ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 10 - Φεβρουάριος 2009


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτωνShare |Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «60 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ»
 
 
                                                                                        της Αρτεμισίας Παππά,
                                                                   φοιτήτριας Νομικής Σχολής Αθηνών
 
 
Στις 12 και 13 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Εξήντα Χρόνια της Σύμβασης για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας» με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Ένωσης Διεθνούς Δικαίου.

 

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου  η πρώτη συνεδρίαση κινήθηκε γύρο από το ζήτημα :| «Η Σύμβαση της Γενοκτονίας στη Διεθνή Δικαιοδοσία».  Πρόεδρος της  συζήτησης ήταν ο  π. Επίκουρος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και Αντιπρόεδρος του ΙΜΔΑ Σωτήρης Μουσούρης. Ομιλητές ήταν ο   καθηγητής και διευθυντής του Ιρλανδικού Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας William Schabas, ο καθηγητής Άγγελος Γιόκαρης, ο καθηγητής Χρίστος Μυλωνόπουλος και ο καθηγητής Άγγελος Σισιλιάνος.

 

Την συζήτηση άνοιξε με έναν χαιρετισμό η Ομ. Καθηγήτρια Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου. Στην ομιλία της αναφέρθηκε στις σύγχρονες μορφές Γενοκτονίας.  Επισήμανε ιδιαιτέρως τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι σε απεμπολημένο ουράνιο και σε άλλα χημικά όπλα, που έχουν τόσες παρενέργειες που οδηγούν ακόμα  και στο θάνατο, κυρίως από λευχαιμία ή προκαλούν τερατογέννηση. Αυτό είναι γενοκτονία. Το πρόβλημα λοιπόν, όπως αναφέρει, δεν εντοπίζεται  στο περιεχόμενο της σύμβαση αλλά  στην εφαρμογή της, διότι οι ισχυροί της Γης την ‘πολεμάνε’ και  την παραβλέπουν. Πάντως επισημαίνει πως σημαντική είναι η αλλαγή ατμόσφαιρας προς τα δικαιώματα των ανθρώπων, τα οποία τοποθετούνται σε πρώτο πλάνο. Πρέπει να θεμελιωθεί ο σεβασμός κάθε ανθρώπου αλλιώς κρίση αφάνταστη μας περιμένει.

 

Ο καθηγητής William Schabas έκανε μια εισαγωγική θεώρηση γύρω από τη Σύμβαση για την γενοκτονία. Σχολιάζει λοιπόν πως η μεγάλη σημασία αυτής της διεθνής σύμβασης ανάγεται στο γεγονός ότι αποτελεί το πρώτο νομικό κείμενο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεύτερον στο ότι συνέβαλε ριζικά στην ενίσχυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου καθώς ορίζει πως αλλά κυρίως που θα διώκεται ο δράστης της Γενοκτονίας. Η σύμβαση αυτή αποτελεί σίγουρα ένα έναυσμα να λογοδοτούν όσοι εγκληματούν. Η γενοκτονία ορίζεται υπό στενή και ευρεία έννοια. Υπό στενή έννοια συναντάμε μια κυρίως υπόθεση τα τελευταία 10 χρόνια, αυτή της Ρουάντας. Παρόλα αυτά υπάρχει έντονη δικανική δραστηριότητα για την υπό ευρεία έννοια της γενοκτονίας, όπως η υπόθεση Αρμενίας- Τουρκία και Γεωργίας-Ρωσίας. Πέρσι υπήρχαν 10 εκατομμύρια θύματα γενοκτονία στη Κίνα. Βέβαια τα θύματα ήταν γάτες και σκυλιά αλλά αφού η σύμβαση της γενοκτονίας μιλάει για αφανισμό μιας ομάδας και εδώ πληρείται αυτός ο όρος. Συχνά είναι τα προδικαστικά ερωτήματα των εθνικών δικαστηρίων προς τα αρμόδια δικαστήρια για τον ακριβή προσδιορισμό της έννοιας της γενοκτονίας. Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στη προέλευση του όρου της γενοκτονίας. Συγκεκριμένα πριν από 64 χρόνια ο όρος ήταν ανύπαρκτος και στη θέση του υπήρχαν έννοιες όπως εκτοπισμός, δίωξη, απέλαση κ.τ.λ. Πρώτος έκανε λόγο για την έννοια της γενοκτονίας ένας Πολωνός δικηγόρος που διέφυγε από την πατρίδα του όταν αυτή βρισκόταν υπό Ρωσική κατοχή και μίλησε για τα θηριώδη εγκλήματα που τελούνταν εις βάρος των συμπατριωτών του. Στο συνέδριο του Λονδίνου για τη δίκη της Νυρεμβέργης έγινε για πρώτη φορά επίσημα χρήση του όρου της Γενοκτονίας. Βέβαια οι μεγάλες δυνάμεις υποστήριξαν πως το έγκλημα αυτό θεμελιώνεται μόνο για την φυσική καταστροφή μιας ομάδας και εθνοκάθαρση σε καιρό πολέμου. Τι γίνεται όμως με τη γενοκτονία εν καιρό ειρήνης; Το κενό που δημιουργείται επιτρέπει όρια ατιμωρησίας και αυτό ευνοεί κυρίως τις μεγάλες δυνάμεις για να πράττουν το έγκλημα κατά των αδύναμων χωρών και αυτό να μην θεωρείται γενοκτονία . Στο τέλος ο ομιλητής αναφέρθηκε στη σχέση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της γενοκτονίας επισημαίνοντας πως το δεύτερο αποτελεί τη σημαντικότερη εκδοχή των πρώτων.

 

Στη συνέχεια ο καθηγητής Αγγελος Γιόκαρης αναφέρθηκε στην ποινική αξιολόγηση του εγκλήματος στις συνθήκες του 1919 και μετέπειτα. Στην ομιλία του αναφέρθηκε κυρίως στις περιπτώσεις γενοκτονίας κατά των Αρμενίων και των Ποντίων που είχαν ελάχιστη προβολή. Οι άνθρωποι αυτοί υπέστησαν όλες τις εκφάνσεις του εγκλήματος καθώς πολλοί δολοφονήθηκαν και οι υπόλοιποι υπέστησαν βίαιη μετακίνηση. Η Τουρκία με την Συνθήκη των Σεβρών αναγνώρισαν το δικαίωμα για καταγγελία τέτοιων εγκλημάτων αλλά δεν το εφάρμοσαν. Αλλά η συνθήκη της Λοζάνης περί ειρήνης εφαρμόστηκε.

 

Ο καθηγητής Χρίστος Μυλωνόπουλος  επισήμανε με την ομιλία του ζητήματα νομιμοποίησης του διεθνούς ποινικού δικαίου με αφορμή τις διατάξεις της Σύμβασης για τη γενοκτονία. Η ποινική ανάλυση του εγκλήματος της γενοκτονίας στάθηκε κυρίως στα θέματα ποίο είναι το προστατευόμενο έννομο αγαθό και ποιες ακριβώς πράξεις πληρούν  τη αντικειμενική υπόσταση αυτού του εγκλήματος. Είναι σημαντικό να είναι ξεκάθαρο από πριν πότε τελείται η εγκληματική αυτή πράξη. Στο τέλος ο καθηγητής τόνισε τα άλυτα προβλήματα που υπάρχουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης  σχετικά με την ποινική αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος.

 

Ο καθηγητής Άγγελος Σισιλιάνος μίλησε για  το πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης και ιδιαίτερα για το ποιες ακριβώς είναι οι προστατευόμενες ομάδες. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία γύρω από το ζήτημα αυτό καθώς  μόνο ορισμένες ομάδες φαίνεται να προστατεύονται. Πρακτικό πρόβλημα προέκυψε στην υπόθεση Ρουάντα όπου τα θύματα των σφαγών ήταν μέλη ομάδας θρησκευτικής και όχι φυλετικής όπως προβλέπει η συνθήκη. Έγινε προσπάθεια ερμηνείας του ορισμού, όμως παρέμειναν στην αυστηρή θεώρηση   του θέματος . Ο ομιλητής επισήμανε πως υπό ευρεία οπτική στις ομάδες πρέπει να περιλαμβάνονται τόσο οι θρησκευτικές όσο και οι κοινωνικές, σε αντίθεση με την στενή  οπτική που θεωρεί θύματα γενοκτονίας μόνο τις φυλετικές ομάδες. Επίσης σχολίασε τι συμβαίνει όταν η ομάδα που υπόκειται την φυσική εξόντωση είναι στρατιωτική, τότε εάν οι στρατιώτες ανήκουν σε φυλετική οργάνωση πρόκειται για γενοκτονία ενώ εάν ανήκουν σε πολιτική τότε όχι. Ακολούθως τόνισε πως όλες οι πράξεις ενώ μπορεί να είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν μπορούν να είναι και γενοκτονία. Δεν υπάρχει ταύτιση των εννοιών αλλά διακριτικό στοιχείο είναι η φυσική εξόντωση της ομάδας – θύμα. Εάν υπάρχει το στοιχείο της εξόντωσης τότε πρόκειται για γενοκτονία.

 

Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνεδρίαση που επίκεντρο είχε την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας. Την προεδρία της συζήτησης είχε ο Ομ. Καθηγητής Ιάκωβος Φαρσεδάκης ενώ ομιλητές ήταν  Δικαιωμάτων δεν έγινε ο καθηγητής  Παντείου Πανεπιστημίου Στέλιος Περράκης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φωτεινή Παζαρτζή, ο επίκουρος καθηγητής Κωνστ/νος Αντωνόπουλος και τέλος η λέκτορας Παντείου Πανεπιστημίου Μαρία-Ντανιέλλα Μαρούδα.

 

Ο καθηγητής Ιάκωβος Φαρσεδάκης παρουσίασε την αντιμετώπιση του εγκλήματος της γενοκτονίας από τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια. Η σύμβαση για την γενοκτονία ως  η πρώτη σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν έγινε δεκτή ανεπιφύλακτα.Μάλιστα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο όση πρόοδο δεν έκανε όλα τα χρόνια ύπαρξης την έκανε τα τελευταία 15 χρόνια. Χαρακτηριστικά της Γενοκτονίας  της σύμβασης του 1948 είναι πρώτον ότι είναι ένα διεθνές έγκλημα και δεύτερον ότι οι προστατευόμενες ομάδες μπορεί να είναι εθνολογικές, φυλετικές και θρησκευτικές. Όμως η ομάδα πρέπει να προσδιορίζεται θετικά. Υπάρχει και η περίπτωση της αυτογενοκτονίας, δηλαδή όταν θύτης και θύμα προέρχονται από κοινή ομάδα, έχουν ίδια γλώσσα και την ίδια πορεία μέσα στην ιστορία. Ο καθηγητής επισήμανε  ότι ακόμα και ένα θύμα αρκεί για να στοιχειοθετηθεί γενοκτονία. Στην ομιλία του ανέφερε σειρά υποθέσεων γενοκτονίας και ιδιαίτερα περιπτώσεων εθνοκάθαρσης και ομάδων που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Συμπερασματικά διευκρίνισε την σπουδαιότητα της καθιέρωσης σε διεθνές επίπεδο της  αντίληψη ότι η γενοκτονία δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη.

 

Για την διεθνή ευθύνη των κρατών περί της γενοκτονίας που τελούν μίλησε διεξοδικά η καθηγήτρια της νομικής σχολής Φωτεινή Παζαρτζή. Το βασικό ερώτημα που τέθηκε ήταν εάν ένα κράτος μπορεί να πράξει γενοκτονία. Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Εάν ένα όργανο, αρχή ή εκπρόσωπος του κράτους πράξει ότι απαγορεύει το άρθρο 3 της Σύμβασης για την Γενοκτονία τότε το ίδιο το κράτος υπέχει ευθύνη. Στη συνέχεια καθορίστηκε πότε ένα κράτος ή ένα άτομο μπορεί να θεωρηθεί συμμέτοχος σε μια τέτοια εγκληματική πράξη και ειπώθηκε ότι πρέπει να  έχει ειδικό δόλο, να γνωρίζει την πράξη για την οποία κάνει λόγο η σύμβαση. Το δεύτερο σκέλος της ομιλίας αφορούσε την ευθύνη του κράτους για πρόληψη και καταστολή τέτοιων εγκλημάτων. Πρόληψη σημαίνει το κράτος να παίρνει μέτρα για να μην τελεσθεί γενοκτονία, είναι λοιπόν υποχρέωση συμπεριφοράς αλλά και αποχής, καθώς απαιτείται το κράτος να μην ασκεί επιρροή στη τέλεση γενοκτονίας αλλά ούτε και να  επιτρέπει να  τελείται από τρίτους. Υποχρέωση πρόσληψης σημαίνει το κράτος να δρα άμεσα όταν υπάρχει η γνώση του κινδύνου από τη κυβέρνηση. Τέλος επισημάνθηκε ότι για την ίδια γενοκτονία μπορεί να φέρουν ευθύνη  ένα κράτος και μεμονωμένα άτομα ταυτόχρονα.

 

Ο καθηγητής της νομικής σχολής Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε. και τη γενοκτονία. Στην αρχή τόνισε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας αναγνωρίζει ευρύτατα όρια και φάσμα για το πότε τελείται το έγκλημα της γενοκτονίας. Ενώ όμως το Συμβούλιο ασφαλείας έχει αυτονομία σε σχέση με την Γενική Συνέλευση, στην οποία τα κράτη εκφράζουν τη θέληση τους και τα συμφέροντά τους, δεν πρέπει να ξεχνάμε  πως και πίσω από το Συμβούλιο βρίσκονται 15 κράτη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να τελέσει το έργο της μπορεί να συλλέγει πληροφορίες από τα ίδια τα μέλη της, από ειδικά γραφεία συνεννόησης αλλά και από τους αντιπροσώπους των κρατών στον Ο.Η.Ε. έπειτα ο ομιλητής διευκρίνισε πως κάθε διεθνής οργανισμός, όπως και ο Ο.Η.Ε. υπέχουν διεθνή ευθύνη για τις πράξεις τους. Δεν μπορεί να ειπωθεί βέβαια πως ο  Ο.Η.Ε. πρέπει να λειτουργεί με βάση τα εθνικά δίκαια αλλά το διεθνές δίκαιο. Έτσι λοιπόν και ο Ο.Η.Ε. έχει υποχρέωση πρόσληψης και καταστολής της γενοκτονίας. Στη συνέχεια επισημάνθηκε πως συντρέχει ταυτόχρονη ευθύνη κάθε διεθνούς οργανισμού, όπως και του Ο.Η.Ε., και των κρατών μελών του και πως μόνο κατ’ εξαίρεση και υπό ειδικές περιπτώσεις μπορεί να μην ευθύνονται τα κράτη μέλη. Εάν δεχόμασταν το αντίθετο τότε τα κράτη θα ίδρυαν διεθνούς οργανισμούς προκειμένου να τελούν γενοκτονία και να αποφεύγουν την ευθύνη.

 

Σχετικά με την αντιμετώπιση της γενοκτονίας από τα εθνικά δικαστήρια μίλησε η λέκτωρ Μαρία-Ντανιέλλα Μαρούδα. Στη παρουσίαση της επισήμανε την σπουδαιότητα της συμβάσεως του 1948 για την γενοκτονία  καθώς πρώτη φορά προβλεπόταν υποχρέωση δίωξης όσων τελούσαν γενοκτονία. Τότε όμως μόνο τα εθνικά δικαστήρια θα μπορούσαν να ασκήσουν δίωξη διότι οι μεγάλες δεν ήθελαν οικουμενικά δικαστήρια να εκδικάζουν τέτοια εγκλήματα, παρά μόνο όσα έχουν κάποια σχέση με την υπόθεση. Μόλις τη δεκαετία του 90 ξεκίνησε η διεθνής δικαιοδοσία για το έγκλημα της γενοκτονίας και άρχισαν να δικάζουν τέτοιες υποθέσεις και χώρες που δεν συνδέονται με αυτές. Για την καλύτερη εμπέδωση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά την εκδίκαση περιπτώσεων γενοκτονίας από τα εθνικά δικαστήρια, αναφέρθηκε η περίπτωση της Ρουάντα το 1994. Τότε λοιπόν στήθηκαν δικαστήρια που καθόλου δεν πληρούσαν τους όρους και τις εγγυήσεις μίας δίκαιης δίκης, αφού οι κατηγορούμενοι δεν είχαν συνηγόρους υπεράσπισης ούτε μάρτυρες. Ο φόβος κυριαρχούσε για τους δικαστές αλλά και τις γυναίκες που πολύ δύσκολα μπορούσαν να μιλήσουν να τους βιασμούς που είχαν υποστεί, και πολλοί επιβιώσαντες των γεγονότων που πήγαν για μάρτυρες πέθαναν μυστηριωδώς. Στα δικαστήρια παρουσιάζονταν βραδύτητα( 1996 έως 1999 εκδικάστηκαν μόνο 2000 υποθέσεις), με αποτέλεσμα οι φύλακες να είναι γεμάτες με προφυλακισμένους. Έτσι από το 2002 τοπικά δικαστήρια ανέλαβαν 20.000 κατηγορούμενους, στα οποία δίκαζε ο σοφός του χωριού, και μπόρεσαν να αδειάσουν οι φυλακές. Συμπερασματικά τονίστηκε πως πολλές φορές τα εθνικά δικαστήρια εκδικάζουν πιο σημαντικές υποθέσεις από τα Διεθνή Ποινικά δικαστήρια και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλίδες αλλά και η κατάλληλη νομοθεσία για να μην ξεφεύγουν της τιμωρίας οι υπαίτιοι.

 

Στο τέλος  ο Ομ. Καθηγητής Διονύσης Σπινέλλης  αναφέρθηκε συμπερασματικά σε όσα ειπώθηκαν αυτές τις δύο ημέρες και  ακολούθησε διάλογος των παρευρισκομένων  και με πολλές εποικοδομητικές απόψεις ακούσθηκαν.                                          


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA