ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 23 - Οκτώβριος 2012  
Καθηγητής Χρήστος Τσουραμάνης

"...δεν νομίζω πως εκτός από τον «πατριωτισμό» των ερευνητών μπορούμε να προσβλέπουμε και σε κάτι άλλο..."

διαβάστε περισσότερα...
Παράγοντες που επιδρούν στην δικαστική κρίση κατά την επιμέτρηση της ποινής
 
του Θεόδωρου Λαφαζάνου
επ. Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου
 
Η επιμέτρηση της ποινής ανέκαθεν απασχολούσε τους θεωρητικούς του ποινικού δικαίου, οι οποίοι εστιάζονται στην έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας για κάθε ποινή που επιβάλλεται. Ο πρακτικός του δικαίου, δηλαδή ο δικαστικός λειτουργός, ελλείψει χρόνου, δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την αιτιολογία, ώστε να είναι δυνατή η έρευνα των πάσης φύσεως παραγόντων, που οδηγούν στην κρίση του εκείνη, που συνιστά την επιμέτρηση.
...
 
διαβάστε περισσότερα...

«Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά της επιχείρησης "Ξένιος Ζευς";»

 H μετανάστευση χωρίς νομιμοποιητικά είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί αρκετά την ελληνική πραγματικότητα. Mέσα σε ένα κλίμα γενικότερης κρατικής αναδιάταξης, ξεκίνησε μια επιχείρηση με σκοπό τη διευθέτηση του θέματος αυτού. Aπό τον Aύγουστο του 2012, τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο «Ξένιος Zευς», για την απώθηση από τη μεθοριακή γραμμή και την απομάκρυνση από το κέντρο της Aθήνας, των παράνομων μεταναστων. Διερευνώντας την άποψη των πολιτών για το συγκεκριμένο μέτρο, τέθηκε το εξής ερώτημα: «Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά της επιχείρησης "Ξένιος Ζευς";»


διαβάστε περισσότερα...

ή ποια είναι η Meda Chesney-Lind (1947- )

Η Meda Chesney-Lind θεωρείται σήμερα μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της φεμινιστικής Εγκληματολογίας, αλλά και της Εγκληματολογίας του φύλου, ευρύτερα. Έχοντας συγγράψει περισσότερα από σαράντα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, τριάντα-οκτώ κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, και τέσσερις μονογραφίες, η συνεισφορά της στην ανάδειξη, κατανόηση, και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των γυναικών μπορεί να χαρακτηριστεί μείζονος σημασίας ...

διαβάστε περισσότερα...
Theo Gavrielides

Το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας σας προσκαλούν στη διάλεξη του καθηγητή κ. Theo Gavrielides, Δρ. Νομικής, Ιδρυτή και Διευθυντή του «Independent Academic Research Studies (IARS)» (Ηνωμένο Βασίλειο), Επισκέπτη Καθηγητή σε Πανεπιστήμια στην Αγγλία, Ελλάδα και Καναδά, με θέμα: "Η οικονομική κρίση και η νεανική εγκληματικότητα: η Εναλλακτική Λύση της επανορθωτικής δικαιοσύνης" την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013, ώρα 19.00 στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νέο Κτήριο της οδού Σίνα, 1ος όροφος, Αίθουσα 1).

 
ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΠΑΖΑΡ

To ξεblogάρισμα διοργανώνει στις 20 - 21 Aπριλίου το πασχαλινό μπαζάρ του, για την ενίσχυση των άπορων κρατουμένων και των παιδιών που ζουν με τις φυλακισμένες μητέρες τους στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θήβας. Το μπαζάρ θα πραγματοποιηθεί στο πνευματικό κέντρο του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στη συμβολή των οδών Επιχάρμου και Πρυτανείου, στην Πλάκα.

 
Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στα κατεχόμενα

Η Κύπρος έχει ΑΜΕΣΗ ανάγκη τη βοήθεια όλων, όχι μόνο για να επιβιώσει οικονομικά αλλά και για να περισώσει ό,τι μπορεί από την πολιτιστική της κληρονομιά στα κατεχόμενα. Για να παρέμβει η UNESCO χρειάζεται η συγκέντρωση  υπογραφών...

 
Πόλη, εγκληματικότητα και ανασφάλεια στην εποχή της οικονομικής κρίσης

Το Π.Μ.Σ. Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου «Η σύγχρονη εγκληματικότητα και η αντιμετώπισή της», το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Ε.Κ.Κ.Ε. σας προσκαλούν την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 18:30 στην ημερίδα με θέμα: "Πόλη, εγκληματικότητα και ανασφάλεια στην εποχή της οικονομικής κρίσης".

 
Πρόληψη κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών: Καλές πρακτικές


O Διονύσης Μπαλούρδος και η Έμμυ Φρονίμου, αμφότεροι στελέχη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), παρουσιάζουν τη μελέτη τους με αντικείμενο κυρίως την  ανάδειξη ορισμένων μορφών καλής πρακτικής, που εφαρμόζονται, σε Ευρωπαϊκό κυρίως επίπεδο, και σχετίζονται με την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης - παραμέλησης και γενικότερα της βίας κατά των παιδιών.

διαβάστε περισσότερα...
Η αντικοινωνική συμπεριφορά που παρουσιάζουν οι ανήλικοι ενός ιδρύματος παιδικής προστασίας

Η κοινωνιολόγος Γ. Σιφνιού, επιχειρώντας να αναδείξει το ζήτημα της εμφάνισης αντικοινωνικής συμπεριφοράς από ανήλικους που φιλοξενούνται σε ίδρυμα προστασίας ανηλίκων, παρουσιάζει μέρος των αποτελεσμάτων ποιοτικής έρευνας  που πραγματοποιήθηκε στο σωματείο παιδικής προστασίας «Παιδικό Χωριό SOS». Τα αποτελέσματα της έρευνας δημιουργούν συζήτηση για τους risk factors αλλά και δημιουργούν αφορμές για εναλλακτικές σκέψεις πρόληψης παραβατικής συμπεριφοράς.
 
διαβάστε περισσότερα...

 
68ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκληματολογίας – Οι Συνέπειες της Ποινικής Καταδίκης

Από τις 14 έως τις 17 Νοεμβρίου 2012 έλαβε χώρα στο Σικάγο το 68ο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκληματολογίας με τίτλο «Σκέψεις γύρω από το Πλαίσιο: Προκλήσεις για το Έγκλημα και τη Δικαιοσύνη». Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιέλαβε παραπάνω από 800 εισηγήσεις...
 
διαβάστε περισσότερα...
 
Πρώτο Σεμινάριο της Ομάδας Δράσης της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 19.30 η Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας εγκαινίασε κύκλο σεμιναρίων με θέμα «Δύο γενιές εγκληματολόγων συζητούν επί εγκληματολογικών ζητημάτων». Στην πρώτη αυτή ημερίδα κ. Ομ. Καθηγήτρια και Πρόεδρος της ΕΕΕ Κ. Σπινέλλη πραγματοποίησε εισήγηση από κοινού με την κα. Ε. Δημάδη, τελειόφοιτο του Πανεπιστημίου Κρήτης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με απόψεις των φοιτητών για τη διαφθορά.

διαβάστε περισσότερα...
 
Το επάγγελμα του εγκληματολόγου σήμερα: Περιεχόμενο, προκλήσεις και προοπτικές

Σε μία άριστα διοργανωμένη εκδήλωση παρουσιάστηκε την Τρίτη, 16/10/2012, στην αίθουσα ΕΥΡΩΠΗ του εκδοτικού οίκου Νομική Βιβλιοθήκη, ο Τόμος των Πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε το ΠΜΣ «Η Σύγχρονη Εγκληματικότητα και η Αντιμετώπισή της», του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου στις 21-22 Οκτωβρίου 2011, με θέμα: «Το επάγγελμα του εγκληματολόγου σήμερα: Περιεχόμενο, προκλήσεις και προοπτικές».
 
διαβάστε περισσότερα...
 
12ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας

Οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας έλαβαν χώρα στο Μπιλμπάο μεταξύ 12 και 15 Σεπτεμβρίου 2012, παρέχοντας για ακόμα μια φορά τη δυνατότητα συνάντησης, ανταλλαγής και προώθησης της γνώσης μεταξύ ευρωπαίων επιστημόνων που αναπτύσσουν τη διδασκαλία και την έρευνα στο πεδίο της Εγκληματολογίας. ..

διαβάστε περισσότερα...


Εγκληματολογικές ειδήσεις απ΄ όλο τον κόσμο

Στη στήλη αυτή μπορείτε να βρείτε τις  πιο ενδιαφέρουσες και επίκαιρες ειδήσεις των τελευταίων μηνών από την ελληνική και διεθνή εγκληματολογική πραγματικότητα.
 
Στις ειδήσεις αυτού του τεύχους παρουσιάζονται μεταξύ άλλων οι επερχόμενες αλλαγές στο σωφρονιστικό δίκαιο της χώρας, η περίφημη "λίστα Λαγκάρντ", η άνοδος της ρατσιστικής βίας στη χώρα μας, αλλά και απίστευτα εγκληματολογικά περιστατικά όπως η αληθινή εκδοχή της ταινίας "Μόνος στο σπίτι"...
 
διαβάστε περισσότερα...

Mary Bell, η 11χρονη Serial Killer.
 
Είναι Δεκέμβριος του 1968 και στην πόλη Newcastle της Μεγάλης Βρετανίας, η 11χρονη τότε Mary Bell καταδικάζεται ως ένοχη για το φόνο δύο αγοριών, του 4χρονου Martin Brown και του 3χρονου Brian Howe. Η φερόμενη ως «συνεργός» της, 13χρονη Norma Bell, (απλή συνωνυμία) αθωώνεται.
 
 
                                  
 H Mary Bell θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο γνωστά παιδιά - κατά συρροή δολοφόνους, και θα συνεχίσει να απασχολεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για πολλά έτη προσελκύοντας το ενδιαφέρον μελετητών και ερευνητών, καθώς η υπόθεσή της συγκεντρώνει σημαντικές ιδιαιτερότητες.
 
 
διαβάστε περισσότερα...
O υποστηριχτικός λόγος του Donald Regan στον πατερναλισμό

Ο Donald Regan, καθηγητής φιλοσοφίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Michigan, στο πλαίσιο της μελέτης του «Paternalism, freedom, identity, and commitment» που δημοσιεύτηκε το 1993, συνεισέφερε σημαντικά στον επιστημονικό διάλογο που διεξάγεται σε διεθνές επίπεδο αναφορικά με τον πατερναλισμό στο δίκαιο.

διαβάστε περισσότερα...Ανιμισμός και Ναρκισσισμός ως εγκληματογόνοι παράγοντες

Η υπ. Δρ Γεωργία Στεφαοπούλου πραγματοποιεί μια περιεκτική ανάλυση αναφορικά με το πως ο ανιμνισμός και ο ναρκισσισμός δύνανται να λειτουργούν ως εγκληματογόνοι παράγοντες. Η εν λόγω ανάλυση πραγματοποιείται με αφορμή και σε συνάρτηση με το διήγημα του E.T.A Hoffmann «Δεσποινίς ντε Σκιντερί» ...
 
διαβάστε περισσότερα...
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Μάριου Οικονομάκη (Προέδρου Σωματείου Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού)

"Το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας είναι υπό κατάρρευση. Οι λανθασμένες διαχρονικά πολιτικές επιλογές, η κοινωνική αδιαφορία, η νομοθετική και δικαστική ακαμψία, έκαναν τις φυλακές - τον βασικότερο πυλώνα του σωφρονιστικού συστηματος - αποθήκες ανθρώπων…".
 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA