ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
εκ των έσω...

Τεύχος 24 - Απρίλιος 2013


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Κοινωνική αποβολή

του Γιάννη Κατσιλάμπρου

Αισθάνομαι σαν έμβρυο.

Μέσα στο σκοτάδι της φυλακής φτάνουν μερικές φορές σε εμένα ήχοι από την εξωτερική ζωή. Χαρές και λύπες έρχονται στα αυτιά μου, μέσω περιγραφών. Δε βιώνω τα γεγονότα που τις προκαλούν. Απλά, νιώθω τις συνέπειες. Προσπαθώ να θυμηθώ πώς είναι να ζεις. Πώς ήταν…Σαν ένα έμβρυο που έχει προϋπάρξει σε προηγούμενη ζωή. Μετενσαρκωμένο πλέον, προσπαθεί να υποψιαστεί το πώς περίπου θά’ ναι μετά τη γέννα…την απελευθέρωση… την αποφυλάκιση…

Στην αρχή του εγκλεισμού μου –όπως το έμβρυο στα πρώτα στάδια της σύλληψής του- βρέθηκα στο μηδέν…Άρχισα λίγο – λίγο την αναδόμηση… από το πρώτο κύτταρο. Μέσα από δυσκολίες άρχισα να ανασυντάσσω το σώμα και το πνεύμα μου. Προκαλούσα εμετούς και ζαλάδες στη μανούλα. Αποστροφή, προβλήματα και ερωτήματα στην κοινωνία…

Γιατί; Πώς; Πότε;

Το έμβρυο τώρα μεγάλωσε…

Το εφετείο πλησιάζει και η ανυπομονησία να ζήσω είναι απερίγραπτη. Θέλω επιτέλους να βγω
από αυτήν την κοιλιά και να αγκαλιάσω τα σώματα πού’ χουν τα στόματα που βγάζουν τις  θερμές φωνές, οι οποίες με στηρίζουν αυτά τα τέσσερα χρόνια που κρατούμαι. Να τα στηρίξω κι εγώ. Να τους προσφέρω κι εγώ. Όχι με άλλα λόγια, αλλά με πράξεις. Επιτέλους… Όχι άλλα λόγια. Όχι άλλα λόγια. Με βαρέθηκα κι εγώ ο ίδιος…

Η κάθε μου φράση αρχίζει με το «όταν», συνδυασμένο με το υποθετικό «εάν» και συνοδευόμενο πάντα από το, εκνευριστικό πλέον, «θα…». Σαν ένας πολιτικός, έχω αναλωθεί σε εξαγγελίες και προγραμματικές δηλώσεις… όνειρα…υποσχέσεις… για μια ζωή που θα έρθει … όταν έρθει… εάν έρθει…Κουράστηκα. Βαρέθηκα. Με βαρέθηκα…

Μα είπα να περιμένω. Έχω δώσει στον εαυτό μου μία παράταση αναμονής μέχρι το εφετείο. Εκεί θα ξαναγεννηθώ – εάν ξαναγεννηθώ. Όταν θα ξαναγεννηθώ, θα είναι ωραία! Θέλω να προσφέρω. Θέλω να χαρώ και να λυπηθώ, βιώνοντας ο ίδιος τα γεγονότα. Θέλω να ζήσω. Η γέννα (το εφετείο) έχει προγραμματιστεί από τον γυναικολόγο για τον προσεχή Δεκέμβριο.  Μακάρι να πάνε όλα καλά. Να μπορέσω να βγω. Αλλιώς… εάν κριθεί ότι δεν πρέπει… ότι δεν είμαι έτοιμος να βγω… τότε θα χρειαστεί να περιμένω άλλα 12 χρόνια…

Σα μια αποτυχημένη απόπειρα εκταφής, κατά την οποία διαπιστώνεται ότι δεν έχει  ολοκληρωθεί η σήψη του άψυχου σώματος, και ο νεκροθάφτης καλείται να το ξαναθάψει…  Ίσως χρειαστεί να ξαναμπώ λοιπόν στον ομαδικό τάφο των ζωντανών – νεκρών για άλλα 13
χρόνια… Γιατί;

Είναι βέβαιο ότι μετά από τόσο καιρό (τέσσερεις Ολυμπιάδες) δεν θα καταφέρω να επανενταχθώ…Ας το πει η κοινωνία σε αυτή την περίπτωση ξεκάθαρα… με τη σκληρή γλώσσα που το λέει η φύση, όταν –μέσω της φυσικής επιλογής- θεωρεί αναγκαίο να αποβάλει κάποιους προβληματικούς οργανισμούς, σκοτώνοντάς τους.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν θα με χαροποιούσε, μα θα ήταν τουλάχιστον ειλικρινές. Τι σωφρονισμός και πράσινα άλογα; Κι αν ακόμη αποδεχτούμε ότι, μετά από τόσο καιρό εγκλεισμού, θα βγω σωφρονισμένος,  τι να το κάνω όταν δε θα μού’ χει μείνει χρόνος,  όταν δε θα μού’ χει μείνει ψυχή για να ζήσω; Εάν η γέννα δεν έρθει στην ώρα της, τότε το έμβρυο σαπίζει.

Οι εξοντωτικές ποινές ουσιαστικά -ας μην κρυβόμαστε- ισοδυναμούν με κοινωνική αποβολή.
Δικαίωμά της της κοινωνίας να θέτει νόμους και συνέπειες πράξεων, όπως αυτή κρίνει  σωστό. Να μην ισχυρίζεται όμως ότι αυτό το κάνει με σωφρονιστική διάθεση… Με διάθεση παραδειγματικής τιμωρίας, ίσως…ώστε να βλέπουν τα άλλα μέλη τις συνέπειες της κακής πράξης και να μην την κάνουν -όχι από σεβασμό στην αξία του καλού, μα από φόβο. Μα για το μέλος που έκανε το λάθος, αυτή η μάνα δεν δείχνει την παραμικρή στοργή. Προτιμάει να μην το γεννήσει. Απλώς, επειδή η ηθική της δεν της επιτρέπει να το σκοτώσει, το βάζει στο ψυγείο, μέχρι να συντελεστεί η αργή σωματική και πνευματική του σήψη. Είναι ένας πλάγιος, περισσότερο επίπονος και μη ειλικρινής τρόπος διαχρονικής απόρριψης. Ας μην κρυβόμαστε:
Πώς περιμένουμε να επανενταχθεί κανείς, όταν δε θα μπορεί να εργαστεί;  Πώς να σταθεί στα πόδια του;

Η ηλικία του, προχωρημένη… το ποινικό του μητρώο, βεβαρημένο… οι πρώην συνάδελφοί  του θα έχουν εξελιχθεί, όσο αυτός θα είναι έγκλειστος. Θα έχουν προχωρήσει τόσο τεχνικά, όσο και κοινωνικά, δημιουργώντας νέες εργασιακές σχέσεις, νέες ευκαιρίες. Αυτός μάλλον θα έχει αποκοπεί, χάνοντας τις τεχνικές του δυνατότητες και τις γνωριμίες του. Μα, ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, αυτός θα έχει μείνει στάσιμος. Πώς λοιπόν να τους συναγωνιστεί στην αναζήτηση εργασίας; (Ειδικά μάλιστα με τα δεδομένα της πολύ δύσκολης σημερινής –πόσο μάλλον της αυριανής-εποχής).

Ας μην κρυβόμαστε: Πώς περιμένουμε να ξαναενωθεί και να ξανααγκαλιάσει τα φιλικά του πρόσωπα (εάν του έχει απομείνει κανένα, αντέχοντας στη φθορά του χρόνου) με υγιή τρόπο;
Ο άνθρωπος αυτός θα είναι άρρωστος. Τι να πει στα παιδιά του όταν θα βγει; «Γεια σας… είμαι αυτή η γραφική φωνή που σας φώναζε εναγωνίως “Σας αγαπώ! Είστε η ζωή μου!”, μέσα από το σύρμα του τηλεφώνου… Είμαι ο μπαμπάς σας… Ελάτε να σας αγκαλιάσω και να
σας προσφέρω…».

Κι εκείνα θα τον κοιτάζουν με απορία… Θα είναι πια ενήλικα και θα έχουν τραβήξει πια τον δικό τους, ανεξάρτητο δρόμο…Κι ούτε πιστεύω ότι κανένας νομοθέτης ή δικαστής νομίζει ότι κάποιος που αγγίζει τη σύντροφό του για πρώτη φορά μετά από δεκαπέντε ή είκοσι χρόνια εγκλεισμού, είναι δυνατό να μπορέσει να τη στηρίξει. Όλα αυτά τα καταπιεσμένα δάκρυα τόσων ετών, που δε βρήκαν χώρο να κυλήσουν, θα κάνουν πολύ δύσκολη την ανθρώπινη - αμφίδρομη σχέση. Όσο κι αν το επιθυμεί, όσο κι αν έχει καταφέρει να αντέξει και να επιβιώσει γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο άνθρωπος αυτός θα έχει ξεχάσει τον τρόπο. Θα έχει ξεχάσει να δίνει και να παίρνει…να προσφέρει και να δέχεται. Θα έχει ξεχάσει να ζει με άλλους...να ζει με αγάπη.

Σε εμένα λοιπόν -εάν δεν πάει «καλά» το εφετείο-, (και σε όλους εκείνους -που δεν έχουν πάει «καλά» τα εφετεία και αντιμετωπίζουν εξοντωτικές ποινές εγκλεισμού-), Κοινωνία, μην υποκρίνεσαι. Πέτα το προσωπείο σου. Μάνα, μην κρύβεσαι. Δεύτερη φορά εσύ δε θέλεις να με γεννήσεις. Πονάει, μα άσε με τουλάχιστον να βλέπω την αλήθεια… ότι είμαι «και ζωντανός ακόμα μέσα στον τάφο»… ότι είμαι κι άλλος ένας «ζωντανός – νεκρός», ο οποίος, κι αν ακόμη κάποτε καταφέρει να περπατάει ελεύθερος, θα περπατάει μόνος.

 
** Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στην εφημερίδα "Οιονεί κρατούμενος", αρ. φύλλου 14, Μάρτιος - Απρίλιος - Μάιος 2012



Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA