. 
 

Οι δύο μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες συμμορίες, η ΜS-13 και η Μ18, λυμαίνονται κάθε γωνιά της χώρας ελέγχοντας το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, έχοντας εξαπολύσει ένα ανελέητο "ξεσκαρτάρισμα" μεταξύ τους. Το κυριότερο γνώρισμά των μελών τους: τα από την κορφή ως τα νύχια γεμάτα τατουάζ σώματά τους που απεικονίζουν αυτό που θα μπορούσε κανείς να περιγράψει χοντροκομμένα ως ένα παρελθόν γεμάτο βασανιστήρια, μισαλλοδοξία και πόνο.
 
διαβάστε περισσότερα..."Requiem for a Dream"
 
 
Το "Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο" αποτελεί έναν όμορφα διαμορφωμένο απολογισμό της επίδρασης του εθισμού καταγράφοντας την καταστροφή τεσσάρων ανθρώπων. Όλοι τους ψάχνουν το κλειδί για τα όνειρα τους και στην πορεία καταρρέουν κάτω από το βάρος μίας καταστροφικής ζωής βουτηγμένης στην εξάρτηση και στις αυταπάτες.

“ ...οποιοσδήποτε ανήλικος κάτω των 17 ετών που σκέφτεται να πειραματιστεί με τη χρήση ναρκωτικών, ίσως να θέλει να δει αυτή την ταινία, η οποία αποτελεί έναν ταξιδιωτικό οδηγό της κόλασης”
 
διαβάστε περισσότερα...
Γράμματα από τις Φυλακές Ανηλίκων

Τα γράμματα από τις φυλακές ανηλίκων που δημοσιεύουμε σε αυτό το τεύχος μοιάζουν περισσότερο με δύο κραυγές απελπισίας. Δείχνουν την "μαύρη" εικόνα της φυλακής μέσα από τα μάτια των δύο παιδιών: τη μοναξιά, τη στέρηση, το ξύλο, τον παραλογισμό της εξουσίας.

διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA