ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 7 - Φεβρουάριος 2008  
Αν. Καθηγητής Χαράλαμπος Δημόπουλος
"Η αποκαταστατική δικαιοσύνη, ως αριστοτελική επινόηση, πρέπει να τιμηθεί"

διαβάστε περισσότερα...
Υπερπληθυσμός στα σωφρονιστικά καταστήματα. Ακούει κανείς;

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια έρευνα του Ο.Ο.Σ.Α. σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σε σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη την υφηλιο. Τα πορίσματα της έρευνας αυτής μπορεί, βέβαια, να κατατάσσουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις, αλλά αυτού του είδους η πρωτιά σίγουρα δεν μας κάνει υπερήφανους.

διαβάστε περισσότερα...

Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση για το Διαδίκτυο;

Στο γίγνεσθαι των blogs και, εν γένει, του Διαδικτύου -στο οποίο και εμείς κινούμαστε!- επιλέξαμε σε αυτό το τεύχος να ρωτήσουμε τη γνώμη σας σχετικά με την ανάγκη θέσπισης ειδικών νομοθετικών διατάξεων που να διέπουν τη δράση όλων μας στον Κυβερνοχώρο. Ιδού οι απόψεις σας...: 


διαβάστε περισσότερα...

CESARE BECCARIA

Ο Cesare Beccaria γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου του 1738, στο Μιλάνο της Ιταλίας. Μεγαλύτερος γιος αριστοκρατικής οικογένειας, πήγε σχολείο στην Πάρμα, στο Ιησουήτικο κολλέγιο, όπου και έδειξε μεγάλη κλίση στα μαθηματικά. Η μελέτη του έργου του Montesque τον έστρεψε προς τα οικονομικά, ενώ την ίδια περίοδο, μετά τα είκοσί του χρόνια γνωρίστηκε με τους αδελφούς Verri, μαζί με τους οποίους αλλά και με άλλους νέους της ιταλικής αριστοκρατίας δημιούργησε μια λογοτεχνική κοινότητα με τίτλο "Ακαδημία των μαχών"

διαβάστε περισσότερα...
Διεθνές Συνέδριο Εγκληματολογίας

Ο Τομέας Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εγκληματολογικών Σπουδών του Τμήματος Κοινωνιολογίας διοργανώνουν στην Αθήνα, προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή Ιακώβου Φαρσεδάκη Διεθνές Συνέδριο στις 5, 6 και 7 Ιουνίου 2008, με γενικό θέμα:
«Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ»


 
ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΤΑΙΡΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΠΑΡΑΒΑΤΗ
 
Το Εργαστήριο Ποινικών κι Εγκληματολογικών Ερευνών και ο Σύνδεσμος Επιμελητών Ανηλίκων Δικαστηρίων Ανηλίκων Ελλάδος σας προσκαλούν σε διήμερο συνέδριο με θέμα:
"ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΤΑΙΡΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΠΑΡΑΒΑΤΗ"
στις 12 & 13 Μαϊου 2008 (ώρα 09:00 - 19:30) στο Πολιτιστικό Κέντρο "Κωστής Παλαμάς" του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ακαδημίας 48 & Σίνα)
 
 
Προβολές Κινηματογραφικών ταινιών...
 
με κεντρικό άξονα το Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης διοργανώνει το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών σε συνεργασία με τον Τομέα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και το Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών του Τ.Ε.Ι Μεσολογγίου ...

 
 
Το κρατικό «καθήκον διερεύνησης» περιπτώσεων θανάτου κρατουμένων

Ενάντια στην πρακτική που θέλει στις φυλακές να υπάρχουν "κλειστές πόρτες" ακόμη και όταν κρατούμενος χάνει τη ζωή του μέσα σ΄αυτές (αποτέλεσμα πολλές φορές του υπερπληθυσμού και γενικότερα των προβλημάτων λειτουργίας των φυλακών) ο νομικός Παύλος Γανιάρης παρουσιάζει αναλυτικά τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) αναφορικά με την υποχρέωση των κρατών να διενεργούν αποτελεσματική έρευνα σε κάθε περίπτωση θανάτου ατόμου ευρισκόμενου υπό σύλληψη ή κράτηση.


διαβάστε περισσότερα...
Συνδιαλλαγή δράστη - θύματος στα πλαίσια της αποκαταστατικής και συμφιλιωτικής δικαιοσύνης
 
Η αποκαταστατική και η συμφιλιωτική δικαιοσύνη αποτελούν σήμερα πρακτικές που υιοθετούνται σε πολλές ευρωπαϊκές και όχι μόνο έννομες τάξεις. Συνεπώς, προβάλλουν ως  προκλήσεις και ερεθίσματα για τον σύγχρονο νομοθέτη. 
 
Η υπ. Διδάκτωρ Ασπασία Λαπιώτη και ο νομικός Φώτης Σπυρόπουλος αναλύουν τις βασικές αρχές και την εφαρμογή των εννοιών που τείνουν να αναμορφώσουν την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.
 
διαβάστε περισσότερα...

 
 
Διάλεξη με θέμα:
«Προστασία των Δικαιωμάτων της Υπεράσπισης ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου»

Η Ένωση Διεθνούς Δικαίου και το Ε.Π. & Ε.Ε. με την αιγίδα των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς διοργάνωσαν διάλεξη του Καθηγητή Esteban Peralta-Losilla (επί κεφαλής της Υπηρεσίας Υπεράσπισης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου) με θέμα «Προστασία των Δικαιωμάτων της Υπεράσπισης ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου» τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2008... 

διαβάστε περισσότερα...
 
Έκδοση βιβλίου: «H Εγκληματολογία στο Διαδίκτυο»
 
Το βιβλίο με τίτλο «H Εγκληματολογία στο Διαδίκτυο» των Χ. Τσουραμάνη και Ε. Χαϊνά φιλοδοξεί να επιτελέσει το ρόλο ενός εισαγωγικού συγγράμματος, ενός συνοπτικού οδηγού για τη θεωρητική και ερευνητική διαπραγμάτευση της επιστήμης της εγκληματολογίας μέσα από το διαδίκτυο.
 
διαβάστε περισσότερα...
 
Επιστημονική εκδήλωση με θέμα:
«Κώδικας Δεοντολογίας για τους Εγκληματολόγους – Πρόταγμα του 21ου αιώνα;»

H Ελληνική Εταιρία Εγκληματολογίας και το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών πραγματοποίησαν εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Κώδικας Δεοντολογίας για τους Εγκληματολόγους – Πρόταγμα του 21ου αιώνα;» την Τρίτη 18 Μαρτίου 2008...

διαβάστε περισσότερα...
Κώδικας Δεοντολογίας για εγκληματολόγους;

Η τοποθέτηση του Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών και Διευθυντή του Εργαστηρίου Π.Ε.Ε. κ. Νέστορα Κουράκη όσον αφορά στο θέμα: "Κώδικας Δεοντολογίας για τους εγκληματολόγους – Πρόταγμα του 21ου αιώνα;", με αφορμή τη σχετική εκδήλωση που διοργανώθηκε πρόσφατα.

διαβάστε περισσότερα...
Μια ανάγνωση του έργου της Judith Butler

Σκέψεις της Ειδ. Επιστ. της Νομικής Σχολής Αθηνών κας Φωτεινής Μηλιώνη με αφορμή την ομιλία της Ε. Λοϊζίδου με θέμα «Δίκαιο, κυριαρχία, μορφές διακυβέρνησης και το ζήτημα της ζωής : μια ανάγνωση του έργου της Judith Butler».

διαβάστε περισσότερα...


Συμβουλές για την πρόληψη διαρρήξεων – ληστειών σε σπίτια, γραφεία και καταστήματα
 
Οι διακοπές του Πάσχα καθώς και το καλοκαίρι πλησιάζουν. Όσο απολαμβάνουμε όμορφες στιγμές εκτός του κλείνοντος άστεως, ας λάβουμε μέτρα προστασίας της περιουσίας μας.
 
 
 Ιδού μερικές χρήσιμες ιδέες προκειμένου να προλάβετε τυχόν διαρρήκτες πριν, ενδεχομένως, σας προλάβουν εκείνοι!...
 
διαβάστε περισσότερα...

Andrei Chikatilo: Εκτός ορίων…

O Andrei Chikatilo γεννιέται στις 16 Οκτωβρίου 1936 στο ουκρανικό χωριό Yablochnoye της Σοβιετικής Ένωσης, κοντά στην πόλη Rostov, 965 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα.
 
Την εποχή που μεγαλώνει στην αγροτική Ουκρανία κυριαρχεί η φτώχεια κι η ανέχεια, αφού το πολιτικό καθεστώς καταργεί τις ιδιωτικές καλλιέργειες κι η περιοχή δεν αργεί να παραδοθεί στο λιμό με θύματα κοντά στα 6.000.000 άτομα! Οι κάτοικοι στην απόγνωσή τους και προκειμένου να επιβιώσουν επιδίδονται ακόμα και σε πράξεις κανιβαλισμού...
 
διαβάστε περισσότερα..."ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ" ένα "ΜΑΚΡΥ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ" ... 
 
 
Ένα βιβλίο, ένα τραγούδι, μια ταινία... Ποιος περίμενε ότι, όταν ο Νίκος Κοεμτζής σκότωνε τρεις αστυνομικούς στα "μπουζούκια" του 1973 (για μια "παραγγελιά";), θα υπήρχαν σήμερα καλλιτεχνικά έργα εμπνευσμένα από αυτό το στυγερό φονικό.
 
Το βιβλίο-αυτοβιογραφία του ιδίου, το ζεϊμπέκικο του Διονύση Σαββόπουλου και η ταινία του Παύλου Τάσιου σε μια θέαση μέσα από "εγκληματολογικό" κάτοπτρο!...
 
διαβάστε περισσότερα...
Στα άδυτα της φυλακής...
 
Η στήλη παραθέτει, σ΄αυτό το τεύχος, ένα εκτεταμένο και πολύ ενδιαφέρον απόσπασμα από απόφαση του Αρείου Πάγου, το οποίο παρουσιάζει αναλυτικά μία χαρακτηριστική περίπτωση εγκληματικού συμβάντος που συνέβη εντός των τειχών μιας φυλακής.
 
Τα πραγματικά περιστατικά που δέχεται το δικαστήριο μοιάζουν να προέρχονται από κινηματογραφική ταινία του Χόλυγουντ, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι...
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA