ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 17 - Φεβρουάριος 2011


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



«Εγκληματολογικές αναπαραστάσεις στον κινηματογράφο IV: Ιστορίες εγκλήματος – Ιστορίες ζωής»

Σεμινάριο Προβολών κινηματογραφικών ταινιών εγκληματολογικού ενδιαφέροντος
χειμερινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
 
 
 
της Ιωάννας Γουσέτη,
Κοινωνιολόγου, ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Υποψ. Δρ.,
Πάντειο Πανεπιστήμιο
 
 
Περιεχόμενο και δομή σεμιναρίου

Οι «Εγκληματολογικές αναπαραστάσεις στο κινηματογράφο» αποτελούν σεμινάριο προβολών κινηματογραφικών ταινιών εγκληματολογικού ενδιαφέροντος, το οποίο διοργανώνεται κατά το χειμερινό εξάμηνο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, υπό την επιστημονική ευθύνη της Καθηγήτριας Εγκληματολογίας κ. Χριστίνας Ζαραφωνίτου, στο πλαίσιο συνεργασίας, για τέταρτη συνεχή χρονιά, του Τομέα Εγκληματολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημ.υπεύθ. Καθηγητής Ν.Κουράκης) και το Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών του ΤΕΙ Μεσολογγίου (επιστημ.υπεύθ. Καθηγητής Χ.Τσουραμάνης). Κατά το εαρινό εξάμηνο, οι προβολές πραγματοποιούνται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με υπεύθυνη την Επιστημονική Συνεργάτιδα του Τομέα Ποινικών Επιστημών κ. Φωτεινή Μηλιώνη.

Η εφετινή θεματική ενότητα του σεμιναρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με τίτλο «Ιστορίες εγκλήματος – ιστορίες ζωής», αποσκοπούσε στην παρουσίαση των αναπαραστάσεων του δρώντος υποκειμένου – εγκληματία, θύματος, δικαστικού λειτουργού, αστυνομικού, ενόρκου, μάρτυρα κ.λπ. – και στην ανάδειξη των σύνθετων όψεων του εγκληματικού φαινομένου, μέσα από την εστίαση στο μικρο-επίπεδο του ατόμου. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία συνολικά πέντε προβολές – τεσσάρων κινηματογραφικών ταινιών και ενός ντοκυμαντέρ - στις οποίες συμμετείχαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και διδάκτορες Εγκληματολογίας, Καθηγητές, καθώς και επαγγελματίες δραστηριοποιούμενοι σε πεδία άμεσα συσχετιζόμενα με τα αντικείμενα της εγκληματολογικής επιστήμης.

Κατά την πρακτική των τεσσάρων προηγούμενων ετών πραγματοποίησης του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες λάμβαναν πριν από κάθε προγραμματισμένη προβολή ηλεκτρονικό ενημερωτικό μήνυμα αναφορικά αφενός με τον ακριβή τόπο και χρόνο διεξαγωγής της και αφετέρου με τα κεντρικά σημεία εγκληματολογικού ενδιαφέροντος της εκάστοτε κινηματογραφικής ταινίας. Παράλληλα, στο πλαίσιο κάθε προβολής διανεμόταν στους συμμετέχοντες έντυπο υλικό με συνοπτική παρουσίαση της κινηματογραφικής πλοκής, ανάπτυξη των κεντρικών εγκληματολογικών της αναπαραστάσεων και παράθεση βιβλιογραφικών παραπομπών, απαραίτητων για τη θεμελίωση ευρύτερων εγκληματολογικών προβληματισμών.

Η εκδήλωση ξεκινούσε με την προβολή της κινηματογραφικής ταινίας, την οποία ακολουθούσε η ανάπτυξη της εγκληματολογικής της θεματολογίας από την υπεύθυνη συντονισμού του σεμιναρίου για το Πάντειο Πανεπιστήμιο υποψ.Δρ. κ. Ιω. Γουσέτη, μέσα και από σχετική προβολή διαφανειών παρουσίασης (powerpoint). Στη συνέχεια διεξαγόταν ο καθιερωμένος κύκλος συζήτησης μεταξύ των συμμετεχόντων στη βάση των βασικών ζητημάτων εγκληματολογικού ενδιαφέροντος, υπό τη διεύθυνση της επιστημονικής υπεύθυνης Καθηγήτριας κ. Χρ. Ζαραφωνίτου, και με την ουσιαστική συμβολή των συνεργαζόμενων Καθηγητών κ. Ν. Κουράκη και κ. Χρ. Τσουραμάνη, καθώς και προσκεκλημένων επιστημόνων με ειδικότερη γνώση στην κεντρική εγκληματολογική προβληματική, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Βίκυ Βλάχου, Λέκτορας στον Τομέα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Κική Πετρουλάκη, Ψυχολόγος στο  Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Πρόεδρος της ΜΚΟ «Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας», Σταυρούλα Σουκαρά, Δρ. Δικαστικής Ψυχολογίας, Καθηγήτρια Εθνικής Ακαδημίας Αστυνομίας, Στέλλα Νιώτη, Κοινωνιολόγος, υποψ. Δρ. Εγκληματολογίας, Γιάννης Ηλίας, Δ.Ν. Δικηγόρος, Δρ. Εγκληματολογίας, κ.ά.

Κατά το κλείσιμο κάθε προβολής, διδόταν στους συμμετέχοντες η δυνατότητα συμπλήρωσης των στοιχείων τους προκειμένου να λαμβάνουν τις σχετικές ενημερώσεις, ενώ για πρώτη φορά εφέτος διανεμήθηκαν, μετά τη λήξη του κύκλου προβολών του χειμερινού εξαμήνου, βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους το επιθυμούσαν και είχαν συνεπή παρουσία στον εν λόγω κύκλο προβολών.
 

Προβληθείσες κινηματογραφικές ταινίες / ντοκυμαντέρ

Η εφετινή θεματική των Εγκληματολογικών αναπαραστάσεων στον κινηματογράφο, «Ιστορίες εγκλήματος – ιστορίες ζωής», αναδείχθηκε μέσα από την προβολή και την εγκληματολογική προσέγγιση τεσσάρων κινηματογραφικών ταινιών και ενός ντοκυμαντέρ:

 The Accused (1988, Σκην.: Jonathan Kaplan, 133’). Στο επίκεντρο της - βασισμένης σε πραγματική ιστορία - κινηματογραφικής ταινίας, τίθεται αφενός η γυναίκα θύμα βιασμού και οι προσπάθειές της για δικαίωση και καταδίκη των ενόχων και αφετέρου η αντεισαγγελέας της υπόθεσης και οι προσπάθειές της για υπέρβαση των ‘ιδιαιτεροτήτων’ της ποινικής αντιμετώπισης τους εγκλήματος του βιασμού και απόδοση δικαιοσύνης.
 


Στο πλαίσιο αυτό, τα κεντρικά ζητήματα εγκληματολογικού ενδιαφέροντος αφορούν στις κοινωνικές και εγκληματολογικές αναπαραστάσεις του βιασμού, του δράστη και του θύματος, στις ‘έμφυλες’ διαστάσεις του εν λόγω εγκλήματος, στις ιδιαιτερότητες της άτυπης και της επίσημης κοινωνικής αντίδρασης απέναντι στο συγκεκριμένο έγκλημα και στους ‘πρωταγωνιστές’ του.

 The Woodsman (2004, Σκην.: Nicolle Kassell, 87’). Η κινηματογραφική πλοκή αποτελεί το χρονικό της κοινωνικής επανένταξης του υφ’ όρων απολυθέντος πρωταγωνιστή, μετά από έκτιση δωδεκαετούς ποινής στη φυλακή για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων κοριτσιών, και τις δυσχέρειες της, υπό την οπτική γωνία του ιδίου.

Οι βασικές εγκληματολογικές όψεις της κινηματογραφικής πλοκής, εν προκειμένω, αφορούν στη φαινομενολογία, τις ερμηνευτικές προσεγγίσεις και τα ερευνητικά δεδομένα αναφορικά με το έγκλημα της παιδοφιλίας, στην ειδική ποινική πρόληψη ως σκοπιμότητα της ποινής, στο εγκληματικό στίγμα και στην ‘υποκειμενική’ και ‘αντικειμενική’ τιμωρητικότητα.

 Science of Interrogation (2007, Σκην.: Stuart Tunner, Παραγωγή: National Geographic Channel, 57’). Κεντρικό αντικείμενο ανάπτυξης τους εν λόγω ντοκυμαντέρ αποτελεί η ανακριτική διαδικασία και τα ‘όρια’ της, υπό των πρίσμα και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η παρουσίαση του εν λόγω θέματος στο πλαίσιο του ντοκυμαντέρ, διενεργείται μέσα από το σχολιασμό του από ειδικούς επιστήμονες και επαγγελματίες, καθώς και μέσα από την ανάλυση βιντεοσκοπημένων αποσπασμάτων πραγματικών ανακρίσεων.

Εν προκειμένω, ο εγκληματολογικός σχολιασμός εστιάζεται, μεταξύ άλλων, στις ανακριτικές μεθόδους και στους φορείς διεξαγωγής της ανάκρισης, στην Ανακριτική ως κλάδο της επιστήμης της Εγκληματολογίας, στο ζήτημα των ψευδών ομολογιών, στο ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ανακριτική διαδικασία.

 12 Angry Men (1957, Σκην.: Sidney Lumet, 96’). Το χρονικό της συνεδρίασης των δώδεκα ενόρκων για την αθώωση ή την καταδίκη του νεαρού κατηγορουμένου για τη δολοφονία του πατέρα του συνιστά το επίκεντρο της κινηματογραφικής πλοκής. Η υπόθεση δείχνει αρχικά εύκολη. Η εξέλιξη, ωστόσο, της συνεδρίασης καταδεικνύει τις υποκειμενικές διαστάσεις της «αλήθειας».

Στο πλαίσιο αυτό, οι εγκληματολογικές αναπαραστάσεις της κινηματογραφικής ταινίας εστιάζονται στις αρμοδιότητες, τις συμβολικές διαστάσεις και τους εγκληματολογικούς προβληματισμούς αναφορικά με το θεσμό των ενόρκων και το ρόλο του κατά την ποινική δίκη, στα νομικά και τα «εξωνομικά» κριτήρια επίδρασης στην κρίση των λαϊκών δικαστών, στις ιστορικές καταβολές και το φιλοσοφικό υπόβαθρο του θεσμού των ορκωτών δικαστηρίων, στις βασικές αρχές της ποινικής δικονομίας και τη λειτουργία τους στην πράξη.

 Dead Man Walking (1995, Σκην.: Tim Robbins, 122’). Η κινηματογραφική ταινία – βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά και στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο της μοναχής και ακτιβίστριας για την κατάργηση της θανατικής ποινής Helen Prejean – πραγματεύεται το ζήτημα της ‘ποινής’ του θανάτου, μέσα από την ιστορία ενός άνδρα καταδικασθέντος για τη δολοφονία ενός νεαρού ζευγαριού, τις προσπάθειες του για απόδοση χάριτος και τη γνωριμία του με την Helen.

Οι εγκληματολογικός όψεις της κινηματογραφικής πλοκής, εν προκειμένω, αφορούν στην πολιτική εκμετάλλευση του εγκληματικού προβλήματος, στις στιγματιστικές συνέπειες του εγκλήματος για το περιβάλλον του εγκληματία και του θύματος, στους «γενεσιουργούς» της εγκληματικής συμπεριφοράς παράγοντες, στο φιλοσοφικό υπόβαθρο και τις σύγχρονες διαστάσεις της θανατικής ‘ποινής’.
 

Το εγχείρημα των Εγκληματολογικών αναπαραστάσεων στον κινηματογράφο αναμένεται να συνεχιστεί για πέμπτη χρονιά κατά το χειμερινό εξάμηνο του ερχόμενου ακαδημαϊκού έτους (2011-2012) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ κατά το εαρινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους (2010-2011), το σεμινάριο προβολών θα πραγματοποιηθεί, όπως προαναφέρθηκε, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA