ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



Ρωτώντας ...
(σ)την πόλη ...


Τεύχος 11 - Ιούνιος 2009


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



“Ποια η γνώμη σας για την αυστηρότερη τιμωρία δραστών που φορούν κουκούλα;”
 της Μελίνας Στρούγγη
φοιτήτριας Νομικής Σχολής Αθηνών,
 
του Κώστα Σκαρμέα,
ασκούμενου δικηγόρου,
φοιτητή Μεταπτυχιακού Π. Σ. Ποιμικών Επιστημών Νομικής Αθηνών
 
και 
του Κωνσταντίνου Πανάγου
φοιτητή Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης 
 

Και να πού φτάσαμε, να σκεφτόμαστε να ποινικοποιήσουμε ένα κομμάτι ύφασμα! Μια κουκούλα που, απ’ ότι φαίνεται, μπορεί να κάνει τη διαφορά στην τέλεση μιας αξιόποινης πράξης (;). Συγκεκριμένα, έχει τεθεί το ζήτημα αν η χρήση της κουκούλας από τον δράστη συγκεκριμένων εγκλημάτων κατά την τέλεσή τους πρέπει να αποτελέσει επιβαρυντική περίσταση (σύμφωνα με την εγχώρια νομοθετική-πολιτική συζήτηση) ή ιδιώνυμο έγκλημα (κατά το παράδειγμα της Γαλλίας) απασχόλησε και απασχολεί την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει αυστηρότερη ποινή και σκληρότερη αντιμετώπιση των δραστών που φορούν κουκούλα, σε σχέση με τους δράστες που αφήνουν τα πρόσωπά τους ακάλυπτα αλλά διαπράττουν τα ίδια ακριβώς εγκλήματα. 

Σας ρωτάμε: "Ποια η γνώμη σας για την αυστηρότερη τιμωρία δραστών που φορούν κουκούλα;"

Ιδού οι δικές σας απόψεις από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη:  
 

ΑΘΗΝΑ 

Γιώργος, 20 ετών, φοιτητής Νομικής
Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να γίνεται μια διάκριση κουκουλοφόρων και μη κουκουλοφόρων, τη στιγμή που το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι το ίδιο. Δηλαδή θέλετε να μου πείτε ότι εγώ, αν φοράω κουκούλα και σκοτώσω κάποιον, ενώ η κανονική ποινή είναι ισόβια εγώ θα τιμωρηθώ με τρεις φορές ισόβια;                    


Μαριμπέλα, 35 ετών, καθηγήτρια  
Συμφωνώ με την αυστηρότερη τιμωρία των δραστών που φορούν κουκούλα, γιατί νομίζω πως πρέπει να παίρνουμε την ευθύνη όταν κάνουμε κάτι. Είμαι αυστηρή, ειδικά στις περιπτώσεις όπου υπάρχει βλάβη του κοινωνικού συμφέροντος. Η ανωνυμία πίσω από την κουκούλα δίνει τη δυνατότητα για περισσότερη βλάβη.


Έφη, 49 ετών, δημόσιος υπάλληλος 
Πιστεύω ότι πρέπει να τιμωρηθούν το ίδιο, αφού και οι μεν και οι δε κάνουν το ίδιο αδίκημα.


Γιώργος, 25 ετών, μεταπτυχιακός φοιτητής ΠΑΠΕΙ 
Πιστεύω ότι πρέπει να είναι πιο αυστηρή η ποινή γι’ αυτόν που φοράει κουκούλα για τον πολύ απλό λόγο ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να τη βγάλει καθαρή απ’ ότι ο άλλος που εκτίθεται στον κίνδυνο να τον δούνε.


Έλλη, 19 ετών, φοιτήτρια διακόσμησης 
Πιστεύω ότι η ελληνική αστυνομία έχει σοβαρότερα αδικήματα ν’ αντιμετωπίσει απ’ αυτούς που φοράνε κουκούλα και ότι το όλο θέμα είναι εντελώς γελοίο. Πιστεύω ότι έχουν χάσει λίγο το concept και τους στόχους και ότι, αν κάποιος πάει να δολοφονήσει ένα γνωστό μου, δε θα με νοιάζει αν φοράει κουκούλα, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.


Ηρακλής, 49 ετών, ηθοποιός
Όταν πρόκειται περί ομοίων εγκλημάτων, νομίζω πως δεν έχει σημασία αν ο δράστης φοράει κουκούλα ή όχι. Πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο έγκλημα, γιατί η πράξη είναι που μετράει.


Θοδωρής, 19 ετών, φοιτητής Πολυτεχνείου 
Πιστεύω πως η αυστηρότερη τιμωρία των κουκουλοφόρων είναι λάθος, γιατί η κοινωνία το μόνο που θα καταφέρει είναι να στιγματίσει συγκεκριμένα πρόσωπα.


Δημήτρης, 50 ετών, συνταξιούχος 
Πιστεύω ότι όποιος φοράει κουκούλα, είτε κάνει κάτι καλό, είτε κάνει κάτι κακό, ουσιαστικά κρύβεται γιατί δε νιώθει καλά μ’ αυτό που κάνει.


Δανάη, 25 ετών, γραφίστρια 
Με αυτή την πρόταση οποιοσδήποτε φοράει κουκούλα θα τρώει το ξύλο της ζωής του. Δεν έχει κανένα νόημα και έγινε μόνο και μόνο για να δέρνουν ελεύθερα.


Δημήτρης, 16, μαθητής  
Μα δεν υπάρχει δράστης που δε φοράει κουκούλα! Έχεις δει πολλούς δράστες που να φαίνεται το πρόσωπό τους; Δεν είναι λογικό αφού υπάρχουν και κάμερες. Όμως, μέσω της κουκούλας, πετυχαίνουν την ανωνυμία, οπότε πρέπει να τιμωρούνται αυστηρότερα.


Εύη, 18 ετών, μαθήτρια
Αυτοί που φορούν κουκούλες σε πορείες δεν αφήνουν τα πρόσωπά τους ακάλυπτα γιατί δε θέλουν να το παίξουν ήρωες. Αυτό το μέτρο είναι δικτατορία κι αυτή είναι η δημοκρατία τους.
 
Ρωμανός, 20 χρονών, φοιτητής
Τη θεωρώ ανούσια. Αν διαπράττεις μια παράνομη πράξη, δεν έχει καμία σημασία τι φοράς! Η μόνη σκοπιμότητα που βλέπω σε αυτό είναι η καταστολή των πολιτικών μας δικαιωμάτων, όπως η διαμαρτυρία.

 


Γιάννης, 57 χρονών, δικηγόρος
Συμφωνώ με το μέτρο, διότι πιθανολογείται σε μέγιστο βαθμό η μείωση της εγκληματικότητας.

 


Έλσα, 29 χρονών, δημόσια υπάλληλος
Δε συμφωνώ, γιατί η πράξη του δράστη είναι ίδια είτε με κουκούλα είτε χωρίς.

 
Κατερίνα, 21 χρονών, φοιτήτρια
Συμφωνώ, γιατί τρομοκρατείται πιο πολύ το θύμα μιας επίθεσης όταν ο δράστης φοράει κουκούλα.



Δήμητρα, 43 χρονών, ιδιωτική υπάλληλος
Δε συμφωνώ, γιατί σημασία έχει το έγκλημα του δράστη και όχι η εμφάνισή του, το αν κρύβεται κάτω από μια κουκούλα.

 


Ντίνα, 69 χρονών, συνταξιούχος
Εν μέρει συμφωνώ, γιατί πιστεύω ότι θα καταστείλει την εγκληματικότητα. Απ΄ την άλλη, δε θα σώσει αυτό την κατάσταση. Υπάρχουν και άλλοι εγκληματίες που δε φορούν κουκούλα, αλλά δε θέλουν και δεν τους πιάνουν.
 
Διονύσης, 16 χρονών, μαθητής
Ένας δράστης με ή χωρίς κουκούλα την ίδια ζημιά θα κάνει. Φορώντας κουκούλα ούτε γίνεται δυνατότερος, ούτε πράττει χειρότερα ώστε να τιμωρηθεί παραπάνω. Απλώς γίνεται πιο δυσεύρετος απ΄ την αστυνομία. Άμα είστε μάγκες πιάστε τον! Γιατί να την πληρώσει βαρύτερα αν οι αστυνομικοί βαριούνται να βρίσκουν τους κουκουλοφόρους;

 

 

 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Άννα, 23 ετών, Φοιτήτρια Φιλοσοφικής ΑΠΘ

Νομίζω ότι είναι λογικό να αποκρύπτει κάποιος που τελεί μια εγκληματική πράξη τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, ώστε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του και συλληφθεί. Θα έλεγα ότι είναι και ανθρώπινο. Το ίδιο κάνει π.χ. ένας διαρρήκτης που εισβάλλει σε ένα σπίτι. 


Ελένη, 32 ετών, Φιλόλογος

Είναι σαφές ότι όποιος εμφανίζεται σε μία διαδήλωση φορώντας κουκούλα, δεν έχει ως στόχο να διαδηλώσει ειρηνικά και να ασκήσει αυτό το δικαίωμά του. Προφανώς και θέλει να προκαλέσει υλικές ζημιές. Η αυστηρότερη τιμωρία ίσως να είναι μια λύση, γιατί εκτός από το ότι προκαλεί οικονομική ζημία σε πολλούς καταστηματάρχες και γενικότερα καταστροφές, αμαυρώνει και τους στόχους μιας διαδήλωσης με αποτέλεσμα να μην ακούγονται τα αιτήματα όσων συμμετέχουν σε αυτή. 


Γιώργος, 21 ετών, Φοιτητής Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ

Το πρόβλημα είναι περισσότερο πολιτικό, παρά νομικό πιστεύω. Δε νομίζω ότι η νέα αυτή διάταξη μπορεί αν λύσει το πρόβλημα. Είναι σημαντικό η Πολιτεία, και ειδικότερα οι διωκτικές αρχές, να μεριμνούν για τη σύλληψή τους, αλλά κυρίως να εξεταστούν σε βάθος τα αίτια που ωθούν τα άτομα αυτά στην εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς. Το αν θα τιμωρούνται βαρύτερα, έστω και ελαφρά, λόγω του ότι φορούσαν κουκούλα, νομίζω ότι δε μπορεί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα. 


Ηλιάννα, 35 ετών, Ιατρός

Είμαι της γνώμης ότι με το να ποινικοποιεί ο νομοθέτης ολοένα και περισσότερες συμπεριφορές, θα καταλήξουμε στο να χάσει το ποινικό δίκαιο τη σημασία που έχει για την κοινωνία μας. Ειδικότερα τώρα για το ζήτημα των κουκουλοφόρων, δε λύνεται το πρόβλημα αν δεν εξετάσουμε τις αιτίες που οδηγούν αυτά τα άτομα στις συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις. 


Γιάννης, 22 ετών, Φοιτητής Θεολογικής ΑΠΘ

Για να είμαι ειλικρινής, δε διαφωνώ. Ποιος ο λόγος που τα άτομα αυτά εμφανίζονται σε διαδηλώσεις φορώντας κουκούλα; Προφανώς και θέλουν να προβούν στην τέλεση εγκληματικών πράξεων και όχι να εκφράσουν τα αιτήματά τους. 


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA