ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 16 - Νοέμβριος 2010  
Δρ. Κλεάνθης Γρίβας
 
"... νομοθεσία που βασίζεται στην ηθικολογία είναι η χειρότερη μορφή τυραννίας"

διαβάστε περισσότερα...
γεννηθήτω... αγγλόφωνο "the art of crime"
 
... το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών σας παρουσιάζει την αγγλική έκδοση του “the art of crime”! Είναι το πρώτο εγκληματολογικό περιοδικό στην αγγλική γλώσσα που εκδίδεται από ελληνικό επιστημονικό φορέα!
 
Tο πρώτο τεύχος του “the art of crime” στην αγγλική γλώσσα είναι ήδη διαθέσιμο στο διαδίκτυο - μπορείτε να το επισκεφθείτε «κλικάροντας» πάνω στην βρετανική σημαία στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης του υπολογιστή σας.
 
διαβάστε περισσότερα...

Θεωρείτε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει έξαρση κλοπών και ληστειών (λόγω της οικονομικής κρίσης) ή πρόκειται για κατασκεύασμα των ΜΜΕ;

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν σήμερα τα ΜΜΕ και οι ηθικοί πανικοί που ενίοτε αυτά δημιουργούν είναι πάντοτε ένα ζήτημα επίκαιρο. Ιδίως, όμως, σε εποχή κατά την οποία βομβαρδιζόμαστε αφ΄ ενός από ειδήσεις σχετικές με οικονομική κρίση και αφ΄ ετέρου από ρεπορτάζ σχετικά με αύξηση της εγκληματικότητας, είναι σκόπιμο να αναζητήσουμε τις απόψεις αναφορικά με το αν υπάρχει πραγματική σύνδεση μεταξύ των ως άνω δύο κατηγοριών ειδήσεων. Ιδού οι απαντήσεις σας:

διαβάστε περισσότερα...

ή ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η .... CAROL SMART
 
H Carol Smart γεννήθηκε το 1948 στη Μεγ. Βρετανία και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Κατά τη δεκαετία του 1970, σπούδασε Κοινωνιολογία στο Portsmouth Polytechnic, σήμερα Πανεπιστήμιο του Portsmouth. Εν συνεχεία πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, απ’ όπου έλαβε και τη Διδακτορική της Διατριβή στις Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες το 1983 (Hayward et al., 2010, σ. 278).
 
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ξεκίνησε την Ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία ως Λέκτορας (lecturer) και στη συνέχεια ως Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας (senior lecturer) στο Πανεπιστήμιο του Warwick.
 
διαβάστε περισσότερα...
Μουσική εκδήλωση...
 
Ο εγκληματολόγος Μιχάλης Μαυρής με το μουσικό σχήμα "ΕΚΩΝ-ΑΚΩΝ" "παραδίδει μαθήματα Ποινικού Δικαίου", με τραγούδια δικά του και άλλων Ελλήνων & ξένων συνθετών στο Μπαράκι του Βασίλη (Διδότου 3, Αθήνα), Παρασκευή  25/2 ...
 
 
Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:
Ζητήματα εφαρμογής του νέου νόμου για την επιτάχυνση της ποινικής δίκης
(ν. 3904/2010)

 
...διοργανώνεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος την Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 19:00, στην στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δ.Σ.Π. ...

 
Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο:
«Ομαδική βία και επιθετικότητα στα σχολεία»

 
...διοργανώνεται από την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), την Ειδική Επιτροπή Μελέτης των Ομάδων Ενδοσχολικής Βίας (ΕΕΜΟΕΒ) και το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) την Τρίτη8 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 18.30  στην Αθήνα....
 
 
Εκδήλωση με θέμα:
"Επισκόπηση Νομολογίας"

 
....διοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων την Δευτέρα 17 Ιανουρίου 2011 στην Αίθουσα Διαλέξεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών....
 
 
Εθισμός στο Διαδίκτυο

 
Ο εθισμός και η εξάρτηση από το διαδίκτυο αποτελεί, σύμφωνα με ορισμένους στοχαστές τη "νέα αρρώστια του αιώνα".

 

Ο Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης αναλύει το σύγχρονο φαινόμενο της εξάρτησης και του εθισμού στο Διαδίκτυο και αναφέρεται τόσο στην έννοια, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την έκταση αυτού, όσο και στους τρόπους αντιμετώπισης που προτείνει...

διαβάστε περισσότερα...
Εθνικό Πρόγραμμα για την ουσιαστική ισότητα των φύλων
 
Στις 22 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματέα Ισότητας κ. Μ. Στρατηγάκη το Εθνικό Πρόγραμμα για την ουσιαστική ισότητα των φύλων 2010-2013 το οποίο θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2010-2013 - Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση»...
 
Η Φωτεινή Μηλιώνη παρουσιάζει  τις ενδιαφέρουσες προβλέψεις εγκληματολογικού ενδιαφέροντος αυτού του Εθνικού Προγράμματος.
 
διαβάστε περισσότερα...

 
10o Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας με θέμα: “Crime and Criminology: From Individuals to Organizations”

... διεξήχθη στη Λιέγη του Βελγίου κατά το διάστημα 8-11 Σεπτεμβρίου 2010. Τη διοργάνωση ανέλαβε το Πανεπιστήμιο της Λιέγης. Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν επιστήμονες όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά από όλο τον κόσμο. 

διαβάστε περισσότερα...
Παρουσίαση του συλλογικού τόμου
«Ομαδική βία και επιθετικότητα στα σχολεία»

 
Το έργο «Ομαδική βία και επιθετικότητα στα σχολεία» [Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου (διευθ. εκδ.), εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 2010] αποτελεί μία μερική -κατ’ ανάγκη- αποτύπωση του πλούσιου και γόνιμου διαλόγου που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Ειδικής Επιτροπής Μελέτης Ομαδικής Ενδοσχολικής Βίας (ΕΕΜΟΕΒ).
 
διαβάστε περισσότερα...
 
Τελετή Σχολείου Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης της σχολικής χρονιάς του σχολείου που λειτουργεί   εντος του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα. Στην όμορφη αυτή εκδήλωση έγινε σύντομη παρουσίαση 16 πολιτιστικών προγραμμάτων, προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και προγραμμάτων υγείας καθώς επίσης του Ευρωπαϊκού προγράμματος "Movable Barres".
 
διαβάστε περισσότερα...
 
Συνέδριο με θέμα:
"Μετανάστευση και μεταναστευτική πολιτική"

 
... διοργανώθηκε από την Επιστημονική Εταιρεία Κοινωνικής Πολιτικής και το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Μαΐου 2010 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και στο Κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
διαβάστε περισσότερα...


Εγκληματολογικές ειδήσεις απ΄ όλο τον κόσμο

Στη στήλη αυτή μπορείτε να βρείτε τις  πιο ενδιαφέρουσες και επίκαιρες ειδήσεις των τελευταίων μηνών από την ελληνική και διεθνή εγκληματολογική πραγματικότητα.

Μερικά από τα θέματα αυτού του τεύχους είναι σχετικά με τις εξελίξεις στην κατάσταση των ελληνικών φυλακών, νέους τεχνολογικούς τρόπους πρόγνωσης του εγκλήματος αλλά και κωμικοτραγικές δικαστικές αποφάσεις απ΄ όλο τον κόσμο...
 
διαβάστε περισσότερα...

Άρρωστος ή/και φονιάς:
 
Ο Θεόφιλος, ένας νέος άνδρας χαμηλών τόνων, όχι πολύ κοινωνικός, αλλά υψηλής νοημοσύνης, σύμφωνα με γνωστούς και συγγενείς της οικογένειας, σπούδαζε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης.
 
 
 
"... ο Σεχίδης μπαίνει σε εκείνη την κατηγορία των δολοφόνων που τόσο «ενέπνεαν» τους συγγραφείς στις αρχές του αιώνα...
 
Χρειάζεται ένας Ντοστογιέβσκι της πένας ή του σελιλόιντ, για να μπορέσει να μην προδώσει την πολυπλοκότητα αυτής της υπόθεσης". 
 
διαβάστε περισσότερα..."American gangster": η ταινία μέσα από εγκληματολογικό πρίσμαΗ φοιτήτρια Νομικής Σοφία Ρώμα προβαίνει σε μια ενδιαφέρουσα εγκληματολογική ανάγνωση του κινηματογραφικού φιλμ "American gangster":

"Δωροδοκία, εκβιασμοί, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, συνωμοσία και εν ψυχρώ δολοφονίες αποτελούν το σκηνικό που διαπλέκει ο Ridley Scott στην ταινία του American, στην οποία παρουσιάζει το οργανωμένο έγκλημα, με όπλα στη φαρέτρα του την σκηνοθετική λιτότητα και τις έντονες αντιθέσεις ανάμεσα σε δύο κόσμους, εκείνον της απόλυτης ένδειας και εξαθλίωσης και εκείνον του πλούτου και της υπερβολής. ... "

διαβάστε περισσότερα...
Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ)

Σε αυτό το τεύχος παρουσιάζεται η πρωτοβουλία του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ), σε συνδυασμό με ένα ακόμα γράμμα ανήλικου κρατούμενου από τις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα.

διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA