της Φωτεινής Μηλιώνη,
Δικηγόρου, Ειδ. Επιστ. Νομικής Σχολής Αθηνών
Η κακοποίηση των παιδιών είναι ένα πολύπλοκο θέμα, το οποίο αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα με πολύ σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά, τις οικογένειες και την κοινωνία. Παρατηρείται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και διαχωρίζεται σε σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική. Στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας των παιδιών φθάνουν συνήθως οι περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκεται η δικαιοσύνη και αφορούν κυρίως περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. Συνήθως ο δράστης είναι πρόσωπο οικείο προς το παιδί, το οποίο θα πρέπει να πείσει κυρίως τους ειδικούς της ψυχικής υγείας και του νομικού συστήματος για την εγκυρότητα των λόγων του. Για τους ειδικούς της ψυχικής υγείας, η παιδική κακοποίηση (κυρίως η σεξουαλική) είναι ίσως το πιο δύσκολο πρόβλημα που έχουν να χειριστούν λόγω των σοβαρών ψυχολο-γικών επιπτώσεων στο παιδί και της επανάληψης του τραύματος για το παιδί και τα μέλη της θεραπευτικής ομάδας μέσω της διαδικασίας της νομικής οδού.
To Ψυχιατρικό Τμήμα Παιδιών & Εφήβων του Γ.Ν.Α. “ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ” διοργάνωσε για το ευαίσθητο αυτό θέμα ημερίδα με τίτλο «Κακοποίηση: Όταν τα παιδικά όνειρα γίνονται εφιάλτες» η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011 στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Την έναρξη της ημερίδας έκανε η κ. Α. Κουμούλα, Διευθύντρια Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, η οποία είχε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αυτής της πολύ αξιόλογης ημερίδας. Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς η κ. Ο. Οικονόμου, Διοικητής Γ.Ν.Α. «Σισμανό-γλειο», η κ. Κ. Αποστόλου, Υποδιοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.
Στην πρώτη συνεδρία την οποία συντόνισε η Παιδοψυχίατρος κ. Β. Τσιρώνη, μίλησαν οι: Γ. Μόσχος, Νομικός- Εγκληματολόγος, Βοηθός Συνήγορος του Παιδιού, για θέματα σχετικά με την «Προστασία των παιδιών από την Κακοποίηση και το ρόλο του Συνηγόρου του Παιδιού», Γ. Νικολαϊδης, Ψυχίατρος, Δ/ντής της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού σχετικά με την «Κακοποίηση- παραμέληση των παιδιών ως πεδίο συνάρθρωσης επιστημονικών θεωριών και πρακτικών τεχνικών», Φ. Μηλιώνη, Δικηγόρος, Ειδ. Επιστήμων Νομικής Αθήνας σχετικά με το «Νομικό πλαίσιο για τη Βία κατά των Παιδιών» και Ο. Θεμελή, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας για θέματα που αφορούν «Καταθέσεις ανηλίκων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης: Ζητήματα τεχνικών συνεντεύξεων και δεοντολογίας».
Τη δεύτερη συνεδρία, η οποία είχε περισσότερο κλινικό προσανατολισμό, συντόνισε ο παιδοψυχίατρος κ. Χ. Ανδρούτσος. Η συνεδρία αυτή ξεκίνησε με την ομιλία του παιδοψυχίατρου κ. Μ Στρούθου ο οποίος είχε ως θέμα «Σεξουαλική Κακοποίηση: Διαγνωστικά Θέματα», στη συνέχεια πήρε το λόγο η κ. Ζ. Μπακοπούλου, ψυχολόγος η οποία ανέπτυξε «Προβληματισμούς γύρω από τη θεραπεία παιδιού- θύματος σεξουαλικής κακοποίησης», ακολούθησε η παιδοψυχίατρος κ. Σ. Καραγιάννη, που παρουσίασε λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την «Κακοποίηση των παιδιών σε Γενικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο» και η συνεδρία έκλεισε με την ομιλία της κοινωνικής λειτουργού, κας. Κ. Σκλάβου, «Κακοποίηση: Η εμπειρία του Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων» με θέμα τις εμπειρίες επαγγελματιών από την ενασχόληση με την κακοποίηση. Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση, διατυπώθηκαν συμπεράσματα και πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο χώρο του Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων του Γ.Ν.Α «Σισμανόγλειο».
Μακάρι αυτή η πολύ αξιόλογη και χρήσιμη για τους επαγγελματίες πρωτοβουλία της Διευθύντριας Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων κας Α. Κουμούλα, να βρει άξιους συνεχιστές.