ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 13 - Φεβρουάριος 2010


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



"ΕΠΑΝΟΔΟΣ" - Παρουσίαση, προκλήσεις και στόχοι

της Μελίνας Στρούγγη,
φοιτήτριας Νομικής Σχολής Αθηνών
 
Τελικά πώς τιμωρεί μια κοινωνία τους παραβάτες της; Πρόκειται για ποινές που επιβάλλει προσπαθώντας να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα και να εμποδίσει την επανάληψη παρανόμων πράξεων στο μέλλον ή μήπως τελικά καταδικάζει τους αποκλίνοντες σε αιώνια τιμωρία; Το φαινόμενο που παρατηρείται πάντως είναι παραβάτες να «πληρώνουν» την άδικη και παράνομη πράξη τους και μετά την έκτιση της ποινής τους. Για αρκετούς από αυτούς συχνά η εξιλέωση δεν επέρχεται ποτέ και συνεχίζουν να μένουν στο περιθώριο και μετά την υποτιθέμενη επανένταξή τους στην κοινωνία. Διότι, όταν βγαίνεις από τη φυλακή υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο όλες οι πόρτες να είναι κλειστές για σένα, να αντιμετωπίζεσαι στιγματιστικά κι ενδεχομένως να εκτίσεις μεγαλύτερες, βαθύτερες και κρυφές, έμμεσες ποινές για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις το κράτος πρόνοιας και δικαίου χάνει το στόχο του και, απαξιώνοντας τους αποφυλακισμένους,  πολλές φορές δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήδη υπήρχαν. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι τρόποι και λύσεις για μια ουσιαστική επανένταξη των «αμαρτησάντων», οι οποίοι ήδη «πλήρωσαν» με τη  στέρηση της ελευθερίας τους.

Ένα από τα Κέντρα Επανένταξης Αποφυλακισμένων είναι και η Επάνοδος. Πρόκειται για ένα σχετικά νεοσύστατο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο προβλέπεται από το Σωφρονιστικό Κώδικα ήδη από το 1999. Όπως επεσήμαναν, όμως, κι οι άνθρωποι του προσωπικού της Επανόδου, γραφειοκρατικά κωλύματα καθυστέρησαν τη σύστασή του και η ουσιαστική λειτουργία του άρχισε το 2007. Από τον Μάιο 2008 μπορεί να επισκέπτεται τα Γραφεία της "Επανόδου" (οδός Δεριγνύ 28-30, τηλ. 210.88.15.904, www.epanodos.org.gr) κάθε αποφυλακιζόμενος, για να τύχει εκεί ψυχολογικής, νομικής και γενικότερης υποστήριξης στα πρώτα του βήματα εκτός φυλακής. Η βοήθεια που μπορεί να ζητήσει και να λάβει είναι ουσιαστική και μπορεί να

καλύψει τις ανάγκες του για προσωρινή στέγαση, σίτιση, εύρεση εργασίας  και δωρεάν μετακίνηση με τις συγκοινωνίες. Πρόκειται για ένα φορέα που ουσιαστικά τώρα άρχισε τη δράση του και που είναι σημαντικό να στηριχτεί στις προσπάθειές του να προσφέρει βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Το προσωπικό της Επανόδου  απαρτίζεται από  εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς  με Πρόεδρο τον κ.  Νέστορα Κουράκη, καθηγητή Εγκληματολογίας – Σωφρονιστικής  της Νομικής  Σχολής  Πανεπιστημίου  Αθηνών και Διευθύντρια την κα Φωτεινή Μηλιώνη, Ειδική Επιστήμονα της Νομικής Σχολής Αθηνών. 

Η συζήτηση με την τελευταία και την κα Δέσποινα Τσαουσίδου, κοινωνική λειτουργό, αξίζει να παρατεθεί.

- Έχετε έρθει σ’ επαφή με σημαντικό αριθμό αποφυλακισμένων. Αυτοί γενικά πως είναι, πώς συμπεριφέρονται;

ΤΣ : Γενικά είναι άνθρωποι πάρα πολύ απογοητευμένοι, πολύ θυμωμένοι, εμπιστεύονται πάρα πολύ δύσκολα. Υπάρχουν βέβαια και άλλες προσωπικότητες που τα περιμένουν όλα από σένα, σαν να είσαι εσύ ο παντοδύναμος. Βέβαια, είναι ακόμα ένας τρόπος γι’ αυτούς να επικοινωνούν. Το καλό είναι ότι η Επάνοδος τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουν ότι μπορούν ν’ απευθυνθούν σ’ εμάς, χωρίς να υπάρχει κάποια σταθερότητα, κάποια συνέχεια σ’ αυτή τη σχέση, δηλαδή ξέρουν ότι «αν χρειαστώ αυτό θα πάω εκεί» και σιγά σιγά με μικρά βηματάκια μπορούν ίσως ν’ αρχίσουν να εμπιστεύονται. Αλλά αυτό θέλει χρόνο, θέλει υπομονή.

- Στις φυλακές υπάρχει ενημέρωση;

ΜΗΛ : Υπάρχει ένας  σύνδεσμος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να έχουμε κι εμείς κάποια στηρίγματα στις φυλακές και κάποιους ανθρώπους με τους οποίους θα επικοινωνούμε, γιατί η προετοιμασία για την αποφυλάκιση πρέπει να ξεκινάει από τη φυλακή. Όμως υπάρχουν και κάποιες φυλακές στις οποίες δεν υπάρχουν στην κοινωνική υπηρεσία στελέχη, κοινωνικοί λειτουργοί ή κάποιο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

- Έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο κάποιος άνθρωπος της Επανόδου να αναλάβει την ενημέρωση μέσα στις φυλακές;

ΤΣ : Αυτό είναι μια πολύ καλή πρόταση. Θα μπορούσε ίσως να γίνει αλλά αυτό ξέρεις απαιτεί και μια πιο μεγάλη εξειδίκευση, χρειάζεται περισσότερο χρόνο, δηλαδή χρειάζεται πιο μόνιμα άτομα. Εμείς δεν είμαστε μόνιμοι. Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια που θα ξεκινήσει από εδώ και θα φτάσει μέχρι το τέλος. Δεν μπορεί να γίνει μια προσπάθεια τώρα, να διακοπεί επειδή φεύγω εγώ, να ξεκινήσει από άλλον… Αυτός ο κατακερματισμός είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στις κοινωνικές υπηρεσίες και υπάρχει στην Ελλάδα.

- Με ποιο τρόπο τους βοηθάτε σε θέματα στέγασης, σίτισης κι εύρεσης εργασίας; Ο στόχος της Επανόδου για επαγγελματική κατάρτιση των αποφυλακισμένων περιλαμβάνει κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας;

ΜΗΛ :  Για αυτόν που μόλις αποφυλακίζεται η Επάνοδος έχει προβλέψει τη δυνατότητα να στεγαστεί σ’ ένα ξενοδοχείο, το οποίο πληρώνεται από την Επάνοδο. Είναι προσωρινή η διαμονή βέβαια, για 10-15 ημέρες καταχρηστικά ας πούμε, ανάλογα με την περίπτωση. Η σίτιση επίσης, η οποία μπορεί να είναι και συνεχής, διασφαλίζεται με τη διασύνδεση με την Αρχιεπισκοπή, με το Δήμο, με την Ενορία, αντίστοιχα με το που διαμένει ο αποφυλακισμένος  και με το φορέα που μπορεί να παρέχει τέτοιες δυνατότητες.
 
         Όσον αφορά στο επαγγελματικό κομμάτι,  γίνεται τώρα μια διασύνδεση με τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία έχουν υποβάλει στους αρμόδιους φορείς προτάσεις, προκειμένου να υλοποιηθούν κάποια προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Άρα, λοιπόν, έχουμε κάνει αυτή τη διασύνδεση και όταν ξεκινήσουν οι δράσεις αυτές πιστεύω ότι  κάποιοι από τους επωφελούμενους της Επανόδου θα ενταχθούν σ’ αυτά τα προγράμματα,  ανάλογα βέβαια και με τα δικά τους τα αιτήματα και τις ανάγκες τους. Επίσης, έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, προκειμένου κάποιοι, κυρίως ανήλικοι να προωθούνται στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ.

        Επίσης, οι συμβουλευτικές μας υπηρεσίες περιλαμβάνουν πέρα από τη ψυχοκοινωνική στήριξη και τη συμβουλευτική της απασχόλησης. Έχουμε απευθυνθεί περίπου σε 100 επιχειρήσεις μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τους έχουμε ενημερώσει για το έργο της Επανόδου και τους έχουμε ζητήσει να συνδράμουν στην προσπάθειά μας αυτή, έτσι ώστε να μπορούν  να μας γνωστοποιήσουν αν θέλουν να ενταχθούν σε μια τράπεζα εργοδοτών που έχουμε δημιουργήσει, η οποία τράπεζα έχει στόχο να κατατάξει κάποιους εργοδότες που θα ήθελαν έστω και στο μέλλον κάποια στιγμή να προσλάβουν κάποιον αποφυλακισμένο.

- Η οικονομική στήριξη που λαμβάνετε σ’ αυτή σας την προσπάθεια είναι επαρκής;

ΜΗΛ :  Εμείς χρηματοδοτούμαστε κυρίως από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όμως υπάρχουν και χορηγίες  από επώνυμους και ανώνυμους πολίτες που συνδράμουν το έργο της Επανόδου. Και όντως έχουμε κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία των πολιτών. Συστήσαμε μια εθελοντική ομάδα και η ανταπόκριση ήταν πάρα πολύ μεγάλη και θερμή.

- Με ποιο τρόπο μπορεί η εθελοντική ομάδα να βοηθήσει τους επωφελούμενους της Επανόδου;

ΜΗΛ : Μπορεί να γίνει ένα bazaar, μπορεί να γίνει μια εκδήλωση, μπορεί όμως να αναλάβουμε και κάποιες  δράσεις ευαισθητοποίησης, δηλαδή να στήσουμε ας πούμε ένα περίπτερο σε μια κεντρική πλατεία και να δίνουμε φυλλάδια κλπ. Ή μπορεί να κάνουμε και κάποιες μικρότερες ομάδες και να προσεγγίσουμε εργοδότες η άλλους συμπολίτες μας και να τους ενημερώσουμε για την Επάνοδο και για το στίγμα του αποφυλακισμένου. Ήδη η εθελοντική  μας ομάδα ξεκίνησε την πρώτη της συνάντηση με θεματικές που σχετίζονταν με τον εθελοντισμό και την επανένταξη. Υπάρχει γενικότερα ένας κύκλος συναντήσεων που θα κρατήσουν μέχρι τις 12 Μαΐου.

- Γενικά ποιο είναι το προφίλ του μέσου αποφυλακισμένου που απευθύνεται στην Επάνοδο;

ΜΗΛ : Είναι απ’ όλες τις ηλικιακές ομάδες, κυρίως όμως είναι στην ηλικία 35 έως 50 ετών. Είναι αρκετοί που είναι αλλοδαποί κι εδώ υπάρχει ένα Τμήμα Νομικής Συμβουλευτικής που χειρίζεται τα θέματα διαμονής.  Οι περισσότεροι είναι άνδρες, βέβαια, γιατί όντως και οι περισσότεροι κρατούμενοι είναι άντρες  και όσον αφορά τα αιτήματά τους είναι κυρίως εργασιακά και αιτήματα οικονομικής ενίσχυσης.

        Έχουν διαπράξει όλη τη γκάμα των αδικημάτων, κυρίως βέβαια έχουν να κάνουν με ναρκωτικά, επειδή και  το πρώτο αδίκημα κράτησης είναι τα ναρκωτικά πλέον και όντως κι εδώ τη συναντάμε αυτή την αναλογία.
 
-  Έχει τύχει να επανέλθουν τα ίδια πρόσωπα μετά από καιρό;

ΤΣ : Ναι, έχει τύχει. Πολλές φορές έρχονται, γιατί όντως έχουν ανάγκη. Κάποιες άλλες φορές έχουν ανάγκη αλλά δεν έρχονται, δεν το γνωρίζεις. Δηλαδή, πολλές φορές είναι άνθρωποι που δεν έχει ασχοληθεί κανένας μαζί τους και όταν τους δείχνεις ένα ελάχιστο ενδιαφέρον συνήθως ανταποκρίνονται με έκπληξη. Νομίζω  το πιο σημαντικό πάντως είναι να μάθουνε να ζητάνε τη βοήθεια όταν τη χρειάζονται, με τον κατάλληλο τρόπο.

- Μπορεί όμως η περηφάνια να τους εμποδίσει να στραφούν σ’ εσάς;

ΤΣ : Ναι η περηφάνια είναι κάτι που ισχύει … Σκέφτονται : «ναι, τώρα αυτοί θα μου πούνε», «εγώ ξέρω, έτσι κι αλλιώς τίποτα δε γίνεται ποτέ». Είμαστε και φορέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και πολλές φορές βλέπουνεστο πρόσωπό μας το φύλακα, το δικαστή. Δηλαδή στο πρόσωπό μας μπορεί να εκδηλώσουν θυμό που δεν ανταποκρίνεται άμεσα σ’ εμάς.

- Γενικά υπάρχει πρόοδος με όσους έρχονται εδώ; Δηλαδή, καλυτερεύει η ζωή τους;

ΤΣ : Η αξιολόγηση αυτή είναι λίγο δύσκολη να γίνει άμεσα, γιατί πολλές φορές λες κάτι τώρα και αξιοποιείται μετά από πολύ καιρό. Γίνεται και μια follow up παρακολούθηση και συνήθως υπάρχουν άλλες ανάγκες που έχουν προκύψει και τις γνωστοποιούν εκείνη τη στιγμή. Αυτό που μπορώ άμεσα να καταμετρήσω είναι το πρόσωπο του αποφυλακισμένου που θα έχει καταφέρει να πάρει ένα επίδομα και θα έρθει και θα σου πει με ευχαρίστηση και ανακούφιση «Ευχαριστώ πολύ». Αυτό είναι το άμεσο feedback που παίρνουμε. Και πολλές φορές για εμάς αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι τόσο ανούσια, όπως ας πούμε το να του γράψουμε ένα χαρτί και να το στείλει εκεί, γι’ αυτόν όμως μπορεί να είναι πάρα πολύ σημαντικό, μπορεί να σου πει ας πούμε «Ευχαριστώ πολύ» και λες εσύ «Μα, εγώ δεν έκανα τίποτα, τη δουλειά μου κάνω».

- Κάποιο γενικό σχόλιο, κάτι που ίσως θα θέλατε να αλλάξει;

ΤΣ : Το βασικό μου εμένα είναι θέμα κοινωνικής πολιτικής δηλαδή καλό είναι να δίνονται κονδύλια στον τομέα της πρόνοιας και στους αποφυλακισμένους, γιατί στην ουσία αναπαράγεται η εγκληματικότητα μ’ αυτό τον τρόπο και δεν βρίσκει βοήθεια κανένας απ’ όλο αυτό. Κι είναι άλλοι που χρειάζονται απλώς την ευκαιρία. Κι όταν τους δοθεί προχωράνε κανονικά. Πρόσφατα πήρε τηλέφωνο κάποιος αποφυλακισμένος που είχε όντως φτιάξει τη ζωή του και ήθελε να προσφέρει εθελοντική εργασία. Ήταν πολύ αισιόδοξο το μήνυμα που πέρασε και είπε: «Ξέρεις κάτι, εάν τελικά προσπαθήσεις πολύ τα καταφέρνεις».
 
        Αν και το τελευταίο σχόλιο είναι αναμφίβολα από μόνο του  ένας πολύ καλός επίλογος για αυτή τη συνέντευξη, αξίζει επίσης να προστεθεί ότι η ατομική προσπάθεια που κάνει ο καθένας μας δεν αρκεί. Πρόσφατα συνάντησα στο δρόμο έναν άνδρα, γύρω στα 30-35,  με βλέμμα κενό σα να μην μπορούσε να εστιάσει ή σαν να μην είχε συνηθίσει να τον κοιτούν στα μάτια. Μια αδιάφορη φιγούρα που περιφερόταν ανάμεσα στο πλήθος ισχυριζόμενος πως είχε μόλις αποφυλακιστεί και πως χρειαζόταν χρήματα για να πάει στο χωριό του. Πήρα το θάρρος να του μιλήσω για την Επάνοδο απορώντας κι εγώ η ίδια μέσα μου, γιατί μου φαινόταν τόσο δύσκολο να του μιλήσω. Αντέδρασε με έκπληξη, σαν να ήμουν από άλλο πλανήτη, φαίνεται πως είχε χάσει  εδώ και καιρό οποιαδήποτε επαφή με ανθρώπινη επικοινωνία. Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Επαναλάμβανε σαν «μάντρα» ότι θέλει να πάει στο χωριό του και μουρμούριζε πως κανένας δεν μπορεί να τον βοηθήσει.

Φυσικά, η παραπάνω περίπτωση αποτελεί ένα τυχαίο περιστατικό, μπορεί ο άνδρας αυτός να μην έλεγε καν την αλήθεια, αλλά δεν είναι αυτή η ουσία. Η ουσία είναι ότι έστω κι αν ένας μόνο άνθρωπος από αυτούς που περιφέρονται σαν «άδεια κουφάρια» εκεί έξω θέλει πραγματικά βοήθεια, πρέπει να βοηθηθεί. Πρέπει στις φυλακές να υπάρχει πραγματική και ουσιαστική ενημέρωση του φυλακισμένου σχετικά με τους υφιστάμενους φορείς που θα μπορέσουν να τον βοηθήσουν να επανενταχθεί ομαλά στην κοινωνία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ζωή ενός ανθρώπου δεν σταματάει στη φυλακή κι ούτε μπορεί να τιμωρείται επ’ άπειρον, στιγματισμένος και περιθωριοποιημένος. 

Κανείς δεν είπε πως τα πράγματα είναι ιδανικά. Ας μη συμβάλλουμε όμως κι εμείς στην καταβαράθρωσή τους.

Εκεί που η δικαιοσύνη απουσιάζει ας τη δημιουργήσουμε εμείς.

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA