Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία μεγάλου ακροατηρίου, τόσο μέσα στο χώρο της «Στοάς του βιβλίου» όσο και έξω από αυτόν παρακολουθώντας από ειδική τοποθετημένο video wall, πραγματοποιήθηκε εκεί την Τετάρτη 3 Μαΐου από τις εκδόσεις Βασ. Ν. Κατσαρού η παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Μπαμπασίδη, ειδικού επιστήμονα του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο «Πανεπιστημιακό Άσυλο: Κοινωνικό - Πολιτικές και Εγκληματολογικές Προεκτάσεις». Την παρουσίαση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Πανεπιστημιακού χώρου, των εκπροσώπων των Δικαστικών αρχών, του δικηγορικού κόσμου, των υπευθύνων του Υπουργείου Παιδείας, δημοσιογράφων, φοιτητικών συλλόγων, πολιτικών από όλα τα κόμματα αλλά και βέβαια πολιτών, ανάμεσά τους και πολλοί Ροδοπαίοι.
Στην παρουσίαση του βιβλίου το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης εκπροσώπησε ο αν. καθηγητής της Νομικής Κομοτηνής κ. Κώστας Παναγόπουλος και την Νομική Αθηνών ο αν. καθηγητής κ. Θέμης Σκούρας. Τον επιστημονικό κλάδο των εγκληματολόγων εκπροσώπησε ο καθηγητής εγκληματολογίας του τμήματος ΜΜΕ και επικοινωνίας κ. Γιάννης Πανούσης, ο οποίος προλόγισε το βιβλίο.
Για το βιβλίο και το επίκαιρο θέμα που πραγματεύεται τοποθετήθηκαν πολιτικοί από όλους τους πολιτικούς χώρους.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης πρότεινε την επανεξέταση του μέτρου του πανεπιστημιακού άσυλου: «πρέπει να επανεξέταση το άσυλο, δηλ. τον σκοπό λειτουργίας του στη σύγχρονη δημοκρατία. Η σημειολογία του πανεπιστημιακού ασύλου μας βρίσκει όλους σύμφωνους αλλά δυστυχώς δεν λειτουργεί για τους λόγους για τους οποίους θεσπίστηκε» τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνταγματολόγος Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι «είναι λάθος ολκής η συζήτηση για την κατάργηση ή τροποποίηση του ασύλου» και ζήτησε την διατήρηση του με την σημερινή μορφή για ιστορικούς, νομικούς και πολιτικούς λόγους.
Η Βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη με το γνωστό παραστατικό της τρόπο αιτιολόγησε την αναγκαιότητα του θεσμού τονίζοντας ότι «το άσυλο το επέβαλαν τα γεγονότα της κατάλυσης της Δημοκρατίας γι΄ αυτό η σημασία του είναι μεγάλη».
Επιπρόσθετα, στη συζήτηση που επακολούθησε διατυπώθηκαν πρωτοποριακές προτάσεις όπως αυτή του καθηγητού Θ. Σκούρα ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να εκχωρηθεί η ευθύνη για την άρση του ασύλου αποκλειστικά στον Πρύτανη ο οποίος έχει την εξουσιοδότηση από την οικεία πανεπιστημιακή κοινότητα που τον εξέλεξε καθότι «ο Πρύτανης δεν είναι μόνο τελετάρχης αλλά η Ανώτατη διοικητική και Ακαδημαϊκή αρχή του Πανεπιστημίου».
Εν τέλει, όλοι οι ομιλήσαντες συμφώνησαν ως προς την αρτιότητα, πληρότητα και ουσιαστικότητα του συγγράμματος και μόνο επαινετικά λόγια είχαν να πουν για την συγγραφική δουλειά του Κυριάκου Μπαμπασίδη. Ο συγγραφέας δέχθηκε τα συγχαρητήρια όλων των παρευρισκόμενων και υπέγραψε ο ίδιος βιβλία για το κοινό μετά το τέλος της εκδήλωσης.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κυριάκου Μπαμπασίδη «Juvenile Delinquency and Control Theory». Η νεανική παραβατικότητα παρουσιάζει έξαρση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Στις χώρες της Βορείου Ευρώπης και ειδικότερα στη Βρετανία ένας σημαντικός αριθμός (πάνω από 7 εκατομμύρια το χρόνο) εγκλημάτων διαπράττονται από ανήλικα αγόρια ηλικίας 10-17 ετών εις βάρος των ενηλίκων. Το γεγονός αυτό από μόνο του προκαλεί πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον και αναζητούνται οι καλύτερες δυνατές λύσεις για την αντιμετώπισή του. Η μελέτη του Εγκληματολόγου Κυριάκου Μπαμπασίδη επικεντρώνεται στην θεωρία του κοινωνικού ελέγχου. Σκοπός της μελέτης είναι να διαπιστωθεί σε ποιον βαθμό η θεωρία αυτή δίνει απαντήσεις στο φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας, αναλύει τα αίτια αυτών και προτείνει λύσεις για την βελτίωση των σύγχρονων κοινωνικών δεσμών όπως οικογένεια, σχολείο, φίλοι προκειμένου η διαδικασία κοινωνικοποίησης των νέων να επιτευχθεί με τρόπο ομαλό χωρίς κοινωνικές παρεκτροπές και αποκλίσεις.